Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Fanedity i wszystko co z nimi związane. (/Thread-Fanedity-i-wszystko-co-z-nimi-zwi%C4%85zane--1931)

Strony: 1 2 3 4 5 6

- Mefisto - 01-10-2010

A te przywołane przez Ciebie wcześniej sceny, to czym się różnią od oryginałów? Wybacz, ale nie jestem gikiem LOTRA 3 i TFów, żeby zauważyć, co tu jest nie tak (poza faktem, że Szeloba by Jackson ssie ostro jajca jak cholera i nie zachowuje się jak pająk).

- Gieferg - 01-10-2010

Scena walki z Szelobą jest po prostu dość mocno skrócona (tutaj dla porównania), a co do TF - głos Soundwave'a przefiltrowany żeby przypominał bardziej ten z kreskówki + bliźniaki-debile usunięci całkowicie ze sceny przybycia do bazy i wstawione jedno ujęcie, którego w filmie nie ma, a zostało wzięte z trailera.

- Mefisto - 01-10-2010

OK, dzięki.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - military - 09-05-2013

Podziel na mniejsze akapity z linijką odstępu między nimi, bo się nie da czytać.:)

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - shamar - 09-05-2013

Fanedit widma.

To może ktoś wie coś o odszumiaczach kiepskich kopii. Wsadziłem do Audacity ale nie dało rady. Wychodzi na to, że jakość jest tak słaba, że tylko ręcznie equalizerem trzeba majstrować.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Perfik - 24-02-2014

tl;dr

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Craven - 24-02-2014

^^ that.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Nakf - 24-04-2014

Kilka dni temu Steven Soderbergh wrzucił do sieci swoją wersję "Heaven's Gate" Michaela Cimino, fanedit jest dosyć radykalny, bo w sumie wyleciało ponad 100 minut materiału.

Oryginału dawno nie widziałem, więc na razie nie mam zamiaru oglądać Soderbergowskiej przeróbki, ale może kogoś zainteresuje:
http://extension765.com/sdr/16-heavens-gate-the-butchers-cut

ps. ten temat jest chyba w nieodpowiednim dziale, bez pomocy googla nigdy bym go nie znalazł

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - szopman - 29-07-2016

https://www.fanedit.org/fanedit-impresses-director-and-becomes-official-cut/ Całkiem ciekawa sprawa, pewnie marzenie każdego faneditora tj. fanedit filmu tak bardzo spodobał się de Palmie, że został wydany jako oficjalny "Director's Cut" filmu ;) Jak widać, fanedity potrafią być czymś fajnym i ciekawym i szkoda, że tak mało ludzi na nie zwraca uwagę .

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Gieferg - 29-07-2016

No szkoda. Wciąż od czasu do czasu jakieś robię (Prometheus czy X-Men Last Stand z wyciętymi scenami, zrobiłem też sobie niedawno na blu dir Cut lethal Weapon dostępny normalnie tylko na DVD, myślę o zrobieniu na blu rozszerzonego Titanica), ale na tym forum nie ma z kim o tym gadać :P

Co do wspomnianego filmu - nie pierwszy raz reżyserowi podoba się fanedit (choć chyba po raz pierwszy zostaje oficjalnie wydany) - przeróbke drugiego Kruka reżyser też chwalił, ale ona akurat nie była w postaci nadającej się do wydania (z braku potrzebnych do odwtorzenia oryginalnegho scenariusza materiałów łatana statycznymi planszami i prostymi animacjami).

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - szopman - 29-07-2016

Ja wciąż czekam aż ktoś zrealizuje jakiś fajny fanedit T:G. Chociaż nie wiem czy ten film da się naprawić jakimkolwiek faneditem ; )

Ogólnie mega fajną robotę robi faneditor smudger9, który najciekawsze odcinki/historie z gownianego TCW klei w filmową serię 9 epizodów, starając się pomijać infantylne elementy i caly "fillerowy" shit ;) Jeśli miałbym brnąć przed TCW to tylko przez tą filmową serię faneditów, wiekszość serialu jest nieoglądalna.

Generalnie wciąż moim nr.1 jesli chodzi o tego typu projekty jest "Superman: Doomsday". To jest coś genialnego jak ten gość stworzył oryginalną historię używajac 'tylko' kadrów itp z jakiś 100 filmów ;O Takich ludzi powinni brać w ciemno do Hollywoodu.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Gieferg - 29-07-2016

Cytat:Ja wciąż czekam aż ktoś zrealizuje jakiś fajny fanedit T:G. Chociaż nie wiem czy ten film da się naprawić jakimkolwiek faneditem ; )

Da się. Wycinasz wszystko od momentu gdy Kyle przenosi się w czasie (razem z momentem, w którym Connor zostaje zaatakowany). Jedynym problemem pozostanie wtedy odtwórca roli Kyle'a. Trzeba by mu komputerowo nałożyć facjatę Biehna :)

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - shamar - 29-07-2016

Czekam kiedy oficjalnie wydadzą rozszerzoną wersję "The Crow', podobną do tej którą zrobił pewien fan z Kalifornii. Niestety on to robił na marnej jakości materiałach, które chyba jako jeden z niewielu na Ziemi posiada.

A zapomniałem... Nigdy tego nie wydadzą, zmontują ponownie bo Proyas nie chce.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - szopman - 30-07-2016

@Gieferg,
Na własne potrzeby coś takiego sb zmontowałem :)

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - shamar - 13-07-2018

Czym wyciągnąć ścieżkę AAC z filmu?
Teoretycznie wyciągnałem ale nie da jej się na niczym odtworzyć.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Gieferg - 13-07-2018

To w istocie wkurwiający format.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - shamar - 14-07-2018

No ale cholera. Skoro gra mi w filmie, to dlaczego wyciągnięty nie chce się odtwarzać? Ostatecznie spróbuję skonwertować do mp3 i uj... :)

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - shamar - 28-10-2018

Dzisiaj chciałem poruszyć temat robienia wypasionego menu do DVD (z animacjami, dźwiękami).
Ktoś coś jak to zrobić najprościej? ;)

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - srebrnik - 28-10-2018

After Effects. W nim zrobisz od A do Z. Tylko jego prostota jest bardzo względną sprawą. Jeżeli chcesz animować fotki, porobić przejścia, to wtedy tak - jest stosunkowo prosty. Jak chcesz szaleć, to gorzej. To ogólnie taki program, że każdy go jakoś tam obsłuży, ale efekty będą bardzo mocno zależne od umiejętności. Ogólnie to kombajn z gigantycznymi możliwościami.

RE: Fanedity i wszystko co z nimi związane. - Gieferg - 28-10-2018

Menu do DVD robiłem w:

ConvertXtoDVD - daje dość ograniczone możliwości, ale da się podłożyć obrazek lub animację z muzyką, jest też trochę szablonów menu
Womble Mpeg Editor - podobnie, choć możliwości już nieco większe ale i zrobienie menu jest bardziej skomplikowane

Menu do Blu-ray robię w multiAVCHD, ale raczej podstawowe, bez specjalnych bajerów.

Do samego robienia video do podłożenia pod menu używam Sony Vegas, gdzie można nakładać video na video i robić różne inne szmery-bajery typu animowane napisy itp.