Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Format obrazu - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16)
+--- Wątek: Format obrazu (/Thread-Format-obrazu--208)

Strony: 1 2

RE: Format obrazu - shamar - 01-12-2016

Jakby ktoś nie zauważył - trzecia część trylogii Browna czyli "Inferno" (ponoć słabizna) zmieniła AR na gorszy.

RE: Format obrazu - shamar - 17-04-2018

Przeglądajac pewne fora trafiłem na grupy maniaków open matte i mają oni sporo racji. Tzn. niektóre filmy wyglądają o wiele "trafniej" w takim formacie, kiedy wersja kinowa jest ucięta do szerokiej panoramy.
Znów dam tu przykład "Showgirls".

Inna sprawa, że wygląda na to, że wersja kinowa/open matte "Predatora" to praktycznie obraz wycięty z fullscreena

RE: Format obrazu - Mierzwiak - 17-04-2018

Ale co Showgirls? Ten film ma fenomenalne zdjęcia i doskonałe kadry. W open matte wygląda źle tak jak każdy inny film w przypadku którego wypacza się intencje autora zdjęć / reżysera.

Pozwolę się nie zgodzić. Uważam, że wersja kinowa jest zbyt "ścięta". To nie jest film, gdzie usprawiedliwione są takie szerokie kadry - oprócz scen ze sceny ale...

->

[Obrazek: 12ea83d27797f65c9a51a77e2b576d53.png]

[Obrazek: m7KOlcs.jpg]

RE: Format obrazu - Mierzwiak - 17-04-2018

Kiepska kompozycja, mnóstwo wolnej, niepotrzebnej przestrzeni. Porażka.

Może, może gdyby dolny kadr otwarto w dół ORAZ w górę jakoś by to wyglądało, ale nie tylko w dół.

RE: Format obrazu - Gieferg - 17-04-2018

Dokładnie. Open Matte chujowe, że aż boli.

Shamar napisał(a):że wersja kinowa/open matte "Predatora"

W tym wypadku wersją open matte może być najwyżej telewizyjne 4:3, a nie kinowe 1.78:1.

Dlatego dałem łamanie bo w przypadku "Predatora" wersja 4/3 to takie prawdziwe OM. Ta inna ma jedynie trochę więcej materiału niż kinowa.

patrzta jak się niektórym nudzi

RE: Format obrazu - Bucho - 19-10-2025

Na Warner tv wlasnie leci Zloto Pustyni i jest mocny lol z AR i jak to jest wyswietlone.

RE: Format obrazu - shamar - 20-10-2025

Nie wszyscy maja Łerner Tivi, Buczo.

RE: Format obrazu - Bucho - 20-10-2025

To dobrze, bo tam co chwile jakas techniczna popeline odwalaja i szkoda Szamarze twoich pieniedzy.

RE: Format obrazu - Gieferg - 20-10-2025

Nie mozna było napisać tego tak, żeby było wiadomo o co chodzi? Bo tak to w sumie nie wiem jaki sens w ogóle cokolwiek pisać.

Nie da sie, Zydzi z Warnera mi zakazali.

RE: Format obrazu - Krismeister - 20-10-2025

Kilka razy natrafiałem na ten kanał, czasami to nawet nie było 4:3 tylko dosłownie kwadrat na środku całego telewizora. Jak w starych telewizorach.

RE: Format obrazu - shamar - 20-10-2025

Bo to była telewizorcepcja.

(20-10-2025, 10:19)Krismeister napisał(a): Kilka razy natrafiałem na ten kanał, czasami to nawet nie było 4:3 tylko dosłownie kwadrat na środku całego telewizora. Jak w starych telewizorach.

Dokladnie tak. W tym przypadku prostokat, gdzie 2/3 obrazu to czarny kontur. Przez moment myslalem nawet, że to jakis postmodernistyczny chwyt w filmie, ze pojawia sie za moment jakies przenikajace kadry. Oni wrzucaja wszystko jak leci, najwyrazniej majac w dupie jakis tam standard, byle tylko zapchac ramowke.