Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Lone Survivor (2013) reż. Peter Berg - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Lone Survivor (2013) reż. Peter Berg (/Thread-Lone-Survivor-2013-re%C5%BC-Peter-Berg--3507)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Glut - 06-01-2014

Cytat:Niewykonalne.

Przy założeniu że

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Danus - 06-01-2014

Co do upadku, to cała sekwencja turlania się z góry i uderzenia o rożne przedmioty natury została nakręcona bardzo wiernie według tego jak zapamiętał to Luttrell i opisał w swojej książce.
Co do pytania Mentala:
Co do strzelaniny to zgodzę się, jedna z najlepszych moim zdaniem strzelanin w historii kina, świetnie nakręcona po bożemu bez tego srakowatego montażu.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mental - 06-01-2014

Danus, nie wiem, czy się z tobą zgodzę. Ja mam mentalność rodowitego Teksańczyka

Generalnie sprawa jest graniczna - prawdziwe kino moralnego niepokoju.

I to mnie właśnie zastanawia - czemu tacy eksperci podjęli tak niefortunną decyzję? Ja rozumiem, gdyby tam debatowała banda lewakuf, to najgłupsza decyzja z możliwych byłaby zrozumiała, ale ONI?

Odezwała się w nich ta cząstka, która definiuje nas jako istoty ludzkie(rozumne, żeby była jasność).

Dupa nie cząstka rozumna :) Jak już było mówione, mogli to inaczej rozegrać -

Niestety znowu się okazało, ze nikogo z forum nie było tam na akcji i się wszystko jebło :) A serio: czytał ktoś książkę? Autor tłumaczy, czemu postąpili tak a nie inaczej?

Niestety nie miałem jeszcze okazji czytać, książka idzie właśnie pocztą. Z tego co wiem, nawet debata między komandosami została w filmie wiernie odwzorowana:P

Ta debata była dobra w ryj. Sądze, że gdyby Texas nie wymiękł, to by ich

Zauważ, że nie tylko Marcus wymiękł, ale też Dietz.

Dietz i Marcus byli najlepszymi kumplami (ja przynajmniej tak odebrałem ich relacje). Jak wymiękł pierwszy, to drugi za nim.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Azgaroth - 07-01-2014

(06-01-2014, 16:29)Mental napisał(a): I strzelanina nakręcona mega klasycznie, bez miliona cięć i trzęsionki operatora.

(06-01-2014, 17:31)Danus napisał(a): świetnie nakręcona po bożemu bez tego srakowatego montażu.

Albo oglądaliście film dupą, albo już nie wiecie co to klasycznie nakręcona strzelanina. Chaotyczne ujęcia z ręki, szybki montaż i zoom to nie są klasyczne ujęcia. Zdecydowanie bliżej temu filmowi do Bourne'a niż do Gorączki pod względem wykonania strzelanin.

Sam film jest świetny. Fabuła jest wciągająca i emocjonująca od początku do końca. Strzelaniny są zrealizowane perfekcyjnie. Ujęcia upadków i cała kaskaderka również na najwyższym poziomie. I do tego wszelkie rany, scena z opatrywaniem się wykonane bardzo naturalistycznie, aż boli patrzeć. Pod względem technicznym jest to niemal ideał. W zasadzie można powiedzieć, że to Helikopter w Ogniu w Afganistanie, ta sama konstrukcja fabuły, tak samo świetna realizacja. Ode mnie mocne 8/10 i na pewno jeszcze sobie film powtórzę jak wyjdzie w lepszej jakości.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - patyczak - 07-01-2014

W końcu czyjś post przekonał mnie do obejrzenia tego filmu:D

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mental - 07-01-2014

Cytat: już nie wiecie co to klasycznie nakręcona strzelanina.

Klasycznie jak na XXI wiek. Wiadomo, ze na skali, gdzie na jednym końcu jest "Heat" a na drugim te gówna z Matusiem, "Lone Survivor" leży bliżej Matusia. Na szczęście "bliżej" w tym wypadku oznacza "na tyle daleko, żeby nie wyglądało jak Bourne" ;)

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mierzwiak - 07-01-2014

Klasycznie jak na XXI wiek czyli... współcześnie. Padłem :)

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mental - 07-01-2014

Współczesna klasyka dzifko!

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - unknown - 07-01-2014

Niezły film.
Co do dylematów, Danus nie szarżuj, z takim podejściem nie masz nawet szans na zbliżenie się do śmiercionośnych metalowych przedmiotów. Pozostają ci filmy.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Danus - 07-01-2014

(07-01-2014, 01:17)unknown napisał(a): Co do dylematów, Danus nie szarżuj, z takim podejściem nie masz nawet szans na zbliżenie się do śmiercionośnych metalowych przedmiotów. Pozostają ci filmy.
Ty patrz, a jednak:)

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - unknown - 07-01-2014

Cytat:Moim zdaniem i pewnie się ze mną zgodzisz powinni ich zastrzelić w ostateczności związać, zakneblować i gdzieś zostawić- nawet jeśli istaniała groźba zamarzniecia czy zagryzienia przez wilki. To nie pierwszy raz kiedy Amerykańscy komandosi podejmują taką decyzję i kończy się to tak samo jak w filmie.
Skończyło się tak jak się skończyło bo podjęli idiotyczną decyzję.
Ciapatemu w szerokich porach waliło z oczu nienawiścią, ledwo szedł pod górę, a w dół popędził jak kozica. Wypuszcza się kogoś takiego 500m od wioski? Zabija? Nie, Danus, zawiązuje oczy i czeka na ewakuację.
Tak to jest jak wysyła się nurków do walk w górach.
Cytat:Ty patrz, a jednak:)
Kryj się z tym dobrze.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Danus - 07-01-2014

(07-01-2014, 01:30)unknown napisał(a):
Cytat:Moim zdaniem i pewnie się ze mną zgodzisz powinni ich zastrzelić w ostateczności związać, zakneblować i gdzieś zostawić- nawet jeśli istaniała groźba zamarzniecia czy zagryzienia przez wilki. To nie pierwszy raz kiedy Amerykańscy komandosi podejmują taką decyzję i kończy się to tak samo jak w filmie.
Skończyło się tak jak się skończyło bo podjęli idiotyczną decyzję.
Ciapatemu w szerokich porach waliło z oczu nienawiścią, ledwo szedł pod górę, a w dół popędziła jak kozica. Wypuszcza się kogoś takiego 500m od wioski? Zabija? Nie, Danus, zawiązuje oczy i czeka na ewakuację.
Tak to jest jak wysyła się nurków do walk w górach.
Tu akurat się zgodzę. Sam Luttrell teraz żałuje tej decyzji.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, stało się, czasu chłopy nie cofną.
Z tym wysyłanie nurków w góry po części się zgodzę, nawet kiedyś czytałem ciekawy artykulik, jak to SEALsi mimo swojego niesamowitego wyszkolenia, nie są przygotowani do tego typu misji w Afganistanie czy Iraku.