Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Seria The Purge (2013 - 2018) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Seria The Purge (2013 - 2018) (/Thread-Seria-The-Purge-2013-2018--3543)

Strony: 1 2 3 4

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mierzwiak - 03-04-2014

(03-04-2014, 14:52)firo napisał(a): Zapomniałeś dodać "wg mnie". Nie jesteś wyrocznią dla świata rozstrzygającą co jest debilne, a co nie, więc przyhamuj swoje wysokie mniemanie o sobie, upoważniające wg ciebie do tego i pisz wyłącznie za siebie.
[Obrazek: tumblr_mqwwqzoGAz1ql5yr7o1_500.gif]

OŚWIADCZENIE

Niniejszym oświadczam, że ZAWSZE wypowiadam się tylko i wyłącznie w swoim imieniu. Ponieważ, mimo okazjonalnych spięć, szanuję i lubię swoich kolegów i koleżanki z forum, oraz uważam ich za osoby inteligentne, nie umieszczam w swoich postać sformułowania "według mnie", ponieważ jest, cytując klasyka, oczywistą oczywistością, że nie wypowiadam się za Britney Spears, Jacka Nicholsona, Suri Cruise i któregoś z ponad 6 miliardów mieszkańców naszej planety, tylko za siebie.

03.04.2014, Mierzwiak

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mental - 03-04-2014

Zapomniałeś dodać, że szanujesz zdanie firo. Bez tego ni chu-ja!

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mierzwiak - 03-04-2014

Sugerujesz, że powinienem skłamać? :)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - zombie_sidekick - 04-04-2014

Typowe KMF - "nowy" napisał naprawdę intrygujący tekst, który mógłby być wprowadzeniem do dyskusji, ale oczywiście wszystko poszło w stronę starej gwardii :)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Gal Anonim - 04-04-2014

Przecież jeżeli to dla Ciebie intrygujący tekst to nikt nie będzie Ci przeszkadzał w odpisywaniu mu i prowadzeniu inteligentnej dyskusji.

Ale ok, nie chce mi się czytać tej ściany tekstu, bo formatowanie męczy oczy, ale powiem tylko:

Cytat:Jednym określeniem będzie to sam szkodliwy dla społeczeństwa element.
Efektywność takiego rozwiązania jest niczym w porównaniu do szkód jakie może wyrządzić jednonocna anarchia. Większość morderstw to nie efekt psychopatów czy kanibali, którzy chcą zabijać. To raczej znikomy procent.

Cytat:Ich motyw (np: grupki policjantów mających dość patrzenia na to jak w puszkowaniu przestępców ograniczają ich procedury i regulaminy) jest obecny w popkulturze - samozwańczy tępiciele zła pojawili się w komiksach, filmach, serialach.
W komiksach, filmach, serialach - jasne, ale w nich tacy policjanci nie potrzebują jednonocnej anarchii, by coś zrobić. W życiu? Tacy policjanci po prostu nie istnieją. A jeżeli czasem istnieją to jest to wyjątek potwierdzający regułę. Większość policjantów nie zostaje policjantami, bo mają takie zajebiscie wielkie poczucie sprawiedliwości i oczyszczania ulic z bandziorów za wszelka cenę.

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Tyler Durden - 04-04-2014

O, uwielbiam agentów broniących debilnego założenia wyjściowego "The Purge" i obrażających się na ludzi, którzy tak uważają (zawsze z obowiązkowym podkreśleniem, że nie można narzucać innym swojej opinii).

Posłużę się cytatem jednego gościa z FW i moimi późniejszymi odpowiedziami:

Cytat:Nie oglądałem filmu, ale na pierwszy rzut oka jest w tym jakaś logika. Osoby nienawidzące kogoś, mające jakieś porachunki, mogą załatwić sprawę w ciągu jednej nocy, a przez całą resztę roku panuje spokój. Po co zabijać kogoś i ryzykować karę śmierci, skoro można poczekać trochę i zrobić to ,,na legalu" bez żadnych konsekwencji."

Prawdziwe życie nie jest takie proste. Ludzie popełniają przestępstwa (bo przecież nie o morderstwa jedynie chodzi) nie tylko z chęci zemsty. Kradną, mordują, katują, bo taki akurat mają kaprys, albo mają chwilę niepoczytalności, albo zmuszeni są przez sytuację życiową, bo to lubią, bo tak wyszło, bo sytuacja im na to pozwoliła, bo… Wiara, że każdy rzezimieszek będzie czekał przez cały rok, żeby zarobić, nabroić, albo kogoś zaciukać, jest naiwna.

(...)

Musisz pamiętać, że społeczeństwo USA to nie jakaś zamknięta społeczność czy plemię, największe miasta to molochy zamieszkiwane przez co najmniej kilkanaście milionów ludzi, reprezentujących różne kultury. Wiara, że dałoby się to poskromić i wszystkich podporządkować, dając im możliwość wyszumienia się tylko raz do roku, jest urocza w swym optymizmie, ale niestety naiwna ;)

EDIT:

A nad samym filmem poznęcałem się tutaj:
http://kinofilizm.blogspot.co.uk/2013/06/the-purge-recenzja.html

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mental - 04-04-2014

Cytat:największe miasta to molochy zamieszkiwane przez co najmniej kilkanaście milionów ludzi

w USA nie ma miasta zamieszkanego przez kilkanaście milionów ludzi. Max 8.3 mln - Nowy Jork.

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Tyler Durden - 04-04-2014

Ale pewnie tak jak w Polsce, jest jeszcze drugie tyle studentów i innych niezameldowanych obiboków! ;)

Damn it, wiedziałem, że należało to sprawdzić... ;)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mental - 04-04-2014

W godzinach szczytu rzeczywiście może dochodzić w NYC do 10 mln.

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mierzwiak - 04-04-2014

(03-04-2014, 14:52)firo napisał(a): Jest to czas w którym może ono narobić dużo szkód, ale jednocześnie jest czasem polowania na nie. Idealna okazja dla wszelkich osób chcących walczyć z nim, nie tylko dlatego, że mogą to robić legalnie, ale głównie dlatego, że tego zła nie muszą szukać - ono samo wystawia się na odstrzał ujawniając się. Jest to ogromne ułatwienie dla osób broniących innych przed nim. Kto miałby to robić? Takich ludzi (idealistów) nie było by wiele, ale byli by. Ich motyw (np: grupki policjantów mających dość patrzenia na to jak w puszkowaniu przestępców ograniczają ich procedury i regulaminy) jest obecny w popkulturze - samozwańczy tępiciele zła pojawili się w komiksach, filmach, serialach. Ile sam Punisher mógłby zdziałać w czasie poświęconym na ucieczkę przed policją. Ma to ogromny potencjał filmowy.
Wszystko fajnie, tylko:
a) jesteś mądrzejszy od twórcy tego filmu, który cały pomysł sprowadził do obecnego w 2367 filmach uciekania/ukrywania się przed zabójcami w ciemnym domu
b) z nakreślonego w filmie tła w żaden sposób nie wynika, by Czystka była zakamuflowanym sposobem na pozbycie się "zła"; ludzie mają się wyszumieć i basta, temu to służy i tak się dzieje co roku
c) jak wynika z filmu, a co jest jego głównym tematem, to że na Czystce najbardziej cierpią niewinni

Cytat:Poza tym, jak jeszcze nie zauważyłeś, ten film, ani jego sequel nie jest poświęcony tym aspektom, więc one nie muszą być w nim wyjaśniane.
Oczywiście, że nie muszą, ale właśnie dlatego jest to film tak głupi! Gdyby reżyser wymyślił sobie, że raz do roku przeprowadzana jest loteria, w której losuje się 10 tys kobiet, 10 tys mężczyzn i 10 tys dzieci, którzy zostają skazani na śmierć "bo rząd ustalił takie prawo", bo tak, też nie zadawałbyś żadnych pytań?

Poza tym przypominam, że z The Purge wynika, że przez 12 godzin legalna jest pedofilia. Ty widzisz korzyść w tym, że pedofil wyjdzie na ulicę i będzie można go załatwić, a ja dostrzegam ryzyko tego, co zrobi przez tych 12 godzin, bo zapewne przez cały rok kryje się ze swoim zboczeniem na tyle dobrze, że nie zostanie odstrzelony gdy tylko w dniu Czystki wybije 19:00.

Powtarzam: pomysł jest ciekawy i z potencjałem, ale jednocześnie nieprzemyślany i zbyt luźny, a twórca filmu niezbyt rozgarnięty by potrafić ugryźć go od ciekawej strony i spróbować cokolwiek powiedzieć. Tak czy siak sequel i tak obejrzę chociażby dla Grillo.

http://www.totalfilm.com/news/jason-blum-says-there-could-be-a-purge-movie-every-year

Cytat:Jason Blum says there could be a Purge movie every year

Strach się bać.

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Mierzwiak - 04-04-2014

Mówiłem, że będzie z tego nowa Piła :)

Wyczuwam nawet wątek obalenia Nowych Ojców Założycieli i zniesienia Czystki!

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Szaman - 04-04-2014

Piła 1 i Piła 2 były bardzo dobrze oceniane w swojej grupie docelowej, "Noc oczyszczenia 2" padnie na twarz w box officie, zobaczycie :)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Bucho - 04-04-2014

Mam pytanie, od kiedy na forum trwa kult Franka Grillo? Pytam powaznie, bo chyba mnie cos ominelo :)

Ja do czasu Kapitana Ameryki 2 nawet nie wiedziałem jak on się nazywa, zawsze to był dla mnie ten Charyzmatyczny Facet Na Drugim Planie :)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Gal Anonim - 04-04-2014

Ja go lubiłem od czasu Warriora, ale wlasnie zobaczyłem zwiastun drugiego Purge, bo ktoś napisał, że typ nadaje się na Punishera. I oficjalnie zaczynam kult Franka Grillo, bo nadaje się na Punishera :) Teraz mi szkoda, że zagrał w Captainie 2, bo moglby zagrac Franka Castle.

Cytat:od kiedy na forum trwa kult Franka Grillo?

U mnie od czasu "The Grey".

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Szaman - 04-04-2014

A już myślałem, że w czasach Prison Break was tak wzięło :)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Snappik - 19-07-2014

Najdebilniejszy obraz XXI wieku. Pierwszy post Mierzwiaka właściwie wyczerpał temat. Reżyser nawet nie stara się wyjaśnić co, jak gdzie, ile oraz w jaki sposób. Metoda "a bo tak" dotyczy dosłownie wszystkiego, co rozgrywa się w tym filmie. A najlepsze jest to, że to jakaś pseudo-propaganda - gość dyma sąsiadów na kasę (naiwni kupują zabezpieczenia do domu, które okazują się nieskuteczne wobec Czystki) i chce kupić dla rodziny jacht, po czym atakują ich "młodzi, wykształceni" socjopaci, a na deser mszczą się zazdrośni i mniej majętni sąsiedzi, natomiast wszystkich ratuje bezrobotny i bezdomny murzyn!

[Obrazek: 1374614828_3.jpg]

Komuś się chyba wyraźnie coś pomyliło.

0/10

BTW. ide na sequel :)

RE: The Purge [Noc Oczyszczenia] (2013, reż. James DeMonaco) - Szaman - 19-07-2014

Gdybym nie oglądał tego dzieła to byłbym zły, że streściłeś go dokładnie w całości :) Nie skończy się także na drugiej części, niby jedynka zbierała głównie słabe opinie, a tymczasem Noc oczyszczenia 2 zarobiła w pierwszy dzień wyświetlania w amerykańskich kinach kwotę w przedziale 11-13 mln$. Budżet to 9 mln$.