![]() |
|
Gomorra (2014) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Gomorra (2014) (/Thread-Gomorra-2014--3696) |
RE: Gomorra (2014) - PropJoe - 01-09-2014 Możliwe spoilery tego serialu i The Wire. (29-08-2014, 23:41)panegiryk_do_ortalionu napisał(a): realizacyjnie - najwyższa serialowa półka - zdjęcia, muzyka, montaż (znacznie lepsza realizacja niż the wire czy the shield i nie tłumaczy tego wcale "wiek" tych seriali);Gomorra wygląda bardzo dobrze, ale mam wrażenie, że bardziej to kwestia technologii a nie jej wyjątkowo umiejętnego wykorzystania. Po prostu trudniej jest mi się zachwycać taką jakością w czasach, kiedy co drugie półamatorskie video na vimeo nagrane sprzętem dostępnym za kilka tysięcy wygląda lepiej niż telewizja te 10 lat temu. The Wire rzeczywiście wizualnie nie zachwyca. Mi tam akurat prostota z jaką zrealizowano ten serial pasowała. Bez zbędnego efekciarstwa, po bożemu zrealizowana rzecz. Na pewno nie brakuje klimatu. Odstaje na pewno technicznie i raczej jest to kwestia wieku. Co nie znaczy, że dużo wcześniej seriale nie potrafiły wyglądać lepiej. A i tak, chociaż przez większość czasu The Wire to raczej przeciętnie wyglądając rzecz, prostymi środkami, bez FullHD udało się wyprodukować kilka zapadających w pamięć, pod względem wizualnym, scen. W tej chwili pamiętam na przykład to jak nakręcono to co się dzieję po ostatniej scenie z udziałem Strigera albo konfrontację Omara z Mouzone. Jeśli chodzi o montaż/całość realizacji to jakiś pościg z początku sezonu chyba 3 zawsze mi się podobał. No i przede wszystkim końcowe sekwencje z muzyką praktycznie z każdego sezonu. The Shield ma surowy, brudny styl i sam potrzebowałem kilku odcinków, żeby się z nim oswoić, ale idealnie pasuje i do tematyki i miejsca akcji. W Gomorze nie ma momentu, który by jakoś szczególnie zwrócił moją uwagę jako fajne wykorzystanie zdjęć/montażu do budowania napięcia czy wzbudzenia innych emocji. Zapamiętałem pojedyncze kadry - najbardziej jakieś ujęcia z góry na parking z wymalowanymi pasami chyba. No i zależy jak rozumiemy "najwyższy serialowy poziom". Bo jak dla mnie do True Detective czy Fargo z tego roku Gomorra nie ma startu. Chociaż wygląda tysiąc razy lepiej niż polskie produkcje. (29-08-2014, 23:41)panegiryk_do_ortalionu napisał(a): mocnych scen i wątków nie brakuje - przynajmniej dla mnie - a powszechnego skurwysyństwa jest sporo;Skurwysyństwa jest rzeczywiście sporo, ale dla mnie zadziałało to głównie jako ciekawostka. Zakładam, że serial jest całkiem realistyczny. Jeśli tak, to przyznaję, że sam fakt, że podobne rzeczy dzieją się we Włoszech może szokować. Ale to serial a nie dokument więc oczekiwałbym, że to skurwysyństwo mnie bardziej poruszy, bo na przykład bardziej zaangażuję się w historię i losy bohaterów. A tutaj często miałem wyjebane na śmierć bohaterów albo uzależnienie biedoty z blokowisk od mafii. Skoro już porównujemy z The Wire, to zabójcą Wallace'a współczuje nieporównywalnie bardziej niż dzieciakowi podpuszczonego przez Ciro. A większość egzekucji w serialu HBO porusza bardziej niż zabójstwo kumpla przez bossa. (29-08-2014, 23:41)panegiryk_do_ortalionu napisał(a): fajnie że każdy epizod lekko zbacza od wątku głównego w jednostkowe historie jednocześnie nie zaniedbując głównej osi fabuły, dla mnie to nie burdel a bardzo świadomy i ciekawy zabieg który po kilku odcinkach staje się całkiem czytelny;Z tym burdelem może trochę przesadziłem. Po prostu główny wątek był przez większość czasu za mało wciągający a watki poboczne - mało oryginalne. Przede wszystkim ze względu na brak ciekawych postaci. Poza rodzinką, Ciro i Conte na kogo tam można zwrócić uwagę? Nie mówię, że to zły serial. Całkiem dobry. Na pewno wyróżniający się miejscem akcji. Po prostu nie wykorzystuje potencjału. RE: Gomorra (2014) - Mental - 01-09-2014 PropJoe napisał(a):W Gomorze nie ma momentu, który by jakoś szczególnie zwrócił moją uwagę jako fajne wykorzystanie zdjęć/montażu do budowania napięcia czy wzbudzenia innych emocji. Cały 6 epizod. Najlepszy ze wszystkich. Ogólnie mem "Gomorra jak The Wire" robi dużo szkód. Dla mnie podobieństw nie ma praktycznie żadnych poza może motywem sprzedawaniem dragów na osiedlu. RE: Gomorra (2014) - joozeek - 01-09-2014 Dla mnie z The Wire ma to tylko tyle wspólnego, że równie dobrze otwiera oczy na wiele rzeczy. To samo napisałem w pierwszym poście i tego się trzymam. RE: Gomorra (2014) - PropJoe - 01-09-2014 Ja tam kilka podobieństw jednak widzę - choćby pokazanie wpływu na całą społeczność, mafia jako jedyny pracodawca w okolicy, wciąganie we wszystko od najmłodszych lat. Plus sprzedawanie drugów na osiedlu, gdzie jest nawet motyw degradacji Ciro podobny do losu "D". ;) Ale na siłę nie chcę porównywać, szczególnie, że być gorszym serialem niż The Wire to nic złego. Nie takie seriale musiały się z tym pogodzić. A Gomorra to nie wybitna ale na pewno dobra rzecz - dzięki joozeek za rekomendację i napisy. I na tym może skończmy. RE: Gomorra (2014) - Mental - 09-06-2015 Drugi sezon soon!
RE: Gomorra (2014) - joozeek - 09-06-2015 Dziwna sprawa, bo 3 tygodnie temu zaczęli zdjęcia. Czyli to "soon" oznacza pewnie początek 2016, jak zapowiadali po premierze pierwszego sezonu, bo to nie juesej, że na jesień się wyrobią. Ale chciałbym bardzo zostać zaskoczony. RE: Gomorra (2014) - Raul7 - 19-10-2015 Kurcze nie mogę się doczekać 2 sezonu! Jest to na pewno serial z TOP3 na mojej liście. Wszystko, absolutnie wszystko robiło na mnie wrażenie. Od postaci, po historię i cały klimat. Po pierwszym odcinku nie spodziewałem się, że wciągnę się w ten serial aż tak. Strasznie dobrze zrealizowany, człowiek wczuł się w te wszystkie wydarzenia które przechodzili główni bohaterowie. Klasa sama w sobie. Liczę tylko że twórcy udźwigną ciężar jakości jaki nadali 1 sezonowi. RE: Gomorra (2014) - vast - 14-03-2016 Ufficiale: La seconda stagione di Gomorra inizierà il 10 Maggio! Sarà in onda ogni martedì alle 21.10 con un doppio appuntamento. https://www.facebook.com/259682084235615/videos/vb.259682084235615/457460687791086/?type=2&theater 10 Maja. RE: Gomorra (2014) - vast - 18-05-2016 Co tu tak cicho do jasnej ciasnej? Już dwa odcinki drugiego sezonu są do dziabnięcia a tu tak cicho? Jak na razie widziałem pierwszy odcinek. Powiem jedno, jak tak dalej pójdzie, to Gomorra zdetronizuje chyba wszystko co wdziałem od czasu Breaking Bad. RE: Gomorra (2014) - joozeek - 18-05-2016 Po drugim przyklaśniesz tej tezie jeszcze mocniej. Ja już po czterech i nie mam słów. 10/10. RE: Gomorra (2014) - Mental - 18-05-2016 Ten serial po pierwszym sezonie ocierał się o wybitność (sto razy bardziej mi się podobał niż wszystkie 6 sezonów "Rodziny Soprano"), a na starcie drugiego wiadomo już, że to klasyk. edit vast napisał(a):Co tu tak cicho do jasnej ciasnej? To samo wątku o najlepszym filmie 2015 roku (podpowiedź: "Suburra"). RE: Gomorra (2014) - Kluski - 18-05-2016 Nie wiem nawet jak to się stało, że nie obejrzałem jeszcze pierwszego sezonu. Suburra to był u mnie film number uno w 2015, obraz, który wywarł bardzo silne wrażenie i chodziło za mną długo tak jak The Last of Us. RE: Gomorra (2014) - Mental - 20-05-2016 Co się wyrabia w tym serialu. 3 odcinek masakra. RE: Gomorra (2014) - joozeek - 20-05-2016 Wytarł mną podłogę ten odcinek. #Cirotopatol i tyle w temacie. RE: Gomorra (2014) - Kluski - 21-05-2016 To co oni zrobili od 9 odcinka pierwszej serii to jest mistrzostwo świata. Byłem przekonany, że będą ciągnąć wątek główny i wszystko potoczy się według oklepanego schematu, a tu nagle jakaś trzecioplanowa postać miesza wszystkie szyki. Ryzykowne zagranie, ale wyszło cudeńko. Jeśli druga seria jest jeszcze lepsza to strach się bać. Neapol>Sycylia RE: Gomorra (2014) - joozeek - 29-05-2016 Smutno mi, że takim arrowem z dupy się zachwycacie, a wątek "Gomorry" pusty:( RE: Gomorra (2014) - Mental - 29-05-2016 józek, ostatnio dużo dzieci i nastolatków się porejestrowało, stąd nieproporcjonalne zainteresowanie gównami z pominięciem ambitnego kina :) RE: Gomorra (2014) - jarod - 29-05-2016 Józek, znajdź tu chociaż jedną osobę która by chwaliła Arrow... RE: Gomorra (2014) - Azgaroth - 29-05-2016 (29-05-2016, 01:49)joozeek napisał(a): Smutno mi, że takim arrowem z dupy się zachwycacie, a wątek "Gomorry" pusty:( Arrowem już od dawna nikt się nie zachwyca. Za Gomorre jeszcze się nie zabrałem, jeszcze nadrabiam zaległości w innych serialach. Zdecydowanie za dużo oglądam seriali na raz :) RE: Gomorra (2014) - vast - 01-06-2016 Szósty odcinek cudny, w dodatku zapowiada porządną jatke. |