Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
30 Days Of Night - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19)
+---- Wątek: 30 Days Of Night (/Thread-30-Days-Of-Night--397)

Strony: 1 2 3 4

- zombie_sidekick - 17-02-2008

Mocny film z kilkoma naprawde swietnymi ujeciami i dosc ciekawa fabula.

Szkoda, ze montaz pozostawia wiele do zyczenia. Wrobelki cwierkaja, ze dostaniemy za jakis czas wersje rozszerzona, ktora powinna troche naprawic zarowno tempo, jak i logike filmu (np. tekst "Co sie dzieje? Slyszalem strzaly?", kiedy zadnego strzalu jeszcze nie oddano).

Ale jestem naprawde pozytywnie zaskoczony. Spodziewalem sie czegos o wiele gorszego, takiego na odwal sie.

Podobala mi sie szczegolnie... gra Harnetta, ktorego zwyczajowo nie znosze. Jednak w tym filmie zagral on przerazonego czlowieka zmagajacego sie ze swoimi slabosciami, a nie superbohatera pierwszoplanowego.

Szkoda tylko, ze od kiedy szeryf "urasta w sile", ze sie tak wyraze, to jakosc filmu spada o kilka oczek w dol . Cos nie tak jest z ta koncowka, wydaje sie niczym zywcem wyjeta z innego filmu.

- Mierzwiak - 17-02-2008

Końcówka, a dokładniej decyzja Ebena i to co następuje dalej są wzięte wprost z komiksu, to w ramach ciekawostki. Obejrzałem film drugi raz i zaczęło mi się to podobać. Natomiast sama końcówka, totalnie ostatnia scena jest piękna. Uwielbiam ją. Podobnie jak sam początek, zwłaszcza ujęcie statku.

Jeszcze słówko o wampirach: Danny Huston jako boss wampirów wymiata, niesamowita rola.

- zombie_sidekick - 18-02-2008

Taak, zrobilem research na wiki i wiem, ze koncowka to zagrywka prosto z komiksu. Nie przeszkadza mi to, ze Eben stawia wszystko na jedna karte i idzie sie bic. Chodzi mi tylko o to, ze cos jest nie tak z ta przedostatnia scena. Byc moze to kwestia montazu.

Ale zgodze sie, ostatnia scena jest przepiekna. Mozna ja porownac z finalem Blade II - tam chodzi o cos podobnego, a jednak jak o wiele gorzej pokazanego, zagranego etc.

- zombie_sidekick - 18-02-2008

A, jeszcze jedno - wyglad wampirow.

Za sam wyglad antagonistow 30 Dni Nocy dostaje ode mnie + 5 punktow sympatii. Ich twarze sa takie... sciagniete? Tak jakby cos ich sciskalo gdzies tam pod nosem, tak wglab czaszki. Dziwna sprawa.

Jeszcze dziwniejsza, ze Danny Huston - "boss wampirow" :P - wyglada zgola inaczej od swych pobratymcow. Czy moze to znaczyc, ze jest on jedynym prawdziwym wampirem w tym towarzystwie, a reszta to jego "przemieniency"?

Chyba, ze jest to oczywiste, a ja jestem glupi 8)

- Hitch - 18-02-2008

Nie piszemy postow jeden pod drugim. Masz cos do dodania uzywasz guziczka EDIT.

- Indroman - 18-02-2008

Popieram ekipę wypowiadającą się na temat pięknej końcówki. Faktycznie, po wielu całkiem mocnych i brutalnych scenach mamy równie mocną końcówkę, acz z zupełnie innego powodu.

Podobnie też sądzę o występie Harnetta - gdy zobaczyłem go na początku pomyślałem, że skaszani sobą cały film. O dziwo im dalej w seans tym bardziej podobało mi się jego "nie gwiazdorowanie" - grał, jak naturszczyk z łapanki. Świetna sprawa i doskonale się to sprawdzało w tym filmie.

Jeśli zaś idzie o finałową walkę - cóż, to taki archetypiczny wyczyn bohatera poświęcającego się dla dobra ogółu. Trąci banałem, ale nie razi mnie specjalnie. Cała forma historii jest osadzona dość mocno w realiach schematów tego typu literatury (chociażby motyw "posłańca" mającego otworzyć drogę wampirzemu złu poprzez odcięcie miasteczka od świata, lub właśnie kapitalna końcówka). Biorąc więc pod uwagę, że "30 dni nocy" to taka klasyka w nowej formie nie mam zastrzeżeń do oklepanych czy uproszczonych patentów.

- Azgaroth - 10-05-2008

Czemu temat nie w horrorach? :)

Dobre pytanie. Już w horrorach. ;)

Film poprawny, ale niczym nadzwyczajnym nie jest. Jedyne co zapada w pamięci na dłużej to postać bossa wampirów. Do tego ładne widoczki, od razu się komiks przypomina (którego niestety tylko kiedyś przejrzałem w Empiku, więc pamiętam jedynie obrazki :) ). Jak dla mnie 6/10, ani specjalnie dobry, ani zły.

- military - 13-06-2008

Dno i zenada. Wampiry wygladajace jak ruska mafia, aktorzy ktorzy chyba nie moga powstrzymac usmiechu na mysl ze graja w filmie o wampirzej ruskiej mafii (znaczy: ZLE GRAJA!), debilny scenariusz w ktorym facet moglby zalatwic z 40 wampirow kombajnem, ale decyduje wrabac sie nim w budynek... Po prostu zenada, ktora wylaczylbym po 40 minutach gdyby mnie ktos nie zmuszal do obejrzenia do konca. A i w ogole to ile tych wampirow bylo?

1\10

- Danus - 16-06-2008

Militarny nie rozumiem Ciebie. Podobał Ci się AVP:R, a jeżdzisz po dużo lepszym filmie od obrazu braci Strause. DZiwny jest ten świat i gusta ludzi :)

- Azgaroth - 17-06-2008

Danus tobie się Transformery podobają, a jedziesz po całej polskiej kinematografii, więc kto ma tu dziwniejszy gust? :)

- Danus - 17-06-2008

Ten komu się podoba polska Kinematografia. :D

- Strummer - 17-06-2008

W kilka sekund można wskazać przynajmniej pięć filmów z polskiej kinematografii o lata świetlne przebijające plastikowy film w którym występują zabawki dla dzieci.

- Danus - 17-06-2008

W kilka sekund można wskazać elementy w filmach takich jak Transformers których filmy polskie mieć nie będą i nigdy nie miały. :?
Dobra koniec offtopa.
Swoją drogą nie wiem czy widzieliście, ale na HMV jest fajowskie wydanie filmu(jakieś HMV Exclusive) za niecałe 50 zł. A przynajmniej było.

- military - 17-06-2008

To ja pomoge mnie zrozumiec: otoz uwazam, ze AVPR jest o lata swietlne lepszy niz 30DoN. I dopoki w zadnej encyklopedii nie napisza, ze jeden z tych filmow jest OBIEKTYWNIE lepszy od drugiego, mozesz zaufac mojej opinii i zrozumiec moja ocene. Mam nadzieje, ze sprawa sie wyjasnila. :)

- Mental - 17-06-2008

[Obrazek: rr3sa7.th.jpg]

:)

- Charlie - 17-06-2008

:D :D :D

- Danus - 17-06-2008

:D :D :D :D :D
Militarny musisz niestety złożyć broń. Mental świetne <ok>

- military - 18-06-2008

Mental, no skoro tak to ok. :)

- Martinipl - 07-07-2008

Cha! Mental - mistrz :)

Oglądałem zajawkę w srodku nocy, i myślałem że to w kinie lecieć dopiero będzie.. a to se już leciało :/

- Arahan - 19-07-2008

Film świetny, aczkolwiek minusów sporo ma.
Ale od początku, na plus na pewno:
+ klimat,
+ wygląd wampirów,
+ poszczególne sceny (wampir szalejący na dachu vana, ujęcie z lotu ptaka na rzeźnię w miasteczku),

minusy:
- skąd sie wzięły wampiry i dokąd się udały,
- i największy minus, dlaczego nie wykorzystano do cholery potencjału roli Bena Fostera ;/ !!??

Film na 7/10
Wywiadu z wampirem i Draculi z Oldmanem to raczej nie pobije, ale w natłoku gniotów o wampirach ma mocne 3 miejsce.