![]() |
|
The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel (/Thread-The-Dark-Tower-2017-re%C5%BC-Nikolaj-Arcel--4267) |
RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - zombie001 - 02-03-2016 Heh.. Mefju zagrał u Nolana i w chłodno przyjętym filmie Van Santa. "Free State of Jones" też jakoś majestatycznie się nie zapowiada. Pewnie na siłę szukał czegoś pod Oscary, a teraz zaczyna mu brakować hajsu, więc przyjął rolę. Niestety sam fakt, że produkuje to SONY zwiastuje crap. A co do castingu.. No cóż, książek nie czytałem, ale po opisie z wikipedi ciągle chodzi mi po głowie myśl, że chyba ktoś po pijaku im te role przydzielał. Przecież Mefju zdecydowanie bardziej pasuje do Eastwood'owego Rolanda, niż Elba O.o RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Predator895 - 02-03-2016 Bo z początku to on ponoć miał zostać rewolwerowcem , dopiero po tym zamieszaniu z Bondem , Sony jednak zrekompensowało Elbie tę rolę co jest jak dla mnie totalną decyzją z dupy :P RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - zombie001 - 02-03-2016 No nie wiem czy tak od początku. Przecież Mefju był głównym kandydatem do zagrania Flagga w.. "Bastionie" od WB. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - BezcelowyAlbatros - 02-03-2016 Kiedyś, dawno, dawno temu, gdy to jeszcze miało sens, moim typem do roli Rolanda był Robert Patrick. Nie najgorszym wyborem na obecne czasy byłby Fassbender. Bale by się nadał, nawet. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - jarod - 02-03-2016 A to Sony ma jakieś zobowiązania wobec Elby że mają mu coś "rekompensować"? WTF? RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Predator895 - 02-03-2016 No nic jestem ciekaw ogółem o czym to w ogóle będzie , bo nie powiem nasłuchałem się od Brata , że to jest jedna z najgorętszych książek Kinga, która do tej pory nie doczekała się zielonego światła jeśli chodzi o ekranizację. W ogóle za ekranizacją od Warnera miał stać nikt inny jak Ron Howard ;) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 02-03-2016 Jedna z dziewczyn Immortan Joe ma zagrać Tiranę (notabene, postać kompletnie marginalną i pojawiającą się dopiero w siódmym tomie, zdaje się chyba w jednej scenie): http://variety.com/2016/film/news/abbey-lee-dark-tower-mad-max-1201707334/ Ten news dość mocno sugeruje, że pewnie zrobią z sagi Kinga coś na wzór "Last Witch Hunter", czy innego gówna. W każdym razie, raczej nie ma co liczyć na wierną adaptację. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - jarod - 02-03-2016 Ta, bo choćby na siłę laska musi być... RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Proteus - 02-03-2016 Jeszcze wracając do Rolanda, dla mnie w tej kwestii ważne są dwie rzeczy. Intencje twórców i praktyczny efekt końcowy. Jeżeli chodzi o to pierwsze, ten cały wybór śmierdzi głównie dlatego, że przyszedł w tych samych czasach kiedy politpoprawne zmienianie rzeczy na siłę jest tak powszechne, więc ludzie się wkurwiają i automatycznie widzą w tym silenie się na politykę, zamiast tworzenia sztuki bez wpływów społecznościowych z zewnątrz. I jeżeli naprawdę tak było (kto wie jak wyglądał proces castingowy) i twórcy uznali, że Elba byłby fajnym posunięciem kulturowym, używając tej roli jako narzędzia do zmian społecznych, zamiast skupiania się na tym, kto najlepiej służyłby samemu filmowi, to zgodziłbym się, że jest to niefajne. Ale co do praktycznego wpływu Elby na film, gdyby spojrzeć na to z dystansem, tak z boku, ignorując cały ten polityczny zgiełk, to zmiana koloru skóry w tak fantasycznej opowieści jak TDT, chyba naprawdę nie jest jakimś wielkim problemem, a może nawet wyjść filmowi na dobre. Ludzie zwracają uwagę na to, że Roland to archetyp białych gunslingerów i białych rycerzy, ale Dark Tower z tego co wiem o tej serii, to i tak przecież totalnie fantastyczne pomieszanie wszelkich stylistyk (już samo połączenie rewolwerowca z poetyką rycerstwa, jest dobrym tego przykładem), więc gunslinger i knight, który zachowuje się dokładnie tak jak archetypy na których jest oparty, ale jednocześnie jest po prostu czarny, bez żadnego wytłumaczenia, raczej nie niszczy żadnego żelaznego, historycznego podłoża. Zwłaszcza, że Elba poza fizycznym wyglądem, pod względem gry i prezencji ma wszystko to by wcielić się w archetyp brooding travellera. Ba, czarny gunslinger może nawet wpłynąć pozytywnie na pewien fantastyczny element tajemnicy, który pasuje do tego świata i tej postaci, zwłaszcza z prezencją Elby (przy czym piszę to w oparciu o tym co przez wszystkie lata słyszałem o tej serii). I jakby co, to nie jest ta sama argumentacja, której używali wszyscy ci ludzie domagający się kolorowych w Wiedzminie na zasadzie: "skoro świat przedstawiony nie jest oparty na twardej, prawdziwej historii i posiada smoki, magię, elfy i odniesienia do popkultury, to twórcy równie dobrze mogą i wrzucić murzyna". Bo tam mieliśmy sytuację odwrotną. W sensie przymuszanie twórców do czegoś co było nieco niepodrodze z ich wizją, zamiast przypadku jak w TDT gdzie twórcy po prostu postanowili zaserwować nieco inną wizję. A co do całej tej kobitki z drugiego tomu, dla mnie na tę chwilę jest to oddzielny problem. Biorąc pod uwagę to jak wielką niewiadomą jest w ogóle struktura całej tej ekranizacji i co będzie pokazywać, nie wiemy tak naprawdę czy twórcy kompletnie nie oleją tego wątku, albo zmienią w jakiś sposób. Pomarudzimy jak już tam dojdziemy. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Lawrence - 02-03-2016 Pytanie też brzmi na ile to ma być wierna adaptacja i też czego oczekują sami fani książki? Plus też ile do gadania i co o tym wszystkim sądzi sam King? Ja tutaj nie chcę żadnej ze stron wybierać, ale np. wystarczy popatrzeć, jakże wierne (też na życzenie autorki) były dwie pierwsze części Harry'ego Pottera, gdzie właściwie scenariusz był kopią zdania, zdania z książki. W trzeciej części Alfonso Cuaron dodał trochę swej inwencji twórczej i powstała najlepsza część. Czasami też kurczowe podążanie za stronami adaptowanych książek, nie musi wyjść filmowi na dobre. Plus ja ani nie przekreślam, ani jeszcze nie fappuję tego projektu. Mamy jeszcze czas. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Cator - 02-03-2016 Przeklejam to co napisałem w innym temacie: Cytat:Wiesz, podobne rzeczy mówili o Craigu gdy miał się wcielić w Bonda. Blondasek o ryju kartofla za chuja ludziom nie pasował do archetypu wymuskanego bruneta ustanowionego przez poprzednie filmy (bo to przecież też było pogwałcenie jakiegoś niby niepodważalnego, ustanowionego wizerunku). A patrz jak wyszło. Ciamajdowaty Keaton circa "Beattle Juice" do komiksowego opisu Wayne'a pasował na papierze gorzej niż Elba na Rolanda. A patrz jak wyszło. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 02-03-2016 Swoją drogą, już pomijając casting Elby, angaż McConaugheya to strzał w dziesiatkę, jeśli dobrze mu rozpiszą tę rolę, powinien pozamiatać. No i ciekawi mnie, kogo obsadzą w roli Deanów - jako Eddie najlepiej sprawdziłby się chyba Jospeh Gordon-Levitt, jako Susannah? No, to już zależy, jakiej rasy aktorek tutaj szukają. ;) Ale mogłaby być Rosario Dawson, ew. Kerry Washington. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 02-03-2016 W ogóle to wiadomo coś na temat gatunku? Bo książkę równie dobrze można zekranizować jako dramat, sensację, przygodówkę, refleksyjne kino drogi czy horror. Wolałbym chyba połączenie dwóch ostatnich. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Albertino - 02-03-2016 To by mogło wypalić wyłącznie, gdyby się wziął za to jakiś fetyszysta Leone o bardzo wyrazistym stylu. Arcela nie skreślam, lepszy on niż kolejny hollywodzki wyrobnik, ale przydałby się temu mocny nacisk na minimalizm i atmosferę w stylu, powiedzmy, "Autostopowicza", a do takiego mięsiwa trzeba jednak rodowitego Amerykanina. Poza tym ta seria nie nadaje się na film, za to mógłby wyjść z tego dobry i przebojowy serial, więc serio nie ogarniam dlaczego oni się tyle pierdzielą z tą ekranizacją i tak boją się TV. I czemu Elba? Jak rozumiem do roli Rolanda, który zdaje się, był taką copy-pastą z Eastwooda... No ale lubię Elbę, więc jebać to :) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 02-03-2016 Szczerze wątpię, żeby postawili tutaj na minimalizm i atmosferę. Zapewne walną parę motywów z książki, przerobią na swoją modłę i zrobią z tego 100-minutowy film akcji. :) MW powinno trafić do telewizji, z jakimś konkretnym showrunnerem za sterami i tyle. Na kinowych ekranach furory pewnie nie zrobi i skończy się na jednym, nieudanym lub średnio przyjętym filmie. Ale i tak czekam z ciekawością, w sumie na dobrą sprawę na razie wiadomo niewiele i dopóki nie pojawi się więcej informacji, to raczej nie ma co gdybać, ale póki co jestem nastawiony do tego negatywnie, aczkolwiek jest we mnie jakaś cząstka nadziei. :) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 08-03-2016 Chodzą plotki, jakoby Aaron Paul dostał angaż do roli Eddiego Deana: http://www.cinemablend.com/new/Wait-Aaron-Paul-Going-Dark-Tower-All-117057.html Jeśli to się sprawdzi, będziemy mieli kolejny, po zatrudnieniu MM, bardzo udany casting. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 08-03-2016 Uuu, to Eddiego ładnie obsadzili, jeśli to prawda. Sam bym lepiej nie wymyślił. Tym bardziej teraz żałuję czarnego Rewolwerowca. Obaj powinni być biali, z chemią trochę w stylu Breaking Bad;) (<-- see what I did there?) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Pelivaron - 10-03-2016 http://variety.com/2016/film/news/dark-tower-tom-taylor-chambers-1201727356/ RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 10-03-2016 Nie widziałem młodego w niczym (grał w jakichś brytyjskich serialach), no ale akurat w przypadku tej roli nie pozostaje nic innego, jak zaufać castingowcom. Z twarzy raczej pasuje. W sumie szkoda, że Tremblay jest trochę za młody na tę rolę. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Predator895 - 14-04-2016 Zdjęcia oficjalnie ruszyły wczoraj >> http://movieweb.com/dark-tower-movie-production-start-stephen-king/ |