Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Dear White People (Netflix) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Dear White People (Netflix) (/Thread-Dear-White-People-Netflix--4510)

Strony: 1 2

RE: Dear White People (Netflix) - Capt. Nascimento - 09-02-2017

A scenarzysta i reżyser, którego przed chwilą cytowałeś - Justin Simien - ogólnie oprócz bycia czarnym gejem (co akurat nie ma znaczenia), jest też wielkim zwolennikiem Black Lives Matter, uważa, że nie ma czegoś takiego jak "reverse racism" i traktuje swój serial jako misję, żeby uświadamiać białych. ;)

Recka filmu:

Czyli jednak propagandowe ścierwo, wszechobecni biali rasiści i happy end z przemocą na białych (w ramach walki z rasizmem oczywiście). :)

RE: Dear White People (Netflix) - Proteus - 10-02-2017

RE: Dear White People (Netflix) - Capt. Nascimento - 10-02-2017

Phil DeFranco jest czasem zdecydowanie za miękki i wychodzi z niego jego wewnętrzny lewak. :)

Nie no, z tym lewakiem żartuję (tak w 90%). Lubię gościa. Ciężko o kogoś tak neutralnego i zdystansowanego. Teraz to będę musiał sprawdzić przynajmniej pierwszy odcinek serialu, żeby zrobić fact check na bullshit z jednej z tych dwóch opinii.

RE: Dear White People (Netflix) - Mierzwiak - 10-02-2017

Po dowodach w sprawie jakie przedstawiliście mogę zrobić tylko jedno:

Nie anulować abonamentu na Netfliksie. Nie jestem dzieckiem :)

Swoją drogą z tym "Fuck white people" na twitterze to ciekawe, w sensie jakiego typu myślenie się za tym kryje? Tzn rozumiem że faszyzm, white supremacy itd., ale to nie tak że biali wybrali swojego kandydata. Hillary też jest biała. I biała jest większość jej wyborców, tak jak w większości biali są obywatele USA. I ten pan.

Fascynujące.

RE: Dear White People (Netflix) - Capt. Nascimento - 10-02-2017

Takie myślenie:

BLM i SJW demonizują "white privileged males" których obwiniają za całe zło tego świata. Potem tacy debile jak ten na filmiku, albo ten z twittera, mimo bycia białymi stają się męczennikami chcącymi wszystko "naprawić", pełni nienawiści do białych. Niektórzy czarni to już w ogóle idą kilka kroków dalej (btw, tych czterech czarnych, którzy porwali białego niepełnosprawnego chłopca, bo na pytanie na kogo głosuje, powiedział że na Trumpa - torturowali go 2 dni, wrzucając wszystko na fb, krzycząc w kółko "fuck white people"), nawołując "kill all white people", albo robiąc wykłady, w których przekonują, że to zabicie białych to najlepsze rozwiązanie:

Przywódczyni ruchu BLM:
[Obrazek: Canadian-Black-Lives-Matter-Organizer-Tw...20x436.jpg]

[Obrazek: maxresdefault.jpg]
[Obrazek: ct55xabuaaa_m-o.png]
[Obrazek: cuq5eumusaawpck.png]

RE: Dear White People (Netflix) - shamar - 10-02-2017

Czy ci murzynscy rasisci już siedzą? Czy oni mogą nawolywac do mordowania?

RE: Dear White People (Netflix) - Bucho - 15-02-2017

RE: Dear White People (Netflix) - Szaman - 14-04-2017

Jak na moje oko nowy zwiastun stara się ratować poprzednią, napiętą sytuację. Mniej tutaj wojujących Murzynów (a scena z telefonem do studia to nawet mały prztyczek w ich nosy), więcej prób wyciskania komediowych sytuacji ze społecznych napięć.

RE: Dear White People (Netflix) - Mierzwiak - 15-04-2017

Wygląda to nieco zabawnie, ale osobiście nie dałbym się zwieść odpowiedniemu montażowi nadającemu dialogom komediowe tempo i wesołej muzyczce.

Film też miał, moim zdaniem, niezły trailer i co? I nic. Właśnie go obejrzałem (jest na Netfliksie) i było to potwornie nudne, nieangażujące filmidło bez grama humoru za to z masą stereotypów i prowadzącym donikąd poruszaniem tematu rasy. Drinking game, czy to na słowo "white" czy "black" grozi zgonem.

Najważniejsze: może coś przegapiłem, czegoś nie zrozumiałem, ale nie dostrzegam tu grama satyry. Ani. Trochę. Zero.

Bardzo słabe, ale zagrane OK i widzę że część aktorów powtarza swoje role w serialu.

RE: Dear White People (Netflix) - Mierzwiak - 29-04-2017

Dzisiaj miał premierę, oglądał ktoś?

Rzuciłem okiem na pierwszy odcinek i jest o wiele lepszy niż film. Co prawda fabułę wciąż napędza biadolenie czarnych jakimi to biali są rasistami, a nie realne problemy, ale mam wrażenie że jest to faktycznie lżejsze.

Ważne: Tessa Thompson była potwornie niesympatyczna w roli Samanthy, Logan Browning wypada, jak na razie, o wiele lepiej.

Całość to tylko 10 około 30- minutowych odcinków, chyba nawet obejrzę całość.