Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23)
+--- Wątek: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 (/Thread-Najlepsze-japo%C5%84skie-animacje-TOP-5--512)

Strony: 1 2

- Anielski_Pyl - 26-01-2011

Co do Akiry, to moje zdanie jest w każdym calu identyczne z tą recenzją (nie moją); http://anime.tanuki.pl/strony/anime/395-akira/rec/532

Myślę, że bardziej dosadnej i obiektywnej już się nie da na ten temat napisać.

Co do miejsc 3-5, to nie ważę się podnieść na nie ręki;)

- Azgaroth - 26-01-2011

Anielski_Pyl napisał(a):powstają filmy zbyt ciężkie dla młodszego widza, a nieco infantylne dla bardziej wymagającego wyjadacza.

Każdy film Miyazakiego jest skierowany do różnych grup wiekowych. Dla najmłodszych są Mój sąsiad Totoro, czy Ponyo. Są filmy dla starszych widzów jak Szept Serca. No i te najbardziej uniwersalne, które nie tylko prezentują świetne wciągające historie, ale również posiadają ambitniejszą treść, jednak tak skonstruowaną, że jest zrozumiała dla osób w każdym wieku, ale właśnie pozbawiona infantylności. Takim filmem na pewno jest Spirited Away: W Krainie Bogów.

A lista ulubionych ciekawa, kilku tytułów w ogóle nie znałem :)

- Karol - 27-01-2011

Cytat:powstają filmy zbyt ciężkie dla młodszego widza

Znam mnóstwo dzieciaków, które oglądają filmy Ghibli i nie mają problemów z ich "ciężkością" :P. Za to oglądają z zainteresowaniem.

Cytat:a nieco infantylne dla bardziej wymagającego wyjadacza

Widać albo jestem nieco infantylny albo nie jestem wymagającym wyjadaczem :D.

- Anielski_Pyl - 27-01-2011

Karol napisał(a):Znam mnóstwo dzieciaków, które oglądają filmy Ghibli i nie mają problemów z ich "ciężkością"
Ja także, ale nawet wyniki box office'u ostatnich produkcji świadczą o tym, że coś nie styka.

Karol napisał(a):Widać albo jestem nieco infantylny albo nie jestem wymagającym wyjadaczem
Najwyraźniej. :) A już poważnie, to swoje zdanie na temat produkcji Ghibli mam, nie jestem w tym odosobniony i nie będę się tutaj z każdym po kolei przepychał w imię demitologizacji kultu Miyazakiego ;)

BTW; ostatnia animacja Ghibli "The Borrower Arrietty", która miała już premierę w Japonii, wygląda kapitalnie:

- Craven - 27-01-2011

Filmy:
Ghost In The Shell
Akira
Spirited Away
Księżniczka Mononoke
My neighbour Totoro

Animki:
Cowboy Bebop
Stand Alone Complex
Full Metal Alchemist

Bez głębszego przemyślenia, może jakbym dłużej pomyślał to by było inaczej...

- Anielski_Pyl - 27-01-2011

Craven napisał(a):Full Metal Alchemist
Chodzi Ci o "Brotherhood" czy tę wcześniejszą wersję? Bo "Brotherhood" widziałem i jako shounen to rewelka.

- Azgaroth - 27-01-2011

Obydwie są świetne.

- Craven - 28-01-2011

Ano pierwsza ma urywającą łeb muzykę, lepiej pokazane pewne rzeczy, no ale niestety ma rozpaczliwie głupi finał. Druga może i nie tak sprawnie zrealizowana, ale za to fabularnie jest wierna genialnej mandze. Wiec najlepsze byłoby coś pomiędzy. Ale mimo tych wad, to wciąż absolutny top seriali anime.

- Lawrence - 29-01-2011

Ciężko TOP 5, gdyż mi aż 10 świetnych tytułów do głowy przychodzi, ale postaram się:

1. Ghost in the Shell
2. Spirited Away
3. Ghost in the Shell 2: Innocence
4. Howl's Moving Castle
5. Jin-Roh.

RE: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - Kinomaniak - 16-08-2011

Będzie sentymentalnie :)

Serial:
- Captain Tsubasa i Shin Captain Tsubasa
- Sailor Moon Classic, R , S , SuperS i Stars
- Teknoman / Tekkaman Blade
- Gigi La Trottola / Dashu Kappei
- Guyver The Bioboosted Armor

A ponad to
- Generał Daimos, Gigi La Trottola, Yattaman, Tajemnice złotego miasta, Kaiketsu Zorro, Tygrysia Maska, Saint Seiya, W królestwie kalendarza / Yattodetaman , Ulysses 31, Saber Rider and the Star Sheriffs, Cat's Eye, Piłka w Grze i Bosco Adventure

Film:
- Ghost in the Shell
- Sailor Moon R: The Movie i Sailor Moon SuperS: The Movie
- Mononoke-hime
- Interstella 5555
- Highlander: The Search for Vengeance

A ponad to
- Metropolis i Ninja Scroll

OVA:
- Ninja Gaiden
- Appleseed
- Guyver
- Tekkaman Blade II

RE: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - DrunkenMaster - 18-10-2011

Ciężko wyodrębnić 5 (za dużo jest dobrych) i na pewno wiele wspaniałych tytułów pominąłem. Moja 5 ze względu na sentyment i mój gust:
1. Gigi La Trotolla
2. Dragon Ball Z
5. Captain Tsubasa
- Ghost in the Shell
3. Yotoden
- Highlander: The Search for Vengeance
- Akira
- Yattaman
- Guyver
- Hayao Miyazaki (bez wymieniania tytułów)
- Di Gi Charat :)
- Sailor Moon
- Blood the Last Vampire
4. Tajemnicze Złote Miasta
- Wolf's Rain
- Cowboy Bebop
- Hellsing
- Schin-Chan :)
- Załoga G
- Berserk
- Street Fighter II: The Animated Movie
- Ninja Scroll
- Slayers
- Samurai Champloo
- Rur?ni Kenshin
- Ranma
- Death Note

RE: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - Anielski_Pyl - 19-10-2011

Cytat:Wolf's Rain

Miło, że doceniłeś to dość mało znane u nas anime. Muzyka Yoko Kanno absolutnie zajebista.

RE: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - DrunkenMaster - 19-10-2011

Genialna z Cowboy Bebop też Blue, Rain, Call Me Call Me świetne kawałki.

RE: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - Snowley - 24-06-2012

Filmy Miyazakiego jako jedno na miejsce pierwsze, one konkurencji nie mają...
na drugie miejsce dam Ergo Proxy. Kawał porządnego, mrocznego sci-fi z nutką romantyzmu noir i fajnymi, sprytnymi nawiązaniami oraz satysfakcjonujące zakończenie; na trzecim Akira, bo choć beret mi spadł z głowy przez ten film, stworzył japońskie anime takim, jakie jest, to samą przyjemność oglądania oceniam właśnie na trójeczkę. 4 - Neon Genesis Evangelion, jako studium depresji twórcy. Na 5 u mnie osobiście jest Mawaru Penguindum, taki mój guilty pleasure. Nie będę polecać nic poza tym, bo żeby być fair musiałabym podać wszystkie anime które oceniam powyżej 8, to jest 112 sztuk ;)