![]() |
|
Predator 2 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20) +---- Wątek: Predator 2 (/Thread-Predator-2--54) |
- Dr_Bakier - 18-01-2007 Mental - prowokator :twisted: , przecież Terminator doczekał się takiego sequela i jest to nakręcony przez Camerona "Terminator 2" (no chyba ze chodziło ci o słabszą trójeczkę). Ja zawsze traktowałem ten piorun jako efekt bez sensownego zastosowania, chociaż to ryzykowne ładowanie akumulatorów ma jakiś mętny sens. - Hitch - 18-01-2007 A moze dal sie walnac piorunem zeby pokazac jaki z niego bonzo? ;) - Mental - 18-01-2007 Dr_Bakier napisał(a):Mental - prowokator Twisted Evil , przecież Terminator doczekał się takiego sequela i jest to nakręcony przez Camerona "Terminator 2" (no chyba ze chodziło ci o słabszą trójeczkę). Oczywiście, że o trójeczkę. Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. - piXi - 14-06-2007 Dzisiaj po raz pierwszy obejrzałem 2 część Predatora... I chyba jestem już za stary na takie filmy... Rzadko mi się zdarza abym zaglądał na zegarek i patrzył ile jeszcze do końca... Nie wiem kto robił do tego efekty specjalne... Ale ta końcówka gdzie pojawia się stado predatorów i unosi się mgła jest żałosna... Nogi wyglądają jakby były ucięte w kolanach... PS. Mam pytanie... W którymś momencie jeden z tajniaków mówi, że predator gdy wie, że nie może wygrać uruchamia samobójczą broń o sile rażenia 25 km... Więc jakim cudem w pierwszej części udało się przeżyć Arniemu skoro był on w odległości max kilkudziesięciu/kilkuset (nie pamiętam już - dawno temu oglądałem pierwszą część) metrów od Predzia? - Anonymous - 15-06-2007 Cytat:chyba jestem już za stary na takie filmyno widocznie, przykro mi :roll: Cytat:Ale ta końcówka gdzie pojawia się stado predatorów i unosi się mgła jest żałosna... Nogi wyglądają jakby były ucięte w kolanach... No widac, że nie bardzo wiedziałeś czego się czepić. to moze podpowiem: predator widzi w termowizji niezależnie od tego czy maskę czy jej nie ma, podczas gdy w jedynce bez maski widział zupełnie inaczej. A poza tym to i tak jeden z najlepszych sequeli w historii więc takei pierdoły można spokojnie olać. - military - 15-06-2007 Eee, a co ma do rzeczy termowizja? Po prostu w tamtym momencie specom od efektów wyszedł cienki fotomontaż. - piXi - 15-06-2007 Gieferg napisał(a):No widac, że nie bardzo wiedziałeś czego się czepić. to moze podpowiem: predator widzi w termowizji niezależnie od tego czy maskę czy jej nie ma, podczas gdy w jedynce bez maski widział zupełnie inaczej. Ale mi nie chodzi o to kiedy widzi w termowizji... Lecz gdy jest pokazane jak pojawiają się predatory to przez pewien czas widać, że są one komputerowo zrobione (nogi ucięte przy kolanach), po chwili jest już normalnie (zapewne aktorzy w strojach)... To samo jest jak odchodzą... Poza tym "jeden z najlepszych sequeli w historii" to bardzo, że tak powiem subiektywna ocena... Dla mnie przeciętniak... Nie wybija się niczym szczególnym pośród filmów akcji lat 80-tych... - Anonymous - 15-06-2007 Cytat:Eee, a co ma do rzeczy termowizja? Cytat:Ale mi nie chodzi o to kiedy widzi w termowizji...dżizas krajst Wiem o czym mówicie, ale w drugą stronę jak widac to niestety nei działa. Naprawdę trzeba tłumaczyć jak dzieciom? Mówisz że film jest taki se, a jako argument przeciw niemu wspominasz o tym, że na jednym ujęciu dziwnie wyglądają jakby to miało jakieś większe znaczenie i film był z tego powodu gorszy, wiec podałem inną rzecz, której można się uczepić i dużo bardziej moim zdaniem przeszkadza. Cytat:Poza tym "jeden z najlepszych sequeli w historii" to bardzo, że tak powiem subiektywna ocena...moim zdaniem sequel który prawie nie ustępuje oryginałowi to nieczęsto spotykana rzecz. Predator 2 wypada pod względem tego jak dobrym jest sequelem o wiele lepiej niż choćby uwielbiany przez masy Terminator 2, który jest <wszyscy już wiedzą czym więc nie będę się powtarzał> (oczywiście ni etwierdzę, że P2 to lepszy film niż T2 bo tak oczywiście nie jest). - military - 15-06-2007 Gieferg napisał(a):Naprawdę trzeba tłumaczyć jak dzieciom? Naucz się pisać zrozumiale i będzie po problemie. - Anonymous - 15-06-2007 Naucz się czytać ze zrozumieniem i będzie po problemie. - military - 15-06-2007 Widzisz, i to jest twój problem - chcesz, żeby większość się do ciebie dostosowywała, a nie na odwrót. Na razie masz dwie osoby które nie zrozumiały wypowiedzi, przeciwko jednej która zrozumiała. Przeciwko tobie. Może to jednak z twoim postem jest coś nie tak? Bierzesz to w ogóle pod uwagę? Dopuszczasz taką możliwość? Dobra, bez offtopu ani priva - w Predzie 2 wszystko mi się podoba poza aktorstwem. Ruben Blades i Maria Conchita Alonso nie odnajdują się w tym filmie; nie łapią konwencji, są sztuczni. Nie pasują do ról, które im przydzielono. - piXi - 15-06-2007 Gieferg napisał(a):Mówisz że film jest taki se, a jako argument przeciw niemu wspominasz o tym, że na jednym ujęciu dziwnie wyglądają jakby to miało jakieś większe znaczenie i film był z tego powodu gorszy, wiec podałem inną rzecz, której można się uczepić i dużo bardziej moim zdaniem przeszkadza.Ależ ja mogę podać całą masę argumentów... Banalna fabuła, słaba gra aktorska (zaraz - jaka gra aktorska... :wink:), ścieżkę dźwiękową w porywach dobrego samopoczucia i humoru (jak u mnie dzisiaj po wymarzonym wpisie z fizyki ;-)) można określić maksymalnie jako przeciętną... Ale dla mnie to i tak nie miało by znaczenia gdybym się po prostu nie nudził oglądając ten film... A filmy akcji powinny być tego przeciwieństwem... A propos nie zrozumienia się, to chyba osobie piszącej powinno zależeć na tym aby inni ją zrozumieli a nie na odwrót... Pozdrawiam ;-) - Anonymous - 16-06-2007 Cytat:Banalna fabułajak w jedynce Cytat:słaba gra aktorska (zaraz - jaka gra aktorska... )nie widze różnicy między p1 a p2 pod tym względem Cytat: ścieżkę dźwiękową w porywach dobrego samopoczucia i humoru (jak u mnie dzisiaj po wymarzonym wpisie z fizyki ) można określić maksymalnie jako przeciętną...soundtrackz P2 jest rewelacyjny, wolę nawet od muzyki z P1, która i tak jest w moim TOP-5 ulubionych soundtracków :P btw, predator 2 to pierwszy film jaki kupiłem na DVD :P - Oconnel - 29-09-2007 Uwielbiam powracać co jakiś czas do Predatora (pierwsza i druga część, bez znaczenia). Zawsze odnajduję w tych filmach coś nowego. Oglądałem ostatnio właśnie Preda 2, i ciekawostka. Jak to oglądałem doychczas to tego nie zauważyłem. W jednej ze sławetnych scen, gdy Pred zmienia termowizje na inne tryby widoczności, i gdy orientuję się że robią go w konia (ubranka pochłaniające ciepłotę ciała), Pred odzywa się. Zawsze myślałem że to jakiś bełkot, ale jak się przysłuchać Predek mówi: "Mother of God!" hehe. Teraz pytanie gdzie się tego nauczył. Po analizie stwierdzam że usłyszał to od Dannyego, na chwilę przed jego śmiercią. Po co to wogóle piszę? Jako ciekawostkę, pewnie jest więcej osób, które tak jak Ja nie zauważyły tego wcześniej :) - Martinipl - 08-11-2007 Lubię Predatora 1 i 2 , jednak 2 uważam za słabszą. Przede wszystkim, jak dla mnie jest skalana filmami akcji początku lat 90 - wiele strzelania, nielogiczne postepowanie bohaterów pobocznych i słaba jak na miarę filmu rola Dannego Glovera. Film oglądałem wiele razy (ostatnio w lipcu) i w porównaniu z jedynką, chociaż jest dobry, to fabularnie słabszy. Wiem, Pred 1 tez nie miał fabuły zbyt 'bystrej" jednak była ona spójna, a w dwójce, odnoszę wrażenie, że ktoś miał pomysł na Twardego Glinę ( film, jakich pełno w tamtych czasach), walkę z gangami (ten klimat, lekko apokaliptyczny mi się nawet spodobał) i wlepił w to wszystko przybysza z kosmosu - Predatora. Sam pomysł osadzenia scenerii w wielkim mieście uważam za odważne i trafne posunięcie - jednak ogrom możliwości, potencjał jaki w tym drzemał nie został wykorzystany. Być może, było to podyktowane techniką (budżet?) dostepną w tamtych czasach, a być może chęcią popełnienia sequelu. Niezniemia to faktu, że oba filmy wpisały się w karty jednych z najlepszych filmów akcji i są kultowe - czego dowedem jest ta dyskusja i obecność maniaków Predatora, AVP i Obcego na tym forum, a którym ja także jestem :) - Anonymous - 09-11-2007 obejrzałem właśnie znowu predatora 2 (a kilak dni temu widziałem też jedynkę). Ten film jest po prostu świetny, ma u mnie 9/10 i stoi na równi z jedynką. Jest tu parę ciekawych nawiązań - o jednym już pisałem wcześniej (scena w rzeźni jest zrobiona w stylu akcji w procesorze atmosferycznym w Aliens) a co do innych to: postać grana przez Paxtona tuż przed śmiercią podobnie jak w Aliens woła "Come on Motherfucker!" wcześniej bierze udział w takiej wymianie zdań: Leona: Jak tam twoje jaja? Lambert: A twoje? Co trochę przypomina słynne: Hudson: ej Vasquez, nie wziął cię ktoś kiedyś za faceta? Vasquez: Nie, a ciebie? Tutaj nie tylko mamy Hudsona, ale i podobną do Vasquez tak z charakteru jak i nieco z wyglądu kobitkę. Z kolei moment przed smiercią Paxtona/Lamberta skojarzył mi się ze sceną z T1 gdzie ginie Henriksen (nazwiskopostaci mi wyleciało). No a sama końcówka oczywiście nawiązuje niemal bezczelnie do końcówki pierwszego predatora :] Swoją drogą Leona jest postacią której głownym zadaniem w tym filmie jest podkreślanie powagi sytuacji poprzez proste "FUCK", ae mimo tego ograniczonego dośc zastosowania i tak jest lepsza od Anny z P1 która na dobrą sprawę nie wiadomo skąd i po co się tam wzięła. ----- Z tego co mi wiadomo ten film został dośc mocno pocięty przed premierą i znamy go w tej pociętej wersji właśnie. Ponoć pod nóż poszło sporo brutalnych scen z udziałem predatora, ale i również np sceny wyjaśniające to z kim Leona jest w ciązy itp. Podobno jakieś dwa urywki z tych scen znalazły się jako dodatki na dwupłytowym wydaniu P2, czy ktoś kto je posiada mógłby coś na ich temat powiedzieć? Dir Cut tego filmu to by było coś :D Niestety jakoś wątpię czy się tego doczekamy :( PS. i faktycznie mówi "Mother of God", pewnie sie chłopak bardzo przestraszył jak się kapnał że wokół pełno ludzi a on ich tak późno zauwazył :] - wiking - 10-11-2007 Cytat:Podobno jakieś dwa urywki z tych scen znalazły się jako dodatki na dwupłytowym wydaniu P2, czy ktoś kto je posiada mógłby coś na ich temat powiedzieć? oczywiscie ze To wydanie ktos posiada :D jak tylko znajde troche czasu i checi to poszukam cos na ten temat na plycie - Anonymous - 10-11-2007 Przynajmniej będziesz miał powód żeby to rozfoliować :roll: - wiking - 10-11-2007 tak sie sklada ze mam jedno wydanie rozfoliowane a drugie nie 8) i tak samo z P1 8) - Anonymous - 11-11-2007 you're a psycho |