![]() |
|
PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26) +--- Wątek: PLEBISCYT: Najlepsze seriale (/Thread-PLEBISCYT-Najlepsze-seriale--5762) |
PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - srebrnik - 22-06-2021 Przy tak szerokim pojęciu, to myślę, że animowane seriale zdecydowanie się powinny łapać. Większy problem to antologie. Przy takim AHS, ACS czy nawet True Detective to wydzielenie sezonów było miało sens. Z drugiej strony może to zbyt rozwadniać ranking. Kłopot dotyczy też wspomnianego Twin Peaks. Trzeba przedyskutować. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 Z Twin Peaks mam największy problem, bo wydaje mi się, że jak w mało którym przypadku może być tak, że ktoś lubi oryginał a nie lubi powrotu lub nawet odwrotnie. Niby kontynuacja, ale po tylu latach i stylistycznie nawet wyraźnie "inna". Byle to nie zaczęło dyskusji, że powrót X-Files to nie X-Files itd. Z antologiami, szczególnie True Detective o dziwo mam mniejszy problem, chociaż tu przecież różnice są jeszcze większe. Ale wydaje mi się, że nie ma co kombinować. Ktoś zagłosuje na TD, ze względu na pierwszy, ktoś inny, ze względu na drugi. Nikt nie powinien mieć pretensji, że trzeci przy okazji zbierze laur a gorzej gdyby podział głosów miał sprawić, że TD za dużo straci. AHS, ACS - widziałem tylko jedną serię chyba i podejrzewam, że tu sprawa jeszcze bardziej skomplikowana. Ale jeśli miałbym decydować to uprościłbym do tego, że jeden tytuł to jeden tytuł. Można się też kierować imdb - Twin Pekas ma dwa osobne profile, ale ACS już na przykład jeden wspólny. Od razu by chyba trzeba zrobić wyjątek dla Young Pope/New Pope. :D RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Kerev - 22-06-2021 Traktowanie każdej serii AHS jako osobnego serialu ma chyba sens. To samodzielne historie i na przykład na filmwebie figurują jako różne produkcje. Ale myślę, że Twin Peaks powinno być uznany za jeden serial razem z Return, ponieważ stanowi bezpośrednią kontynuację, tyle że po latach. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 Spoko, ale wtedy TD też osobno i się skanibalizują. AHS tym bardziej, szczególnie, że tam tych sezonów jest sporo, nie? ACS to też osobne historie. Nie wiem. Jak żyć? RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Gieferg - 22-06-2021 Cytat:Głosujemy na 25 tytułów 25? 20 ledwo uzbieram :/ RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 To dawaj 20 i obdziel je 60 punktami. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Negatywny - 22-06-2021 już widzę po tych waszych propozycjach następny patoplebiscyt. ;) Gdzie stargate? gdzie BSG? RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Doppelganger - 22-06-2021 No dobra, jedziemy. Możecie przekopiować posty z tego drugiego tematu? RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Gieferg - 22-06-2021 Cytat:Gdzie stargate? gdzie BSG? Jakbym w życiu obejrzał choć jeden odcinek to może bym wziął pod uwagę :> RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - nawrocki - 22-06-2021 (22-06-2021, 18:46)Negatywny napisał(a): już widzę po tych waszych propozycjach następny patoplebiscyt. ;)Okej, już lecę nadrabiać 500 odcinków jakiegoś s-f szajsu dla nerdów. :) RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 A może umówimy się, że liczy się zamknięta historia, czyli TD każdy sezon jednak osobno, AHS i ACS też. Ale Twin Peaks razem. Ale antologie takie jak np. Black Mirror, gdzie każdy odcinek to osobna historia, traktujemy jako całość. Young Pope/New Pope chyba też razem. Ja bym był za tym, żeby tytuł był wyznacznikiem (poza tym nieszczęsnym Papieżem;)) i żeby się nie rozdrabniać niepotrzebnie, ale chyba jestem osamotniony w tym poglądzie. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Norton - 22-06-2021 Paczcie, problem pierwszego świata: Fargo to antologia, poszczególne sezony łączą ledwo widoczne nitki/nawiązania, a na Filmwebie ma jedną stronę w przeciwieństwie do Twin Peaks i Return, który jest kontynuacją. Lekka paranoja. Na moje - wszystko razem; antologie jako jedno, Twin Peaks i Papieże też (i ewentualnie głosujący zaznacza, który sezon najlepszy i jest to później uwzględnione na liście. Szczerze mówiąc wolałbym, żeby wyniki przedstawiały się tak: 1. True Detective 2. Young Pope/New Pope 3. American Horror Story A nie na przykład tak: 1. American Horror Story: Coven 2. New Pope 3. Twin Peaks 4. Fargo, sezon 2 5. American Horror Story: Asylum 6. Young Pope Potrzebna będzie komisja do spraw czystości seriali. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - nawrocki - 22-06-2021 Też optuję za nierozdzielaniem antologii. Nie ma się co rozdrabniać. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 Czyli Norton jednak za mną. Z tym zaznaczaniem, o który sezon chodzi to jako liczący głosy jestem zdecydowanie przeciwny. Jeden zaznaczy przy Fargo, że głosuje na sezon 1, drugi wpisze tylko Fargo i co? Traktujemy jako osobne pozycje? Można by w opisach dopisywać (dobrowolnie), że głosuję na TD, bo pierwszy sezon był zajebisty. Ja mogę obiecać, że wrzucę wszystkie takie opisy. Może dodatkowo zmobilizuje to chociaż trochę do pisania opisów. Edit: i nawrocki. Dobra, to proponuje nie rozdzielać a jak komuś będzie zależało to w opisie dopisze, za który sezon szczególnie przyznaje punkty. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - Norton - 22-06-2021 Racja, coś na zasadzie uzasadnienia w komentarzu (oczywiście opcjonalnym). Te zabawy z najlepszymi sezonami może miałby sens przy większej ilości uczestników. No to: 1. Monty Python Flying Circus 1. Six Feet Under 1. The Shield 1. Breaking Bad 1. The Wire 1. The Office 2. Oz 2. South Park 2. Gravity Falls 2. Adventure Time 2. Band Of Brothers 2. Succession 2. Chernobyl 2. Rome 2. Peep Show 2. Sopranos 2. Leftovers 2. Young Pope 2. Bojack Horsema 2. X-Files 2. Flight Of The Conchords 2. Extras 2. Deadwood 2. Rick & Morty 3. Twin Peaks/Seinfeld/Veep. :) RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 Ale jednak The Office odróżniajmy brytyjskie od amerykańskiego. :P Podejrzewam, że skoro masz Extras to brytyjskie? Doppelganger, ja nie przeniosę postów, ale jeśli zależy Ci na liście wklejonej tam to postaram się poprzeklejać do pierwszego postu indywidualne listy/propozycje. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - simek - 22-06-2021 (22-06-2021, 16:03)Gieferg napisał(a): Ale to miały być seriale czy produkcje telewizyjne w końcu?Ee? Jak dla mnie w tym plebiscycie chodzi o seriale, czyli ogólnie formy opowiadające historię (prawdziwą jak w dokumentach, czy zmyśloną w fabułach) w odcinkach, a kto i jak je wyprodukował nie ma żadnego znaczenia. W głosowaniu na najlepsze filmy wszechczasów, czy dekad na pewno znajdą się produkcje telewizyjne, więc teraz ich nie powinno być. Sezonowość seriali rodzi pewne problemy, owszem, ale głosowanie na poszczególne sezony to wylanie dziecka z kąpielą - miałbym wpisywać każdy sezon Six Feet Under czy The Wire? Wg mnie jak ktoś chce głosować na Planet Earth, Top Gear, The Vietnam War, Kubę Wojewódzkiego, czy Familiadę to niech głosuje, w czym problem? RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - PropJoe - 22-06-2021 (22-06-2021, 21:36)simek napisał(a):(22-06-2021, 16:03)Gieferg napisał(a): Ale to miały być seriale czy produkcje telewizyjne w końcu?Ee? Jak dla mnie w tym plebiscycie chodzi o seriale, czyli ogólnie formy opowiadające historię (prawdziwą jak w dokumentach, czy zmyśloną w fabułach) w odcinkach, a kto i jak je wyprodukował nie ma żadnego znaczenia. Giefergowi chyba chodziło właśnie o produkcje inne niż seriale (fabularne czy dokumentalne). Zmienię swoją drogą tytuł tematu. Planet Earth podchodzi moim zdaniem pod kategorię dokumentu w odcinkach i na mojej liście się znajdzie. Ale Top Gear i podobne wykluczyliśmy. Też nie widzę problemu w głosowaniu na takie produkcje, ale był wyraźny sprzeciw. RE: PLEBISCYT: Najlepsze produkcje telewizyjne - simek - 22-06-2021 No to ok, u mnie nie będzie raczej żadnych dziwactw, pewnie jeden czy dwa dokumentalne się załapią. RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - srebrnik - 22-06-2021 (22-06-2021, 21:36)simek napisał(a): Sezonowość seriali rodzi pewne problemy, owszem, ale głosowanie na poszczególne sezony to wylanie dziecka z kąpielą - miałbym wpisywać każdy sezon Six Feet Under czy The Wire? Chyba przyznasz, że czymś zupełnie innym jest sezonowość SFU i takiego ACS. Chociaż oczywiście argument, że serial to serial i traktuje się go całościowo też do mnie trafia. Skoro twórcy wymyślili sobie, że każdy sezon jest inną historią, to spoko, ale jednak serial ocenia się całościowo. True Detective ma lepsze i gorsze sezony, więc całości nie wystawię maksymalnej noty. Jest to jakoś tam uczciwe. To ogólnie chyba taki temat, gdzie nigdy nie będzie 100% pewności, jak do niego podejść. |