![]() |
|
Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay (/Thread-Don-t-Look-Up-Netflix-2021-re%C5%BC-Adam-McKay--5928) |
RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Craven - 27-12-2021 (27-12-2021, 01:14)Mental napisał(a): Wykrycie 10kilometrowej komety zmierzającej w stronę Ziemi na sześć miesięcy przed uderzeniem to bzdura. Już teraz wiemy, że w ciągu 100 najbliższych lat nic takiego nie przetnie ziemskiej orbity i nie jebnie. Film jest głupi, nieśmieszny, nie polecam. To niezupełnie tak. W ciągu 100 lat nie będzie nic takiego z obiektami NEO. Ale kometa międzygwiezdna - jak najbardziej. Wykrywanie obiektów nadchodzących ze strony Słońca idzie nam słabo. Popatrz jak późno wykryta została Omuamua. Więc to nie jest tak całkiem wykluczone. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Spoilerowo - 27-12-2021 skąd możemy wiedzieć czy w ciągu 100 lat nic nie pierdolnie w ziemię? bo naukowcy tak obliczyli? Ci sami którym z trudem idzie leczenie nowotworów lub naprawę rdzenia kręgowego? może mieszam naukę czysto kosmiczną z tą zdrowotną no ale film pokazuje to co mamy obecnie, podział w sprawie covid i nie wszyscy mówią jednym głosem skąd pewność, że nagle nie nadleci coś z szybszą prędkością i te 100 lat skróci się do 10 lat lub 1 roku? co do filmu to jednak mnie rozczarował, nie oglądałem trailerów tylko opis, myślałem, że oni będą chodzić od tv do tv i mediów a one będą wyśmiewać a tak dostaliśmy jakąś satyrę bo uważałem, że jednak to będzie w poważniejszym tonie zbliżonym do Big Short no ale jednak kupa, gabinet prezydentowej jest za bardzo zabawny nawet jak to miało być śmieszne to dla mnie aż za bardzo RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Dude2021 - 27-12-2021 Epidemiolodzy-astronomowie już się spierają w debacie naukowej ;) U mnie ocena 9/10 dla odmiany negatywnej tendencji ;) Edit. Kiedyś w "Świecie wiedzy" był artykuł, że niby w 2035 roku (albo 37) coś może rąbnąć. Tam jednak są czasem takie "clikbaitowe" artykuły (przynajmniej w niektórych kwestiach. Najlepsze i oczywiście najwiarygodniejsze są te, dotyczące historii, medycyny, technologii). RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Kryst_007 - 27-12-2021 Ufff... już myślałem, że z tą swoją niespodziewaną 8-mką zostanę sam na placu boju xD RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Craven - 27-12-2021 (27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): bo naukowcy tak obliczyli?Mniej więcej. (27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): Ci samiInni. Zupełnie inni. (27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): z trudem idzie leczenie nowotworówJest ponad 100 rodzajów nowotworów. I w wielu przypadkach ciągle są postępy. ![]() (27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): kosmicznąTo się nazywa astronomia. (27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): zdrowotnąA to się nazywa medycyna. (27-12-2021, 11:00)Spoilerowo napisał(a): skąd pewność, że nagle nie nadleci coś z szybszą prędkością i te 100 lat skróci się do 10 lat lub 1 roku?Prawa grawitacji i mocne maszyny obliczeniowe. W przypadku obiektów NEO można z dużym prawdopodobieństwem obliczyć czy cokolwiek nam zagraża w ciągu stu lat. Inną kwestią są obiekty długookresowe lub z poza układu słonecznego. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - SonnyCrockett - 27-12-2021 Nie oglądałem filmu ale tak czytam o fabule i te dysputy powyżej i właściwie skoro do Ziemi zbliża się jakaś jebitna ateroida/ kometa itp. i ma uderzyć za kilka miesięcy to chuj to kogo? Przecież to i tak game over, no bonus. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Spoilerowo - 27-12-2021 no to sobie wyobraźmy tę inną kwestię jak spoza układu leci sobie akurat na kursie ziemi coś niezbadanego i nagle naukowcy się obudzą - o cholera to tak zapierdala, że za 8 miesięcy spadnie do Pacyfiku, niestety było duże prawdopodobieństwo, że nie uda nam się tego wyłapać - cześć, żegnajcie, nie spłacajcie kredytów, narazie! RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - simek - 27-12-2021 (27-12-2021, 11:22)SonnyCrockett napisał(a): skoro do Ziemi zbliża się jakaś jebitna ateroida/ kometa itp. i ma uderzyć za kilka miesięcy to kurcze pieczone to kogo? Przecież to i tak game over, no bonus.Film przedstawia to tak, że jeśli wyślemy w kierunku komety atomówki, to one rozwalą kometę, czy tam zmienią jej kurs. Ogólnie to, czy coś takiego może się stać i czy naprawdę naukowcy tak by do tematu podeszli to jest najmniejszy problem filmu. Można nakręcić film o dowolnie głupiej, czy nieprawdopodobnej sytuacji i zrobić to dobrze, a tutaj McKay zrobił to po prostu chujowo. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - SonnyCrockett - 27-12-2021 (27-12-2021, 11:29)simek napisał(a):(27-12-2021, 11:22)SonnyCrockett napisał(a): skoro do Ziemi zbliża się jakaś jebitna ateroida/ kometa itp. i ma uderzyć za kilka miesięcy to kurcze pieczone to kogo? Przecież to i tak game over, no bonus.Film przedstawia to tak, że jeśli wyślemy w kierunku komety atomówki, to one rozwalą kometę, czy tam zmienią jej kurs. Aaa to ja to już oglądałem w '98. To jakiś midquel? ;) (27-12-2021, 11:29)simek napisał(a): Ogólnie to, czy coś takiego może się stać i czy naprawdę naukowcy tak by do tematu podeszli to jest najmniejszy problem filmu. Można nakręcić film o dowolnie głupiej, czy nieprawdopodobnej sytuacji i zrobić to dobrze, a tutaj McKay zrobił to po prostu chujowo. Ale czy ktokolwiek w filmie zasugerował że te atomówki to idiotyzm i to bez znaczenia? Pytam żeby wiedzieć czy jest tam choć jedna rozsądna postać dla której warto to obejrzeć. :P RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - simek - 27-12-2021 Ta opcja jest przedstawiana jako ta rozsądna i słuszna, w przeciwieństwie do planu szalonego miliardera, który chce kometę sprowadzić na Ziemię w kilkunastu kawałkach, żeby je wyłowić i wykorzystać na nowe iPhony, nawet USA płaci Chile 90 mld$ aby zgodzili się wziąć na klatę tsunami od jednego kawałka komety :) RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - yacajackowski - 27-12-2021 Ten film to taka zgrywa a'la Marsjanie Atakują czy jednak jest to trochę serio ale w sumie to hehehe? RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - simek - 27-12-2021 Według mnie bliżej do Marsjanie atakują niż do poważnego filmu, ale niech może powiedzą jak to odebrali ci, którzy dali >7/10 RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Mental - 27-12-2021 Cytat:czaisz różnicę między kometą a asteroidą? Czaje, ale to jeszcze gorzej dla filmu. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - marsgrey21 - 27-12-2021 Czyli lepiej sobie obejrzeć Marsjanie Atakują? I git. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - simek - 27-12-2021 Film Burtona jest przynajmniej autentycznie śmieszny. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - yacajackowski - 27-12-2021 O kurde, to nie oglądam, skoro Marsjanie Atakują mnie nie śmieszył nic a nic :) RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - f.lamer - 27-12-2021 (27-12-2021, 12:05)Mental napisał(a): Czaje,najwidoczniej jednak nie, skoro linkujesz do filmiku o asteroidach. RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Snappik - 27-12-2021 (27-12-2021, 12:05)simek napisał(a): Według mnie bliżej do Marsjanie atakują niż do poważnego filmu, ale niech może powiedzą jak to odebrali ci, którzy dali >7/10 Dla mnie to czysta satyra. Fakt, że łopatologiczna i upchano do niej wszystko co aktualne, ale satyra. Fragmentami bardzo mi się podobało (zwłaszcza za motyw AILF, Rylance'a i wylew Di Caprio na wizji :)). Trochę nieudanych żartów, mimo tego oglądało mi się to całkiem ok. Że niby ma to szanse na nominacje na Oskarach? No fuckin wai ;) 6/10 RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - Spoilerowo - 27-12-2021 od czasów Armageddon ludzkość zna tylko sposób aby unicestwić nadlatujące zagrożenie, wywiercić otwór i rozsadzić od środka na mniejsza kawałki, tak to my cywilizacji nie ocalimy RE: Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay - f.lamer - 27-12-2021 (27-12-2021, 12:28)Spoilerowo napisał(a): od czasów Armageddon ludzkość zna tylko sposób aby unicestwić nadlatujące zagrożenie, wywiercić otwór i rozsadzić od środka na mniejsza kawałki, tak to my cywilizacji nie ocalimy zabawne, bo w tym fragmencie leo wyraźnie mówi o odchyleniu kursu |