![]() |
|
1670 (Netflix) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: 1670 (Netflix) (/Thread-1670-Netflix--6594) |
RE: 1670 (Netflix) - simek - 15-12-2023 Jakieś doniesienia, czy chociaż pomysły ile mogło kosztować takie 8 odcinków? Bo nie mogę się pozbyć myśli, że w końcu mamy polski twór kostiumowy, który wygląda dokładnie tak, jak powinien - tak, jakby na każdą pierdołę widoczną w kadrze była kasa i na niczym nie oszczędzali. No i zastanawiam się jakie to są okolice? Bardziej 2 mln czy 20 mln złotych? RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 15-12-2023 Ale to miałoby kosztować jakoś dużo? Skansen, trochę błota i trochę strojów. Nie widziałem tam szarży husarskiej, ani szerokich planów z tysiącem statystów :) RE: 1670 (Netflix) - srebrnik - 15-12-2023 Zdecydowanie bliżej 20. Znajomy mój dostał kilka lat temu z pisfu 5 baniek (czyli pół budżetu) na film osadzony w głębokim PRL i z jego kosztorysu wynikało, że szli totalnie najtaniej jak się da przy zakładaniu, że będzie jakość niezła. Za 2 miliony to nawet w Polsce robi się 30 sekundowe klipy reklamowe. PS. Film kolegi nie powstał i nigdy nie powstanie raczej RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 15-12-2023 I te 5 baniek sobie zatrzymał? RE: 1670 (Netflix) - srebrnik - 15-12-2023 Nieee. To tak nie działa. Dotacje z funduszy to jest jakby zwrot kosztów. Czasem to wręcz jest tak, że film już powstał, miał premierę, a jeszcze się kopiesz o pieniądze z funduszem, mimo że oczywiście musiałeś wcześniej dopełnić miliona formalności - m.in. kolaudować film z członkami fundoszowej komisji, umieszczać logo na plakatach, w filmie, na zaproszeniach, zaprosić oczywiście oficjeli na premierę. Więc on tych pięciu baniek na oczy nie widział nawet. RE: 1670 (Netflix) - simek - 15-12-2023 (15-12-2023, 16:33)Dr Strangelove napisał(a): Nie widziałem tam szarży husarskiej, ani szerokich planów z tysiącem statystów :)Gdyby takie rzeczy były, to zapytałbym czy bliżej 20, czy 200 baniek :P RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 15-12-2023 Jak się łyknie konwencję to nawet nieźle się to ogląda. Owszem, żarty są nierówne. Od mocno słabych (ocieplenie klimatu) po naprawdę świetne ("Polacco stupido" czy "wykorzystał mój 6 letni okres słabości", "to wszystko ja, zaszczany Jędrula"), ale na szczęście tych dobrych jest dużo więcej. No i Topa mimo, że gra na jednej nucie to po prostu idealnie pasuje do roli. Na razie 7/10. RE: 1670 (Netflix) - raven.second - 15-12-2023 Całość za mną, solidne 8/10. Większość żartów udana, kilka żenujących, syn magnata irytuje, ale reszta postaci nadrabia wszystkim, zwłaszcza Jan Paweł, Jakub i Aniela - ale i dalsze plany mają swoje momenty (zwłaszcza Żyd z karczmy U Żyda, czy pani Stasia płaczka, albo Bogdan czy ksiądz Żmija...). No i jak to wygląda! Niby skansen, błoto, kury, a jednak działa. Można? Można. RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 15-12-2023 - Dla mnie wyznawca Kapelusznika jest w porządku - I łatwy do zapisania. Smutna buźka w kapeluszu Topa jest absolutnie rewelacyjny RE: 1670 (Netflix) - Hitch - 16-12-2023 Topa powinien dostać Oskara za każdy odcinek z osobna. Wymiata konkretnie, i co najważniejsze rozumie konwencję i perfekcyjnie sprzedaje różne niuanse samą mimiką. Idealny polski Michael Scott. RE: 1670 (Netflix) - raven.second - 16-12-2023 Z rodziny to tylko Stanisław odstaje, ale dlatego, że jest go po prostu mało i w pewnym momencie znika. 1670 (Netflix) - Pitero - 16-12-2023 Ale to jest dobre i jak zagrane, nie tylko przez Topę. I o wiele lepsze od The Office PL. Przede wszystkim w 1670 nie ma tego nachalnego stylu mockumentu. Jak już się pojawia to jest to uzasadnione i w ogóle nie wypiera rytmu opowieści tylko jest jej niewielkim uzupełnieniem. W tym polskim "The Office" wciąż czułem że jest to podkreślane i wydaje się, że naprawdę jest tam ta ekipa nagrywająca. W 1670 można odczuć, że to zwykły serial gdzie tylko czasem ktoś od niechcenia złamie czwartą ścianę, a to odezwie się do kamery albo uśmiechnie i to wszystko. Kapitalny serial, jestem już w połowie, dawkuję sobie, oglądam po odcinku dziennie bo nie chcę tak szybko obejrzeć całości :) Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: 1670 (Netflix) - Mental - 16-12-2023 Bóg, honor, ojczyzna - główne przyczyny zgonów wśród polskiej szlachty. Ostatnio na czoło wysunął się honor. :) RE: 1670 (Netflix) - simek - 17-12-2023 -Zaczyna się na ż i po cichu rządzi Polską? -Żydzi? -Żyto! :D Tymczasem na Twitterku masa pozytywnych opinii, nawet od tuzów polskiego parlamentaryzmu: [Twitter]https://twitter.com/AM_Zukowska/status/1736161956023722005?t=DqL9_98WKOtBAuOX7XOCIg&s=19[/Twitter] Polecam też wywiad z Topą: https://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30496805,bartlomiej-topa-nic-tak-nie-boli-jak-zawod-toba-wypisany.html Gdzie stwierdza, że początkowo był niechętny zagraniu Jana Pawła: Cytat:Początkowo uznałem, że nie ma takiego potencjału w nas, w Polakach, żebyśmy scenariusz zrealizowali na takim poziomie abstrakcji i satyry, jaki według mnie był potrzebny. Że nie poradzimy sobie z taką – bardzo potrzebną temu serialowi – swadą na spotkanie się z naszymi kompleksami, przywarami, naszymi emblematycznymi cechami, stereotypami i na zderzenie ich z trudną rzeczywistością historyczną, historycznymi realiami.Muszę przyznać, że też miałbym wątpliwości po przeczytaniu scenariusza, czy to się może udać. RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 17-12-2023 No serial jest dość mocno "lewicowy" więc wiadomo, że część lewicy z automatu powie, że rewelacja :D RE: 1670 (Netflix) - simek - 17-12-2023 To prawda, lewoskrętność jest ewidentna i w ogóle do ideału dosyć daleko, ale jak na lewicową produkcję i tak jest zajebiście :) Mam taką refleksję już od pierwszego odcinka (jestem na piątym), że fajne, fajne, ale potencjał był tu o wiele większy. Według mnie byłoby dużo lepiej, gdyby to nie była tak ewidentna komedia i nie była aż tak anachroniczna. Właściwe wszystkie postaci to karykatury, całość jest wzięta w ogromny nawias, wszystko jest tak na niby, z przymrużeniem oka, a przecież gdyby tak zrobić Jana Pawła na serio i żeby on w poważnej fabule rzucał tekstami o głodujących dzieciach na jego folwarku, to byłaby mocna makabreska, a nie miły serial do niedzielnego kotleta, no ale przy takim pomyśle serial by nie powstał, a na pewno nie u Netflixa. RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 17-12-2023 Też bym tak wolał, ale co zrobić. Poszli na łatwiznę, bo przecież Topa to niemal 100% kopia Scotta. W takim koncepcie to najważniejsze jest żeby nie przeszarżować, bo inaczej będzie to groteska na poziomie "polskich kabaretów". Tutaj na szczęście takie sytuacje są bardzo rzadkie (kierunkowskaz w powozie medyka na przykład), a 90% jest autentycznie śmieszna a niektóre żarty nawet wyrafinowane ( Teatr Tynf) Co się naśmiałem to moje. Po obejrzeniu całości myślę, że mocne 7/10 będzie uczciwą oceną. No i cała strona scenografii jest na naprawdę bardzo wysokim poziomie. RE: 1670 (Netflix) - Capt. Nascimento - 17-12-2023 Każdy kolejny odcinek jest coraz lepszy, na etapie trzeciego już przy większości żartów się zaśmiałem. Fabularnie też ciekawiej. Póki co moja ulubiona scena, to jak żyd pyta pozostałych żydów, czy to może nie czas, żeby pociągnąć za sznurki. xD RE: 1670 (Netflix) - Spoilerowo - 17-12-2023 Żanecie się podobało ale nigdy nie brałem ją za jakoś szczególnie lotną o czym świadczą komenty do jej wpisu na X RE: 1670 (Netflix) - Scheckley - 18-12-2023
|