Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
OSCARY 2025 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: OSCARY 2025 (/Thread-OSCARY-2025--6633)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - Krismeister - 23-01-2025

Brak nominacji dla Challengers za muzykę to jakiś nieśmieszny żart

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - Dr Strangelove - 23-01-2025

(23-01-2025, 16:16)Pelivaron napisał(a): WOW, Sebastian Stan nominowany za Trumpa, super.
Ktoś to oglądał? Coś fajnego czy jakaś agitka antytrumpowa?

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - Żółte Krzesło - 23-01-2025

(23-01-2025, 17:32)OGPUEE napisał(a): Cieszy mnie podwójna nominacja Flow.

Nominacja cieszy zwłaszcza, że być może dzięki niej więcej ludzi zwróci uwagę na ten film, bo mam wrażenie, że przeszedł raczej bez echa. Natomiast statuetkę za najlepszą animację i tak pewnie zgarnie Pixar albo DreamWorks.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - nawrocki - 23-01-2025

A powinien Adam Elliot za Memoir of a Snail. Skoro już jesteśmy przy animacjach które przeszły bez echa.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - simek - 24-01-2025

(23-01-2025, 22:56)Krismeister napisał(a): Brak nominacji dla Challengers za muzykę to jakiś nieśmieszny żart
Właściwie coroczny problem z nominacjami oscarowymi, że kręcą się wokół kilku filmów, którym daje się nominacje z rozpędu, a parę innych się olewa w zupełności. W przypadku muzyki do wyjebania jest nominacja dla Konklawe.

Ostatnimi laty często w trakcie roku jestem zaskoczony jak film, który jest dobrze zarabiającą popierdółką w kilka tygodni staje się nagle filmem roku z całym workiem nominacji, w tym roku jest to Wicked, który w idealnym świecie zgarnia nominacje za muzykę i charakteryzację, co i tak jest dużo, a nie dostaje kurde 10 nominacji. Kiedyś tyle dostawały tylko filmy wielkie, gdzie naprawdę całą obsada musiała wymiatać, żeby uzbierać tyle nominacji, a teraz byle co tyle dostaje.
Czekam aż Wicked będzie w streamingu, aby z obowiązku to obejrzeć i wystawić jakieś soczyste 4-5/10. Albo jakimś cudem się zaskoczyć, zachwycić i odwołać wszystkie moje powyższe słowa, ale takie rzeczy w kinie są niestety coraz rzadsze.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - Pelivaron - 24-01-2025

(23-01-2025, 23:20)Żółte Krzesło napisał(a):
(23-01-2025, 17:32)OGPUEE napisał(a): Cieszy mnie podwójna nominacja Flow.

Nominacja cieszy zwłaszcza, że być może dzięki niej więcej ludzi zwróci uwagę na ten film, bo mam wrażenie, że przeszedł raczej bez echa. Natomiast statuetkę za najlepszą animację i tak pewnie zgarnie Pixar albo DreamWorks.

Film wchodzi dzisiaj do kin, będzie grany w multipleksach. Ja widziałem że źródeł alternatywnych ale i tak do kina się wybieram zobaczyć to na wielkim ekranie :)

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - Krismeister - 24-01-2025

Simek, Wicked jest od prawie miesiąca w necie

Na czym niby? Upflix i Filmweb nic o tym nie wiedzą.

Sklepik, zatoka

O Wicked przecież mówiło się w kontekście nominacji już w pierwszej połowie roku. Więc to nie jest tak że ten film nagle wystrzelił. Pamiętam jak poszły artykuły że Universal planuje kampanie oscarowa dla Wicked to miałem mocne wtf. Nie znając totalnie tematu myślałem że to całe Wicked to jest jakaś kolejna produkcja Disneya liveaction o księżniczce. Później pojawił się paskudnie prezentujący się zwiastun i jeszcze bardziej się dziwiłem w jaki sposób oni chcą to na Oscary wcisnąć.

A później poszedłem na film i byłem zachwycony :) Ariana Grande stworzyła topke roku jeśli chodzi o najlepszą rolę komediową.

Hejtowalem pierwotnie a teraz się cieszę bo to spoko film. Chociaż te jaskrawe kolory trochę bolą to na tv będzie można sobie chociaż ustawienia pozmieniać. A filmu jeszcze nie ma nigdzie - można wypożyczyć na torrentach - u nas będzie na Showtime. Nie było jeszcze info kiedy

Panie, to jest ostatni film w celu obejrzenia którego jestem w stanie zrobić coś więcej niż położyć się na kanapie i nacisnąć dwa przyciski na pilocie od TV :P

(24-01-2025, 10:23)Pelivaron napisał(a): Nie znając totalnie tematu myślałem że to całe Wicked to jest jakaś kolejna produkcja Disneya liveaction o księżniczce. Później pojawił się paskudnie prezentujący się zwiastun i jeszcze bardziej się dziwiłem w jaki sposób oni chcą to na Oscary wcisnąć.
Dokładnie takie jest moje wyobrażenie o tym filmie :) Kiedyś branża reagowała na takie filmy wzruszeniem ramion, na zasadzie "no ok, na czymś trzeba zarabiać, ale nie żeby ktoś to doceniał, mamy tutaj tuzin poważniejszych filmów do wyróżnienia nominacją", a dzisiaj nagle 10 nominacji.

W tym przypadku swoje robi pewnie to co przy innych legendarnych musicalach, które odniosły sukces na Broadwayu czy West Endzie. Ich marka daje im jakiś tam handicap :)

Pewnie jakby chcieli zrobić Hamiltona w formie typowego filmu to też by był oscarowym faworytem jeszcze w przedbiegach.

Emilia Perez z 13 nominacjami to nadal jakieś totalne kuriozum

Generalnie Emilia nie przypadła chyba szarym Amerykanom bo film dosyć mocno hejtowanu. Najniższe oceny ze wszystkich filmów z BP na letterboxd i IMDb. Wyśmiewana jest piosenka o waginoplastyce xd

Można posłuchać i samemu wyrobić zdanie xd

https://youtube.com/watch?v=kaChl7eJoEk

Czy ja wiem? Jest tego sporo, ale głównie dlatego, że niejako z automatu wpada dodatkowa nominacja za film międzynarodowy plus musicale z własnymi piosenkami zawsze mają łatwiej, gdy wpada 1-2 nominacje za piosenkę, a więc bez tego byłoby 10 nominacji. Sam bym dał nominację za film, reżyserię, dwie aktorskie (a nawet trzy, bo ja bym Selenie Gomez też dał), za muzykę i za montaż. Charakteryzacja, zdjęcia, scenariusz możnaby lepszych kandydatów znaleźć.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - Albertino - 24-01-2025

Kilka moich wrażeń po przejrzeniu:

Fajnie, że Strong i Stan się załapali, bo może to nie jest wybitny film, ale obie te role są bardzo dobre.

Jakoś tak miło, że się Demi załapała.

Kategoria aktorka drugoplanowa to niezły burdel.

Brak Challengers za muzykę i montaż LOLOLOL

Emilia Perez za zdjęcia NO WĄTPIĘ

Jedna nomka dla Gladiatora II - I BARDZO MOTYLA NOGA DOBRZE

Promowania przeciętniaka Mangolda ciąg dalszy.

Ogólnie to i tak whatever.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - slepy51 - 24-01-2025

Fajnie też, że nominowali chłopa w kategorii najlepsza aktorka pierwszoplanowa :)

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - marsgrey21 - 24-01-2025

Dlatego go nominowali właśnie.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - slepy51 - 24-01-2025

Trochę mi to przypomina listę najlepszych filmów wyreżyserowanych przez kobiety, bodajże na głównej KMFu, z "Matrixem" na pierwszym miejscu :)

Akurat ta rola była bardzo chwalona, także ta nominacja mnie nie dziwi