Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13)
+--- Wątek: Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? (/Thread-Lalka-2026-vs-Lalka-Netflix-kt%C3%B3ra-Lalka-lepsza--6675)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Lalka (2026?) - Żółte Krzesło - 15-04-2025

(15-04-2025, 17:10)OGPUEE napisał(a):
(15-04-2025, 11:59)Phlogiston2 napisał(a): ciekawe czy będą probowali przedstawic Wokulskiego jako creepy stalkera/ruską onucę
Na pewno to zrobią. Może nie onucę, ale stalkera na pewno. Szczególnie, że młodzież coraz częściej dostrzega, że Łęcka miała prawo odrzucić zaloty jakiegoś dwa razy starszego dziada. Do tego samego wniosku doszła moja starsza siostra 10 lat temu, zanim zaczęto kwestionować treści kanonu lektur.

Będzie zdziwiony, jeśli tak nie będzie i w zamian dostaniemy bezpieczną, nudną ekranizację służącą jedynie za zastępstwo książki dla leniwych uczniów.

Czy Łęcka odrzuciła zaloty Wokulskiego dlatego, że był od niej dwa razy starszy, czy dlatego, że uznała go za niegodnego siebie, bo nie był arystokratą? Zdaje mi się, że to drugie, choć mogę się mylić.

A propos leniwych uczniów, chyba po ponad szesnastu latach mogę się przyznać, że w szkole średniej zaliczyłem odpytkę z "Lalki" na podstawie serialu, a nie książki.

RE: Lalka (2026?) - Mefisto - 15-04-2025

(15-04-2025, 18:04)Żółte Krzesło napisał(a): Czy Łęcka odrzuciła zaloty Wokulskiego dlatego, że był od niej dwa razy starszy, czy dlatego, że uznała go za niegodnego siebie, bo nie był arystokratą?

Pytasz o Łęcką z książki, postać z innych czasów, czy o to, co współcześni idioci bez kręgosłupa chcieliby widzieć? :)

RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 15-04-2025

Właśnie na TVP Kultura wywiadu udziela pan reżyser i prowadząca się go pyta czy słyszał, że ma być jeszcze jedna ekranizacja "Lalki" i czy się nie boi. Na to ten, że słyszał i że się nie boi.

Rozmawiają o tym jakby to było coś mocno pewnego.
Jakiś epicki pojedynek się szykuje :D

(15-04-2025, 18:04)Żółte Krzesło napisał(a): Czy Łęcka odrzuciła zaloty Wokulskiego dlatego, że był od niej dwa razy starszy, czy dlatego, że uznała go za niegodnego siebie, bo nie był arystokratą? Zdaje mi się, że to drugie, choć mogę się mylić.
Oczywiście, że chodziło o "różnice klasowe" a wiek nie miał tu większego znaczenia. W ogóle nie przypominam sobie z książki, żeby ona się nad tym zastanawiała.
A rozważała przecież zamążpójście za dwóch starych dziadów, którzy opisani byli wręcz odpychająco. No ale byli arystokratami a nie kupcami galanteryjnymi.

RE: Lalka (2026?) - OGPUEE - 15-04-2025

Może to ta wersja dziejąca się w współczesności, a ty nie powiedziałeś całej prawdy :)?

Tak przypomnę, że na początku rego wieku była próba podwójnej ekranizacji szkolnej lektury. I skończyła się falstartem.

RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 15-04-2025

(15-04-2025, 18:41)OGPUEE napisał(a): Może to ta wersja dziejąca się w współczesności, a ty nie powiedziałeś całej prawdy :)?
Czyli "Oni" naprawdę czytają nasze forum???
Jak zadzwonią do mnie z propozycją to oczywiście Was powiadomię :D

RE: Lalka (2026?) - first-pepe - 15-04-2025

"Chłopi" też zostali przerobieni z duchem modern audience, niby sceny te same, a wydźwięk "nowoczesny". 

RE: Lalka (2026?) - Rozgdz - 16-04-2025

(15-04-2025, 18:39)Dr Strangelove napisał(a): Właśnie na TVP Kultura wywiadu udziela pan reżyser i prowadząca się go pyta czy słyszał, że ma być jeszcze jedna ekranizacja "Lalki" i czy się nie boi. Na to ten, że słyszał i że się nie boi.

Rozmawiają o tym jakby to było coś mocno pewnego.
Jakiś epicki pojedynek się szykuje :D

(15-04-2025, 18:04)Żółte Krzesło napisał(a): Czy Łęcka odrzuciła zaloty Wokulskiego dlatego, że był od niej dwa razy starszy, czy dlatego, że uznała go za niegodnego siebie, bo nie był arystokratą? Zdaje mi się, że to drugie, choć mogę się mylić.
Oczywiście, że chodziło o "różnice klasowe" a wiek nie miał tu większego znaczenia. W ogóle nie przypominam sobie z książki, żeby ona się nad tym zastanawiała.
A rozważała przecież zamążpójście za dwóch starych dziadów, którzy opisani byli wręcz odpychająco. No ale byli arystokratami a nie kupcami galanteryjnymi.

Z tego co pamiętam z liceum - bo wtedy czytałem - to można powiedzić że po prostu z głupoty. Trochę te różnice klasowe, trochę różnice w wykształceniu, trochę przeszłość Wokulskiego i to że widziała tylko te jego "czerwone ręce".

Tyle że - znów, jeśli dobrze pamiętam - Wokulski , pomimo różnicy wieku to był istny Captain America. Wysoki, bardzo przystojny, świetnie zbudowany, o niepoślednim umyśle. Jak w końcu go faktycznie "zauwazyła" - było po sprawie.

Z tego co pamiętam wszystkie kobiety w powieści kochały się w Wokulskim, łącznie z Łęcką na końcu.

Chyba że coś jednak źle pamiętam ;p

RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 16-04-2025

(16-04-2025, 06:59)Rozgdz napisał(a): Chyba że coś jednak źle pamiętam ;p

Tak.

RE: Lalka (2026?) - simek - 16-04-2025

Znaczy zgadza się, że był wysoki :P

RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 16-04-2025

Nie no, Wokulski na pewno nie był amantem a kochały się w nim mieszczanki a nie panie z arystokracji.
Dlatego Kamas tak dobrze pasował do roli i wypełnij ją rewelacyjnie.

RE: Lalka (2026?) - first-pepe - 16-04-2025

Aby historia była spójna i wiarygodna liczy się kontekst jej opowiadania, Lalka była tworzona w określonych realiach własnej epoki i głębia jej przekazu (poza pewnymi aktualnymi, uniwersalnymi prawdami aktualnymi do dzisiaj) jest uzależniona od odwzorowania tych realiów. Sam, czytając Lalkę, miałem wrażenie, że Łęcka odrzucała Wokulskiego nie tyle, bo jej się nie podobał, czy coś, tylko z uwagi na różnicę klas, była nietolerancyjna z uwagi na pochodzenie Wokulskiego, a nie dlatego że był jakimś oblechem. W drugą stronę było tak samo, atrakcyjność Łęckiej dla Wokulskiego wiązało się imo istotnie z jej szlacheckim rodowodem. Bez tego, cała historia jest spłaszczana i spłycana do Łęcka - juleczka skacząca po kutangach czadów, Wokulski - cuck. 

Nie ma szans, by w najnowszej ekranizacji te subtelności znalazły swój wyraz, jeszcze przy gościu, który stworzył padaczkowych i niestrawnych Dżentelmenów, gdzie postaci historyczne są wyłącznie z nazwiska.

RE: Lalka (2026?) - Mefisto - 16-04-2025

(16-04-2025, 12:14)first-pepe napisał(a): a nie dlatego że był jakimś oblechem.

Warto dodać tu kontekst samego oblecha jeszcze - to, że gość jest starszawy, nie znaczy z miejsca, że jest oblechem, nawet jeśli kilka juleczek tak sądzi z rozpędu.

RE: Lalka (2026?) - Rozgdz - 16-04-2025

Z tego co pamiętam - a było to dawno i sprawdzać teraz nie zamierzam ( jakoś nigdy do "Lalki" nie chciałem wracać, czy to literacko czy filmowo) -jest opis Wokulskiego co ciekawie dość późno, gdy pojawia się Stawska i jest spojrzenie na niego jej oczami.

Z tego co pamiętam Stawska była piękną kobietą więc to tez podkreśla jej punkt widzenia. A tam, jej oczami - wydaje mi się - Wokulski był opisany jako ktoś o pięknej twarzy i budowie rzymskiego posągu. Piękny i imponujący.
Zresztą on podstawę swojego majątku zawdzięczał temu ze zakochała się w nim bogata, starsza od niego wdowa i wzięła za męża.

Kiedy omawialiśmy "Lalkę" nie mogłem zrozumieć czemu słowa na lekcjach nie poświęciliśmy na wygląd Wokulskiego bo to sporo zmienia i w spojrzeniu na relację Łęcka/Wokulski, i przy zakończeniu :p

Dlatego zresztą uważam że Dorociński to bardzo trafiony casting :)

Ale sprzeczać się nie będę czy dobrze pamiętam książkę która czytałem jakieś 30 lat temu :p

No właśnie, trochę nam wizualizację Wokulskiego zakłóca Dmochowski o wyglądzie typowego janusza biznesmena, czy zdziadziały Kamas (przy całym szacunku dla tych wybitnych kreacji). Pod tym względem Dorociński to całkiem dobry casting.

RE: Lalka (2026?) - Żółte Krzesło - 16-04-2025

Dwa lata temu Ziemkiewicz nagrał ciekawy komentarz, w którym omawia postać Wokulskiego Z "Lalki" oraz Borowieckiego z "Ziemi obiecanej" i argumentuje, że Borowiecki lepiej reprezentuje archetyp polskiego przedsiębiorcy niż Wokulski.

RE: Lalka (2026?) - Phlogiston2 - 16-04-2025

Zandberg dobrze trafił z Urzędowską, ciekawe, czy z Dębską jako Stawską też trafi

Podobno Vanessa Aleksander była przymierzana do tej roli, już witała się z gąską, a tu zza płota wyskoczyła Urzędowska. Ciekawe, co tam się podziało za kulisami, nie wiem, chociaż się domyślam. 

RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 16-04-2025

Mnie tam najbardziej interesuje kto zagra Rzeckiego i Łęckiego niż te baby wszystkie jak z jednej fabryki :)

RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 16-04-2025

(16-04-2025, 23:13)first-pepe napisał(a): Podobno Vanessa Aleksander była przymierzana do tej roli, już witała się z gąską, a tu zza płota wyskoczyła Urzędowska. Ciekawe, co tam się podziało za kulisami, nie wiem, chociaż się domyślam. 

Podziel sie.

Szkoda że Gajos juz na to za stary. Cholera ten film powstaje 20 lat za pozno.
Wokulski - Żmijewski
Izabela - Tamara Arciuch, ewentualnie Nieśpielak
Rzecki - Gajos

RE: Lalka (2026?) - Krismeister - 17-04-2025

Po prostu przegrała casting w finale i tyle