Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
ZŁOTE KRABY 2008 - WYNIKI - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: ZŁOTE KRABY 2008 - WYNIKI (/Thread-Z%C5%81OTE-KRABY-2008-WYNIKI--762)

Strony: 1 2 3 4

- Glut - 22-02-2008

Ratatuj jest najlepszą zeszłoroczna animacja. Jako wypadkowa wszystkiego co w filmie animowanym być powinno, bohaterów, animacji, fabuły itp.

A czemu Prestiż jest najlepszy? Bo obok Zodiaka nie potrafię wymienić jakiejkolwiek innej zeszłorocznej produkcji, która zrobiła by na mnie takie warzenie. Świetny klimat, dobre/bardzo dobre role, porażający swoją grozą twist i dosyć dziewicza, jak na film, tematyka wyciśnięta do ostatniej kropli. Tyle. ;)

- Mierzwiak - 22-02-2008

Snuffer napisał(a):Argumenty że Prestiż to świetny film? Hmmm... Mierzwiak, pomóż ;)
Mierzwiak nie pomoże. Mierzwiak jest bezradny gdy ktoś pisze że wolałby Death Proof, który go powalił 8)

[notka co by być szczerym: Death proof za pierwszym razem mnie powalił. Za drugim wprost przeciwnie]

A Ratatuj to przynajmniej moim zdaniem jeden z najlepszych filmów w ogóle wszech czasów, więc Simpsonowie którzy faktycznie są rewelacyjni, nie dorównują mu do pięt. Czy raczej nie sięgają nawet tylnych łapek Remy'ego.

- desjudi - 23-02-2008

na 27 kategorii zgadzam się z większością.
cieszy: Fincher jako najlepszy reżyser, Whitaker, Mirren, Labirynt fauna, kilka innych pomniejszych...
nie cieszy: Prestiż najlepszym filmem? Testosteron najlepszy film polski (bo najwięcej osób widziało, tylko tyle). I szkoda Earla.

- Danus - 24-02-2008

Jak dla mnie większość nagród jest trafionych. Sam bym tak wytypował. Oczywiście cieszy mnie krab za efekty i montaż, bo co tu dyskutować Transformersy były w tym roku bezkonkurencyjni. Dla takich filmów jak Zodiac(jeśli chodzi o efekty) wymyśliłbym nową kategorię:
Najlepsze efekty których nie widać. Bo jeśli chodzi o efekty wizualne to Zodiac nie ma co startować do Piratów, nie mówiąc już o Transformers :)

- Hitch - 24-02-2008

A ja uwazam, ze ma co startowac, bo efekty ktorych nie widac sa najlepsze, nie odrozniasz CGI od prawdy, nawet nie wiesz o jej istnieniu. A jak widze roboty z TF to pierwsze i jedyne co mi przychodzi na mysl - smierdzacy komputer.

- Mefisto - 24-02-2008

dokładnie - TFy nie są godne Zodiacowi szpuli lizać

- Danus - 24-02-2008

Hitch napisał(a):A ja uwazam, ze ma co startowac, bo efekty ktorych nie widac sa najlepsze,
Tak ale nie w kategorii na najlepsze efekty wizualne. Ja to tak definiuje. Bo chociaż widać w transformerach, że to komputer to jest to tak zajebiste i czochrające beret, że aj :)

- Glut - 24-02-2008

Czemu? Bo wali kompem na odległość? Zodiak to masakra, wszyscy, którzy wątpią niech się przekopią przez temat o nim i znajdą zarzucony przez kogoś filmik o efektach właśnie. Nie wierzyłem w to co widzę.

Bracia i siostry, jak wam Kraby nie odpowiadają to zapraszam na alternatywne Raulki. :)

- Danus - 24-02-2008

Widziałem ten filmik o tym gdzie użyto kompa w Zodiacu. I co?? I nic! Owszem należa sie brawa, efekty są świetne, ale o wiele większe wrażenie robi na mnie fotorealistyczny robot sunący po autostradzie i wbijający się w autobus. A pozatym jak można nagrodzić film za najlepsze efekty wizualne jak WIZUALNIE ich nie widać. :D

- Mental - 24-02-2008

za dwa lata zobaczysz trzy kolorowe roboty wbijające sie w cztery puste autobusy. i co? i nic. będzie AWESOME!!!.

- Glut - 24-02-2008

Ale jak to ich nie widać? Je widać doskonale. Wiesz w czym problem? To nie robot z Transformersów jest fotorealistyczny, to efekty z Zodiaka są fotorealistyczne.

- Danus - 24-02-2008

Efekty w Zodiacu jak i w Transformersach są fotorealistyczne, tylko te drugie robią większe wrażenie w kinie.

- Mierzwiak - 24-02-2008

Danus1986 napisał(a):A pozatym jak można nagrodzić film za najlepsze efekty wizualne jak WIZUALNIE ich nie widać. :D
Chryste...

- Mush Room - 24-02-2008

fakt, to było mocne :)

- Glut - 24-02-2008

Ta dyskusja staje się absurdalna. Rolą efektów specjalnych od zawsze było fabrykowanie rzeczywistości. Ludziom od Zodiaka udało się to do tego stopnia że 90% ludzi wychodzących z kina nie miało pojęcia że tam się jakikolwiek komputer pojawił. A ty mi mówisz że Transformersy są lepsze bo tam widać że to CGI. WTF?

- Danus - 24-02-2008

Wiem jak zabrzmiało to zdanie i jak wygląda, ale chyba wiecie o co chodzi? :lol:

- Danus - 24-02-2008

Glut napisał(a):A ty mi mówisz że Transformersy lepsze bo tam widać że użyto komputera. WTF?
Pokaż mi gdzie coś takiego powiedziałem.

- Glut - 24-02-2008

Danus1986 napisał(a):Bo chociaż widać w transformerach, że to komputer to jest to tak zajebiste i czochrające beret, że aj :)

Cytat:A pozatym jak można nagrodzić film za najlepsze efekty wizualne jak WIZUALNIE ich nie widać.

Czegoś nie kumam?

- Great Gonzo - 24-02-2008

Transformersów nie lubię, ale spece od FX odwalili KAWAŁ niesamowitej roboty. Jeśli ktoś ma zarzuty do warstwy technicznej, niech poda przykład sceny w której widzi niedoróbki. Inna sprawa, że można woleć efekty udające rzeczywistość, ale ja z drugiej strony dla niektórych efektów w Zodiaku nie znajduję uzasadnienia, poza popisaniem się, że tutaj jest komputer a go nie widać i okazją do reklamy dla firmy od wizualiów.

- Mierzwiak - 24-02-2008

W Transformers też wiele scen nie ma uzasadnienia, powstały tylko po to żeby pokazać efekty, ale tego już dostrzegasz, prawda? Co jest dość kuriozalne, bo krytykujesz efekty niewidzialne tzn. takie które nie są nachalne, ale chwalisz te które częściowo zrobiono tylko po to żeby były, żeby je zauważyć.

Popisem są efekty robione dla efektów, a nie takie o których dowiadujesz się ileś miesięcy po premierze bo nie miałeś pojęcia że w ogóle były.