Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Aliens (1986) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: Aliens (1986) reż. James Cameron (/Thread-Aliens-1986-re%C5%BC-James-Cameron--2684)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

RE: ALIENS - Mefisto - 01-03-2013

...a Dredd jest kalką Język

RE: ALIENS - Danus - 04-03-2013

(01-03-2013, 12:55)Monika napisał(a): Właśnie po postach Ślepego uświadomiłam sobie, że millitary ma 100% racji.

Własnie uświadomiłem sobie, po kilku dniach rozważań nad sensem życia, że military ma rację, ale tylko co do tego:

(27-02-2013, 23:34)military napisał(a): U Scotta alien to ostateczna zagłada wszystkiego: istota, która doprowadziła do zniszczenia kosmicznego boga, symbolizującego fuzję natury i technologii. Skoro zabijasz ostateczną kreację wszechświata, nic nie jest w stanie cię powstrzymać. Nawet nie wiadomo, czy Ripley zabiła obcego - wywaliła go w kosmos, a włączając silniki odczepiła z linki, ale przecież nic nie wskazuje na to, że potwór zginął.
Owszem military, Cameron być może strywializował z lekka Aliena, nadał mu dużo cech ziemskich zwierząt, czyniąc dla Ciebie stworzeniem mniej przerażającym, lecz nigdy nie zgodzę się, że Fincher coś poprawił, nawet co gorsza kontynuował myśl Scotta.
Alien 3 to kontynuacja, trochę naciągana, w pewnych miejscach nieudolna, ale czy chcesz czy nie Fincher ciągnął dalej to co Cameron wymyślił.
Wiadomo, mamy tu tylko jednego Obcego, ale ten Obcy zachowuje się tak samo jak Cameronowe. Nie zabija Ripley bo wyczuwa w jej wnętrzach królową, podąża za Ripley w finałowych scenach, właśnie ze względu na królową oraz zachowuje się przez cały film jak rozwścieczone zwierzę.
Czyż nie te same cechy nadał swoim kreaturom Cameron?

RE: ALIENS - Mental - 04-03-2013

Cytat:w pewnych miejscach nieudolna

Sam jesteś w pewnych miejscach nieudolny Uśmiech

RE: ALIENS - Mierzwiak - 04-03-2013

(04-03-2013, 01:39)Danus napisał(a): Wiadomo, mamy tu tylko jednego Obcego, ale ten Obcy zachowuje się tak samo jak Cameronowe. Nie zabija Ripley bo wyczuwa w jej wnętrzach królową, podąża za Ripley w finałowych scenach, właśnie ze względu na królową oraz zachowuje się przez cały film jak rozwścieczone zwierzę.
Czyż nie te same cechy nadał swoim kreaturom Cameron?
Tak, ale nie jest to aż tak odczuwalne, jak w Aliens, dlatego że a A3 Obcy znowu jest jeden i znowu wracamy do konwencji pt. grupka ludzi na zamkniętej przestrzeni kontra wybijające ich po kolei monstrum.

RE: ALIENS - Mefisto - 04-03-2013

czyli powiedzmy sobie szczerze: Obcy jest przerażający tylko wtedy, kiedy spuści się jednego osobnika na grupę cywili w zamkniętej przestrzeni i bez dostępu do Ripley. W innym wypadku nie taki diabeł straszny Uśmiech

RE: ALIENS - military - 04-03-2013

Niekoniecznie. Ward miał niezły pomysł z tym, żeby zapłodniona Ripley miała koszmary i majaki rodem z Boscha - to mogło być i straszne, i ciekawe. Chętnie zobaczyłbym taki film.

RE: ALIENS - Craven - 30-07-2013

Oh my... 3 godziny

RE: ALIENS - Mierzwiak - 30-07-2013

Dałem radę 5-godzinnemu dokumentowi o Koszmarze z ulicy Wiązów, dam radę i temu :]

(Tak jakby 200 godzin i milion obrazków w dodatkach na Blu nie było wystarczające!)

RE: ALIENS - Juby - 30-07-2013

Za mną 24 i pół minuty, jutro oglądam resztę.

RE: ALIENS - Tomkiewicz - 30-07-2013

(01-03-2013, 12:55)Monika napisał(a): Rozwiązanie zagadki tkwi w tym, że oba samce były pozbawione grzyw. Lwy bez grzyw są bardziej agresywne i to one są najczęstszymi sprawcami ataków na ludzi. Lwy pozbawione grzyw często odrzucane są przez stado i mają utrudnione zdobywanie względów samic przez co wpadają w depresję i frustrację

@Monika, a nie jest tak, że lwy z Tsawo, to owiane złą sławą przedstawiciele kotów, których wszystkie samce mają skąpe grzywy? O ile dobrze pamiętam, są przeciętnie większe niż znane ogólnie grzywacze i rzeczywiście bardziej agresywne - słyną z regularnych polowań na największe nawet samce słoni afrykańskich. Jeśli chodzi o ludojady z Tsawo, to raczej obarczano winą kłopoty z uzębieniem, terytorializm i ogólny stan zdrowia tych zwierząt.

Przeciętny człowiek jest skrajnie łatwym łupem dla każdego kota, począwszy od dużego samca pumy, a skończywszy na tygrysie syberyjskim, więc zasada zachowania energii się kłania.

RE: ALIENS - Bucho - 30-07-2013

To jest dokument z wydania na blu-ray?

RE: ALIENS - Mierzwiak - 31-07-2013

Nie, co zresztą wyraźnie napisałem Uśmiech

RE: ALIENS - military - 31-07-2013

Przecież to jest materiał z Quadrilogy.

RE: ALIENS - Mierzwiak - 31-07-2013

Kutwa faktycznie, coś m się ostro pomyliło, tym bardziej że przecież to oglądałem Duży uśmiech

Ale na Blu jest jeszcze 58 dodatkowych minut rozszerzających poszczególne kwestie z tego dokumentu:

Cytat: Without Sigourney Weaver
Origins of Acheron
Building Hadley's Hope
Cameron's Design Philosophy
Finding an Unused Power Plant
Cameron's Military Interests
Working with Sigourney Weaver
The Importance of Being Bishop
Paul Reiser on Carter Burke
The Paxton/Cameron Connection
Becoming Vasquez
On Set: Infiltrating the Colony
Props: Personal Light Unit
Simon Atherton Talks Weapons
Prasing Stan Winston
Test Footage: Chestburster
Fighting the Facehugger
Test Footage: Facehugger
Stan Winston's Challenge
Test Footage: Queen Alien
Stan Winston's Legacy
Cameron's Cutting Edge
Sigourney Weaver's Triumph
Re-Enlisting with Cameron
From Producer to Stunt Double

RE: ALIENS - Predator895 - 15-10-2013

31go października w sieci kin Multikiono ma się odbyć maraton filmów o Obcym. Puszczą 1 i 2 w wersjach cyfrowych >>
[Obrazek: 1379616_558580954190844_886989416_n.png]

RE: ALIENS - Mefisto - 16-10-2013

cyfrowych, czyt. z blu-raya, tak samo jak robili z BTTF ostatnio. Dziękuję, postoję, se w domciu mogę obejrzeć Uśmiech

RE: ALIENS - Gieferg - 16-10-2013

Nie ma takiego filmu, który już widzialem, na który by mi się chciało iść do kina, gdy mogę sobie spokojnie w domu obejrzeć.

RE: ALIENS - Predator895 - 16-10-2013

Rozmawiałem dziś z kumplem z kina. Potwierdził, że kopie będą normalne cyfrowe nie z blu-ray Język

RE: ALIENS - Gieferg - 16-10-2013

Wolę w domu obejrzeć Język

RE: ALIENS - Predator895 - 16-10-2013

(16-10-2013, 18:35)Phil napisał(a): i wiele, wiele innych, na których chętnie poszedłbym teraz do kina.

Dodam jeszcze The Thing Carpentera Oczko