Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Interstellar (2014) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Christophera Nolana (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Christophera-Nolana--60)
+---- Wątek: Interstellar (2014) (/Thread-Interstellar-2014--3183)

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Proteus - 17-05-2014

(17-05-2014, 01:32)Arahan napisał(a): A trailer zyskuje po każdym kolejnym obejrzeniu. Świetny klimat.

U mnie to samo. Zrobiłem sobie kilka powtórek. Przyjemnie było Oczko Na razie mi starczy. Nie będę się bryndzlował, aż do kolejnego dużego newsa.

Btw - Chastain pewnie zagra starą Murphy. Element time travelingu?

McCounaghey wróci na planetę gdy ta już będzie dorosła. Nie rozpozna jej i...

...trzeci akt filmu będzie whacky komedią romantyczną z Mafiu w hawajskiej koszuli Uśmiech

"She gets older. I stay the same age... heh heh"

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Lawrence - 17-05-2014

Jessica Chastain zostaje na Ziemii? Myślałem, że też będzie częścią załogi? A tak to chyba jedynie Anne Hathaway będzie żeńską częścią wyprawy. Chyba ma grać jakąś panią Profesor Brand czy coś takiego.
I zobaczyłem, że jest też jeden ciemnoskóry członek załogi, czyżby jeden z możliwych pierwszych "pechowców" tej wyprawy.

Znając też poprzednie filmy Nolana też nie zdziwiłbym się, gdyby rzeczywiście pojawiały się retrospekcje i takie tam. Chociaż tez mogę się mylić i wszystko będzie się układało chronologicznie.
Hm i plus ciekawe, czy będzie happy end, otwarte zakończenie, czy jak w Pandorum Ziemię trafi szlag? Uśmiech

Wiele pytań i osoby znający scenariusz, nie oczekuję na razie odpowiedzi. Ale z góry dziękuję Uśmiech

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - military - 17-05-2014

Po trailerze: jest źle, przynajmniej w kwestii wizualnej. Ciężko patrzy się na kolejny zimny, niebiesko-pomarańczowy film, którzy w lata 90. zostałby uznany za zwyczajnie brzydki. Do tego za dużo budzi to skojarzeń z fatalnym, boleśnie głupim Sunshine, no i mój kredyt zaufania do Nolana wyczerpał się po Incepcji i TDKR. Nie wierzę, że ten człowiek jest w stanie stworzyć coś na poziomie Memento czy Prestiżu, czy choćby BB. Przewiduję kolejną mega-głupotę, tym razem na dodatek brzydką.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Lawrence - 17-05-2014

Brzydki? Co do kolorystyki to nie jest ona też podyktowana tym, że mamy właśnie te burze piaskowe, naturalne katastrofy itd. Zresztą to tylko ujęcia ziemskie, a głównym wątkiem mają być jednak te podróże kosmiczne.
A co do skojarzeń, to film i może się kojarzyć z "Pandorum" i tak można wymieniać. Ale tak naprawdę to na razie wiemy bardzo mało. I przynajmniej po tak oszczędnym trailerze już wnioskować, że będzie głupio i brzydko? Czy to trochę nie przedwczesne skreślanie?

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - military - 17-05-2014

Tę kolorystykę widziałem już w setce filmów z ostatniej dekady i naprawdę mnie męczy. Że brzydko jest (dla mnie) - widzę już teraz. Nienawidzę tej mody na sprane kolory. To miało sens w Szeregowcu Ryanie, ale czy teraz każdy film musi być dwukolorowy? Jack Ryan, którego widziałem wczoraj, też był dwukolorowy - żółto-niebieski.

Natomiast co do głupoty filmu - po prostu wierzę w Nolana.Uśmiech

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Craven - 17-05-2014

Czasem mam wrażenie, że to już po prostu siłą rozpędu robią tą korektę barw. Że bez tego jakiś facet czułby się niepotrzebny, więc zamiast wyrównać kolorki idzie na całość i dostajemy dwukolorowe filmy.

Co do scenariusza nie potwierdzam, nie zaprzeczam (bo w sumie nie mam 100% pewności)

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Juby - 17-05-2014

(17-05-2014, 01:39)Arahan napisał(a): Ja też nie chcę żeby to wyglądało jak Kubrick i "Odyseja" bo wtedy umrę z nudów Oczko

Piąteczka. Duży uśmiech

Trailer obejrzałem już 5 razy i choć X-Meni startują za 6 dni, to na film Nolana w tym roku czekam najbardziej. Mam nadzieję, że finałowy trailer też nie zdradzi wiele (i że nikt znający scenariusz nie walnie w tym temacie spoilerem, żeby popsuć komuś seans).

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mierzwiak - 17-05-2014

Fajny trailer, odpowiednio intrygujący, z pierdolnięciem pod koniec - tych kilka urywków w kosmosie robi niezłe wrażenie po tych wszystkich scenach na Ziemi.

Ale w gacie nie robię, po akurat fabuła tego filmu wydaje mi się mega nieciekawa.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - paj - 17-05-2014

(17-05-2014, 06:49)Lawrence napisał(a): Zresztą to tylko ujęcia ziemskie, a głównym wątkiem mają być jednak te podróże kosmiczne.

Skłaniałbym się jednak do tezy, że głównym wątkiem bedzie międlenie po raz setny kwestii rodzinnych, pożegnań, przygotowania do wyprawy
i trochę ujęć w statku kosmicznym. Przewiduję, że jak już dolecą do nowej Ziemii, to będzie to ostatni kadr filmu, bo nie starczy im wyobraźni, żeby to fajnie pokazać.
Zresztą po ostatnich filmach Nolana jakoś ciężko mi uwierzyć, że potrafi on jeszcze zrobić cokolwiek z przejrzystą i niegłupią fabułą i bez niekończącej się ekspozycji z postaciami tłumaczącymi widzowi absolutnie wszystko.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mierzwiak - 17-05-2014

(17-05-2014, 08:03)military napisał(a): Tę kolorystykę widziałem już w setce filmów z ostatniej dekady i naprawdę mnie męczy. Że brzydko jest (dla mnie) - widzę już teraz. Nienawidzę tej mody na sprane kolory. To miało sens w Szeregowcu Ryanie, ale czy teraz każdy film musi być dwukolorowy? Jack Ryan, którego widziałem wczoraj, też był dwukolorowy - żółto-niebieski.
Korekcja barwna jest jednym z ostatnich etapów postprodukcji, podczas gdy trailery wychodzą na dłuuuugo przed premierą. Ich color timing powstaje niezależnie od tego, co później robią twórcy filmu, dlatego prawdopodobnie Interstellar wcale nie będzie tak wyglądać.

Sam o tym zapomniałem psiocząc na obrzydliwą cyjanową zieleń w zwiastunie Edge of Tomorrow, o czym przypomniało mi się gdy wczoraj przed Godzillą widziałem inny trailer, który z kolei wyglądał zupełnie inaczej.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - rogaluz - 17-05-2014

(17-05-2014, 01:18)Lawrence napisał(a): Przyczyna wyprawy, kosmos i co dalej? A o tym przekonamy się w kinie.
Albo nieco wcześniej - w kolejnych zwiastunach, promo clipach itp. Uśmiech

Zwiastun bardzo ok, czuję się zaintrygowany i zmotywowany do unikania wycieku scenariusza.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Predator895 - 17-05-2014

(17-05-2014, 13:03)Mierzwiak napisał(a): Sam o tym zapomniałem psiocząc na obrzydliwą cyjanową zieleń w zwiastunie Edge of Tomorrow, o czym przypomniało mi się gdy wczoraj przed Godzillą widziałem inny trailer, który z kolei wyglądał zupełnie inaczej.

Ta to samo tyczy się American Gangster >> zwiastun przejrzysty , pełen wyrazistych kolorów a faktyczny film okazał się zaciemnioną wypraną z kolorów kupą Język

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Gieferg - 17-05-2014

TASM na przynajmniej jednym ze zwiastunów, (tym który znajduje się na wznowieniu BD pierwszego Spider-Mana Raimiego) wyglądał prawie jak film Michaela Baya, a jak wygląda ostatecznie?

No i nie zapominajmy o TDK miszcza Nolana, który na zwiatunach wyglądał spoko, a na blu wyglada jak gówno z wymiocinami.

Co do zwiastuna - ujęcie z 1:52 skojarzyło mi się z czołówką Aliena. I z plusów to by było tyle.

Ostatnim filmem Nolana bez Michaela Caine'a była zdaje się Bezsenność?

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - vast - 17-05-2014

a dla mnie to całe założenie fabularne tego filmu jest zjebane. skończyło się jedzenie??? -facepalm no1. to lecimy w kosmos - facepalm no2. i co będą żreć skały na jakiejś nowo odkrytej planecie?? nawet jak znajdą jakąś planetę podobną do ziemi to oczekują ze ludzkie ciała i układy trawienne dostosują się do nowej, interstellarnej diety??? jebac to.

po drugie serwują nam maglowany od stu lat wątek ratowania ludzkości. żygam już tym. na początku myslałem ze interstellar będzie opowiadał o wyprawie grupy naukowców którzy odkryli nowe możliwości przez przypadek i są po prostu ciekawi, a nie zmuszeni. dla mnie jak na razie zawód.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mefisto - 17-05-2014

(17-05-2014, 14:01)vast napisał(a): żygam

:|

sorry, miałem wyłączone podkreślanie błędów.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - zombie001 - 17-05-2014

Akurat główne założenie fabularne oraz to co się później dzieje jest jak najbardziej ok.

Trailer spoko - widać w nim nawet kilka drobnych zmian względem pierwszego scenariusza, ale raczej nic szczególnego. Pewnie 2 i 3 akt został w większym stopniu przerobiony.

(17-05-2014, 14:16)zombie001 napisał(a): Akurat główne założenie fabularne oraz to co się później dzieje jest jak najbardziej ok.

raczej nie. mogę się założyć że film zignoruje połowę naukowych reguł i faktów.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - und3r - 17-05-2014

(17-05-2014, 14:16)zombie001 napisał(a): Akurat główne założenie fabularne oraz to co się później dzieje jest jak najbardziej ok.
Nie jest, w każdym razie to co pokazuje trailer nie ma większego sensu, scenariusza nie czytałem.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - zombie001 - 17-05-2014

(17-05-2014, 14:23)vast napisał(a): raczej nie.
Jak na przygodowe science-fiction to założenie fabularne pasuje. Ja czytając scenariusz je kupiłem, nie podobało mi się za to co innego Język

Co do tych twoich uwag o żarciu skał, odkrywaniu nowych Ziem i tak dalej to:

[spoiler=leciutki spoiler(?) nie zdradzający fabuły] nie o to w tym filmie chodziło
[/spoiler]

(17-05-2014, 14:23)vast napisał(a): mogę się założyć że film zignoruje połowę naukowych reguł i faktów.

Czyli stanie się dokładnie to samo co w przypadku większej części (pewnie z ponad 90%) filmów science-fiction. Kino od tego nie umarło.