![]() |
|
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072) |
RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 05-12-2016 Ja jestem (choć może to za duże słowo) ZAWIEDZIONY. Prawie niczym mnie ten finał nie zaskoczył. naciąłem się tylko na "zakopane/odkopane" miasto co... jest dla mnie durne. Zakopali całe miasto w piachu? Po cholerę? "Rambo-ucieczka" była słaba... mam rozumieć, że hosty są tak zajebiste, zdejmują każdego wyszkolonego najemnika? Kto to twierdził, że "zmarły syn" to nie Arnoldowe wspomnienie? ;) O dziwo - nie czekam na kontynuację bo... nie widzę potencjału :) Ocena spada do 7/10 (05-12-2016, 22:37)Arahan napisał(a): Scena po napisach zacna. ta scena jest bardziej kretyńska niż cała ta wcześniejsza akcja. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gladius - 05-12-2016 jarod napisał(a):ochrona z celnością na poziomie szturmowcow Imperium itp shamar napisał(a):zdejmują każdego wyszkolonego najemnika Też mnie to raziło na początku, ale kto powiedział, że to są wyszkoleni najemnicy? W całym sezonie, na jedyną osobę z jakimkolwiek szkoleniem i zmysłem taktycznym kreowany był brat Thora. Biorąc pod uwagę, że przez 35 lat w żadnym Parku nie wydarzyły się żadne poważne wypadki (na ten moment przynajmniej), "ochrona" to pewnie zwykli kolesie. To w końcu korpo, które poza zarabianiem kasy, stara się oszczędzać, gdzie się da. Przeszkolili ich jednorazowo wraz z rekrutacją i na tym się skończyło. Chłopaki pewnie mieli pełne majty na widok hostów robiących sieczkę z ich kolegów :) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 06-12-2016 Wybacz, że w biznesie, gdzie 24h kosztują 40 tys. dolarów robią ochroniarze z Tesco. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gladius - 06-12-2016 Czemu od razu z Tesco? Mówię o kolesiach, którzy nigdy nie uczestniczyli w żadnej akcji i nie przeszli gruntownych szkoleń. Cena za bilet w Parku nie ma tu nic do rzeczy. Mówimy o 35 latach bez incydentu - utrzymywanie wyszkolonej ekipy najemników 24/7 prawdopodobnie kosztuje kupę szmalu. A to, że płacisz im za siedzenie, bo nic się nie dzieje, pewnie nie wpływa na obniżenie ich stawki. Patrząc z perspektywy korporacji, strzelałbym, że to pierwsze miejsce do ucięcia kosztów. Wciąż wygląda to słabo bez wytłumaczenia, ale jestem skłonny w to uwierzyć. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 06-12-2016 To jest rozrywka od najbogatszych dla najbogatszych więc twierdzisz, że taka firma pozwoliłaby sobie na zatrudnienie podrzędnej agencji ochroniarskiej? RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - phonik - 06-12-2016 Mimo pewnych niedociągnięć i idiotyzmów, o których było już szeroko w tym wątku, to całkiem sprawna produkcja. Nie mam zarzutów ani do strony technicznej, ani do strony aktorskiej. Dobrze się to ogląda, narracja jest w miarę poprawna. Z jednej strony przeplatanie wydarzeń bieżących z retrospekcjami (wspomnieniami) Gospodarzy wydawało mi się z początku trochę poniżej pasa, ale jak tu ktoś słusznie zauważył, fajnie pokazuje to dezorientację samych Gospodarzy, którzy postrzegają wspomnienia inaczej niż ludzie. Przypomina mi to trochę symulator Alzheimera, prezentację przygotowaną na targi IFA jakieś dziesięć lat temu, w której użytkownik poruszał się po wirtualnym pomieszczeniu i rzeczy które widział nieustannie się zmieniały. Raz obok okna wisiał kalendarz, na chwile odwracał się i ponownie spoglądał w to samo miejsce, ale tam zamiast kalendarza był już obrazek. Trochę tu twórcy oszukują, bo raz wyraźnie zaznaczają gdzie jest granica, a raz mieszają rzeczywistość ze wspomnieniami jakby wszystko rozgrywało się liniowo, ale widać trzeba jakoś zmusić widzów do ponownego seansu. Największy problem to chyba pozostawienie nieskończonej ilości otwartych furtek - każdy może okazać się człowiekiem / Gospodarzem - stąd cokolwiek obserwujemy na ekranie, czy to relacje miedzy postaciami, czy np. śmierć któregoś z bohaterów przestaje mieć jakikolwiek sens. W przyszłym sezonie (jak dobrze posmarują Hopkinsowi), może się okazać, że Ford wysłał swojego klona na rzeź i cała szopka była o kant dupy. To jest zresztą coś co wytyka William, skoro nie ma konsekwencji czynów, to nie ma zabawy. Mam nadzieję że twórcy będą mądrzejsi. Najmocniejsza scena dla mnie to narodziny samoświadomości Dolores - moment, w którym zdaje sobie sprawę, że głos w głowie należy do niej - mocna rzecz. Reszta to tylko konfetti. Poza tym byłem zaskoczony dziwnym tłumaczeniem, czemu "Westworld" a nie "Świat dzikiego zachodu"? Oraz czemu "Hosty" a nie "Gospodarze"? Przecież to jest przekładowy samograj, Gspodarzy zaludnia się osobowościami i są (dosłownie) gospodarzami w Westworld - to jest ich świat. Akurat oglądałem wersję z lektorem z HBO i jakoś mnie to ubodło. Ale ogólnie spoko, chętnie wrócę, 7/10 PS. Scena po napisach ostatniego odcinka to czysty Berserk :) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - raven.second - 06-12-2016 Cytat:To jest zresztą coś co wytyka William, skoro nie ma konsekwencji czynów, to nie ma zabawy.I dlatego William ma jedną rękę złamaną, a drugą postrzeloną i się uśmiecha :) Dawno, dawno temu pisałem - pojawiają się wątpliwości, pytania, a za kilka odcinków jest wyjaśnienie, odpowiedź i wszystko mniej więcej nabiera kształtu. Pierwszy sezon można po prostu opisać jako przedstawienie hostów i ich ewolucję, podróż do wnętrza labiryntu i odnalezienie siebie, takie tam filozoficzne czy religijne pierdoły, ale w ostatnim odcinku widać, do czego to wszystko zmierzało i ja to kupuję. Są głupotki, zawsze będą, seriale i filmy w których ich nie ma zdarzają się raz na epokę, ale naprawdę, nie przeszkadza mi brak szczegółowego, dokładnego i pełnego detali wyjaśnienia amunicji czy to, dlaczego ochrona strzelała do Hectora i Armistice a oni nic (chociaż to zostało wyjaśnione, że jest taka i taka amunicja, a Maeve manipulowała przy panelach i statystykach, no i sama ochrona może być też hostami, więc...). Cytat:problem to chyba pozostawienie nieskończonej ilości otwartych furtek - każdy może okazać się człowiekiem / Gospodarzem - stąd cokolwiek obserwujemy na ekranie, czy to relacje miedzy postaciami, czy np. śmierć któregoś z bohaterów przestaje mieć jakikolwiek sens.No teraz, gdy wszystko szlag trafił, to śmierć naprawdę zyskuje znaczenie. Jakoś wątpię, czy hosty będą chciały współpracować z ludźmi by ci ich składali z powrotem (bo odwrotnie to jasne, ludzie zrobią wszystko byle przeżyć), a i nie wierzę, że sami się tego nauczą. Maeve posługiwała się parą idiotów przecież, a jest na tyle zaawansowana, że sama mogła to wszystko opanować. Całość jest dla mnie, miłośnika erpegów i larpów, fascynująca - wciągnęło mnie bez reszty. Pewnie się to zmieni przy powtórce, pewnie wtedy zauważę więcej nieścisłości i głupot, ale na ten moment jestem bardzo zadowolony i zachwycony całością. Cytat:mam rozumieć, że hosty są tak zajebiste, zdejmują każdego wyszkolonego najemnika?Zwykłe hosty może nie, ale hosty po nieautoryzowanej poprawce wprowadzonej przez Maeve - tak. No i pamiętaj, że to maszyny. Równie dobrze można się czepiać, że Terminator zniszczył cały posterunek gliniarzy i odparł atak elity swat... w sumie to Maeve, a raczej Ford/Arnold, odpowiada za sporo rzeczy tutaj. Wygodny, prosty i banalny sposób, może trochę zbyt dosadny, ale co tam, babka idzie zgodnie ze swoim scenariuszem. Strony https://discoverwestworld.com/?=forceus oraz http://delosincorporated.com/ trochę się zmieniły. Fajny detal. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 06-12-2016 Dobra, to teraz na spokojnie. Generalnie, jeżeli popatrzy się na ten sezon, te 10 odcinków z pewnej perspektywy to wydaje się, że ten serial jest bardzo prosty, a rozwiązania mieliśmy przed oczyma praktycznie od początku. Ale, to w jaki sposób pokazano nam jak doszło do tego wszystkiego jest naprawdę dobre. Oczywiście musimy kupić ten świat z pewną jego ułomnością i uproszczeniami, bo nie obyło się bez głupot i kilku zgrzytów, nie mniej Westworld to kawał dobrego kina i bardzo mocno czekam na kontynuację, tym bardziej, że już pokazano nam to co podejrzewałem od początku - mamy inne parki. Jest park z feudalną Japonią i Samurajami. Nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że mamy park ze średniowieczem czy park futurystyczny, gdzie wszystko wygląda jak w normalnym świecie. Fajnie pokazano nam, że to Ford jednak był tym dobrym, że chciał uwolnić hosty, rozwinąć ich świadomość. Nie ukrywam, że do odcinka 9 miałem go jednak za uber czarny charakter. Swoją drogą nie wierzę, że zginął. Dolores zabiła raczej hosta, którego drukował na swoje podobieństwo w piwnicy. Pozostaje trochę pytań. Co dalej z Maeve? Skoro jej ucieczka była zaplanowana, to czy wracając po córkę przełamała barierę? A może to Ford również przewidział. Co ze strażnikiem, którego napadli Indianie? Wątpię, żeby ten wątek tak po prostu ucięto. Co z MiB? Niby odszukał to czego chciał, ale co dalej? Generalnie dużo wyjaśniono, ale pozostało trochę pytań. Szkoda, że teraz trzeba czekać do 2018 :/ RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 06-12-2016 Cytat:Prawie niczym mnie ten finał nie zaskoczyl Ale to dla mnie właśnie zaleta. W końcu tego rodzaju serial, gdzie tworcy sa w miare uczciwi względem widzow, przynajmniej ogólny zarys historii jest z góry zaplanowany i nie rżną głupa na zasadzie "a teraz yebniemy kółko teleportujące wyspę ". W sumie ciekawe czego dotyczyły te dokretki i zmiany scenariusza - dla mnie wygląda jakby Knudsen i Woodward musiały się szybko ewakuować i to mogło być właśnie to... RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 06-12-2016 A ja, pomimo początkowego fanboystwa wręcz, zawiodłem się na całości. Może nie był to zawód pokroju filmów DCEU, ale i tak spodziewałem się więcej. Świat niesamowity, ale zamiast opowiadać historie, twórcy postanowili oprzeć wszystko o rozwiązywanie łamigłówek, które i tak nie miały większego sensu. No i trochę trudno jednak przywiązać się do bohaterów, kiedy to każdy ich wybór lub postęp w fabule może zostać zresetowany (dość emocjonalna scena samobójstwa Bernarda, która nie miała zupełnie sensu). No i chyba opieranie całego sezonu nie zdało egzaminu, bo te zostały praktycznie rozwiązane przez internety po pierwszych odcinkach. Cały czas mam nadzieję, że na ten wstęp do buntu androidów (1 sezon) inaczej wszyscy będziemy patrzeć wtedy, gdy cała historia (5 sezonów) się zakończy. Bo, mimo wszystko, nadal nie wiemy, czym ten serial jest i w jakim kierunku pójdzie. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 06-12-2016 (06-12-2016, 11:22)raven.second napisał(a): Zwykłe hosty może nie, ale hosty po nieautoryzowanej poprawce wprowadzonej przez Maeve - tak. No i pamiętaj, że to maszyny. Ale jakie to terminatoro-maszyny skoro "giną" jak ludzie? Jeden, dwa strzały od najemnika i taki okaz ląduje "martwy" a później na stół do rekonfiguracji. Jest to jedna z kilku rzeczy, które po ostatnim odcinki mi zgrzytają. Ale o reszcie później. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Pelivaron - 06-12-2016 http://www.ew.com/article/2016/12/05/westworld-finale-interview Samuraje w 2. sezonie! To byłoby spoko! RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 06-12-2016 Skoro w parku stała się rzeź, to tak na logikę, powinni zamknąć inne parki. :P RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - f.lamer - 06-12-2016 może tak, może nie... a inna sprawa to że akcja sezonu 2 i kolejnych wcale nie musi zacząć się w momencie w którym skończył się pierwszy. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 06-12-2016 Fajne :) widać, że aktorzy grający Dolores, Williama i Logana się zżyli :) https://naekranie.pl/aktualnosci/obsada-westworld-wyglupia-sie-na-planie-komiczne-wideo-1456195 Widzę, że Ford rozplanował sobie finał już w 6 odcinku: ![]() Prawdziwy master of puppets ;) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 07-12-2016 ![]() ;) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mefisto - 09-12-2016 (05-12-2016, 06:13)jarod napisał(a): Nooooo... Fajny finał, przyjemnie się oglądało i jakoś tam to prawie wszystko pozamykano, kilka interesujących opcji na sequel ktory moze miec inny tytuł, chociaż seansu powtorkowego (który nastąpi na blu) nieco się obawiam, już teraz mi trochę rzeczy zgrzyta. No i pewne postacie to chyba zabraly się łódką Gendry'ego z GOT. Się mogę podpisać - całkiem zgrabnie im to wyszło, choć oczywiście wątek burdelmamy dalej woła o pomstwę do nieba, takoż i system zabezpieczeń (po wuja w ogóle centrum dowodzenia, z którego nikt nie korzysta, ma taki shutdown, którego by nie można od wewnątrz ręcznie otworzyć? I gdzie jest brat Thora?), ale dobrze się to oglądało. Choć mogli sobie darować kolejne dewiacje seksualne na robotach. Scena z palcem też zresztą słaba, jak i wszelkie potyczki. No ale... Aha, no i wyszedł miscast totalny Simpsona - ten kolo od początku mi tam nie grał, a teraz to już w ogóle. Generalnie pozostaje czekać na kolejne sezony, z nadzieją, że twórcy sami sobie gola nie strzelą, wymyślając kolejne twisty i uzasadnienia wyssane z palca. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 09-12-2016 Co do Simpsona-dodatkowo sami się zaorali tym, że skoro bawili się w odmładzanie Hopkinsa to powinni i Harrisa:) No i sama postać MiB kompletnie zbędnasię okazała, właściwie wszystkie jego sceny można by wywalić f pizdu, a "przebudzenie" Maeve i Dolores scedować na jakichkolwiek innych gości. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 09-12-2016 No patrzac na to w ten sposob to większość postaci była zbędna, ale przecież w tym sezonie chodzilo o przedstawienie Westworld, wiec do tego stary i młody William nadawal się bardzo dobrze. Fakt, ze część z Edem Harrisem tez oglądaliśmy to przede wszystkim podwaliny pod, jak sądze, jego rolę w nastepnych sezonach, bo jednak nie jest byle kim. Nju krejzi łestlord fijori: http://www.slashfilm.com/westworld-times-square-photo/ (Odnosnie zdjecia zony Williama, ktore jest stockowe.) No i kurde ma ona troche sensu. ;) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - vast - 09-12-2016 A z tym ziomeczkiem, co go napadły dzikusy w poprzednim odcinku, co się z nim stało? Było kilka fajnych akcji w tym finale, ale i tak lipa jeżeli chodzi o całokształt. Finał był tym, czym powinien być cały serial od początku do końca. IMO. Btw williamowi się szybko zrastają złamane ręce. |