Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a gry komputerowe (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-gry-komputerowe--27)
+--- Wątek: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier (/Thread-Silent-Hill-filmy-2006-2012-i-seria-gier--593)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 18-01-2026

Bedzie wtopa?

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - slepy51 - 20-01-2026

shamar napisał(a):Bedzie wtopa?

Z powyższego materiału wynika, że Gans od samego początku chciał zrobić ekranizację drugiej gry no i że jest wielkim fanem "Silent Hilla" - pytanie, jakim jest obecnie reżyserem. Ale na pewno będzie lepiej niż przy okazji "Silent Hill: Revelation" :)

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 20-01-2026

Chyba nie napisałem, że robiłem powtórkę dwójki - filmu, kilka miesięcy temu. Zaraz po tum jak skonczyłem grę trójkę. Nie jest to wcale tak złe jak narzekają. Do połowy powiedziałbym, że całkiem dobre. Tylko pozniej się psuje. A końcówka wygląda jakby im zabrakło pomysłów i budżetu.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Paszczak - 20-01-2026

slepy51 napisał(a):pytanie, jakim jest obecnie reżyserem.
Gans nie zrobił w życiu złego filmu i popełnił jeden wybitny (Braterstwo oczywiście).
Ale zawsze jest ten pierwszy raz.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Albertino - 20-01-2026

Na pewno z tej wybitnej gry ekstremalnie ciężko jest zrobić coś złego, ale niestety casting tragiczny, więc są pewne znaki.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Paszczak - 20-01-2026

A jednak Bloober Team się udało.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - nawrocki - 22-01-2026

(20-01-2026, 22:31)Paszczak napisał(a):
slepy51 napisał(a):pytanie, jakim jest obecnie reżyserem.
Gans nie zrobił w życiu złego filmu i popełnił jeden wybitny (Braterstwo oczywiście).
Ale zawsze jest ten pierwszy raz.
Patrząc na spływające recenzje to w końcu mu się udało.

Nie żebym oczekiwał czegokolwiek, już trailer zapowiadał marność.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Żółte Krzesło - 22-01-2026

Recenzje krytyków mało mnie obchodzą. Pierwszy film też został przez nich zjebany. Fani gier również mieszali go z błotem, bo nie był wierną adaptacją. Dla mnie natomiast jest przyzwoity. Wolę samemu obejrzeć i ocenić. Niestety, w lubelskim Cinema-City seanse są dopiero po 18-tej. Nie wiem, czy che mi się jechać do Lublina na wieczór. Najwyżej poczekam, aż pojawi się w Sklepiku.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 23-01-2026

Chyba jednak.

[Obrazek: 6mQcdLi.png]

Z drugiej strony, dal "Sinners" 8/10

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - slepy51 - 23-01-2026

Z tego co zdążyłem się zorientować, to znowu bezsensownie pozmieniali fabułę gry, ogólnie całość jest marna nawet jeśli chodzi o zdjęcia czy klimat także chyba Gans nie jest obecnie w zbyt dobrej formie reżyserskiej :)

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 28-01-2026

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQwcaNtx_muKVasG59bC0F...kA9mw&s=10]

Return to Silent Hill (2026)

W grę drugą grałem w okolicach premiery. Ale jakies tam fragmenty pamiętam a inne sobie doczytalem.
A to jest koniecznie przy porownywaniu z filmem.

Z filmem, ktory nie jest tak zły jak gadają ;) Jest przeciętny. Bardzo doslownie. Jak na ponad 20letni projekt marzen Gansa wygląda to jak napisane na poczekaniu. Wiadomo, ze to trudna gra do ekranizacji ale dodane wątki (zmiany) w scenariuszu są marne. I takie własnie "na odpierdol sie", bez pomyslu.
--------
Może mi ktoś przypomni? W grze nr. 2 nie było chyba żadnego "wielkiego spisku"/tajemnicy jak w grze nr. 1?
Tam historia byla przyziemna i dotyczyla tylko Mary i Jamesa?
-----''''''''--------

Wiec rozumiem, że nie bylo czym zapelnic tej 1,5 godziny ale dopisana przeszlosc Mary i mnostwo RETROSPEKCJI są kiepskie a czesto zbedne.

Co jeszcze mnie zdziwilo to fatalne obsadzenie roli... MIASTECZKA Silent Hill. Nosz kurwa, są tu ujęcia retrospekcji z pelnymi ludzi ulicami jakby z jakiegos wielkiego miasta. Ba, szpital w Silent Hill to jakiś nowoczesny moloch. Przez to NIE CZUĆ, ze to miasteczko z gier.
Elementów horroru jest tu mało i wyglądają jakby byly wcisniete z obowiązku. Ten film nie wie czym chce byc. Czy psychologicznym thrillerem czy horrorem. W efekcie jest niedzialającą mieszanką.

Co mi sie podobalo to lokacje wewnetrzne, po przemianie miasta, i praca kamery. Te są wyciagniete prosto z gry.

Chyba starczy bo nie bede spoilerowal. To taki film dla NIKOGO: nie znających gier wynudzi i bedzie niezrozumialy a fanów bedzie wkurzal zmianami.

5/10

EDYTA 1: ten film rzeczywiscie powstawal w bolach: bo na poczatku jest z 10 wytworni, instytucji, sponsorow

EDYTA 2: ocenilem wyzej ale to jest troche gorsze niz dwojka. Co począć.

EDYTA 3: jak wspomnialem: FILM DLA NIKOGO ale minimum satysfakcji wyciagną tylko fani gier ;)
Ci, co nie wkurzą sie na zmiany ;)

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Albertino - 28-01-2026

To tak jak w jedynce Gansa - te wszystkie sceny przed SH + Bean nie wnosiły zupełnie niczego, a retrospekcje z Alyssą były wręcz żenująco łopatologiczne. Z tego co widzę, tu się te bolączki zintensyfikowały i doszła jeszcze bieda wizualna/obsadowa.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 28-01-2026

Ale tam masz wrażenie (przynajmniej tak pamietam), że oglądasz spojny film grozy.

A tutaj to taka bezskladna mameja. Chcieli ulepić jakiś spojny film ale nie mieli pomyslu.

Dlatego powtorze po 10 latach :)
Trza bylo nakrecic 3jkę z Beanem, tam gdzie konczyla sie dwojka. Tam Mason szuka żony i to byloby spojne z grą.

Chyba wyczerpalem limimt slowa "spojny".

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - michax - 30-01-2026

(28-01-2026, 12:34)shamar napisał(a): Return to Silent Hill (2026)
Co mi sie podobalo to lokacje wewnetrzne, po przemianie miasta, i praca kamery. Te są wyciagniete prosto z gry.

Chyba starczy bo nie bede spoilerowal. To taki film dla NIKOGO: nie znających gier wynudzi i bedzie niezrozumialy a fanów bedzie wkurzal zmianami.

5/10

EDYTA 2: ocenilem wyzej ale to jest troche gorsze niz dwojka. Co począć.

Gorsze niż dwójka a dałeś ocenę, że to średniak, czyli oglada się bez bólu. A większość recenzji jest taka, też wśród miłośników horrorów, że to jeden z najgorszych filmów 2026 roku. Wiadomo że wiele lepszych horrorów od razu mówi się że to horror roku, więc może też tak działa w drugą stronę, że przecietniak zbiera same jedynki i dwójki, a dokładnie takie oceny spotkałem:)

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 30-01-2026

Podejrzewam, że część to debile, którzy oglądają 5 filmów na krzyż. A druga idzie pędem: zjebię ten film i będę fajny.

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - shamar - 13-02-2026

Zgadnojcie kto jest glownym bohaterem nowej gry "Silent Hill" :)

RE: Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier - Paszczak - 13-02-2026

Gra horror to i spooks muszą być.
Przynajmniej wiadomo skąd podtytuł Townfall. Silent Hill skończy jak Detroit.