![]() |
|
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Blade-Runner-2049-2017-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--3916) |
RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 31-07-2017 (30-07-2017, 10:16)Kuba napisał(a): Oby faktycznie muzyka Johannssona przeważała. Ja generalnie jestem fanem Zimmera, mam do niego duży szacunek i uwielbiam wiele z jego soundtracków (niepodrabialny i unikalny "Gladiator"), ale jeśli skomponowało się muzykę do ponad 100 filmów z czego parę to pod tym względem arcydzieła, bardzo trudno jest skomponować coś nowego. Muzykę Johanna przynajmniej usłyszymy w "Mother!". Muzyka do Gladiatora to średniak, jedyny sensowny wkład w ten score pochodzi od Lisy Gerrard. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 31-07-2017 Do tego tak unikalny, że jakbym zamknął oczy mógłbym się chwilami zastanawiać, czy to jeszcze Gladiator, czy już Piraci z Karaibów. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 31-07-2017 Naprawdę, doceniam wasze oddanie w krytykowaniu rzeczy które w opinii ogółu są super :P U mnie Gladiator ma zaszczytne 2 miejsce najlepszych soundtracków, wybitna ścieża budująca film i pozostaje mi jedynie pokręcic z ubolewaniem głową nad waszym marudzeniem :D Ale to nie temat o Gladiatorz RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 31-07-2017 Pokręc nad swoim czytaniem ze zrozumieniem, bo ja akurat nie krytykuję muzyki Gladiatora, lubię ją, jest spoko, w swoim top-10 bym nie zmieścił, ale soundtrack na półce stoi, tyle że na pewno nie jest to muzyka ani "unikalna" ani "niepodrabialna". RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 31-07-2017 Podobno Vangelisowi proponowano angaż, ale odmówił. I z tego co teraz czytam i się dowiaduję z wielu źródeł. To już o wiele wcześniej Zimmer z ekipą poprawiali to co skomponował Jóhannsson, aby brzmiało bardziej jak Vangelis ale z czasem jednak doszło do tego, że z pracą Islandczyka nie dało się wiele zrobić. Zobaczymy czy w ogóle ten jego temat znajdzie się w filmie. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Bzyku - 31-07-2017 Niepokojąco to wszystko brzmi. Z jednej strony Zimmer to świetny kompozytor, którego największą wadą jest masowa produkcja. Ale i w zalewie jego utworów odnajdą się naprawdę świetne tematy. Tylko, że patrząc na całokształt to zupełnie nie jest typ muzyki, który można w jakikolwiek sposób porównywać do tego co stworzył Vangelis. Z drugiej strony info, że Zimmer poprawia to, co nagrał Johansson. Hmm... dziwna to może być mieszanka i w takim układzie ciężko oczekiwać, że muzyczna warstwa filmu stanie na wysokości zadania. Już parę miesięcy temu pisałem, że nie obawiam się o Villeneuve'a - obawiałem się, że Johansson nie udźwignie wyzwania. I chyba tak rzeczywiście jest. Johansson to dobry kompozytor gdy muzyką trzeba uzupełnić obraz i muzyką podkreślić jakieś emocje. Ale Vangelis w BR stworzył coś znacznie więcej. On muzykę wyprowadził na pierwszy plan, a lekkość z jaką łączył różne style i zawierał emocje ocierała się o błysk geniuszu. By stworzyć coś równie wielkiego trzeba być nie tylko świetnym kompozytorem, ale też artystą. Tego chyba Johanssonowi brakuje. Zresztą... samo to, że największe tuzy hollywoodzkiej muzyki filmowej poprawiają po sobie ścieżki dźwiękowe, żeby choć zbliżyć się do klimatu jaki stworzył Vangelis... Lepszej laurki Grekowi nie mogli wystawić :) RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Szpeku - 31-07-2017 Nigdy nie byłem fanem oryginału, obejrzałem raz i film się dłużył, ale jednocześnie miał niezwykłą atmosferę, której na razie nie wyczuwam w sequelu po dwóch trailerach, raczej taki GitS vibes. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 31-07-2017 (31-07-2017, 14:33)Lawrence napisał(a): Podobno Vangelisowi proponowano angaż, ale odmówił. I z tego co teraz czytam i się dowiaduję z wielu źródeł. To już o wiele wcześniej Zimmer z ekipą poprawiali to co skomponował Jóhannsson, aby brzmiało bardziej jak Vangelis ale z czasem jednak doszło do tego, że z pracą Islandczyka nie dało się wiele zrobić. Zobaczymy czy w ogóle ten jego temat znajdzie się w filmie. Czytałem wywiad z Vangelisem kiedy jeszcze Scott miał być reżyserem i wtedy dokładnie go o to zapytano i odpowiedział, że (piszę z pamięci) są z Ridleyem w bardzo dobrych kontaktach, ogólnie nie ma nic przeciwko, ale pierwszy krok jest po stronie Ridleya. Także nie chce mi się w to do końca wierzyć, bardziej po prostu Hollywood postawiło na nim krzyżyk (ostatni score chyba do Alexandra?). Z drugiej strony z tego co pamiętam to w BD Łowcy są materiały dosłownie o wszystkim, ale chyba nie ma w nim kompletnie Vangelisa (moge się mylić, oglądałem dawno, jak coś to poprawcie), więc albo ceni sobie prywatność i nie lubi gadać o swojej muzyce, albo jednak nie jest wcale tak różowo. W sumie jestem ciekaw jego obecnych relacji z Hollywood, bo cośtam cały czas tworzy, ale jednak nie dla filmu. W to drugie też nie bardzo mi się chce wierzyć, a konkretnie, że z muzyką Johanssona nic się nie da zrobić - na ten moment jest wg mnie kompozytorem o znacznie większym potencjale niż Zimmer, który jest zmanierowany, nudny i napompowany. Bardziej wygląda mi na to, że jego muzyka była zbyt odległa od wizji reżysera/studia (?) i za mało podobna do tej Vangelisa (o tym już zresztą pisałem - Johansson przez jakieś 95% swojej kariery tworzył stonowany ambient, więc ciężko oczekiwać czegoś o tak bogatej fakturze brzmienia jak muza Vangelisa). Tylko, że - szczerze mówiąc - to ja już wolę coś innego niż bezpłciowe kopiowanie Vangelisa jak na tej stronce z linka. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - zombie001 - 31-07-2017 Trochę komicznie to brzmi. Villeneuve stanął na głowie, żeby to nie przypominało sequela "Blade Runnera", a teraz chcą splagiatować Vangelisa. Może film jest tak kijowy, że muza ma być na pocieszenie dla fanów? :) RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 31-07-2017 Zadajmy sobie pytanie czy Villeneuve na pewno ma 100% wolność kreatywną i ile z tych kluczowych decyzji to pomysly Scotta. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kluski - 31-07-2017 Dobra strona jest taka, że ten film może mnie już tylko pozytywnie zaskoczyć :) RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 31-07-2017 Z powyższego wywiadu (niestety Villeneuve mówi po angielsku tak se) wynika, że podrabianie Vangelisa było od początku planowane. Czyli, jeśli mu wierzyć, Johansson nie podrabiał za dobrze i teraz w podrabianiu pomaga mu Zimmer. Villeneuve twierdzi też w tym wywiadzie, co jest dla mnie ważniejsze, że po pokazach testowych utwierdzili się w tym, że droga, którą podążyli jest właściwa i nie ma mowy o przerabianiu filmu w popłochu (co gdzieniegdzie było sugerowane), ale jeśli dobrze zrozumiałem, to jest szansa na jakiś extended cut na Blu - wersja kinowa w każdym razie ma mieć około 150min. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Mierzwiak - 31-07-2017 Pytanie brzmi czy w podrabianiu Vangelisa Zimmer okaże się równie dobry, co w podrabianiu samego siebie :) RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kryst_007 - 01-08-2017 (29-07-2017, 22:53)Kuba napisał(a): Podobno jednak nie Johannsson ostatecznie skomponuje muzykę do filmu a zrobi to....Hans Zimmer.Teraz to niestety nie "podobno". A tak się napaliłem na ten film, mimo nie porywającego zwiastuna RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 01-08-2017 (31-07-2017, 16:48)Bzyku napisał(a): Z jednej strony Zimmer to świetny kompozytor, którego największą wadą jest masowa produkcja. Ale i w zalewie jego utworów odnajdą się naprawdę świetne tematy. Tylko, że patrząc na całokształt to zupełnie nie jest typ muzyki, który można w jakikolwiek sposób porównywać do tego co stworzył Vangelis. Właśnie nic bardziej mylnego. W muzyce Hansa Zimmera można usłyszeć mnóstwo inspiracji Vangelisem. Wystarczy tylko włączyć soundtrack do Incepcji i przesłuchać naprawdę utwór "Old Souls" i w słuchać się dokładnie w muzykę tła, która ma bardzo vangelisowsko-blade-runnerowskie brzmienie. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 02-08-2017 Zimmer to w końcu najsłynniejszy w branży plagiator: It is known. W sumie jeśli rzeczywiście chcieli wyzutą z oryginalności kopię Vangelisa, to znaleźli najlepszą osobę do tej roboty... RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 04-08-2017 Tu macie oficjal od samego Vangelisa: Vangelis himself wasn't asked to score Blade Runner 2, and he's OK with that. "You can never repeat certain things," Vangelis says. "It's only once in a lifetime. It's like doing another Chariots Of Fire. It's impossible." - http://www.npr.org/2016/10/17/497797809 ... uter-space RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Mierzwiak - 04-08-2017 "You can never repeat certain things" Gdyby tylko producenci filmów rozumieli tę oczywistość. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - srebrnik - 04-08-2017 Widać, że gość to prawdziwy artysta po prostu. RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - simek - 06-08-2017 A czemu nikt nie bierze pod uwagę że nie trzeba repeat things? Ja na miejscu Villeneuve'a pokazałbym rough cut Vangelisowi i powiedział: zapomnij o tym że pisałeś muzykę do pierwszej części i napisz muzykę jaka ci się widzi do tego co widzisz. No ale widocznie Kanadyjczyk ma inny pomysł na sequel. |