![]() |
|
Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Pirates of the Caribbean (2003-2017) (/Thread-Pirates-of-the-Caribbean-2003-2017--496) |
RE: Piraci z Karaibów - Gieferg - 19-04-2014 Powtórka na blu-ray (po trzech latach od ostatniego seansu) w toku, trylogia za mną, a to coś, co się jej do dupy przykleiło jeszcze przede mną. Dziwna sytuacja, bo w trylogii Verbinskiego każdy kolejny film miał więcej rzeczy, które mnie wkurzały, więcej rzeczy które zrobiono nie tak, jakbym sobie tego życzył, a mimo to, każdy kolejny film lepiej mi się oglądało i po wczorajszym seansie At World's End utwierdziłem się w przekonaniu że to moja ulubiona część (choć tak naprawdę to razem z Dead Man's Chest, bo to właściwie jeden film) - wprost uwielbiam to zakręcenie ciągłych zdrad i sojuszy oraz bitwę w wirze :) Za to jedynka pod koniec mnie zaczyna nudzić (atak zombie-piratów na statek w szczególności). Czwarta część niby też wpisuje się w ten schemat, że każda kolejna jest coraz bardziej wkurzająca, ale już nie w ten że się lepiej ogląda. Zobaczymy jak wypadnie dzisiejsza powtórka, aż się boję. RE: Piraci z Karaibów - Mierzwiak - 19-04-2014 Mam wrażenie Gieferg, że Ty i ja jesteśmy jedynymi osobami na tej planecie, które preferują kontynuacje od Klątwy Czarnej Perły :) Choć to oczywiście nie tak, że mam jej coś do zarzucenia, nic z tych rzeczy. Po prostu to DMC i AWE mają w sobie to coś, co kocham, a nie tylko baaardzo lubię :) RE: Piraci z Karaibów - Bogdan - 19-04-2014 Mierzwiak napisał(a):Mam wrażenie Gieferg, że Ty i ja jesteśmy jedynymi osobami na tej planecie, które preferują kontynuacje od Klątwy Czarnej Perły :) Nie no, była kiedyś w tym temacie dyskusja - z dwie strony temu - z której wynikło że jest takich osób więcej, w tym ja :) Skrzynia moja ulubiona. RE: Piraci z Karaibów - simek - 19-04-2014 Moja kolejność jest taka: 2>3>1>4 RE: Piraci z Karaibów - Juby - 19-04-2014 Skrzynia jest i moją ulubioną częścią kapitanie Bogdanie. :) Ale trójka zdecydowanie zaniża poziom dwóch pierwszych części. Niby bezpośrednie kontynuuje DMC ale ma najsłabszy scenariusz (to ciągłe zdrady i przechodzenie do ekipy wroga) i jest zbyt rozwleczona. Podobnie jak Batmany Nolana, dwa pierwsze - AWESOME, trzecia - może być ale to już nie to samo, za długi zbyt spektakularny finał trylogii. Nie wiem kiedy będę sobie powtarzał bo wszystkie bardzo dobrze pamiętam ale powtórzę na pewno. Na dziś dzień tak wyglądają moje oceny serii: Klątwa "Czarnej Perły" - 9/10 Skrzynia umarlaka - 9+/10 Na krańcu świata - 7/10 Na nieznanych wodach - 4/10 Czwórkę widziałem tylko raz w kinie i może kiedyś zaryzykuje powtórkę, żeby choć raz zobaczyć ten film w 2D. RE: Piraci z Karaibów - Gieferg - 20-04-2014 Przebrnąłem przez czwórkę raz jeszcze i jest jeszcze gorzej niż poprzednio. Właściwie wkurwia mnie tu wszystko począwszy od tego że nie ma bitew morskich, a wszelkie sceny akcji (poza pościgiem w zachmurzonym Londynie mają miejsce w nocy), albo przynajmniej w ciemnościach, ewentualnie widać je z kilometra, albo w ogóle do nich nie dochodzi - no i jak w końcu doczekamy się, że jest dzień, to nie trwa to dłużej niż kilka minut i znowu jest noc/jaskinia/mgła. Poza tym film przez 90% czasu trwania wygląda jak teatr telewizji, jest nudny i ogólnie do dupy. Ostatnie 5 minut warto obejrzeć, reszta do spuszczenia w kiblu. 3 > 2 > 1 >>>>>>>>>>>>>>>>> 4 Cytat:Ale trójka zdecydowanie zaniża poziom dwóch pierwszych częściNope. Cytat:ma najsłabszy scenariusz (to ciągłe zdrady i przechodzenie do ekipy wroga) To jest właśnie najlepsze. Cytat:i jest zbyt rozwleczona.Jak dla mnie to powinna być jeszcze rozszerzona i pokazać bitwę między statkami Kompanii a pirackimi lordami, pokazać co się stało z krakenem, pokazać więcej Sao Fenga itd. itp. RE: Piraci z Karaibów - Juby - 23-07-2014 A jednak. Piraci z Karaibów 5 z premierą 7 lipca 2017 roku! RE: Piraci z Karaibów - Gieferg - 23-07-2014 Mogą sobie od razu dać z tym spokój jak dla mnie. RE: Piraci z Karaibów - zombie001 - 23-07-2014 Ja miałem jeszcze nadzieję, ale jak przeczytałem wcześniejszy news na hataku, to ją straciłem: Cytat:Bruckheimer w niedawnym wywiadzie zdradza, że "Piraci z Karaibów 5" będą różnić się od poprzednich części. Widzowie nie mają spodziewać się syren, potworów i innych elementów fantasy, bo planują większą wierność tradycji gatunku pirackich filmów. RE: Piraci z Karaibów - Gieferg - 23-07-2014 To by nie było złe, pod warunkiem że zapodano by to z odpowiednim rozmachem (vide: Karmazynowy Pirat), bo ostatnio na tym polu dali dupy. Poproszę takie akcje: RE: Piraci z Karaibów - zombie001 - 23-07-2014 Mi tam ta "wierność tradycji gatunku pirackich filmów" nie bardzo pasuje do Sparrowa. No i jakby nie patrzeć elementy fantasy, które chcą wyeliminować, w pewien sposób ukształtowały tą serie =/ RE: Piraci z Karaibów - Gieferg - 23-07-2014 So what? Kolejne przeklęte załogi i wpychane na siłę zombie (OST I am looking at you) robią się już trochę nudne. Ciekawe tylko co niby zrobią z wątkiem Czarnej Perły chcąc zrezygnować z fantasy. Będzie w filmie od początku i powiedzą, że wystarczyło rozbić butelkę? RE: Piraci z Karaibów - zombie001 - 23-07-2014 Dobra, dobra z tymi zombiakami :P ale wymyślić piracką opowieść bez elementów fantasy, która przyciągnie tłumy do kin, też będzie ciężko. Zwłaszcza, że Depp nie ma już takiej passy i na jego ładne oczy nikt się nie nabierze, a ostatnia część pozostawiła raczej delikatny niesmak. W każdym razie do premiery daleko, więc może do tego czasu gdzieś się ten film wciśnie na moją listę "oczekiwanych produkcji". RE: Piraci z Karaibów - Lawrence - 23-07-2014 Dla mnie ta seria powinna się skończyć na trójce. I ja uważam, że to właśnie w pewnym sensie te elementy nadprzyrodzone zaważyły na sukcesie tej serii. Nie były to zwykłe filmy pirackie, ale oferowały coś jeszcze. Tak też nie wiem co reaktywacja po tylu latach ma dać. I jak już to wolałbym klasyczną piracką opowieść, ale niech wtedy będzie bez Jacka Sparrowa i nie nazywa się "Disney's Pirates of the Caribbean". RE: Piraci z Karaibów - Mefisto - 24-07-2014 (23-07-2014, 22:09)zombie001 napisał(a): Mi tam ta "wierność tradycji gatunku pirackich filmów" nie bardzo pasuje do Sparrowa. Jakoś w najlepszej jedynce nie było z tym problemów :P Jak dla mnie ten cytat to najlepsze info, ale pewnie i tak skończy się na gadaniu. RE: Piraci z Karaibów - Arahan - 15-10-2014 Ad. części 5: http://hatak.pl/artykuly/piraci-z-karaibow-5-javier-bardem-jako-czarny-charakter RE: Piraci z Karaibów - shamar - 09-11-2014 Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach (2011) Spodziewałem się (po części recenzji i komentarzy) czegoś naprawdę słabego (dlatego zwlekałem z seansem) a to poziom poprzednich części. Wygląda tylko trochę słabiej i jakby "na siłę" ale nie na tyle, żeby jechać po tym, jak po całkiem spartolonej kontynuacji. Poza tym film ma 2 ogromne plusy: * 1 nie ma w nim Blooma i Knightley * 2 Sparrow dostał wreszcie "swój własny film", gdzie jest głównym bohaterem (czego oczekiwałem znacznie wcześniej). 7-/10 RE: Piraci z Karaibów - Gieferg - 09-11-2014 Bzdury. A twoje plusy to niestety minusy. Bezsensowny film z absurdalną fabułą, który ma łącznie jakieś półtora minuty ładnych widoków nie ma prawa być niczym na poziomie poprzedników. RE: Piraci z Karaibów - shamar - 12-11-2014 (09-11-2014, 17:54)Gieferg napisał(a): A twoje plusy to niestety minusy. Chyba mało osób tłumaczyło Ci, że istnieje coś takiego jak opinie. Więc nie wrzucaj tego "oświeconego" tonu bo to szczególnie śmieszne, od kogoś kto chwali "T3" :) RE: Piraci z Karaibów - szopman - 12-11-2014 Ja również uważam, że 4ka poziomem nie odstaje jakoś mocno od trylogii. Chyba nawet podzielam zdanie shamara, że brak Orlanda jest plusem filmu. |