Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a gry komputerowe (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-gry-komputerowe--27)
+--- Wątek: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki (/Thread-Gry-pytania-dyskusje-popierd%C3%B3%C5%82ki--883)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - Mierzwiak - 18-04-2014

Już U2 pokazuje co potrafi PS3. Trust me :)

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - Hitch - 19-04-2014

Nie zaczynaj od trójki, Miltonie. Trójka to zwieńczenie pewnego etapu w życiach bohaterów serii. Bez wcześniejszych doświadczeń (szczególnie z jedynki) trochę braknie ci kontekstu.

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - Gal Anonim - 19-04-2014

Zacznij serie od kupienia Indiany Jonesa na Blureju.

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - military - 19-04-2014

A jak wypada dwójka jako osobna gra? Koniecznie trzeba zaczynać od jedynki? Bo na filmikach w necie wydaje się, że między nią a 2 i 3 jest przepaść.:)

Nie ma żadnej przepaści. Jasne, graficznie trochę odstaje, bo w końcu jest najstarsza. Jednakowoż nie na tyle, żeby ją sobie odpuszczać. Ja dalej uznaję ją za jedną z najlepiej wyglądających gier ever. Ale gejmplejowo, aktorsko i scenariuszowo miecie tak samo. No i muzyka. Jedynka ma najlepszą ścieżkę dźwiękową. Pierwsze usłyszenie motywu Drake'a w menu to chwila historyczna i musi odbyć się z jedynką :)

No i te gry posiadają fabuły, do których są odniesienia w późniejszych odsłonach oraz bohaterów, którzy ewoluują, a z nimi ich relacje itp. Zaczęcie od końca lub środka zepsuje sporo zabawy i procesu wiązania się z postaciami :)

Ściągnąłem demo jedynki i kilka uwag:

1. na żywo wygląda lepiej niż na youtubie,
2. pad do PS3 nie umywa się do pada do X360. Bez porównania po prostu.
3. generalnie wydaje się, że U1 to świetna gra, ale...
4. HORDY WROGÓW. Morze, ocean przeciwników. Przegięli z tym trochę - co prawda to tylko demo, ale wolałbym więcej eksploracji i platformingu, mniej strzelania.

Tak czy siak - wciągnęło mnie, klasa klimat, kupię na pewno.

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - simek - 19-04-2014

Jedynka ma swoje wady, ale to kapitalna gra, kupuj bez wahania, przechodź, a potem od razu kupuj dwójkę i ciesz się tym, że poprawiono właściwie wszystko co było do poprawienia i do ideału niedaleko :)

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - Mierzwiak - 19-04-2014

(19-04-2014, 08:09)Hitch napisał(a): No i te gry posiadają fabuły, do których są odniesienia w późniejszych odsłonach oraz bohaterów, którzy ewoluują, a z nimi ich relacje itp. Zaczęcie od końca lub środka zepsuje sporo zabawy i procesu wiązania się z postaciami :)
Poczułem się osobiście dotknięty tym postem :]

@military, w jedynce owszem fale wrogów zdają się ciągnąć w nieskończoność, ale w 2 i 3 tego mankamentu już nie ma.

RE: Gry - pytania, dyskusje, popierdółki - Turus - 19-04-2014

The Last of Us zostaw na koniec, bo to mesjasz gier i najlepsza gra odchodzącej już generacji konsol.
Jako fan serii polecam wszystkie God of Wary. 1 i 2 w HD collection, 3 która ma najbardziej widowiskową pierwszą godzinę wśród gier ever. To był ten przysłowiowy opad szczeny po pierwszej godzinie. Polecam nawet nieco gorzej przyjęte Wstąpienie.
heavy Rain, jeżeli masz ochote na "interaktywny film" i festiwal QTE, jeśli cię to nie przeraża to gra potrafi wciągnąć. Świetna grafika, cycki :) i nawet wciągający scenariusz prowadzący do kilkanastu (?) zakończeń
Uncharted, jak lubisz klimaty Indy'ego i poszukiwania skarbów to trzeba zagrać, dwojka to był prawdziwy pokaz mocy konsoli. genialna seria, genialne gra (szczególnie 2 część)
inFamous Solidny sandbox w stylu Prototype czy może Crankdown, Wkurzajacy kompan, miasto na jedno kopyto, monotonne misje poboczne ale mimo wszystko moce są super :) teraz oby dwie części do wyrwania za groszę więc nawet jak się nie spodoba to nei bedzie szkoda.
LittleBigPlanet Nie ma to startu do gier z marianem, ale i tak świetna platformowka, zachwyca przede wszystkim edytor i to jakie plansze ludzie są w stanie w nim zrobić, a te przebijają pomysłami te od twórców. Plus genialny soundtrack
Okami HD, IMO najlepsza gra z PS2 wiec pozycja obowiązkowa, o ile lubi się takie klimaty.
ICO & Shadow of the Colossus collection, Dwa małe arcydzieła ICO oraz Shadow of the Colossus jak ktoś nie ograł na PS2 to dla mnie obowiązkowe pozycje do nadrobienia na ps3
Killzone 2 3 zdania mocno podzielone na temat tej serii, jedni uwielbiają inni nienawidzą twierdząc, że laserki blasterki i opóźnienia w sterowaniu (maja symulowac ciężar żołnierza) ja serię lubię właśnie za ten ciężar klimat i wszedobylski brud, ale zostawił bym na koniec mimo wszystko.
Resistance to samo, też do ogrania na koniec, jedynka jest już paskudna, 2 i 3 wciąż ładne. Solidna seria.
journey - coś pieknego, wystarczy zobaczyć trailer żeby się od razu zakochac. Minus to cena 50 zł jak za 2h gry
demon's Souls RPG w ktorym giniemy dzięsiątki setki jak nie tysiące razy, cholernie trudny, ale dający ogromną satysfakcję. ja miekka faja jestem bo wymiękłem i nie pokonałem.
Flower - coś równie genialnego jak journey, tu już gra troche dłuższa jak journey i tansza.
To chyba beda wszystkie exy jakie ograłem nas PS3, jak coś wartego ogrania mi się przypomni to jeszcze napiszę.

Cytat:HORDY WROGÓW. Morze, ocean przeciwników. Przegięli z tym trochę - co prawda to tylko demo, ale wolałbym więcej eksploracji i platformingu, mniej strzelania.

Ogólnie w pełnej wersji akcenty są rozłożone mniej więcej po równo, aczkolwiek kiedy przychodzi do strzelania to wrogów jest zdecydowanie za dużo. Ale póki ma się czym ich eksterminować to nie jest to aż tak uciążliwe :)

Zamówiłem U2. Dwójkę tylko dlatego, że była. A skoro tak, to może, jak już dojdzie, reflektowalibyście na forumową partyjkę w multi?:)

P.S.
Sprawdziłem też demo Killzone 2. Rzeczywiście dziwnie ociężałe to jest, ale fajne, podoba mi się ten właśnie ciężar - tak jakby nosiło sie na grzbiecie kupę sprzętu. Tylko że sterowanie jest totalnie porąbane. Strzał pod R1, kiedy R2 to spust, to dziwactwo, którego nie mogę pojąć. Tak samo kucanie pod L2, a przybliżanie widoku pod R3. WTF? To jest standard na PS3? Bo jeśli tak, to trudno się będzie odzwyczaić od dużo wygodniejszego modelu z 360 (który poza tym ma lepszego pada - tutaj MS zdecydowanie wygrywa).

Cytat:A skoro tak, to może, jak już dojdzie, reflektowalibyście na forumową partyjkę w multi?

Multi trójki (swoją drogą znacznie lepsze) możesz ściągnąć sobie już teraz za darmo. Just sayin' :)

No rzeczywiście - ale nie mogę ściągnąć, bo mam dysk 12 gb (dokupienie prawdziwego w planach :) ) - i choć mam ponad 8 gb wolnego miejsca, pisze że to za mało. Choć gra zajmuje 4,3 gb. Wydaje mi się, że to przez fakt, że najpierw pobierana jest instalka, a potem gra się dopiero instaluje, więc trzeba 2x więcej miejsca. Dobrze mówię?

W każdym razie te instalki na PS3 to też spora wada systemu. Na Xboksie ściągasz = instalujesz; nie tracisz czasu dwa razy, tylko kończy się pobieranie i grasz. Do tego kiedy usuwasz plik, klikasz "usuń" i sekundę później masz wolne miejsce. Kiedy usuwałem demo K2, na usunięcie gigabajta danych czekałem kilka dobrych minut. Słabo trochę.

No i wiem też, dlaczego PSN jest uważane za gorsze niż Xbox Live. Sposób ułożenia danych, nawigacja, w ogóle wszystko co związane z menusami w PS3 jest może i fajne z wyglądu, ale bardzo nieintuicyjne.

No ale kupiłem platformę do gier, a nie do bawienia się menusami, więc fuck it.:) Tymczasem ściągam Dust 514 - jakąś strzelankę free 2 play. Ktoś gra?

Ucieszy cię fakt, że płytkowe "Uncharted" nie wymagają instalacji :)

To już wiem, sprawdzałem przed zakupem.:)

No i czemu mówisz, że nie ma jedynki?

http://allegro.pl/uncharted-drakes-fortune-ps3-nowa-jest-kce-i4141253279.html

:)

Chcialem powiedzieć "nie ma do 30 zł", bo dwójkę kupiłem za 29,90, licząc z dostawą.:)

Dałeś za konsolę połowę mniej i sępisz na gry? :)

Wiesz ile kosztuje mleko dla niemowląt?:)

O dziwo, wiem. Ale mimo wszystko, oszczędzać na "Uncharted", które i tak jest relatywnie tanie to jak oszczędzać na, nie wiem, kochanej kobiecie :)