Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Mad Max (1979-2024) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Mad Max (1979-2024) (/Thread-Mad-Max-1979-2024--197)

RE: Mad Max - Huntersky - 17-05-2015

Tylko, że to nie jest rola wymagająca nie wiadomo czego. Wystarczy kult w oczach, a to Tomek jak najbardziej ma.

RE: Mad Max - Lawrence - 18-05-2015

Dzisiaj 68 urodziny obchodzi Hugh Keays-Byrne. Tak też wszystkiego najlepszego i widzimy się jutro w kinie :)

RE: Mad Max - Predator895 - 18-05-2015

Jakiś specjalny pokaz ?? bo w Trójmieście wszystko w Piątek rusza :P

RE: Mad Max - Gieferg - 18-05-2015

W Niemczech już była premiera.

RE: Mad Max - nawrocki - 18-05-2015

Widmo tych którzy zobaczą Mad Maxa dopiero po 22 maja.

:( :(

RE: Mad Max - Albertino - 18-05-2015

Poza USA świetne 65 milionów, a jeszcze nie wystartował w wielu krajach. Chyba już możemy być spokojni o sequel(e).

Żeby się zwrócić, film musi nastukać conajmniej 350 milionów (bo jeszcze koszty marketingowe), a przy niezbyt dużych spadkach, spokojnie powinien dobić do czterech setek. A czuję, że, podobnie jak Kingsman, MM będzie miał długie nogi w kinach.

RE: Mad Max - zombie001 - 18-05-2015

Tytuł potencjalnego sequela:
Mad Max: The Wasteland

źródło: http://collider.com/mad-max-fury-road-sequel-title-revealed/

Wracając do wcześniejszych newsów.. Dokopałem się do jakiegoś starego i dość niepewnego info, że "Mad Max: Furiosa" miał być pierwotnie animowanym prequelem do "Fury Road", ale...to było planowane daaaaawno temu i już chyba jest nieaktualne.

A nie jest przypadkiem tak, że scenariusze do "Furiosy" i "Fury Road" stopiły się w jedno, stąd Theron ma w filmie rownie dużą rolę, co Hardy? Bo pierwotnie te dwa filmy miałby być kręcone równocześnie, czy tam jeden po drugim, ale nie pykło.

RE: Mad Max - zombie001 - 18-05-2015

Pewnie nigdy się tego w 100% nie dowiemy :P

Plany Millera na 4 Mad Maxa zmieniały się wielokrotnie przez te ostatnie 10-15 (?) lat.. Jestem wręcz zadziwiony, że coś mu z tego wyszło. No ale wszystko możliwe, że "Furiosa" stopiła się z "Fury Road"... chociaż z drugiej strony, kto go tam wie. No i właściwie, jeśli wierzyć doniesieniom z planu, "Fury Road" nie powstał w oparciu o konkretny scenariusz, a o tysiące storyboardów do których w procesie preprodukcji "dorobiono" historię :)

Tak swoją drogą jak myślicie, WB będzie chciało kontynuacje w PG-13 czy zezwoli na "twardą" Rkę, skoro nie udało się "Fury Road" przemycić pod niższą kategorią wiekową?

RE: Mad Max - Perfik - 18-05-2015

(18-05-2015, 21:38)nawrocki napisał(a): A nie jest przypadkiem tak, że scenariusze do "Furiosy" i "Fury Road" stopiły się w jedno, stąd Theron ma w filmie rownie dużą rolę, co Hardy?

Większą :). Cały film jest o Furiosie, Max tam po prostu... jest :).

RE: Mad Max - simek - 18-05-2015

Może pisanie o arcydziele to przesada, ale film jest rzeczywiście diablo dobry w kategorii w jakiej sam się obsadza, czyli "czysta rozwałka". Fabuły tutaj właściwie nie ma, wprowadzenie do historii jest trochę na odpierdol się i nic nie znaczy. Skala rozpierduchy to chyba rzeczywiście nowy poziom w kinie, wykonana jest oczywiście przednio i ze świadomością umowności i przegięcia tego świata. Efekty są świetne, ciężko powiedzieć kiedy prawdziwe zderzenia zastępowane są komputerem - robota na najwyższym poziomie.
Na dobra sprawę jestem zaskoczony aż tyloma pozytywnymi recenzjami, nie sądziłem że sama intensywność może być tak ceniona.
Ode mnie na razie 8+/10, bo mało się zaangażowałem, poza tym do minusów (no dobra, nie do minusów, ale oceny na pewno nie podwyższa) zaliczam występ Hardy'ego, który ledwo co gada, coś tam mruczy, a samą postawą wcale nie załatwia sprawy, Mel oczywiście o lata świetlne lepszy w tej roli, a w Fury Road lepiej wypadła Therone i Hault. Z przyjemnością obejrzę ponownie na Blu, ale nie jest to jakieś objawienie, po prostu bardzo dobry, intensywny film.

RE: Mad Max - Proteus - 18-05-2015

Tomcio i Czarliza prawie się pożarli.

http://www.flickeringmyth.com/2015/05/charlize-theron-says-she-fking-went-at-it-with-tom-hardy-on-the-set-of-mad-max-fury-road.html

RE: Mad Max - Lawrence - 19-05-2015

(18-05-2015, 19:23)Gieferg napisał(a): W Niemczech już była premiera.

Dokładnie, jutro o 19:40 wreszcie się wybieram. :)

RE: Mad Max - Predator895 - 19-05-2015

Simek ale jakaś tam fabuła jest ?? Tzn. coś na poziomie Road Warrior , jakieś krótkie wytłumaczenie z offu , wstęp do historii ?? Trochę jestem przerażony tymi wszystkimi pozytywnymi opiniami... Boje się ze mega mogę się sparzyć. Tak więc nie oglądam już trailerów , klipów , nie czytam recek ,ani nie potrzebnie się chajpuje, może to jakoś bardziej obiektywnie wpłynie na moją ocenę. Ostatnio odświeżyłem sobie 2jkę z Żonką i dla mnie jest to idealny Max i jakby Fury Road chociaż trochę popłynął w tym kierunku byłbym mega usatysfakcjonowany. Oglądałem ostatnio wywiad z Millerem w którym opowiedział mniej więcej cała historię powstawania filmu. Wspomniał że fabuła opiera sie na storyboardach w które wklejano strzępki fabuły, z tego co wiem Promek również miał podobny dewelopment a wszyscy wiedzą co z tego wyszło. Boje się poprostu że cała ekranowa rozwałka zamydliła wszystkim oczy a film jest po prostu jednym wielkim wyścigowym klipem... bez klimatu. Obym się mylił... dygam się tego piątku jak chu...

RE: Mad Max - simek - 19-05-2015

Jest minutowe wprowadzenie o wojnie nuklearnej i walkach o benzyne, Hardy gada z offu, ale to bardziej opis ogólnie tego co się dzieje w tym świecie, a nie wprowadzenie do tej konkretnej historii i postaci. Potem fabuła to nic innego oprócz uciekania, które niby dąży do konkretnego miejsca (w sumie niewiele więcej dialogów o tym niż było w opublikowanym klipie), potem zmienia się cel i znowu uciekają.

RE: Mad Max - Predator895 - 19-05-2015

No nie chodzi mi o streszczenie całego filmu tylko czy klimat syfu i zajebistości 2jki jest zachowany ?? :)

RE: Mad Max - Lawrence - 20-05-2015

Wow, ale fucking awesome movie! Oj, chyba nie dam rady dzisiaj zasnąć po takich wrażeniach. Dlatego też moja tutejsza pierwsza pisemna reakcja może być dość chaotyczna, wybaczcie.

Film jest mega, mega intensywny i Miller dotrzymał słowa, mówiąc o filmie będącym jedną wielką gonitwa. Naturalnie są przerwy, ale po to, aby odetchnąć na chwilę od jednej akcji lepszej, od drugiej.
Wizualnie to majstersztyk, czy wręcz orgia w najlepszym wykonaniu. I to taka brudna, brutalna, dystopijna i jedyna w swoim rodzaju. Bogactwo tego świata, dbanie o detale wprost zachwyca i zasługuje na szacunek. Każda postać i to nawet nie pierwszo, nie drugo, a nawet trzecioplanowa, coś sobą reprezentuje, z niesamowitym wyglądem względnie. Podobnie jak i te wszystkie modele samochodów, które tak pięknie są masakrowane.
I właśnie ta akcja, ta cudowna akcja, gdzie jest dynamika, ale operator też nie ma epilepsji i wszystko pięknie widać.
Tom Hardy ... Max Rockatansky
Charlize Theron ... Imperator Furiosa
Nicholas Hoult ... Nux
Hugh Keays-Byrne ... Immortan Joe.

Wszyscy świetni! I choć Tom Hardy to trochę inny Max od Mela Gibsona, to ja go jak najbardziej kupuje. I nikt mi nie powie, że nie ma badassowych scen, gdyż zaraz zacznę sypać spoilerami ;)

W ogóle aby jeszcze bardziej chwalić ten film, musiałbym iść w spoilery, a tego nie chcę.
Co najważniejsze film będący wręcz non-stop akcją, w ogóle nie męczy, a angażuje jak cholera! I tego właśnie oczekuję od kina, takiej magii kina chcę!

Tak też nie muszę tutaj nikogo namawiać, aby udał się do kina, co najwyżej weźcie jak najwięcej osób ze sobą. Zabierzcie swoje dziewczyny, swoich rodziców, dziadków, wszystkich. Ja sam byłem z koleżanką, która o filmie nie wiedziała za wiele i wyszła, podobnie jak ja zachwycona.

Oh, what a day, what a lovely day!!! :D

9+/10

[Obrazek: CFDfYsAWgAEiebp.jpg:large]

RE: Mad Max - MOLQ - 20-05-2015

Lawrence trzymam Cie za slowo :) i kurcze mialem isc w przyszlym tygodniu, ale raczej pojde w piatek :D

RE: Mad Max - simek - 20-05-2015

(19-05-2015, 13:51)Predator895 napisał(a): No nie chodzi mi o streszczenie całego filmu tylko czy klimat syfu i zajebistości 2jki jest zachowany ?? :)
Nie pamiętam już za bardzo starych Mad Maxów, ale, oczywista oczywistość, jedynka i dwójka były bardziej surowe, mniej ostentacyjne, syf jest, ale nie w jakichś zastraszających ilościach, bo film jest po prostu ładny.