Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Iron Man 3 (2013) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54)
+---- Wątek: Iron Man 3 (2013) (/Thread-Iron-Man-3-2013--2883)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 12-05-2013

Więc może po prostu filmy sci-fi nie są dla Ciebie. :)

RE: Iron Man 3 - Gieferg - 12-05-2013

Z początku byłem dobrej myśli, bo aż do nalotu na chatę Starka włącznie było nieźle (choć nie podobali mi się extremis soldiers), potem niestety film się rozłazi i robi się coraz bardziej głupawo, Tennesee trwa za długo, dobrze chociaż, że wbrew oczekiwaniom dzieciak nie był wkurzający, a jego pogawędki ze Starkiem miały niezłe momenty. Potem mamy z dupy wzięty pomysł, że
i podobnie jak w ostatnim Bondzie czy Ex2 problem nie w tym, że się udało, a w tym, że bohater się na to zdecydował mając w piwnicy 40 sprawnych pancerzy. Potem wiadomy twist na który byłem już jednak przygotowany i jakoś go przeżyłem
.

Akcji ogólnie za mało, a do tego jest przekombinowana i zwyczajnie nudna (40 pancerzy to zupełnie chybiony, niczego ciekawego nie wnoszący pomysł). Końcówka najeżona kiepskimi momentami
a końcowe rozwiązanie kwestii
tak bardzo do dupy jak tylko być mogło. Smutne jest też to, że Stane pozostaje najlepszym villainem trylogii :/ No i Rhodesa też zmarnowano.

Z plusów oczywiście Downey JR i nalot na chatę Starka, oraz parę zabawnych tekstów i sytuacji, które cieszyłyby o wiele bardziej gdyby stanowiły powiedzmy 50% wszystkich humorystycznych zagrywek, a nie 5%.
Psychologiczne problemy Starka mi nie przeszkadzały.

Ogólnie - przekombinowany film z kiepskim tempem i brakiem równowagi między poszczególnymi składowymi,. który grały idealnie za pierwszym razem i umiarkowanie dobrze za drugim. Zdecydowanie najsłabszy dotychczasowy film z Iron Manem i najsłabszy lub drugi po TIH najsłabszy film MCU. A najgorsze jest to, że i tak go kupię, może za drugim razem będzie lepiej...

5/10

PS. film od strony wizualnej wygląda wyjątkowo nieciekawie. Nie chodzi o poziom CGI, do którego w sumie nic nie mam, ale całokształt - większość filmu w nocy lub w pomieszczeniach, wizualna bieda i nijakość która przypominała mi nieustannie czwartych Piratów z Karaibów albo Superman Returns.

(12-05-2013, 21:59)Gieferg napisał(a): a w tym, że bohater się na to zdecydował mając w piwnicy 40 sprawnych pancerzy.
"WYRAŹNIE jest powiedziane, że hangar jest zasypany i odblokowują go chwilę przed finałem"
-- Radosław "Gamart" Pisula, filmoznawca, specjalista od ironmanologii, członek KMF i mój ulubiony człowiek we Wrocławiu

Cytat: porównanie do Nygmy z Batman Forever, jeśli chodzi o origin aż nazbyt trafne
Nota bene, Devindra Hardwar ze Slashfilmcast, który siedzi w naukowym świecie troche i prowadzi na ten temat podcast międzyinnymi, powiedział, że takich ludzi jak Killian spotyka co tydzień. ;)

Mniejsza z tym. Nadal zdecydowanie się na taką akcję było durne i "out of character".

RE: Iron Man 3 - Szaman - 12-05-2013

Odblokowują hangar? Przecież on po prostu przekazuje Jarvisowi nieużywany kod na super, hiper okazje. Czy u mnie w kinie puścili wersję dla Chińczyków? Podobnie jak z finałem gdzie Tony mówi
. Chyba muszę zacząć mocniej uważać, albo przestać wkurzać się na okulary 3D.

RE: Iron Man 3 - Mierzwiak - 12-05-2013

(12-05-2013, 22:05)Crov napisał(a): "WYRAŹNIE jest powiedziane, że hangar jest zasypany i odblokowują go chwilę przed finałem"
-- Radosław "Gamart" Pisula, filmoznawca, specjalista od ironmanologii, członek KMF i mój ulubiony człowiek we Wrocławiu
To znaczy nie było sposobu, by te zajebiste, latające, uzbrojone po zęby zbroje mogły przebić się przez gruz? Are you fucking kidding me? Poza tym powinien je aktywować w momencie ataku na dom, gdy już się ozbroił. Plothole i tyle.

RE: Iron Man 3 - Juby - 12-05-2013

(12-05-2013, 22:05)Crov napisał(a): "WYRAŹNIE jest powiedziane, że hangar jest zasypany i odblokowują go chwilę przed finałem"

O tak, odblokowują go dziwnym trafem akurat tuż przed finałem, a Stark o tym że go odblokowali (i w ogóle, że był zasypany, bo po akcji w domu go nie było) wie z magicznej kuli i dlatego dopiero wtedy wydaje komendę. Dobre.

W ogóle Stark zachowuje się jak debil.
btw, TDKR jest filmem ZNACZNIE lepszym, pomimo dziurawego jak ser szwajcarski scenariusza.

Dokładnie. Dodatkowo

(12-05-2013, 22:20)Gieferg napisał(a): btw, TDKR jest filmem ZNACZNIE lepszym, pomimo dziurawego jak ser szwajcarski scenariusza.
To niestety dość smutne, ale jak najbardziej prawdziwe.

Co do TDKR - jednym z największych problemów jakie miałem z tym filmem był brak Batmana w Batmanie, tutaj analogiczny problem przeszkadzał mi o wiele bardziej.

I jeszcze jedna uwaga - scena z twistem i bezpośrednio po niej wygląda jak inspirowana Michaelem Bayem i to bynajmniej nie od strony wizualnej, co akurat mogło by być plusem, zwłaszcza w tak marnie wyglądającym filmie.

Jeśli natomiast chodzi o humor udany, to największy wybuch śmiechu na sali wzbudził tekst o zdrapce :)

RE: Iron Man 3 - Juby - 12-05-2013

(12-05-2013, 22:32)Phil napisał(a): Smutne jest to, że świetny, lekki blockbuster podobał wam się mniej niż ciężkostrawne arcydzieło pana Nolana.

To "ciężkostrawne arcydzieło Nolana" zjada Iron Mana 3 już samym Bane'm Hardy'ego i Seliną w wykonaniu Anne (nie wspominając o wykonaniu technicznym, stronie wizualnej, sekwencjach akcji).

Powiem wam, że dyskusja zmierza w dziwną stronę bo Nolanowi i Blackowi przyświecały zupełnie inne cele i nie ma co porównywać tych filmów.

(12-05-2013, 22:32)Phil napisał(a): świetny
[Obrazek: tony5.gif]

Pomijając to co napisałem w odpowiedzi do Gieferga, nie mam zamiaru wdawać się w durną dyskusję na temat wyższości TDKR nad IM3. Równie dobrze mógłbym wymienić 20 innych komiksowych filmów lepszych od niego. Po co?

RE: Iron Man 3 - Bogdan - 12-05-2013

[Obrazek: So-it-begins-the-great-shitstorm-of-our-time2.jpg]

:)

Ten "świetny" blockbuster to pierwszy poważny kandydat na rozczarowanie roku (piąta Szklana Pułapka takowym nie jest, bo kto po niej wiele oczekiwał?). Pozostaje mieć nadzieję, że kolejnych za wiele nie będzie.

Na zgodę trochę concept artów ze spoilerami
http://www.comicbookmovie.com/fansites/MarvelFreshman/news/?a=79425

(12-05-2013, 22:36)Gieferg napisał(a): Co do TDKR - jednym z największych problemów jakie miałem z tym filmem był brak Batmana w Batmanie, tutaj analogiczny problem przeszkadzał mi o wiele bardziej.
Jaki analogiczny problem? Jeżeli brakowalo ci Iron Mana to widać nie do końca rozumiesz tę postać. I postać Batmana najwyraźniej też. Batman wyraźnie dzieli się na Batmana i Bruce'a Wayne'a - u Tony'ego Starka nie ma tego podziału w ogóle poza oczywistym fizycznym apgrejdem po przywdzianiu zbroi.

Mierzwiak napisał(a):To znaczy nie było sposobu, by te zajebiste, latające, uzbrojone po zęby zbroje mogły przebić się przez gruz? Are you fucking kidding me? Poza tym powinien je aktywować w momencie ataku na dom, gdy już się ozbroił. Plothole i tyle.
Jak te uzbrojone po zęby latające zbroje miały przebić gruz, jak były nieaktywne...?

RE: Iron Man 3 - Huntersky - 12-05-2013

Co za problem z aktywacją? Wystarczyły dwa słowa do Jarvisa, zarówno w trakcie ataku na dom, jak i wtedy, kiedy odzyskuje sprawność w Tennessee.

Cytat:(nie wspominając o wykonaniu technicznym, stronie wizualnej, sekwencjach akcji)
W przeciwieństwie do TDKR, IM3 wygląda JAKOŚ. Ma pewien styl, atak na dom, final battle czy walka z jedną rękawicą wyglądają świetnie. Akcja? Iron wygrywa na każdej płaszczyźnie, no, pierwsza walka z Bane'em się broni.

(12-05-2013, 22:20)Gieferg napisał(a): W ogóle Stark zachowuje się jak debil.
Stark jest w rozsypce i popełnia błędy. Działa pochopnie i głupio, bo nie ogarnia po prostu. Jest zaskoczony atakiem paniki, jest zaskoczony tym, że zbroja nie może latać. Musi sobie dużo rzeczy udowodnić, a jego przeciwnikiem jest przecież "tylko" terrorysta, który nawet nie wydaje się mieć jakiejś szczególnej armii, a co tu mówić o mocach. W jedynce takiego terroryste rozwalił słabym prototypem. Tony jest daleki od bezbłędnego ideału, o którym wspominał Simek (w ogole: jak to jest, jedni narzekają, że Tony jest tu super-och-ach, a drudzy, że robi głupoty? Może sie dogadajcie? :P). Po prostu. To nie błąd scenariusza, a błąd bohatera.