Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson (/Thread-Star-Wars-Episode-VIII-The-Last-Jedi-2017-re%C5%BC-Rian-Johnson--3934)

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Bradesinarus - 14-04-2017

A ja przyznam, że trailer wygląda całkiem obiecująco, tak więc z nadzieją (nową? Oczko ) czekam na premierę. Oby tylko finalny produkt był w swoim tonie zbliżony bardziej do "Rogue One" niż "The Force Awakens", które choć mi się podobało to jednak, nie oszukujmy się, nie było specjalnie oryginalne.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Dr Strangelove - 14-04-2017

(14-04-2017, 20:04)Mierzwiak napisał(a): To nie jest czepianie się słówek, chyba że masz ich tak wąski zasób że nie jesteś w stanie opisać tego co ma miejsce w filmie w adekwatny sposób. Bywa i tak.
Przyjmuję na klatę.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Snappik - 14-04-2017

Niektórym proponuję zrobić chłodny okład na czoło. Naprawdę. Jak czytam niektóre wypowiedzi, to czuć typowe malkontenctwo.

Ktoś napisał, że TFA w kwietniu miało już 2 zwiastuny. Tak to prawda, ale TFA nie miało za sobą premiery spin offa w kinach i wydania Blu z tymże spin offem. Co za tym idzie - Disney musiał zmienić schemat promocji, aby nie zaorać sobie za bardzo box office'u.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Corn - 14-04-2017

Przyszedłem zobaczyć zwiastun nowych Gwiezdnych Wojen, a zamiast tego dostałem kilka zbitych pospiesznie bez składu i ładu scen tylko po to by móc cokolwiek zaprezentować. MEH

Jestem rozdarty. Z jednej strony jestem fanem Johnsona od czasu jego debiutu. Z drugiej to nowe Star Warsy. Nawet geniusz nie ukręci perfum z g*wna...

Szopman, gdzie jesteś, żeby mnie rozbawić, kiedy jestem znudzony?

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Szaman - 14-04-2017

(14-04-2017, 20:17)Snappik napisał(a): Niektórym proponuję zrobić chłodny okład na czoło. Naprawdę. Jak czytam niektóre wypowiedzi, to czuć typowe malkontenctwo.

Ktoś napisał, że TFA w kwietniu miało już 2 zwiastuny. Tak to prawda, ale TFA nie miało za sobą premiery spin offa w kinach i wydania Blu z tymże spin offem. Co za tym idzie - Disney musiał zmienić schemat promocji, aby nie zaorać sobie za bardzo box office'u.

Wiem, odpisałem tylko na coś co raczej było po prostu żartem, ale miało w sobie określenie "tak szybko". W sumie niepotrzebnie odpisałem.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Mierzwiak - 14-04-2017

(14-04-2017, 20:04)Juby napisał(a): Co mnie niby lepszy klimat i niby "ciekawsze sceny", skoro prawie zasnąłem podczas oglądania, podczas gdy oglądając teasery do TFA śmiałem się, prawie płakałem, dostawałem gęsiej skórki i chciałem je oglądać 10 razy pod rząd?
A co mnie twoje usypianie skoro mi się podobało? Uśmiech

Poza tym TFA to były pierwsze Star Warsy od dekady, wszyscy na to czekali a drugi teaser, z muzyką, dialogiem Luke'a, Hanem i Chewie ostro jechał na nostalgii i nic dziwnego że robiło to (wciąż robi) takie wrażenie. Ten teaser ma gorzej, bo to sequel i czytając opinie nie wiem czego ludzie się spodziewali / czego by chcieli. Immigrant Song w tle?

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Szaman - 14-04-2017

Moje oczekiwanie było proste: chociaż jedna zapadająca w pamięć scena jak ta z mieczem Kylo Rena o której wspominałem. Chociaż jedna scena tak efektywnie przedstawiająca nową postać jak ta z toczącym się BB, która została potem internetowym memem. Nostalgii rzeczywiście nie ma już co wymagać, ale mieli jeden motyw który mogliby przekuć w scenę podobną do fragmentu z Sokołem z pierwszego teasera TFA- Luke'a i jego zielony miecz świetlny (nie mówcie tylko, że Kylo go zniszczył).

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Dr Strangelove - 14-04-2017

(14-04-2017, 19:42)Szaman napisał(a): George Lucas powiedział wczoraj, że zawsze traktował Gwiezdne Wojny jak filmy dla 12-latków. Moim zdaniem ten kto myśli, że to obelga nigdy nie nakręci dobrego filmu przygodowego.
No i ok.
Niech to będzie świetna przygodówka dla 12-latków.
Ja natomiast wolałbym jakieś poważniejsze klimaty. Po prostu za dużo już oglądałem przygodówek.
Tutaj szanse raczej niewielkie. Raczej przy tych spin-offach twórcy będą mieli większy zakres swobody niż przy "głównych" filmach. Niech tylko nie schrzanią za bardzo. A do Johnsona mam większe zaufanie niż do Abramsa.

Co do samego zwiastuna raz jeszcze. W sumie to i tak nie ma to większego znaczenia dla mnie. Mogliby w ogóle nie robić żadnej kampanii reklamowej a i tak w dniu premiery byłbym w kinie.
Zresztą jaka to byłaby frajda jakby człowiek poszedł w grudniu do kina nic nie wiedząc o filmie.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Snappik - 14-04-2017

Obstawiam, że scena z Rey na kamieniu nie znajdzie się w filmie Uśmiech Wydaje mi się, że to easter egg nawiązujący do pierwszego ujęcia teasera TFA Uśmiech

Nie zgodzę się. Rian Johnson figuruje także jako scenarzysta, ściągnął sobie jako producenta Rama Bergmana który produkował jego poprzednie filmy, jak również własnego montażystę i autora zdjęć którzy pracowali z nim przy Looperze. To widać już w zwiastunie. Natomiast pół filmu Edwardsa poszło do kosza i zostało zastąpione wizją Gilroya.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Mierzwiak - 14-04-2017

(14-04-2017, 20:27)Szaman napisał(a): Moje oczekiwanie było proste: chociaż jedna zapadająca w pamięć scena jak ta z mieczem Kylo Rena o której wspominałem.
No też o tym właśnie piszę: to było coś nowego.

(14-04-2017, 20:27)Szaman napisał(a): Chociaż jedna scena tak efektywnie przedstawiająca nową postać jak ta z toczącym się BB, która została potem internetowym memem.
Znowu: to było coś nowego! Inna sprawa, ostatnie czego oczekuję po trailerach sequeli to przedstawianie mi nowych postaci...

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - nawrocki - 14-04-2017

Teaser to parę ładnych widoczków i w sumie tyle. O ile na TFA czekałem, bo jednak ciekawość tego, jak uda im się powrót do uniwersum po tylu latach była spora, tak tutaj równie dobrze ten film mógłby wyjśc za pięć lat i wzruszyłbym ramionami. Uśmiech

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Arahan - 14-04-2017

Czekałem na ten film równie mocno jak na TFA i o ile teaser tego pierwszego był genialny i potęgował chęć zobaczenia filmu, tak ten ... jest najbardziej mehowym teaserem od daaawna.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Albertino - 14-04-2017

Looper był spoko i tak dalej, ale let's face it: to wygląda jeszcze bardziej bezpłciowo niż teaser poprzedniej części. ANI JEDNEJ przykuwającej oko scenografii, kostiumu, czegokolwiek, co wychodziłoby poza generyczny Star Wars wannabe ze szkoły J.J. Abramsa. Disney to teraz fabryka jednorodnych produktów do trzepania dolców i trzeba się z tym pogodzić, że nawet nazwiska potencjalnie solidnych filmowców niewiele w tej materii zmienią.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Huntersky - 14-04-2017

Wystarczyło jedno ujęcie Luke'a i zielonego ostrza... Zamiast zaostrzyc apetyt, mam mieszane uczucia.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - rogaluz - 14-04-2017

Choćby nie wiem jak zajebiste były zapowiedzi, tak nie mają szansy na wywołanie takiej euforii, jak po pojawieniu się Hana, Sokoła Milienium, miecza świetlnego, maski Vadera, Lei itp. Nostalgiczny "wow factor" był zarezerwowany dla EP7 - wykorzystali go bezbłędnie (i patrząc na efekt końcowy TFA - aż do przesady) i trzeba się pogodzić z tym, że być może już nigdy nie powróci. Szczególnie, że SW będą wychodzić taśmowo.

Teaser spoko.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Badus - 14-04-2017

(14-04-2017, 20:58)rogaluz napisał(a): (..) Nostalgiczny "wow factor" był zarezerwowany dla EP7 - wykorzystali go bezbłędnie (i patrząc na efekt końcowy TFA - aż do przesady) i trzeba się pogodzić z tym, że być może już nigdy nie powróci. Szczególnie, że SW będą wychodzić taśmowo.

Podpisuję się pod tym własną krwią, chociaż wydaje mi się, że to "oczywista oczywistość".

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Huntersky - 14-04-2017

Trzeba jednak przyznać, że ostatnie słowa Luke'a są bardzo obiecujące, być może poszerzą może zakres Mocy ponad jasną i ciemną stronę dodając jakiś niejednoznaczny aspekt. Zobaczymy.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Arahan - 14-04-2017

Może i tak. I fajnie by było jakby dodali szarych Jedi. Kogoś kto nie jest ani Jedi, ani Sithem.
Próbowałem obejrzeć 3 raz. Nie chciało mi się. Być może teaser TFA jechał na nostalgii i tym, że zobaczyliśmy Hana, Chewiego, itp. ale jednak był tam Kylo Ren, była panorama Jakku z niszczycielem zakopanym w piachu, był szturm X-Wingów i ciężko było się tym nie jarać. To jest zwyczajnie nudne. Nie ma w tym nic co by mnie w jakikolwiek sposób zachęciło do filmu.

Niestety, duża w tym wina TFA. Czy ktoś się jara (oprócz Phila i Szopmana), że znowu zobaczy Poe, Finna albo nawet Rey? Jedyne postacie którymi się interesuję to Luke i Kylo Ren, reszta mogłaby nie istnieć.