Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Co to za film? - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Co to za film? (/Thread-Co-to-za-film--99)

- dj.grzechu - 19-04-2008

Bardzo dawno temu oglądałem horror, w którym główny bohater miał problemy z ruchem, więc lekarka (po dziś dzień pamiętam, że nazywała się Jackie) przeszczepiła mu komórki kota. Facet stał się bardzo zwinny, ale też agresywny. Zabił jednego faceta, miażdżąc mu głowę, potem się chwalił, że zjadł jego mózg. Zabił też lekarkę, która próbowała go powstrzymac, i innego faceta, bo podobała mu się jego dziewczyna. Pod koniec ta dziewczyna uciekała przed bohaterem w okolicy tartaku, bo skakała po kłodach pływających po wodzie.

Wie ktoś, jak nazywa się ten film?

- myron.bolitar - 20-04-2008

To co prawda nie film, ale animowanka w odcinkach z lat 80. Opowiadał o kilkorgu nastolatkach, którzy zostali przeniesieni do przeszłości. Co ważne, jeśli ktoś interesował się czymś w ich "normalnych" czasach, także i po tym przeniesieniu miał jakiś atrybut z tym związany, ale oczywiście odpowiedni do czasu, w którym teraz się znajdowali (rany, ale zagmatwane...;)). Zapamiętałem np. dziewczynę mulatkę, która chyba rzucała oszczepem albo skakała o tyczce, a po przeniesieniu się w czasie miała taki drewniany kijek, który pomagał jej przeskakiwać różne rzeczy. I każda z tych postaci miała taki przedmiot, który pomagał im przetrwać w tej przeszłości. Mieli różne przygody, musieli się zawsze przed kimś bronić, a wszystko zmierzało ku temu, żeby w końcu wrócić do swoich czasów... Długo szukam tego serialu, leciał albo w TV publicznej albo w RTL7, fajnie by było jakby ktoś znał tytuł.

- Stormbringer - 20-04-2008

Nie dam głowy, czy to nie "Dungeons & Dragons".

- venro - 20-04-2008

Film wg odczucia z lat 90-tych, USA. Akcja rozpoczyna sie w samolocie, ktory trafia na dziwny rodzaj burzy. Po wyladowaniu pasazerowie zauwazaja, ze nie ma ani jednej zywej duszy. Woda, elektronika, wszystko matrwe i bez ruchu. Trafili do innego wymiaru/czasu. W tle ciagle slysza dziwny dzwiek. [SPOILERS -> ] Potem okazuje sie, ze to istoty/stwory w ksztalcie kul zjadajace wszystko co napotkaja (budynki, ziemie). Sluza do pozbycia sie tego, co zostalo z przeszlosci. W wielkich emocjach i strachu znalezli sposob na wpompowanie "martwego" paliwa i odlecieli.

Opis pochodzi ze wspomnien, ktore maja dobrych pare lat, wiec moglem troche przekrecic. Pamietam tyle, a tytul ciagle jak za mgla.

- Gal Anonim - 20-04-2008

"Langoriery" na podstawie Kinga: http://imdb.com/title/tt0112040/

- Glut - 20-04-2008

W dawnych dawnościach, tj. dawno temu oglądałem film. Było to animowane coś, podpadające w kresce pod, ja wiem?, anime? MAM WRAŻENIE że była to jakaś wariacja nt. jakiejś orientalnej (indyjskiej?) legendy. Książe musi odzyskać tron, chyba. To co pamiętam na 100% - był motyw że książe musiał posiąść most, pomodlił się do kogośtam i otrzymał odpowiedź że każdy kamień z wygrawerowanym jego imieniem nie zatonie (sic!), i był sobie taki pływający most. Pamiętam również że gdy zaczęła się bitwa, to skończyły się przelewki - przepołowiani w pół przeciwnicy, takie tam. Film miałem wypożyczony na VHSie. Kojarzy ktoś tak egzotyczny twór?

- myron.bolitar - 21-04-2008

Stormbringer napisał(a):Nie dam głowy, czy to nie "Dungeons & Dragons".

Tak, to jest to!!! Wielkie wielkie dzięki

- Karol - 22-04-2008

Glut - to chyba tego szukasz to chyba "Ramayana" :).

- Glut - 22-04-2008

Czepiłem się tytuł, poszperałem, poszukałem, znalazłem to - http://youtube.com/watch?v=Q2OM8ycYsfg . I to jest to. :D Dzięki Karol!

- Karol - 22-04-2008

Nie ma sprawy. Pamiętam trochę tę bajkę z dzieciństwa, co więcej - wciąż jest u mnie w wypożyczalni :D. Tak mi się twój opis jakoś z tym skojarzył. Ja najbardziej z całego filmu pamiętam małpy oraz fakt, że był bardzo długi (coś ponad 2 h) i chyba nigdy go nie dokończyłem...

- Glut - 22-04-2008

Małpy też pamiętałem, ale zapomniałem napisać. W sumie filmu też nigdy nie dokończyłem, bo mama zgorszona ogólną brutalnością w przepołowionymi korpusami zabrała mi kasetę. ;/

- Karol - 24-04-2008

Phil - nie, to nie jest moja wypożyczalnia. Po prostu w Olecku jest tylko jedna, wypożyczam w niej od dzieciństwa i ogólnie wielki sentyment mam ;).

- vast - 29-04-2008

Ok oglądałem ten film bardzo dawno temu, pamiętam że stary nagrał na VHS chyba z polsatu. Film jest thrillerem SF osadzonym w kosmosie. Leci sobie jakis tam statek z załogą coś ok 10 ludzi. Nagle w ich statek trafia jakaś kapsuła ratunkowa z której wychodzi cyborg (taki wielki blondasek, coś w stylu Dolph Lundgren skrzyżowany z Duke Nukem'em). Cyborg chodzi po statku z dwiema wielkimi spluwami i wali do kogo popadnie. Załoga wymyśla jakiś tam pomysł żeby porazić cyborga prądem ale się nie udaje. Na statku jest też zwierzak - pies który należy do jednego członka załogi. Cało wychodzi z tego tylko jedna babka i jeden facet - odlatują kapsułą ratunkową.

Jeżeli ktoś zna nazwę tego filmu to niech się nie ogranicza i pisze.

Dzięki z góry! :)

- tomashec - 29-04-2008

moze to to?:
http://www.imdb.com/title/tt0114192/

http://www.filmweb.pl/f36889/Za+kraw%C4%99dzi%C4%85+ciemno%C5%9Bci,(1995)

- vast - 29-04-2008

Tak to to! Dzięki! :D

- Don Vito - 11-05-2008

Dwa pytanka:

Około dwa lata temu widziałem na polsacie film (ale nie zapamiętałem jego tytułu). Chodziło w tym o to, że pewne wydawnictwo wydało książkę "jak zostać płatnym zabójcą" czy coś takiego. Jakiś koleś kupił tą książkę i korzystając z porad w niej zawartych zabił całą rodzinę. Potem jakiś prawnik wystąpił do sądu z pozwem przeciwko temu wydawnictwu i zatrudnił eksperta od 1 poprawki (tej o wolności słowa). Tyle pamiętam.

I drugi film. Około rok, dwa lata temu., TVN albo TVN Siedem. Był to film o jakimś gangsterze/biznasmanie który pod koniec życia zastanawiał się, co zrobić ze swoimi interesami. Film zaczynał się retrospekcją, w której w latach 30 albo 40 główny bohater i jakiś jego kumpel pracowali na posyłki u lokalnego mafioza. Była tam taka scena, kiedy koleś sprzedawał wódę/fajki ukryte w choinkach i przyszli policjanci, to ten główny bohater zaczął rozdawać te choinki.
Wiem, że mało precyzyjny opis, ale może ktoś wie co to za film.

- GuRajn - 21-05-2008

to ja mam 3 zagadki filmowe

pierwszy film którego szukam opowiada o przygodach kilku młodzieńców którzy w jakiś sposób tworzą pole siłowe umożliwiające im latanie w starym pojeździe z kolejki w wesołym miasteczku. ogólnie czyste familijne SF z lat 80 może początku lat 90 choć wątpie

kolejny również SF, w starej kamienic, przeznaczonej do rozbiórki, gdzieś w Nowym Yorku czy innej metropolii USA. lądują mali kosmici/statki które pomagają walczyć o swoje prawa mieszkańcom tej kamienicy. pamiętam że to był on i ona statek/kosmita i z rożnych części zrobili sobie "dzieci" i jedno było martwe ale duży i mało rozgarnięty murzyn dozorca jakoś je ożywił.

ostatni film i na jego tytule zależy mi najbardziej opowiada historie dwójki dzieci która pod nie obecność ich rodziców, wybrała się do laboratorium/garażu ich taty gdzie chcieli oglądnąć ich ulubiony film video. jednak to co wzięli za odtwarzacz video okazało się"portalem" i przeniosło ich do filmu. całość byłą taka dziwna chodziły tam humanoidalne dinozaury był mały pterodaktyl który nie umiał latać a główną postacią był T.Rex, rodzeństwo musiało pomóc mu pokonać jakiegoś złego kogoś czy jakoś tak.

z góry dziękuje :D

- Corn - 21-05-2008

Cytat:ostatni film i na jego tytule zależy mi najbardziej opowiada historie dwójki dzieci która pod nie obecność ich rodziców, wybrała się do laboratorium/garażu ich taty gdzie chcieli oglądnąć ich ulubiony film video. jednak to co wzięli za odtwarzacz video okazało się"portalem" i przeniosło ich do filmu. całość byłą taka dziwna chodziły tam humanoidalne dinozaury był mały pterodaktyl który nie umiał latać a główną postacią był T.Rex, rodzeństwo musiało pomóc mu pokonać jakiegoś złego kogoś czy jakoś tak.

To na pewno miało tytuł Wojownicze Dinozaury. Dobrze pamiętam ten film ;). Była tam scena w barze gdy dzieciaki zamówiły 'tamtejsze piwo' co okazało się jakąś zieloną mazią z małymi żyjątkami. Niestety nie wiem jaki jest oryginalny tytuł tego filmu, bo swego czasu go szukałem.
EDIT: O już wiem...tytuł był -> Adventures in Dinosaur City

Ten drugi film nosi tytuł "batteries not included"

- Dr_Bakier - 21-05-2008

GuRajn napisał(a):pierwszy film którego szukam opowiada o przygodach kilku młodzieńców którzy w jakiś sposób tworzą pole siłowe umożliwiające im latanie w starym pojeździe z kolejki w wesołym miasteczku. ogólnie czyste familijne SF z lat 80 może początku lat 90 choć wątpie
"Explorers" (1985) z małym Ethanem Hawkiem http://www.imdb.com/title/tt0089114/

- GuRajn - 21-05-2008

WOW jesteście niesamowici. Wielkie dzięki teraz wiem czego mam szukać by me życie stało się kompletne:P
pozdrawiam:]