Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Blade-Runner-2049-2017-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--3916)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 10-09-2017

Coraz chłodniej do tego podchodzę. W sumie nie wygląda to jak Blade Runner (ten klip - meh), żaden materiał nie zachwyca, a Ford sprawia wrażenie jakby go tu na siłę wcisnęli "bo fani na pewno się ucieszą". A kolejną zagadką jest dla mnie, że liczą, iż im się to jeszcze zwróci. Villeneuve powinien robić swoje, bo mam o nim dobre zdanie, ale tego, co najlepsze w BR tutaj nie będzie (zdjęcia, scenografia, muzyka), więc dla mnie coraz jaśniejsza jest taka oto kwestia, że mamy do czynienia z kolejnym skokiem na franczyzę.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 10-09-2017

(10-09-2017, 13:58)Lawrence napisał(a): Mnie trochę ten tekst przeraża i mam nadzieję, że Villeneuve nie postąpi zbyt honorowo wedle np. Japońskiej tradycji, gdyż mimo wszystko liczę na Diunę.
A powinien. Gdyby reżyserzy po nakręceniu jakiegoś gniota musieli rozpruwać sobie brzuchy to po kilku zgonach reszta by się ogarnęła i zaczęła kręcić porządne filmidła.

To nie takie proste, film to nie literatura czy muzyka - za sukces bądź porażkę odpowiada bardzo wielu ludzi, a grymasy producentów potrafią zaważyć nad największymi arcydziełami. Szukać daleko nie trzeba, taki los spotkał przecież pierwszego "Blade Runnera" ;) No ale Villeneuve twierdzi, że ma swobodę jak stąd do Kansas, więc...

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 10-09-2017

Nie zdziwię się jak będziemy mieli powtórkę "Sicario" czyli bardzo słaby scenariusz, kiepskie postacie i średnie aktorstwo a reżyseria i realizacja na wysokim poziomie. To chyba najgorszy scenariusz.
Jedyne czego się boje to kretyńskich pomysłów Scotta które Dziadzio kazał wprowadzić. Nie wierzę, że miał mniejszy wpływ od Denisa na historie.

Z ocenami muzyki poczekam, ale zdjęcia akurat dla mnie wyglądaja super, podobnie większość pokazanych lokacji. Zobaczymy jak Denis wykreuje klimat całego świata, do tej pory nie miałem problemu imersją u niego, klimat buduje po prostu mistrzowsko i liczę, że poziom utrzyma.
"Dunkierka" też miała kiepskie zwiastuny (tak, tak i była kiepskim filmem, wiem) :D

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Badus - 10-09-2017

(10-09-2017, 18:39)Kuba napisał(a): Jedyne czego się boje to kretyńskich pomysłów Scotta które Dziadzio kazał wprowadzić. Nie wierzę, że miał mniejszy wpływ od Denisa na historie.

O cholera, to stary coś tam macza paluchy? :(

Jest producentem, pomysłodawcą i jednym z twórców podstawy scenariusza, o ile się nie mylę.

Plus ma pomysły na kolejne filmy!

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Mierzwiak - 10-09-2017

No przecież jest producentem i zdaje się że realizacja tego filmu to jego inicjatywa.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - zombie001 - 10-09-2017

(10-09-2017, 18:39)Kuba napisał(a): Jedyne czego się boje to kretyńskich pomysłów Scotta które Dziadzio kazał wprowadzić. Nie wierzę, że miał mniejszy wpływ od Denisa na historie.

No przecież sam później stwierdzasz fakt:

(10-09-2017, 18:46)Kuba napisał(a): Jest producentem, pomysłodawcą i jednym z twórców podstawy scenariusza, o ile się nie mylę.

Ridley jest współtwórcą fabuły i w tym aspekcie na pewno miał więcej do powiedzenia niż Denis. 4 ostatnie filmy Villeneuve'a, to produkcje oparte na cudzych scenariuszach, a nie jego autorskie pomysły, więc nie wiem skąd przypuszczenie, że będzie bardziej zaangażowany w proces tworzenia fabularnych podwalin pod "Blade Runnera 2".   

Ale pal licho stronę merytoryczną tego filmu. On już na poziomie audio-wizualnym wygląda mega nieatrakcyjnie i wręcz antyBladeRunnerowsko. Aż jestem ciekaw jak na jego tle wyglądać będzie to "Mute" od Duncana Jonesa :)

Btw. Nie wiem czy była ta informacja podawana, Jóhannsson podobno już w ogóle nie jest związany z tym filmem.

Chodziło mi o informacje, że niby Denis ma pełna swobodę :P
Było o Johannssonie i gigantyczne MEH (znów). Nie da sie ukryć, że wraz z Villeneuve idealnie sie dopełniali i tworzyli imponujący duet.

(10-09-2017, 18:44)Badus napisał(a): O cholera, to stary coś tam macza paluchy? :(

Początkowo Ridley miał to reżyserować, a praca nad scenariuszem w przypadku filmu Ridleya Scotta najczęściej wygląda tak, że Ridley cośtam wymyśla, a scenarzysta kleci z tego scenariusz (trochę na modłę Hitchcocka, który też często swoje filmy wymyślał, ale nigdy ich nie pisał), nie wiem czy Fanchera akurat mógł tak potraktować, ale pewnie po to mu był potrzebny taki noname jak Michael Green.

https://naekranie.pl/aktualnosci/johann-johannsson-nie-stworzy-muzyki-do-blade-runner-2049-2333302

Po prostu LOL, czyli generalnie źle się dzieje z tym filmem. Moje zainteresowanie tym scorem spadło dokładnie do zera, to beztalencie (Zimmer) nigdy niczego ponadprzeciętnego nie spłodziło (tak, wiem, niektórzy się nie zgodzą, blablabla).

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 10-09-2017

No oczywiście, że się nie zgodzę, tylko jedyny problem to taki, że trzeba było Zimmera od początku zatrudnić, zamiast robić te cyrki jak teraz.Wtedy na pewno by lepszy score z tego wyszedł, a teraz to takie trochę rola naprawiacza mu przyszła.
Nie wspominając, że Jóhannsson to też dokonał niezłego "wyczynu", którego raczej nie będzie miło wspominał, aby w jednym roku jego muzyka została odrzucona z dwóch filmów - Blade Runner 2049 i Mother.

A cóż to za wyczyn? Oznacza tylko tyle, że producentom albo reżyserowi nie pasowała. Ja się generalnie domyślam, że tam od lipca trwa niezła burza mózgów jak na tym projekcie nie wtopić i ten obrazek pt. "robimy jak najlepszy film, nie dbamy o resztę" to totalna ściema i Hans Zimmer został ściągnięty z tą swoją orkiestralną, bombastyczną muzyką żeby film był dla popkorniarzy bardziej zjadliwy przez te 163 minuty.

To dla mnie jedyne sensowne wyjaśnienie, bo sorry chłopaki, ale nie kupuję tego, że facet został zatrudniony rok temu, a oni w lipcu zorientowali się, że się nie nadaje. Najwyraźniej jego muzyka nie pasowała do "wizji", czyli jednak nie kopiował Vangelisa.

Te 163 minuty są dla mnie przynajmniej ważnym argumentem za tym, że ten film będzie czymś innym niż sugerują trailery. Czy tylko ja nie widzę Villeneuve robiącego prawie 3 godzinny film akcji, przepełniony wybuchami, pościgami i strzelaninami (nawet przy nadzorze Scotta) jak niektórzy wnioskują? Jestem prawie pewien, że zwiastuny prezentują nam zupełnie inny film od tego który ostatecznie ujrzymy. W końcu jakoś muszą do siebie ściągnąć widzów, budżet jest pewnie spory a chyba zależy im na dobrym wyniku, więc muszą ściągnąć popcorniacków do kina. Plotki o tych reakcjach z pierwszych pokazów tylko potwierdzają to, że nie jest to film akcji.

Tylko wizja 3 godzinnego, banalnego i nudnego i przegadanego dramatu pewnie też nikogo nie kręci. Wszystko zależy od mocy scenariusza i od tego jakie pomysły kazał wprowadzić Ridley (bardzo się zdziwię jeśli Oficer K nie okaże się synem Deckarda). Fancherowi chyba można zaufać, zwłaszcza fani oryginału nie powinni narzekać. Green jest dla mnie natomiast wielką zagadką bo gość obecnie jest wszędzie. Okej, odwalił porządną robotę z "Loganem", jednocześnie jest jednym z ludzi odpowiedzialnych za spartaczenie "Green Lantern", jest jednym z twórców dobrze przyjętych "American Gods" i bardzo średniego "Gotham", tworzył sporo odcinków kultowych "Tajemnic Smallvile" oraz pracował przy "Alien:Convenant", w tym roku napisał także scenariusz "Morderstwa w Orient Expressie". Gość może się podpisać zarówno pod udanymi projektami (głównie robionymi przy pomocy innych, co jest pewnym dobrym prognostykiem) jak i pod totalnymi chłamami. Raczej nie widzę go też jako pisarza z własną i silną wizją. Więc jestem bardzo ciekawy co wymyśli ten duet.

Będę nadal bronił strony wizualnej filmu, choć tutaj lepiej poczekać do filmu, trailery w rzeczywistości pokazują ciągle kilka tych samych lokacji.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - shamar - 14-09-2017

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 14-09-2017

https://twitter.com/iTunesTrailers/status/908359704639766529/video/1

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Mierzwiak - 14-09-2017

Skip!

Ponieważ temat o filmie Scotta zniknął napiszę tutaj:

Przedwczoraj obejrzałem (na UHD w HDR - miazga) film Scotta po raz trzeci i podobał mi się najbardziej jak do tej pory, a jednocześnie po raz pierwszy tak bardzo wręcz uderzyło mnie jak prosta, ale przebogata w detale jest to historia. (to film niemal bliźbiaczy pod tym względem z Alienem) Strona audiowizualna i klimat jaki ona wytwarza jest jednym z najlepszych, jeśli nie najlepszych w historii kina.

Scena zabicia uciekającej replikantki-tancerki, ta muzyka, zwolnione tempo, manekiny i neony jest chyba moją ulubioną, wyzwala u mnie trudne do opisania emocje. 9/10 <3

Wiem że wyjdę z BR2049 bardzo niezadowolony.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kluski - 14-09-2017

No wreszcie! To pierwszy materiał związany z tą produkcją, kiedy poczułem jak mi drgnął. Jest noir, jest klimat. Scenografia też robi robotę. Gdyby cały film był utrzymany w takiej tonacji byłbym wniebowzięty.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 14-09-2017

Jeszcze tylko 3 tygodnie.
Nie powinienem się jarać, ale jednak trochę zaczynam.

Czyli Bautista będzie nowym Kowalskim?

No nic, mam nadzieję, że u nas też będzie to w IMAX-ie. Jak spadać to z wysokiego konia.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 14-09-2017

Krótkometrażówka bardzo fajna, jest klimat zdecydowanie. A Bautista > Dwayne Johnson.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kluski - 15-09-2017

[Obrazek: cyberpunk_qhqnpws.jpg]

Nadal nie mogę wyjść z podziwu jak bardzo udało się w tym szorcie skondensować ducha cyberpunka. A wystarczyło jedynie popracować nad oświetleniem i "pobrudzić" scenografię. To chyba, obok Blade Runnera, Akiry oraz oryginalnego GitS najbardziej cyberpunkowe kadry w historii kina. No i aż serce się kraja, kiedy się porówna te kipiące klimatem obrazy do plastikowych pustaków ze zwiastunów. Zaczynam żałować, że to nie Luke wyreżyserował danie główne ;)