![]() |
|
Prison Break - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Prison Break (/Thread-Prison-Break--131) |
- Q - 16-01-2007 A na co tu czekać im dłuzej by zwlekali to jesli popularnosć serialu by wzrosła to i cena by pewnie podskoczyła. Poza tym Polsat na swojej platformie cyfrowej uruchomił kanał Fox Life, więc może już ma otwartą możliwość przy negocjacjach do produkcji Foxa? - picek - 16-01-2007 Szkoda, że Polsat wykupił PB bo będą co 5 min reklamy i straszny lektor. Myślę, że nie odniesie takiego sukcesu jak Lost. Co innego jakby puścili na to tvp (bez reklam etc.)... Podobno jeszcze mają puszczać po 2 odcinki co tydzień... - Q - 16-01-2007 Taak, a w TVP to pewnie genialną porę emisji by dali pewnie o takiej jak Puls Miasta, czyli w soboty o drugiej na ranem, albo jak Kryminalne zagadki Las Vegas - czyli 2 odcinki w poniedziałki przed północą :roll: Z tego co podawali to bedzie jeden odcinek Prison Break o 20:00. - picek - 16-01-2007 Q napisał(a):Taak, a w TVP to pewnie genialną porę emisji by dali pewnie o takiej jak Puls Miasta, czyli w soboty o drugiej na ranem, albo jak Kryminalne zagadki Las Vegas - czyli 2 odcinki w poniedziałki przed północą :roll: e tam... Lost, 4400 puszczają dobrych porach... PB trochę kosztuje, więc rano nie będą puszczać... Zobaczcie jeszcze jaki będzie boski lektor: :rotfl: = - Q - 16-01-2007 Dr Who puszczają rano. Jak dla mnie lektor pasuje. - *Zosia - 17-01-2007 Buehehe, ciekawe jak przetlumacza 'papi' Sucrego :P - picek - 18-01-2007 *Zosia napisał(a):Buehehe, ciekawe jak przetlumacza 'papi' Sucrego :P No ciekawe jak jeszcze przetłumaczą 'fish' badź 'piękniś' T-baga - Guzeppe - 19-01-2007 Jest wiele tekstów w tym filmie, których nawet kozcy z napisy.org nie byli w stanie przetłumaczyć. SPOILER!!!!!!! W odcniku, kiedy Sucre i Scofield wiercą dziurę w ścianie za pomocą trzebaczki do jajek, Michael mówi o prawie Hooke'a, poźniej zaś Sucre tłumaczy Abruzziemu to samo, tylko mówi nie o prawie Hooke'a (Hooke's Law), ale o Hooker's Law ("prawie zdziry"): "Jak zrobisz w czymś wiele dziur to staje się słabe", Abruzzi na to "Święte słowa". Tłumacze divixow przeoczyli ten szczegół. Problem z tym tekstem, to że nijak ten dowcip ma się do języka polskiego- nie ma żadnego synonimu dziwki/zdziry, który możnaby pomylić z nazwiskiem Hooke. Może trochę przerobić dowcip i zrobić z tego prawo Huku (też kojarzy sie z robieniem dziurek- bang! bang!), ale to strasznie naciągane i nie tak zabawne jak w oryginale (prawdę powiedziawszy w ogóle nie jest to zabawne w mojej zlokalizowanej wersji). KONIEC SPOILERA A odnośnie 'fish'. W "Skazanych na Shawshank" też używano tego określenia i tłuamcze niestety nie skumali o co biega i tłuamczyli to "rybko". Jak więźniowie mówili "fresh fish" to było "Swieża rybka". Pomysł ze "Świeżakiem" podoba mi się o wiele bardziej. Ciekawe jak poradzą sobie z Tweenerem- to już całkowity neologizm, którego nie da rady logicznie przetłumaczyć na polski (w subach do divixow było wytłumaczenie na początku terminu tweener). A jeśli tłumacze pokuszą się o zlokalizowanie ksywek T-Bag (T-torba?) albo C-Note, to już tylko będzie można płakać. - picek - 19-01-2007 Guzeppe napisał(a):Ciekawe jak poradzą sobie z Tweenerem- to już całkowity neologizm, którego nie da rady logicznie przetłumaczyć na polski (w subach do divixow było wytłumaczenie na początku terminu tweener). A jeśli tłumacze pokuszą się o zlokalizowanie ksywek T-Bag (T-torba?) albo C-Note, to już tylko będzie można płakać. jeśli chodzi o nazwy bohaterów to zostawiają chyba oryginalne... więc nie będzie problemu choć nie wytłumaczą o co chodzi - picek - 23-01-2007 Muszę przyznać, że 2 część 2 sezonu (2x14 - 2x22) zapowiada się troszeczkę lepiej od 1 części 2 sezonu (2x1 - 2x13) choć dalej o wiele niższy poziom niż 1 sezon... spoiler Cieszę się, że wraca temat więzienny, nie wszyscy są teraz przeciwko braciom i ich prześladują. Słabo jednak teraz wykorzystali temat T-baga. I gdzie do cholery podziała się pani prezydent? Też zrezygnowała z serialu? - T-Bag - 23-01-2007 [SPOILER] No cos dla mnie tak średnio, Kellermann chyba raczej ja by chciał to by załatwił Mahone'a a tutaj taki mierny strzał...no i jako FEDERALNY AGENT powinien mieć na tyle inteligencji, żeby pomyśleć że Steadman będzie chciał się zastrzelić (trzymając giwerę) - powinien postrzelić go w nogi i uniemozliwić mu samobójstwo...ehhh. [KONIEC SPOILERA] ;) - picek - 23-01-2007 UWAGA SPOILER!! T-Bag napisał(a):No cos dla mnie tak średnio, Kellermann chyba raczej ja by chciał to by załatwił Mahone'a a tutaj taki mierny strzał...no i jako FEDERALNY AGENT powinien mieć na tyle inteligencji, żeby pomyśleć że Steadman będzie chciał się zastrzelić (trzymając giwerę) - powinien postrzelić go w nogi i uniemozliwić mu samobójstwo...ehhh. Fakt, odcinek średni (jak każdy w 2 sezonie). Kallerman strzelał do agencika żeby było o czym myśleć w tej długiej przerwie między 13 a 14 odcinkiem a nie po to żeby go zabić ;-) (nie mógł go zabić bo to najlepsza postać w 2 sezonie :twisted:) . Jeśli chodzi o samobójstwo Steadmana to skąd niby wiedział, że będzie chciał się zabić? Ja sam takiej opcji nie przewidywałem (myślałem, że Kallerman weźmie braci + Steadmana i będzie miał rewelacyjną kartę przetargową.. według mnie nawrócenie Kallermana to najgłupszy pomysł jaki mogli scenarzyści wymyślić). A Steadman bez nóg to jak informatyk bez okularów :wink: koniec spoilera - T-Bag - 26-01-2007 [SPOILER] Kallermann pewnie będzie kombinował, a lepszy Steadman bez nóg niz martwy, ajt ? :D [KUNIEC SPOILER'a] - picek - 26-01-2007 SPOILER !!!!! T-Bag napisał(a):Kallermann pewnie będzie kombinował, a lepszy Steadman bez nóg niz martwy, ajt ? :D Ale jak niby mają uciekać z Steadmanem bez nóg? Na barana? daj spokój.. Szkoda, że pozbywają się fajnych motywów w serialu- prawniczki, mafizoy a teraz Steadman. Jeszcze zmieniają dziewczynę Sucre, aktorka Sary jest w ciąży i nie wiadomo czy jej też się pozbędą. Haywire powraca w nast. odcinku:) koniec - picek - 28-01-2007 Właśnie przeglądałem artykuł na angielskiej wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Prison_Break_episodes) i jeśli chodzi o reżysera poszczególnych odcinków to najbardziej podoba mi się Kevin Hooks. W 2 sezonie nakręcił jedne z lepszych (tzw. jakoś ujdą): 1 odcinek (pomimo słabego scenariusza coś wydusił), odcinek z rozmową Mahone z Michaelem i najnowszy odcinek (14). Jakoś jego odcinki ogląda się lepiej i mniej w nich widać kiczu niż np.: u Karen Gaviola. - picek - 31-01-2007 skazanynasmierc.polsat.com.pl napisał(a):Aż 7 milionów osób oglądało pierwsze 2 odcinki kultowego âPrison Break'aâ â emitowanego w Polsacie pod nazwą âSkazany na śmierćâ. (..) Ten wieczór przyniósł też rozstrzygnięcie sporu, który od ponad roku rozpala namiętności na formach poświęconych "Prison Break" i "Lost" - który serial jest lepszy? Oglądalność "Skazanego na śmierć" była o 10 procent (3 pkt %) lepsza niż oglądalność 1 sezonu "Zagubionych" i aż o 40 procent (10pkt %) w stosunku do 2 sezonu. no! a jeśli chodzi o aktualne odcinki w 2 sezonie to się poprawia... mniej kiczu a Lincoln mniej mniej mówi ;)[/b] - *Zosia - 01-02-2007 picek napisał(a):aktorka Sary jest w ciąży i nie wiadomo czy jej też się pozbędą no ja mam nadzieje, ze wlasnie rozwina ten watek, jako owoc milosci michaela i sary hehe - *Zosia - 01-02-2007 aaaaaaj, goraco bedzie! michael + sara reunion awww <3 - picek - 01-02-2007 *Zosia napisał(a):aaaaaaj, goraco bedzie! jestem ciekaw na ile będą razem ;) i czy dalej będą miedzy nimi takie fajne gadki jak w 1 sezonie czy będą kiczowate gadki jak w 2 sezonie :wink: ... ale coś mi się wydaje, że trochę będą chcieli podwyższyć poziom :wink: Cytat:Mnie sie zdaje czy Steadman palnął sobie w łeb..? To były przepuszczenia... przeczytaj posty wyżej :wink: - T-Bag - 02-02-2007 SPOJLER [color=#][/color]To nie Steadman sobie walnął w łeb , to jakiś dozorca ;) ;) A Kellermann chyba tak jak mówiłem, kombinuje, kombinuje i chyba chce przejąć kluczyk od Sary......kombinator jeden :D :D KONIEC SPOJLERA |