![]() |
|
ROME (RZYM) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: ROME (RZYM) (/Thread-ROME-RZYM--157) |
- Mental - 07-09-2008 kobieto. zamilcz. ;) i nie oglądaj ocenzurowanych filmów. w jednym z epizodów jest scena z niewolnikiem (na oko 26 cm w zwisie). nie wierze, ze chciałabyś przegapić takie widoczki z powodu cenzury serwowanej przez telewizje publiczną:) - Green_Eyes - 07-09-2008 oz w morde... [bez podtekstów]. Mental, wiesz jakich argumentów użyć... ;) - Spirit - 07-09-2008 Mental sam zamilcz :twisted: , niech nadają wersję bez cenzury o cywilizowanej godzinie, w okolicach północy to ja mam fazę snu głębokiego :twisted: może następne odcinki uda mi się obejrzeć o tej nienormalnej godzinie ale nie obiecuję :twisted: . - Tyler Durden - 08-09-2008 Słyszałem, że jakieś 30 lat temu wprowadzono na rynek takie dziwne pudła umożliwiające nagrywanie programów w telewizji, no ale to pewnie jakaś ściema... :) A tak odnośnie cenzury, trafiłem przelotem na jedną scenę, z trzyminutowej sekwencji pozostała tak na oko minuta grzecznego materiału :) - Bart - 08-09-2008 Tyler Durden napisał(a):Słyszałem, że jakieś 30 lat temu wprowadzono na rynek takie dziwne pudła umożliwiające nagrywanie programów w telewizji Ale one już od jakichś pięciu lat stopniowo zwiększają swoją wartość rynkową jako antyki ;) Nie każdego stać :P - Tyler Durden - 08-09-2008 No to przyjechać do Anglii, tutaj na bazarach wala się tego tona i to za grosze :) - HeLLa - 08-09-2008 Precz z TVP!!! nie dość że jedne seriale (patrz 4400-stu) nagle przenoszą na utajnioną godzinę i inny dzień to inne cenzurują. Nie dysponuje HBO i chciałam to "cudo " obejrzeć a nie pociachane resztk. - Tyler Durden - 08-09-2008 A moim zdaniem paradoksalnie wbrew pozorom dobrze zrobili. Nie jest to serial na godzinę 20.00 w publicznej telewizji i chyba wszyscy się z tym zgodzimy. Szkoda byłoby jednak, żeby młodsi widzowie nie mogli obejrzeć ten interesujący serial osadzony w czasach starożytnych. Przecież po wycięciu z niego scen niecenzuralnych dalej będzie zawierał świetnie spisaną fabułę, z licznymi twistami, cliffhangerami i zawiłymi powiązaniami pomiędzy postaciami. A że nie widzą całości historii, no cóż, w podstawówce na lekcji historii też nie poznawaliśmy wszystkich pikantnych szczegółów o naszych przodkach ;) Jasne, że te niecenzuralne treści są elementem składowym tej historii, pogłębiającym charakterystyki bohaterów i zawiłe powiązania pomiędzy nimi. Ale przecież dorosłemu widzowi nie zostaje odebrana możliwość obejrzenia ich. Ma możliwość włączenia sobie telewizora o północy w sobotę (czyli następnego dnia ma niedzielę, dzień teoretycznie wolny od pracy) i zobaczenia cycków, penisów, krwi i całej reszty treści nie przeznaczonej dla milusińskich. Moim zdaniem to dobre i sprawiedliwe rozwiązanie. A jeżeli ktoś narzeka, że "z pewnych powodów" nie może obejrzeć tego późniejszego seansu, to śmierdzi mi to po prostu sfrustrowanym nastolatkiem, któremu rodzice nie pozwolili oglądać. I słusznie, jak jest sprytny to sam sobie powinienem poradzić z tą drobną niedogodnością :) - Mental - 08-09-2008 Cytat:Przecież po wycięciu z niego scen niecenzuralnych dalej będzie zawierał świetnie spisaną fabułę, z licznymi twistami, cliffhangerami i zawiłymi powiązaniami pomiędzy postaciami. mam lepszy pomysł: audycja radiowa. ktoś będzie czytał scenariusze poszczególnych odcinków. najlepiej osoba z fajnym głosem, dajmy na to, Kuba Strzyczkowski. wyrazy niecenzuralne zostaną oczywiście zamienione na cenzuralne, a słowo "krew" oraz wszelkie jego derywaty zamaluje się czarnym pisakiem. tym sposobem serial 'Rome' będzie można wysłuchać tuż po kościele, ale jeszcze przed rosołem, tj. o 13:00 w niedziele. po co stosować półśrodki, skoro za jednym zamachem można zgromadzić przed... radioodbiornikami wszystkich domowników? - Mierzwiak - 08-09-2008 Mental, mówiłem ci już że jesteś niesamowity? :) - Mental - 08-09-2008 po prostu staram się dostosować do współczesnych realiów, ale coś mi mówi, że absurdem ich nie przebije. tutaj nawet monty python by nie podołał. - Tyler Durden - 08-09-2008 Dupa jasiu, cenzurowanie treści w tego typu przypadkach (przypominam, telewizja publiczna, godzina 20.00) nie jest wymysłem naszych czasów, występowało to zawsze. Powiem więcej, kiedyś było gorzej, bo wersja ocenzurowana była nierzadko jedyną możliwą do obejrzenia na kanale, który się dopuścił tego zbiegu. Teraz zaproponowano rozsądną alternatywę i ja nie widzę w tym niczego złego. - Mental - 08-09-2008 a ja widzę. gdybym miał dziecko, to chciałbym, żeby oglądało pełnowartościowe programy, a nie jakieś oskalpowane. zwłaszcza ze 'Rome' to produkcja wybitna, który uczy bawiąc i bawi ucząc. - Tyler Durden - 08-09-2008 No dobra, ale ja patrzę z perspektywy zdrowych psychicznie rodziców, którzy nie chcieliby żeby ich dwunastoletnie dzieci oglądały ten serial :) - Mental - 08-09-2008 Cytat:ale ja patrzę z perspektywy zdrowych psychicznie rodziców, którzy nie chcieliby żeby ich dwunastoletnie dzieci oglądały ten serial Smile mówisz o tych samych dzieciach, które pogrywają w GTA po szkole? śmierdzi mi tu obłudą na kilometr. kiedy miałem 10 lat, ojciec puszczał mi filmy z Seagalem, a na dobranoc oglądałem do poduszki Carpenterowską Rzecz. i co? i nie wyrosłem na żadnego zboka. jestem najzupełniej normalny. :) - HeLLa - 08-09-2008 Jasne, że te niecenzuralne treści są elementem składowym tej historii, pogłębiającym charakterystyki bohaterów i zawiłe powiązania pomiędzy nimi. Cytat:zobaczenia cycków, penisów, krwi i całej reszty treści nie przeznaczonej dla milusińskich[quote] a czy w innych filmach o 20.00 dzieci tego nie widzą????? :shock: - Spirit - 08-09-2008 Tyler tekstem o sfrustrowanym nastolatku mnie rozwaliłeś po prostu :lol: , ja, baba 30 letnia nastolatkiem no tego o sobie jeszcze nie wiedziałam :roll: .A "pewne powody" jak takiś dociekliwy to miałam tego dnia gości i byłam wieczorem zbyt zmęczona żeby o północy oglądać nieocenzurowane Rzymy :roll: .Rany ale z niektórych to stare zgredy bardziej niż ja.Co do pudeł nagrywających programy z tv to tego przeżytku pozbyłam się wieki temu i nie zamierzam do niego wracać :wink: - simek - 08-09-2008 Ja na dobrą sprawę nie wiem co można cenzurować w "Rzymie". Z większości odcinków nie wyciąłbym ani klatki, a z pozostałych do wycięcia pozostają tylko piersi(tak na oko to z dziesięć razy pokazane przez całą pierwszą serię), penisy(dwa razy o ile dobrze pamiętam) i troche krwi. "Rzym" wcale nie jest jakiś mega niegrzeczny - najpierw się naczytałem tutaj jaki to zbereźny serial, że nic innego tylko seks i przemoc, a potem boleśnie się rozczarowałem :P najnormalniejszy(oczywiście nie chodzi o jakość, bo jeśliby o nią chodziło to "Rzym" byłby nienormalnie dobry :D ) serial, tylko od czasu do czasu pokażą troche więcej niż jest przyjęte za normę. - Mierzwiak - 08-09-2008 Tyler Durden napisał(a):No dobra, ale ja patrzę z perspektywy zdrowych psychicznie rodziców, którzy nie chcieliby żeby ich dwunastoletnie dzieci oglądały ten serial :)Skoro serial nie jest dla dzieci, nie emitujemy go o tej porze. Proste. - Negrin - 08-09-2008 Mental napisał(a):mówisz o tych samych dzieciach, które pogrywają w GTA po szkole?GTA ma konkretne ograniczenia wiekowe, misiu pysiu. Jeśli rodzice ich nie pilnują, to już inna sprawa. Odpowiedzialni rodzice pilnują, tak w przypadku filmów, jak i gier. A że znają swoje dzieci najlepiej, mogą postanowić, co i kiedy mogą oglądać ich dzieci. (Zwróć uwagę na dokłądny charakter kategorii R, na ten przykład). Przy czym, jak jak widać, mogą również postanowić źle. Niejedna telewizja publiczna na świecie emitowała tylko i wyłącznie wersję ocenzurowaną "Rzymu". TVP emituje serial w dwóch wersjach. Nie za bardzo lubię TVP, ale tutaj należą im się duże brawa za rozsądek, a poniekąd i odwagę. Dla normalnego człowieka to jest koniec dyskusji. Btw, Spirit, wielkie gratulacje, że się pozbyłaś sprzętu do nagrywania. I to wieki temu. Ale wszystkim pokazałaś! Że co? Że nie możesz oglądać progamów z TV, kiedy chcesz? Ojejku, jaka przykrość. |