![]() |
|
Community - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Community (/Thread-Community--2058) |
RE: Community - picek - 19-08-2011 Nie rozumiem kompletnie waszych zachwytów nad tym serialem. Nie oglądałem wiele seriali komediowych, ale ten jest zdecydowanie najgorszy z których widziałem. Ba, większych banałów nie oglądałem - do tego maksymalna poprawność w każdym względzie, a to chyba jest najgorsze w serialach (zwłaszcza komediowych) - jedyny serial, który da się oglądać mimo swojej maksymalnej poprawności to "Friends" - tutaj się nie da. Postacie też nieciekawe, chyba jedyna interesująca osoba z potencjałem to Abed. Osoby, które uważają, że "Community to komediowy odpowiednik The Wire" proponuję obejrzeć chociażby "It's Always Sunny in Philadelphia" czy "The Office" i ponownie się zastanowić. RE: Community - EL-Kal - 19-08-2011 Maksymalna poprawność? Zdefiniuj? Bo dla mnie serial, który naśmiewa się z klisz filmowych i serialowych, a poza tym zachowuje niewinność w dobie dowcipów o obciąganiu i jaraniu trawki to właśnie takie jechanie po bandzie. "Community" nie jest poprawne politycznie, ale też i nie musi. Dowcip polega tutaj na metafilmowych mrugnięciach okiem. RE: Community - Perfik - 19-08-2011 (19-08-2011, 20:49)picek napisał(a): Osoby, które uważają, że "Community to komediowy odpowiednik The Wire" proponuję obejrzeć chociażby "It's Always Sunny in Philadelphia" czy "The Office" i ponownie się zastanowić. Ten pierwszy jest tylko dobry, ten drugi porzuciłem po kilku pierwszych odcinkach, bo dawno nie oglądałem nic tak depresyjnego (wolę Parks and Recreation). I co teraz? :( RE: Community - EL-Kal - 19-08-2011 Właśnie, "Parks and recreation" ma również ten specyficzny, niewyświechtany style humoru, co "Community". Perfik, piona! Ale niestety, też jest politycznie poprawny. Nikt nie jara i nie pokazują cycków. RE: Community - Perfik - 19-08-2011 Ale za to jest Ron Swanson. Kojarzy ktoś jakiś film/serial, w którym jeden z głównych bohaterów jest libertarianinem? I to piastującym urząd państwowy? :) Jedna z najlepszych serialowych postaci ever. ![]() Ron Swanson o przeklinaniu: There is only one bad word: taxes. If any other word is good enough for sailors, it's good enough for you. RE: Community - picek - 21-08-2011 (19-08-2011, 22:24)EL-Kal napisał(a): Maksymalna poprawność? Zdefiniuj? Bo dla mnie serial, który naśmiewa się z klisz filmowych i serialowych, a poza tym zachowuje niewinność w dobie dowcipów o obciąganiu i jaraniu trawki to właśnie takie jechanie po bandzie. "Community" nie jest poprawne politycznie, ale też i nie musi. Dowcip polega tutaj na metafilmowych mrugnięciach okiem. To, że serial jako tako naśmiewa się z schematów filmowych itp. jest ok (chociaż np.: Misfits robi to w dużo lepszym stylu), ale nie kupuje banalnych, nieciekawych bohaterów, którzy są jak dla mnie nierealni, bo nigdy nie mogą wyjść poza określoną barierę - przypominają trochę bohaterów polskich seriali. Nigdy mnie nie zaskakują, bo wiem doskonale jak postąpią. Rzeczywiście, ostatnio dużo jest mega prymitywnych tworów z obciąganiem i jaraniem trawki na czele, ale zazwyczaj tam są bardziej realni bohaterowie. Zresztą było tutaj wiele dyskusji na temat przeklinania na ekranie i czemu zazwyczaj dobre i realne filmy się tym charakteryzuję. RE: Community - Hitch - 21-08-2011 Picek, ale wiesz, że Community to publiczna TV, a tam nie można ze względu na odgórne ustalenia przeklinać? RE: Community - nawrocki - 23-08-2011 Skończyłem drugi sezon, moje uwielbienie dla serialu znacznie wzrosło, teraz już oficjalnie jest to najlepszy serial komediowy, jaki widziałem. Więcej genialnych, świetnie pomyślanych odcinków, cały czas zgrabna żonglerka konwencją metafilmu i naigrywanie się z filmowych i (częściej) serialowych schematów, a przy tym postacie i relacje między nimi są systematycznie rozwijane w coraz ciekawszych kierunkach. Za drugi sezon należy się zasłużone 10/10. Byle do września! RE: Community - nawrocki - 23-09-2011 Pierwszy odcinek trzeciego sezonu pozamiatał! Świetny występ Michaela Williamsa, nawiązanie do Kubricka i Abed oglądający brytyjskie seriale. Esencja Community ;) RE: Community - Gal Anonim - 24-09-2011 Nie wiem czy pozamiatał (otwarcie drugiej serii IMO zamiatało), ale jest świetnie. Michael K. Williams jako surowy nauczyciel biologi bardzo fajny - postać mega-poważna (Dzwonił Sean Penn! Mówił, żebyś trochę wyluzował!), więc nie ma za dużo do pokazania, ale liczę, że twórcy mu tak łatwo nie odpuszczą i zobaczymy go w jakichś bardziej komicznych sytuacjach. Z drugiej strony ten serial potrzebuje tzw. straight mana - osoby, która jest poważna przy całej reszcie komicznych motywów. Goodman i jego monolog pod tytułem "that's whazzup", a potem biedny i przerażony dziekan Pelton - kapitalne! :) No i oprócz tego typowy humor dla Community - Abed oglądający brytyjskie seriale, w szczególności Doctora... tfu, Inspectora Spacetime. :) Chociaż zakończenie "oryginalnego" Cougar Town też dobre. Ogółem jestem zadowolony, zapowiada się dobra seria znów. RE: Community - nawrocki - 30-09-2011 Community zagrożone anulowaniem RE: Community - Perfik - 30-09-2011 Przez cały zeszły sezon Community i Fringe na tych tabelkach ze spoilertv, byli na żółtych polach. Parks and Recreation chyba też. RE: Community - nawrocki - 01-10-2011 Drugi odcinek trzeciego sezonu wyraźnie słabszy od pierwszego. Zaśmiałem się chyba tylko raz. Mam wrażenie, że trochę zabrakło pomysłu, przez co jest mało zabawnie i średnio ciekawie, a chwilami wręcz żenująco. RE: Community - Daner - 09-10-2011 3 odcinek moim zdaniem bardzo dobry, śledztwo Changa no i humor już nie taki głupawy.Mam nadzieję że taka forma się utrzyma ale też mam wrażenie że scenarzystom kończą się pomysły i formuła trochę się wyczerpuje. RE: Community - nawrocki - 09-10-2011 Też trzeci odcinek podobał mi się dużo bardziej od poprzedniego, ale chyba tylko ze względu na wątek Changa i jego stylizację na film noir. Bo rozterki naszej "study group" bardziej mnie irytowały, niż śmieszyły. RE: Community - nawrocki - 16-10-2011 Nie przesadzałbym z tym TOP 10, ale rzeczywiście, obok pierwszego, najlepszy odcinek tego sezonu (najlepsza i najśmieszniejsza linia czasu, kiedy Troy wychodzi po pizzę) i mam nadzieję, że reszta odcinków nie spadnie poniżej poziomu tego. RE: Community - Perfik - 16-10-2011 Jak dla mnie trzeci epizod to nawet nie TOP10, ale TOP5 serialu. Masakrycznie dobry odcinek. Nie bawiłem się tak dobrze przy Community chyba od czasu akcji z rakietą. RE: Community - nawrocki - 16-10-2011 (16-10-2011, 18:01)Perfik napisał(a): Jak dla mnie trzeci epizod to nawet nie TOP10, ale TOP5 serialu. Nie czwarty czasem? ;) RE: Community - Perfik - 16-10-2011 Faktycznie - czwarty :) Ale trzeci też był niezły. Tak jak nie lubię postaci Changa, tak w roli detektywa pozamiatał. RE: Community - Gal Anonim - 20-10-2011 Dobry tekst o międzywymiarowym odcinku Community i o tym, co mówi on o grupie: http://www.slashfilm.com/philosophy-film-television-narrative-nbcs-community-shatters-boundaries-reality-fiction/ |