Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien: Isolation - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a gry komputerowe (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-gry-komputerowe--27)
+--- Wątek: Alien: Isolation (/Thread-Alien-Isolation--3756)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Gry - patyczak - 13-10-2014

Chyba prawy przycisk myszy.

Edit: Albo i nie:D

RE: Gry - Spawne - 13-10-2014

(13-10-2014, 11:29)Red napisał(a): Potwierdzam, gierka jest istotnie miodna. Mam tylko noobowskie pytanie: jak schować trzymany przedmiot (np. apteczkę albo rewolwer), żeby Ripley nie miała nic w rękach? Bo biegam od jakiegoś czasu z medkitem w łapie i głupio to wygląda:D.
zmien na jakakolwiek bron (rewolwer, palka ogluszajaca), wtedy dopoki nie wcisniesz przycisku odpowiedzialnego za celowanie, ripley bedzie miala puste rece. inaczej sie chyba nie da :P

RE: Gry - military - 14-10-2014

Ta gra jest tak dobra, że można by o niej pisać i pisać.:) Patyczak chyba nie wiedział, czy można spotkać aliena w wentylacji - przekonałem się bardzo szybko, że można. I nawet widziałem, jak wchodzi do kanału żeby mnie dorwać. Nigdy nie było w grach lepiej animowanej postaci - kropka.

EDIT:
Aż chciałoby się móc odblokować tryb swobodnej eksploracji - żeby dało się spokojnie pozwiedzać te pięknie zaprojektowane levele. Z jednej strony chcę zwiedzać otoczenie, ale z drugiej alien na karku sprawia, że jednak chce się wracać do punktu sejwu.

RE: Gry - patyczak - 14-10-2014

Właśnie, chciało by się zajrzeć w każdy zakamarek, zwłaszcza, że gra niby do tego zachęca, oddając do mojej dyspozycji otwartą stację i co jakiś czas dając narzędzia, która pozwalają otworzyć drzwi, które wcześniej były zamknięte. Ale nie można, bo alien:D Teraz już nawet nie czytam maili na komputerach, bo to niebezpieczne i już kilka razy zginąłem w ten sposób.

RE: Gry - military - 14-10-2014

Maile akurat można po prostu włączyć i wyłączyć, a potem odczytać z tego menu z mapą - wtedy gra chyba się pauzuje.

RE: Alien: Isolation - Red - 14-10-2014

Miałem dzisiaj mega dziwną sytuację w grze, po powrocie ze stacji androidów po cichutku skradałem się przez cały hol, a obcy nie zjawił się ani razu:d. Natomiast po trafieniu do przedziału modułowego, nagle się odwróciłem i stał za mną... grubaśny mechanik ze stacji:D. Przestraszył się i spieprzył z resztą ocalałych. Ogólnie to nie rozumiem negatywnych ocen, jeżeli chodzi o technikalia, to motion capture mogłoby być lepsze, za to cała reszta jest bardzo bardzo super. :)

RE: Alien: Isolation - military - 14-10-2014

Jak dla mnie jedyną wadą tej gry są dialogi. Może się mylę, ale wydaje mi się, że dwóch scenarzystów przy tym dłubało (co najmniej dwóch) - jeden od głównej fabuły, drugi od tła fabularnego. I o ile ten od tła się spisał (maile i wszystko w tle jest bardzo fajnie i naturalnie napisane), to dialogi między głównymi bohaterami są... no może nie słabe, ale rzemieślnicze. Typowe dialogi z gry - bez szczególnego charakteru, z humorem wstawionym czasem w dziwnych miejscach, niemówiące niczego o bohaterach, a niekiedy mocno sztywne, byle tylko trzymać się słownictwa z filmów ("co to za potwór?", "to jakaś forma życia" - nosz jebłem, kto tak mówi?). Boli mnie to, bo w filmie dialogi były fantastyczne, żywe, prawdziwe. Gra tworzy niesamowicie wiarygodny świat, a na pierwszy plan wrzuca teksty jakiegoś wyrobnika bez wyobraźni.

RE: Alien: Isolation - patyczak - 14-10-2014

Ja tam nie mam żadnych zarzutów do dialogów, bo nie ma ich zbyt dużo, więc i nie zwróciłem na nie większej uwagi. Te, które są, niczym wybitnym się nie wyróżniają, ale i nie wiem czym by mogły zachwycać. A co do rzeczy które mi przeszkadzają, to tylko zdarzające się czasem techniczne babole. Raz pistolet lewitował mi w powietrzu, a raz szabrownicy, których spotkałem chyba się przyblokowali i nie pomogło nawet wczytanie gry - w ogóle nie reagowali na moją obecność, nawet gdy zastrzeliłem jednego z nich, a drugiemu przywaliłem kluczem:D

Ludzie narzekają na monotonię, a mi się podoba to, że nie ma tu żadnego udziwniania fabuły i najczęściej chodzi o to, że musimy iść do punktu A i coś włączyć, potem iść do punktu B i też coś włączyć i tak cały czas. To stacja kosmiczna i uważam, że to jest bardzo klimatycznie, a nie nudne:D

RE: Alien: Isolation - Spawne - 14-10-2014

na monotonie narzekaja chyba tylko ci, ktorzy oczekiwali po tym tytule "szczelanki" i masy wybuchow. kazdy fan aliena, a takze dojrzaly i swiadomy gracz, ktory oczekuje od rozgrywki czegos wiecej, anizeli tylko pociagania za spust bedzie tym tytulem zachwycony, bo calosc po prostu ocieka klimatem. kiedy w jednej z misji pojawila sie mozliwosc zwiedzenia derelictu, to bylem w stanie niezdrowej euforii. widac, ze tworcy wlozyli w te produkcje serce i developing sprawial im przyjemnosc, a nie tylko odwalili narzucona z gory robote i zgarneli kase.

kompletnie nie rozumiem tego marudzenia niektorych, a oceny typu 6/10 i narzekania na poziom trudnosci, AI obcego, czy dlugosc gry to jakies niesmaczne zarty w wykonaniu pryszczatych gimnazjalistów, a nie powazne recenzje.

RE: Alien: Isolation - Fanatik - 15-10-2014

Ja też gram i bardzo sobie chwalę, klimat jest naprawdę gęsty. Odblokowałem nawet ukryte opcje graficzne i gra wygląda jeszcze lepiej, a do tego silnik jest świetnie zoptymalizowany. Polecam też wgrać SweetFX. Dawkuję sobie gameplay, co by się za szybko nie skończyła, bo gra jest po prostu tego warta. Monotonii nie odczuwam, jestem dopiero w sektorze medycznym i właśnie Alien wskoczył na małe polowanko. Jedyne co mi trochę przeszkadza w tej grze to niedopracowany antyaliasing, u mnie na GTX 650 Boost czasami występuje małe migotanie, chociaż na szczęście nie aż tak jak tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=qA5V7KrG-kU&feature=youtu.be

Problem jest już dosyć szeroko komentowany, a oficjalny temat na oficjalnym forum wciąż pozostaje bez odpowiedzi ze strony CA (http://forums.alienisolation.com/forum/support/pc-only-issues/graphical-issues/19585-no-anti-aliasing).

RE: Alien: Isolation - patyczak - 15-10-2014

Co za ukryte opcje graficzne? Czy chodzi ci tylko o ten SweetFX?

RE: Alien: Isolation - Huntersky - 15-10-2014

M.in. wyraźniejsze odbicia otoczenia na podłodze. Ale to akurat kwestia gustu.

RE: Alien: Isolation - military - 15-10-2014

Akurat ta opcja jest idiotyczna, bo wygląda wtedy jakby cała stacja była wyłożona nieskazitelnie czystym lustrem. Pogoń pecetowców za "lepszą" grafiką sięga już kosmicznych poziomów kuriozalności... Chuja tam z wizją artystyczną - WIĘCEJ ODBIĆ BO MOJA KARTA GRAFICZNA MOŻE!!!!1

RE: Alien: Isolation - Fanatik - 15-10-2014

Mówię o tym:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=324612199

A opcja odbić (planar reflections) to przecież tylko opcja, można za to poustawiać kilka innych sensownych rzeczy. A skoro można, a nie trzeba, to nie rozumiem po co to narzekanie.

RE: Alien: Isolation - military - 16-10-2014

Skoro nie jest dostępna w menu ustawień, to chyba był jakiś powód. Na przykład zamysł artystyczny - żeby podłogi nie wyglądały jak wylizane psie jajca.

RE: Alien: Isolation - patyczak - 16-10-2014

Znalazłem wkurzającą wadę:D Jestem już blisko końca gry i w pewnych momentach w tle zaczyna przygrywać dramatyczna muzyka. Jest świetna, ale... nie słyszę nic prócz niej i jestem jak niewidomy, bo nauczyłem się polegać na słuchu, a teraz obcy może łazić kilka metrów dalej, a ja go nie słyszę.

RE: Alien: Isolation - Mierzwiak - 16-10-2014

A:I to chyba nie jest pierwsza gra w historii, która nie ma opcji głośności dla muzyki, co? :)

RE: Alien: Isolation - patyczak - 16-10-2014

Dzięki, nie pomyślałem o tym:) Co nie zmienia faktu, że to błąd ze strony twórców.

Edit:
Skończyłem i stawiam 10/10:D Jestem zachwycony. Świetne jest to, że pod koniec

Teraz biorę się za Załogę przeznaczoną na stracenie.

RE: Alien: Isolation - military - 16-10-2014

Otwieram jakieś drzwi - na skanerze nic - a tu ta wielka czarna pizda stoi bez ruchu i czeka, no myślałem że zejdę na zawał. Na szczęście miałem pod ręką miotacz ognia. Ale już nauczyłem się, żeby z nim nie przesadzać, bo jak tylko go zdobyłem, wybiegłem na aliena i zacząłem go podpiekać. Po kilku razach zaczął spokojnie iść przez ogień i mnie dorwał.:)

Jeszcze nie przeszedłem, ale już wiem, że to jedna z najlepszych gier w jakie grałem. Fragment na...

czochra mosznę, jest po prostu nieziemski - mimo że liniowy do bólu, no ale w przeciwieństwie do reszty gry to jest niewiele więcej niż interaktywna cutscenka.

DLC już ściągnięte i czeka na koniec kampanii. Tryb survivor też. I chyba wszystkie kolejne DLC też łyknę, bo czemu nie? Tutaj dostaję pełną, ogromną grę, na dodatek takiej jakości, że hej. Mam dużo i chcę więcej.

BTW: przebąkiwali coś o DLC w realiach Aliena 3. No chyba się rozpłynę z przyjemności.

RE: Alien: Isolation - Mierzwiak - 18-10-2014

Co dla fanów nie tylko gry:

http://www.parkablogs.com/content/book-review-art-of-alien-isolation

(16-10-2014, 22:32)military napisał(a): BTW: przebąkiwali coś o DLC w realiach Aliena 3. No chyba się rozpłynę z przyjemności.
Dziwię się że jeszcze nie zapowiedzieli sequela w realiach Aliens, którego główną bohaterką byłaby Newt :)