![]() |
|
Najlepsze komputerowe efekty specjalne - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16) +--- Wątek: Najlepsze komputerowe efekty specjalne (/Thread-Najlepsze-komputerowe-efekty-specjalne--395) |
- Danus - 02-10-2007 Wiec najlepsze efekty specjalne maja filmy po kolei: 1: Transformers- 2: Wojna swiatow 3:Ostatni smok 4:T 2 - Snappik - 04-06-2010 Nie wiedziałem gdzie wsadzić ten filmik, więc zrobiłem to w tym temacie. Jest to robota jednego gościa, który w 4 miesiące w swoim domu za pomocą laptopa z zainstalowanym Photoshopem oraz After Effects wykonał robotę 100 razy lepszą niż połowa polskich "speców" od efektów specjalnych. To jakiś odcinek "taniego" serialu historycznego dla BBC z 2008 roku. Budżet produkcji wyniósł czapkę gruszek i 2 worki cementu. Epizod trwa godzinę, w tym czasie Gareth Edwards wykonał ponad 250 ujęć z cyfrowymi efektami. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fBeHljB6uFU&feature=player_embedded[/youtube] Jasne, jest to CGI, może nie najwyższej jakości. Ale...na pewno jest to najlepszy film zrobiony na laptopie ;) - Albertino - 04-06-2010 jak mam być szczery to ja bym tam w ogóle nie widział tego CGI jakby mi nie powiedziano. CGI nie jest najwyższej jakości w porównaniu z czym? Dla mnie to wygląda w zasadzie bez zarzutu (chociaż jakość filmiku na YT nie jest nadzwyczajna, więc może dzięki temu nie widać pewnych niedoróbek). - Mierzwiak - 04-06-2010 Nic specjalnego. W ogóle odnoszę wrażenie że to sprytna kampania mająca na celu rozreklamowanie nazwiska tego pana, którego film pt. Monsters robi karierę w sieci chociaż nie widział go nikt poza pojedynczymi recenzentami (już mówi się o drugim District 9). Tam był i reżyserem i również sam na laptopie robił efekty. PS. Jeśli jeden człowiek robi efekty do godzinnego filmu, to telewizję naprawdę musiał dotknąć kryzys. - military - 04-06-2010 Jeśli jeden człowiek MOŻE zrobić (dobre) efekty do godzinnego filmu, to czemu zatrudniać stu dwudziestu? - Mierzwiak - 04-06-2010 Wiecie dlaczego oby w District 9 są tak zajebiści? Bo tych efektów nie robiła jedna osoba na laptopie. Zresztą to złe porównanie, to co widać na tym filmiku to banały które osiągano w filmach jeszcze zanim słyszano o czymś takim jak CGI. - military - 04-06-2010 Skoro wygląda to dobrze, to czemu szczekać waginą? Poza tym D9 miał nieco większy budżet niż produkcje BBC, racz zauważyć. Jedna osoba to robiła np. Alive in Joburg, i efekty są - tylko nie padnij - porównywalne. A jak na dokonania jednej osoby - imponujące. - gigacz - 05-06-2010 Skoro mowa o dokonaniach jednej osoby, to co powiecie o POLAKU, któremu w zacofanym kraju udało się pracować z technologią motion capture na potrzeby własnego filmu, w który zainwestował ponad milion złotych z własnej kieszeni? - Mierzwiak - 05-06-2010 To ten film o którym piszą od nie wiadomo ilu lat a którego nikt nie widział? Czy może można już gdzieś zobaczyć? - gigacz - 05-06-2010 Niestety jeszcze nie skończony. No i trwają poszukiwania dystrybutora. Podobno. - Danus - 14-12-2010 Avatar. Wydaje mi się, że mój wpis najbardziej pasuje do tego tematu. Zacząłem oglądać płyty z dodatkami 3BD Avatara i fajną rzeczą tam jest to, że Weta Digital nie jest w nich określana jako jedyna robiąca efekty i która była odpowiedzialna za to jak ten film wygląda. Praktycznie - jest klika zajebistych filmików, swoistych reklam poszczególnych ekip, pokazujących za co która była odpowiedzialna i muszę wam powiedzieć, że Weta nie zrobiła efektów do prawie połowy filmu, jeśli chodzi o wersję kinową:) Gdy chłopaki z Nowej Zelandii trudzili się, żeby ładnie spływały strużki wody po CGI twarzy Saldany, wtedy chłopaki z ILM tworzyli najbardziej moim zdaniem epickie sceny w filmie. Praktycznie większość scen lecącego Dragona, klika scen z rozwalaniem drzewa i wisienka na torcie, czyli katastrofa Dragona, łącznie z niesamowitą sekwencją ucieczki Qutricha z spadającego pojazdu, oraz Qutrich w mechu, a za nim uderza o ziemię palący się Dragon:) Zresztą reszta firm, też odwaliła kawał świetnej roboty. Bardzo dobre posunięcie wydawców (Camerona) by w dodatkach laury nie zbierała tylko Weta, bo nie jest ona w całości odpowiedzialna za to jak ten film wygląda. Taka ciekawostka:) - Craven - 15-12-2010 Jurassic Park - wiadomo Avatar - wiadomo Terminator 2 - wiadomo Piraci - za Davy Jonesa i może za jedno ujęcie zombie-sparrowa z jedynki - Danus - 15-12-2010 Nie kapuję twojego posta:) Sorry :) - Snuffer - 15-12-2010 Czego tu nie kapować? Wystarczy rzut oka na nazwę tematu :roll: - military - 16-12-2010 O. Kurva. http://bit.ly/fEgt9g I to jest przełom. - Danus - 16-12-2010 Przełom w czym? Jeśli porównywać, to jednak do tak realistycznych mord jak w filmie Camerona trochę im brakuje:) - military - 16-12-2010 Ta, tylko że nie mówimy o filmie, nad którego pojedynczą klatką miesiącami pracowały setki ludzi, tylko o grze z animacjami porównywalnymi z... czymkolwiek - i łapanymi "w locie". Szczerze mówiąc to mimika postaci z gry jest bardziej realistyczna niż wystudiowane, odpicowane ruchu Avatarów, w których brak krztyny nieprzewidywalności, spontaniczności. - Danus - 16-12-2010 military napisał(a):bardziej realistycznaTa jasne, military, obejrzyj jeszcze raz ten filmik potem popatrz na Avatara. - Gieferg - 17-12-2010 Jak dla mnie w ścisłej czołówce mieści się i jeszcze długo w niej zostanie Transformers. Obejrzałem dzisiaj na BD i jak sobie pomyślę, jak ich okradziono z Oscara za efekty dając go jakimś megasztucznym niedźwiedziom to się nóż w kieszeni otwiera... - Danus - 17-12-2010 Transformers zawsze będzie w czołówce. Za pierwszą część gdzie efekty są jednym słowem mówiąc oszałamiające:) Do dziś robią wrażenie i będą robić. ILM było, jest i będzie najlepszą ekipą od efektów:) Mogliby przejąć Avtara 2 od WETY:P |