![]() |
|
Transformers (temat ogólny) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: TRANSFORMERS UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-TRANSFORMERS-UNIVERSE--68) +---- Wątek: Transformers (temat ogólny) (/Thread-Transformers-temat-og%C3%B3lny--4111) |
RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 03-06-2016 Naah, ROTF ma Megan oraz znacznie lepszy rozkład scen akcji niż DOTM, nie nudzi tak jak AoE i ogólnie jest najlepszym sequelem. RE: Transformers (temat ogólny) - Arahan - 03-06-2016 Błagam Cie. Jedyne co mi się ciśnie na usta kiedy przypominam sobie RotF to obrzydliwe. Serio ten film podczas seansu wywołuje u mnie dyskomfort psychiczny i fizyczny. RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 03-06-2016 No to masz problem :) Widziałem ten film kilkanaście razy, w tym parę razy wersję przemontowaną (krótszą z pół godziny) i kilka razy z alternatywnym soundtrackiem w duchu 80s. Żaden z kolejnych sequeli nie zbliżył się do tego wyniku. RE: Transformers (temat ogólny) - Grievous - 03-03-2017 No i wiekopomna chwila nadeszła. "Bumblebee" będzie pierwszym od ponad dekady filmem o Transformersach, nie wyreżyserowanym przez Michaela Baya. Na stołku reżyserskim zasiądzie Travis Knight, reżyser animacji "Kubo and the Two Strings" oraz prezes studia animacji Laika. RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 03-03-2017 Yay! Całe życie czekałem na film o Bumblebeem! :D A nie, zaraz... Nie czekałem i nikt nie czekał. Kto wpadł na tak absurdalny pomysł? Z kolei, jako że dostałem w święta Tf 1-2, chyba powtórzę sobie serię przed nadchodzącym "ostatnim" filmem Baya. ;) RE: Transformers (temat ogólny) - Mierzwiak - 03-03-2017 Nie śmieszy was ten schemat pt. "Reżyser wizjonerskiego / oryginalnego / ciekawego "małego" filmu dostaje wysokobudżetowy korpo sequel / spin-off / reboot"? Wiem że kasa! Perspektywy! Kariera! ale.. RE: Transformers (temat ogólny) - Grievous - 03-03-2017 No ja nie wiem czy tu chodzi tak stricte o kasę, bo obiło mi się gdzieś o uszy, że koleś podobno konkretnie dziany jest, a sama Laika istnieje głównie z jego kieszeni, bo filmy niezbyt zarabiają na siebie. RE: Transformers (temat ogólny) - Dr Strangelove - 03-03-2017 No gość jest synem właściciela firmy "Nike" więc raczej z kasą nie ma problemów :) RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 03-03-2017 Nie wiem po cholerę komu ten spin-off o Bumblebee. RE: Transformers (temat ogólny) - simek - 04-03-2017 Mierzwiak napisał(a):Nie śmieszy was ten schemat pt. "Reżyser wizjonerskiego / oryginalnego / ciekawego "małego" filmu dostaje wysokobudżetowy korpo sequel / spin-off / reboot"?Przecież to jak najbardziej normalne, że branża tak działa. Te oryginalne, małe filmy początkujących reżyserów to przecież najczęściej passion-project, którego siłą rzeczy nie da się kręcić co dwa lata, potem przychodzi czas na sprawdzenie się w standardowym filmie, rzadko kiedy zdarza się, żeby po sukcesie debiutu twórca dostał spory hajs i wolną rękę, jak ostatnio Chazelle z La La Land po Whiplashu. RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 20-05-2017 W weekend obejrzałem dodatki specjalne na Blu do pierwszych dwóch części. Choćby ktoś nie lubił tych filmów, warto mieć je na półce choćby dla tych materiałów dodatkowych. Są ŚWIETNE! W Tf1 niby tylko 2 godzinki, ale takie jakie lubię, bardzo treściwe, od początków produkcji po sam jej koniec, z masą ciekawych informacji, których nie znajdzie się w sieci. Przy RotF jest praktycznie to samo, ale trwają ponad 3,5 godziny! Dobra rzecz, która sprawiła, że jeszcze pozytywniej patrzę na ten film, który podczas produkcji borykał się z wieloma problemami. Aha - wszyscy w tych materiałach zgodnie mówią, że Transformers są adaptacją zabawek Hasbro, nie komiksów! Najpierw były morfujące się zabawki w Japonii, ktoś z Hasbro to podpatrzył i stworzyli swoją linię o nazwie Transformers, do której wymyślili dwie frakcje, Autobotów (wśród nich Optimus Prime, Bublebee, Ironhide) i Decepticonów (Megatron, Starscream), pochodzących z planety Cybertron. Dopiero potem, aby je dodatkowo wyreklamować, powstał serial animowany i komiksy. (23-04-2017, 11:34)Gieferg napisał(a):Cytat:I kreskówka i komiksy były adaptacją serii zabawek Po nich, nie z nimi. (23-04-2017, 11:34)Gieferg napisał(a):Cytat:a w filmach Baya pojawia się napis "Based on Hasbro Toys" czy coś takiego, nie "Based on Comic Books". Faktem, powiadasz? No raczej nie, bo zabawki mogą mieć historię/fabułę. Dlatego dopóki nie powstanie film będący wierną adaptacją jakiegoś komiksu (tak jak np. Watchmen Snydera) filmy z serii Transformers są adaptacją postaci stworzonych przez Hasbro, tak samo jak to ![]() Jest adaptacją drugiej serii Toa od LEGO Bionicle (których historię można przeczytać na opakowaniach i usłyszeć w spotach reklamowych). Niech moderatorzy zrobią z tym co chcą, mogą mnie zignorować. Po mojemu cały dział o Transformers powinien trafić do filmów zagranicznych. RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 20-05-2017 Biorą fabułę z komiksów to jest to adaptacja komiksów i żadne gadanie tego nie zmieni. A że jest to przy tym (od samego początku) także reklama zabawek, która napędza ich sprzedaż - co z tego? Trójka i czwórka też mają świetne dodatki, tyle że tych z trójki nie ma po polsku. RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 20-05-2017 Czerpią też z fabuły kreskówek, więc są adaptacją kreskówek. I co teraz? :P Dopóki wiernie nie zekranizują jakiegoś komiksu, filmy Transformers są adaptacją zabawek stworzonych przez Hasbro i żadne gadanie jednego fana tego nie zmieni. RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 20-05-2017 Siedzę w temacie Transformers od przeszło ćwierć wieku, nie będę się spierał o to czego adaptacją są filmy z kimś, kto "obejrzał dodatki do filmu" and maybe, just maybe, zajrzał na wikipedię. RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 20-05-2017 RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 20-05-2017 (20-05-2017, 13:25)Gieferg napisał(a): Siedzę w temacie Transformers od przeszło ćwierć wieku I mimo to nie wiesz czego są adaptacją. To smutne. ;P Jeżeli filmy nie adaptują konkretnego komiksu, a jedynie czerpią z jakichś kilku historii (z komiksów i kreskówek) to adaptują jedynie postacie, tzw. "Based on charakters created by...", a te powstały jako zabawki przez Hasbro. Ergo, filmy Transformers są adaptacjami zabawek, nie komiksów. Szefowie Hasbro to wiedzą, twórcy filmów to wiedzą, twórca Transformers to wie, Michael Bay to wie i ja też to wiem. Jest to nawet na napisach końcowych do filmów. Ale ty wierz sobie w co chcesz. RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 20-05-2017 ![]() Fabuła bazuje głównie na komiksach więc adaptacja komiksu. Dziękuję, dobranoc. RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 20-05-2017
RE: Transformers (temat ogólny) - zombie001 - 23-05-2017 Oooooooo, czy ktoś z was spodziewał się, że spin-off o Bumblebee będzie miał tak kreatywny tytuł? RE: Transformers (temat ogólny) - Grievous - 23-05-2017 A szósta część "Mission: Impossible" będzie się nazywać "Mission: Impossible"! ;) To jest tytuł roboczy na targi filmowe, chociaż finalny pewnie będzie w podobnych klimatach np. "Bumblebee: A Transformers Story" :) Chyba takie info jeszcze tutaj nie padło, ale ma to być prequel. |