Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Transformers (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: TRANSFORMERS UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-TRANSFORMERS-UNIVERSE--68)
+---- Wątek: Transformers (temat ogólny) (/Thread-Transformers-temat-og%C3%B3lny--4111)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 03-06-2016

Naah, ROTF ma Megan oraz znacznie lepszy rozkład scen akcji niż DOTM, nie nudzi tak jak AoE i ogólnie jest najlepszym sequelem.

RE: Transformers (temat ogólny) - Arahan - 03-06-2016

Błagam Cie. Jedyne co mi się ciśnie na usta kiedy przypominam sobie RotF to obrzydliwe. Serio ten film podczas seansu wywołuje u mnie dyskomfort psychiczny i fizyczny.

RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 03-06-2016

No to masz problem :) Widziałem ten film kilkanaście razy, w tym parę razy wersję przemontowaną (krótszą z pół godziny) i kilka razy z alternatywnym soundtrackiem w duchu 80s. Żaden z kolejnych sequeli nie zbliżył się do tego wyniku.

RE: Transformers (temat ogólny) - Grievous - 03-03-2017

No i wiekopomna chwila nadeszła. "Bumblebee" będzie pierwszym od ponad dekady filmem o Transformersach, nie wyreżyserowanym przez Michaela Baya. Na stołku reżyserskim zasiądzie Travis Knight, reżyser animacji "Kubo and the Two Strings" oraz prezes studia animacji Laika.

RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 03-03-2017

Yay! Całe życie czekałem na film o Bumblebeem! :D

A nie, zaraz... Nie czekałem i nikt nie czekał. Kto wpadł na tak absurdalny pomysł?

Z kolei, jako że dostałem w święta Tf 1-2, chyba powtórzę sobie serię przed nadchodzącym "ostatnim" filmem Baya. ;)

RE: Transformers (temat ogólny) - Mierzwiak - 03-03-2017

Nie śmieszy was ten schemat pt. "Reżyser wizjonerskiego / oryginalnego / ciekawego "małego" filmu dostaje wysokobudżetowy korpo sequel / spin-off / reboot"?

Wiem że kasa! Perspektywy! Kariera! ale..

RE: Transformers (temat ogólny) - Grievous - 03-03-2017

No ja nie wiem czy tu chodzi tak stricte o kasę, bo obiło mi się gdzieś o uszy, że koleś podobno konkretnie dziany jest, a sama Laika istnieje głównie z jego kieszeni, bo filmy niezbyt zarabiają na siebie.

RE: Transformers (temat ogólny) - Dr Strangelove - 03-03-2017

No gość jest synem właściciela firmy "Nike" więc raczej z kasą nie ma problemów :)

RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 03-03-2017

Nie wiem po cholerę komu ten spin-off o Bumblebee.

RE: Transformers (temat ogólny) - simek - 04-03-2017

Mierzwiak napisał(a):Nie śmieszy was ten schemat pt. "Reżyser wizjonerskiego / oryginalnego / ciekawego "małego" filmu dostaje wysokobudżetowy korpo sequel / spin-off / reboot"?
Wiem że kasa! Perspektywy! Kariera! ale..
Przecież to jak najbardziej normalne, że branża tak działa. Te oryginalne, małe filmy początkujących reżyserów to przecież najczęściej passion-project, którego siłą rzeczy nie da się kręcić co dwa lata, potem przychodzi czas na sprawdzenie się w standardowym filmie, rzadko kiedy zdarza się, żeby po sukcesie debiutu twórca dostał spory hajs i wolną rękę, jak ostatnio Chazelle z La La Land po Whiplashu.

RE: Transformers (temat ogólny) - Juby - 20-05-2017

W weekend obejrzałem dodatki specjalne na Blu do pierwszych dwóch części. Choćby ktoś nie lubił tych filmów, warto mieć je na półce choćby dla tych materiałów dodatkowych. Są ŚWIETNE! W Tf1 niby tylko 2 godzinki, ale takie jakie lubię, bardzo treściwe, od początków produkcji po sam jej koniec, z masą ciekawych informacji, których nie znajdzie się w sieci. Przy RotF jest praktycznie to samo, ale trwają ponad 3,5 godziny! Dobra rzecz, która sprawiła, że jeszcze pozytywniej patrzę na ten film, który podczas produkcji borykał się z wieloma problemami.

Aha - wszyscy w tych materiałach zgodnie mówią, że Transformers są adaptacją zabawek Hasbro, nie komiksów! Najpierw były morfujące się zabawki w Japonii, ktoś z Hasbro to podpatrzył i stworzyli swoją linię o nazwie Transformers, do której wymyślili dwie frakcje, Autobotów (wśród nich Optimus Prime, Bublebee, Ironhide) i Decepticonów (Megatron, Starscream), pochodzących z planety Cybertron. Dopiero potem, aby je dodatkowo wyreklamować, powstał serial animowany i komiksy.

(23-04-2017, 11:34)Gieferg napisał(a):
Cytat:I kreskówka i komiksy były adaptacją serii zabawek

Które wyszły jednocześnie z nimi.

Po nich, nie z nimi.

(23-04-2017, 11:34)Gieferg napisał(a):
Cytat:a w filmach Baya pojawia się napis "Based on Hasbro Toys" czy coś takiego, nie "Based on Comic Books".

Pojawiać się może co chce, ale faktem pozostaje, że zabawki nie mają fabuły, za to miały ją komiksy i seriale, a elementy ich fabuły znaleźć można w filmach. A więc jest to adaptacja jednego i drugiego. Do tego z komiksów czerpią WIĘCEJ.

Faktem, powiadasz? No raczej nie, bo zabawki mogą mieć historię/fabułę. Dlatego dopóki nie powstanie film będący wierną adaptacją jakiegoś komiksu (tak jak np. Watchmen Snydera) filmy z serii Transformers są adaptacją postaci stworzonych przez Hasbro, tak samo jak to
[Obrazek: 7306700.3.jpg]

Jest adaptacją drugiej serii Toa od LEGO Bionicle (których historię można przeczytać na opakowaniach i usłyszeć w spotach reklamowych).

Niech moderatorzy zrobią z tym co chcą, mogą mnie zignorować. Po mojemu cały dział o Transformers powinien trafić do filmów zagranicznych.

RE: Transformers (temat ogólny) - Gieferg - 20-05-2017

Biorą fabułę z komiksów to jest to adaptacja komiksów i żadne gadanie tego nie zmieni. A że jest to przy tym (od samego początku) także reklama zabawek, która napędza ich sprzedaż - co z tego?

Trójka i czwórka też mają świetne dodatki, tyle że tych z trójki nie ma po polsku.

Czerpią też z fabuły kreskówek, więc są adaptacją kreskówek. I co teraz? :P

Dopóki wiernie nie zekranizują jakiegoś komiksu, filmy Transformers są adaptacją zabawek stworzonych przez Hasbro i żadne gadanie jednego fana tego nie zmieni.

Siedzę w temacie Transformers od przeszło ćwierć wieku, nie będę się spierał o to czego adaptacją są filmy z kimś, kto "obejrzał dodatki do filmu" and maybe, just maybe, zajrzał na wikipedię.

(20-05-2017, 13:25)Gieferg napisał(a): Siedzę w temacie Transformers od przeszło ćwierć wieku

I mimo to nie wiesz czego są adaptacją. To smutne. ;P

Jeżeli filmy nie adaptują konkretnego komiksu, a jedynie czerpią z jakichś kilku historii (z komiksów i kreskówek) to adaptują jedynie postacie, tzw. "Based on charakters created by...", a te powstały jako zabawki przez Hasbro. Ergo, filmy Transformers są adaptacjami zabawek, nie komiksów. Szefowie Hasbro to wiedzą, twórcy filmów to wiedzą, twórca Transformers to wie, Michael Bay to wie i ja też to wiem. Jest to nawet na napisach końcowych do filmów. Ale ty wierz sobie w co chcesz.

[Obrazek: lala.gif?w=580]

Fabuła bazuje głównie na komiksach więc adaptacja komiksu. Dziękuję, dobranoc.

[Obrazek: CMn7hAz.gif]

RE: Transformers (temat ogólny) - zombie001 - 23-05-2017

Oooooooo, czy ktoś z was spodziewał się, że spin-off o Bumblebee będzie miał tak kreatywny tytuł?

RE: Transformers (temat ogólny) - Grievous - 23-05-2017

A szósta część "Mission: Impossible" będzie się nazywać "Mission: Impossible"! ;)

To jest tytuł roboczy na targi filmowe, chociaż finalny pewnie będzie w podobnych klimatach np. "Bumblebee: A Transformers Story" :)

Chyba takie info jeszcze tutaj nie padło, ale ma to być prequel.