Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) (/Thread-The-Expanse-Syfy-Amazon-2015--4523)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Scheckley - 24-11-2020

Niestety to było do przewidzenia, Amazon ma w swojej bibliotece bodajże 5 sezonów oraz nadchodzący 6, a to już i tak dużo jak na serial oferowany w streamingu. Sprawa Anvara to pewnie pretekst, by usprawiedliwić ten ruch przez widzami. Szkoda, a nawet bardzo szkoda, bo jednak serial ma w sobie duży potencjał i po prostu miło obejrzeć jakieś dobre sf z całkiem dobrą historią.
No nic, Bezos pewnie liczy kasę na nowe produkcje, które przyciągną do jego platformy nowych widzów (albo zbiera na LOTR-a ;) ).

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - michax - 25-11-2020

Jeśli się nie mylę to od 4 serii jeden sezon równa się adaptacja jednej książki (wcześniej różnie bywało), więc skończą na tomie szóstym, a nie zekranizują tomów 7, 8 i 9, który ma wyjść w przyszłym roku i będzie ostatnią odsłoną sagi.

Nie wierzę w to, że w dwa ostatnie sezony zmieszczą tomy 5-9. Dwie powieści zdarzało im się adaptować w jednym sezonie i wyszło dobrze, ale więcej to nie wcisną bez szkody dla jakości. Choć podobno po szóstym tomie jest duży przeskok w czasie w fabule.

Wiem od lepiej zorientowanego ode mnie fana serialu, że zakończenie serialu ma związek głównie z Anvarem. Cytuję - Podobno to nie Amazon zdecydował zakończyć na 6 sezonie, ale Alcon - główny producent serialu, który w jakimś sensie posiada prawa do ekranizacji powieści (nie znam szczegółów). Ten sam producent rozpoczął dochodzenie przeciwko Anvarowi i teraz zdecydował, że aktora nie będzie w finałowym sezonie.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 25-11-2020

Cytat:podobno po szóstym tomie jest duży przeskok w czasie w fabule
Potwierdzam. Zszokowało mnie to i przez kilka rozdziałów nie mogłem się przekonać i ogarnąć, o co chodzi, ale potem machnąłem ręką i popłynąłem dalej. No i książkowa seria Expanse to trzy trylogie, tak na dobrą sprawę: poniżej harde spojlery książkowe.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Scheckley - 25-11-2020

W sumie więc wychodzi na to, że otrzymamy ekranizację 2/3 serii jako zamkniętą całość. Nie jest tak źle, chociaż te wieści, że to ruch ze strony Alcona, nieco mnie zaskoczył. Co takiego ten Anvar nawywijał, że aż tak porobili po rajtuzach?

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 25-11-2020

Cytat:Co takiego ten Anvar nawywijał, że aż tak porobili po rajtuzach?
To wystarczyło:
Cytat:numerous sexual misconduct allegations this summer
Nie kojarzę jednak jakiś super-ważnych wątków związanych z jego postacią w książkach. Był zawsze w tle, na drugim planie, a ja wolałem Bobbie, serialową Drummer i serialowego Ashforda, a nade wszystko Amosa. Cieszę się, że Chatham nie ma takich problemów. Nie wyobrażam sobie innego aktora grającego tę postać.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Scheckley - 25-11-2020

Kurczę serial bez Amosa straciłby sens, to kultowa wśród fanów postać. No i zabrakłoby takich scen

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 16-12-2020

Nowy sezon wystartował - obstawiam niestety, że cały wątek Naomi będzie równie czerstwy i bolesny, jak w książce. Reszta jest jest bardzo fajna, a krótki monolog Amosa leżącego na pryczy, jak to musiał wytrzymać parę minut na bezdechu w stresie bo inaczej zginie, przepiękny. No i technicznie jak zwykle, wysoki i wspaniały poziom, wszelkie kosmiczne ujęcia powodują opad szczęki, zwłaszcza
oraz panoramy naszego księżyca.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Craven - 24-12-2020

No to po trzech sennych odcinkach to co się odjebało dzisiaj robi wrażenie.
Smuteczek.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Scheckley - 12-01-2021

Kurczę jestem na 4 odcinku i póki co jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Nieco zmian (na lepsze!) w stosunku do książki. Jedyny mankament to wątek Naomi, męczący i bułowaty. W ogóle Pasiarze (poza Drummer) to jakieś antypatyczne postacie w tym sezonie. Aż mi się ten mem przypomniał:

[Obrazek: comment_1610480178EfTKI7oxsquR6NiXfloq1W.jpg]

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 30-01-2021

No szkoda, kurde. Sezon miał potencjał na bycie jednym z najlepszych, a zamiast tego dostaliśmy smutną Naomi łażącą po statku i stukającą w pokład oraz, dla odmiany, jej syna łażącego po statku i ojca tegoż syna łażącego po statku. Podstawowa i główna ekipa poszła w odstawkę! Holdena jest mało, jego nowej załogi (Bull i Monica mogą na stałe dołączyć, lubię ich, mają charakter) jeszcze mniej, Bobbie i Alex w sumie poza jedną krótką sceną akcji tylko siedzą, nawet Amos i Clarrisa zawodzą. Ten pierwszy jakoś tak stracił swojej potężne jaja, a ta druga stała się pacyfistyczną dziewicą nawołującą do miłości i pokojowych rozwiązań. Co się tutaj stało?

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Craven - 30-01-2021

Problem jest taki, że tu nic się nie stało i nic się nie dzieje. NUDA!!!

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - michax - 31-01-2021

Dla mnie wciąż dobry poziom jest utrzymany, może nie najwyższy, ale to jednak taki serial że cały czas trzyma swój poziom, nie nudzę się. Choć zgadzam się, że mocno fabuła zwolniła, mniej się dzieje, ale podobnie było w poprzednim sezonie. No i może dlatego tak jest, bo od 4 serii adaptują w jednym sezonie jedną książkę. 1 seria to był tom I, seria II to końcówka tomu I i tom II, seria 3 to druga połowa tomu II i tom III, a w 4 serii tom 4. No i jest mniej odcinków, ale adaptują jedną książkę. Choć czytałem komentarze, że w serii 5 tak naprawdę zekranizowali tylko część tomu 5, więc może resztę wątków zostawiają na finałową serię, gdzie będzie reszta tomu 5 i cały tom 6, a podobno w tomie szóstym jest jeszcze mniej ciekawej fabuły jak w tomie 5.

Zaskoczeniem dla mnie było w 4 serii, czyli pierwszej od Amazona, że więcej kasy na serial nie widać. Tak jakbym oglądał wciąż ten sam serial, w którym nic za kulisami nie zmieniło. Nie mówię że to wada, stwierdzam fakt. A jakbym nie wiedział, że to serial Amazona od 4 serii, to bym myślał, że kręcony wciąż dla SyFy. Chodzi mi o wizualną stronę, która nie stała się bardziej rozbuchana. W tym serialu zawsze efekty specjalne wyglądały dobrze, poza kilkoma fragmentami, i cały czas wyglądają dobrze, ale tak się zastanawiam, czy rzeczywiście serial dostał więcej kasy od Amazona, czy ma taki sam budżet jak wcześniej. Bo po wątku głównym 5 serii, po tym co się stało w czwartym odcinku, to efekty tego wydarzenia nie są za bardzo pokazywane. Gównie się o tym mówi, czyli tak jakby kasy im brakło na pokazanie pewnych rzeczy. A nawet jak dostali więcej kasy na sezon od Amazon,a to wygląda tak, jakby i tak było za mało żeby wszystko pokazać coby chcieli. Jedyna zmiana jaka jest widoczna w sezonach amazonowych to bluzgi.

Ciekawi mnie też kiedy kręcili finał 5 serii, czy jak już wybuchła afera z Anvarem czy wcześniej, bo wiadomo, że Alexa nie będzie w ostatniej serii. Bo jak przed aferą nakręcili, to pewnie pozbędą się go poza ekranem i z dialogów dowiemy się co się stało z Alexem.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 31-01-2021

Gdyby nie anulowali serialu i ciągnęli go do samego końca, to ostatnia książkowa trylogia byłaby prawdziwą ucztą dla oczu. Amazon pewnie by sypnął groszem, bo czego tam nie ma! To już totalne Star Wars jest, a nie Expanse :) poniżej książkowe spojlery, dla tych co chcą wiedzieć co i jak.
Cytat:Alexa nie będzie w ostatniej serii
Bull mógłby go zastąpić, ot co. A wyjaśnienie? Alex wrócił na Marsa i tam próbuje naprawić stosunki z rodziną, o.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Scheckley - 31-01-2021

(31-01-2021, 02:34)michax napisał(a): Zaskoczeniem dla mnie było w 4 serii, czyli pierwszej od Amazona, że więcej kasy na serial nie widać. Tak jakbym oglądał wciąż ten sam serial, w którym nic za kulisami nie zmieniło. Nie mówię że to wada, stwierdzam fakt. A jakbym nie wiedział, że to serial Amazona od 4 serii, to bym myślał, że kręcony wciąż dla SyFy. Chodzi mi o wizualną stronę, która nie stała się bardziej rozbuchana. W tym serialu zawsze efekty specjalne wyglądały dobrze, poza kilkoma fragmentami, i cały czas wyglądają dobrze, ale tak się zastanawiam, czy rzeczywiście serial dostał więcej kasy od Amazona, czy ma taki sam budżet jak wcześniej. Bo po wątku głównym 5 serii, po tym co się stało w czwartym odcinku, to efekty tego wydarzenia nie są za bardzo pokazywane. Gównie się o tym mówi, czyli tak jakby kasy im brakło na pokazanie pewnych rzeczy. A nawet jak dostali więcej kasy na sezon od  Amazon,a to wygląda tak, jakby i tak było za mało żeby wszystko pokazać coby chcieli. Jedyna zmiana jaka jest widoczna w sezonach amazonowych to bluzgi.

Też zwróciło to moją uwagę. Niby po Amazonie można się było spodziewać wzrostu jakości efektów, lokalizacji scenografii. Ogólnie formalnych aspektów produkcji a tu nic takiego nie nastąpiło. W 4 sezonie wygnali ich do jakiejś kanadyjskiej żwirowni zamiast wybulić na jakieś cieplejsze -bardziej zgodne z książką- klimaty, a teraz Amos z kumpelą łażą sobie po lesie. Wizualnie nie widać tej skali zniszczeń i tego jak bardzo Ziemia została zdewastowana, nawet liczba ofiar idzie w setki milionów, a nie w miliardy jak w powieści. Szkoda bo spodziewałem się, że Bezos wykorzysta serial do promocji "Blue Origin" i wyłoży trochę więcej.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - michax - 31-01-2021

raven.second wnioskując po tym co napisałeś w spoilerze o ostatniej trylogii i jak wygląda 4 i 5 seria, że wcale więcej kasy nie widać po amazonowych sezonach, choć pewne rzeczy powinni pokazać, ale nie stać ich, to jestem prawie pewien, że za kasacją serialu nie stała tylko afera z aktorem. Może uznali z szefem Amazona, który podobno jest fanem serialu, że nie pokażą tego, bo za dużo by to kosztowało, więc skasowali serial. Może kolejne sezony wyglądałyby jak 4 i 5, czyli ograniczono by do wątków, które jak najmniej kosztują.

Choć aktorzy się wypowiadają, że to tylko przerwa, może jeszcze jakiś film będzie:)

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 03-02-2021

No, w końcu! Najnowszy odcinek jest zdecydowanie najlepszy ze wszystkich w tych sezonie i chociaż ma słabsze elementy (w sumie wszystko, co się tyczy Naomi i jej siedzenia, leżenia, wzdychania, sapania i jęczenia), to starcie Rocinante z Wolną Flotą oraz ostatnie minuty są genialne... a nade wszystko pojawiła się Laconia! W KOŃCU.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - michax - 04-02-2021

Ciekawa sytuacja z 5 serią, jak większość recenzji przedpremierowych była pozytywna to opinie od widzów są raczej na nie, że to najgorszy sezon i poza czwartym i ostatnim odcinkiem nic się nie działo. I jakby tej kasy co dał Amazon, bo niby od 4 serii więcej (no chyba , że w 5 serii zmniejszyli pieniądze), to wcale w serialu nie widać, bo nie widzimy efektów tego co nastąpiło w czwartym odcinku, tylko opowiadają bohaterowie o tym co się stało. Najwięcej obrywa się wątkowi Naomi, który dla mnie nie był zły, może trochę telenowelowaty, ale odkąd odstawiła akcję jak Leia w Last Jedi (serial podchodzi dość naukowo i realistycznie do wielu kwestii związanych z kosmosem i technologii, więc zapytam, czy możliwe to jest co Naomi zrobiła?) to mnie się podobał, taki surwiwal na statku. A scena w kombinezonie w ostatnim epizodzie świetna.

Co do Alexa to
Są opinie, że serial był lepszy jak leciał na SyFy (moim zdaniem zawsze były wolniejsze momenty, np pierwsza połowa 1 serii), a jak przejął go Amazon to popsuli serial, że nowi showrunnerzy popsuli serial. Nie siedzę aż tak w kulisach tej produkcji, ale wydaje mi się, że showrunnerami wciąż są Mark Fergus i Hawk Ostby, którzy nie napisali żadnego odcinka 5 serii, ale scenarzyści są ci sami co byli od początku, w tym autorzy książek. Są też nowe nazwiska scenarzystów, ale ekipa (też reżyserzy) nie zmieniła się.

Dla mnie finał to dobry odcinek, choć przyznam, że scena starcia z Wolną Flotą, to czasami się gubiłem co się dzieje, kto do kogo strzela, a jak widzę po opiniach nie tylko ja tak miałem. Nawet wątek z Naomi ostatecznie podobał mi się, ale może byłoby lepiej jakby ekranizowali tak jak w seriach 2 i 3 czyli część jednej książki i połowę następnej, wtedy więcej by się działo w sezonach. Bo moim zdaniem już w 4 serii tempo mocno zwolniło, gdzie też jedną książkę adaptowano, a jakoś mało kto wtedy się czepiał, że Amazon popsuł serial. Może dlatego bo podobno tom IV to jeden z najgorszych i większość była zaskoczona, że wyszło dobrze, a tom V uważany jest za jeden z lepszych, wiec rozczarowanie jest większe, choć dla mnie to dobry sezon.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - raven.second - 04-02-2021

Cytat:serial podchodzi dość naukowo i realistycznie do wielu kwestii związanych z kosmosem i technologii, więc zapytam, czy możliwe to jest co Naomi zrobiła?
Możliwe, tym bardziej, że opróżniła płuca z powietrza tuż przed wyjściem w próżnie i się naszprycowała jakimś scifi lekiem a potem i tak miała problemy (chociaż w książce to lepiej pokazali, bo tam bodajże całą apteczkę leków wzięła, by zminimalizować obrażenia które i tak ją przeorały mocno).

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - Craven - 04-02-2021

(04-02-2021, 18:53)michax napisał(a): (serial podchodzi dość naukowo i realistycznie do wielu kwestii związanych z kosmosem i technologii, więc zapytam, czy  możliwe to jest co Naomi zrobiła?)
Tak. W pierwszej chwili najgroźniejsza jest dekompresja - szybka może rozerwać bębenki i poszarpać płuca. Jeśli jednak to nie nastąpi, jeśli nie próbujesz utrzymywać na siłę powietrza to kluczowe pozostaje nie stracić przytomności. Przynajmniej w przypadku Naomi, bo jej plan zakładał 1- nie umierzeć, 2- dostać się do drugiego statku. Fajnie pokazali jak gazy w żyłach bombelkują i wywołują upiorną opuchliznę, podarowali nam to, że Naomi prawdopodobnie spaskudziła sobie kombinezon. Zakładam, że ten jakiś SF-zastrzyk miał podnieść jej szanse, pewnie jakiś powoli uwalniający się tlen czy coś. Ale nie bez powodu nawet belterzy założyli że nie przeżyła.

(04-02-2021, 18:53)michax napisał(a): Są opinie, że serial był lepszy jak leciał na SyFy (moim zdaniem zawsze były wolniejsze momenty, np pierwsza połowa 1 serii), a jak przejął go Amazon to popsuli serial, że nowi showrunnerzy popsuli serial. Nie siedzę aż tak w kulisach tej produkcji, ale wydaje mi się, że showrunnerami wciąż są Mark Fergus i Hawk Ostby, którzy nie napisali żadnego odcinka 5 serii, ale  scenarzyści są ci sami co byli od początku, w tym autorzy książek. Są też nowe nazwiska scenarzystów, ale ekipa (też reżyserzy) nie zmieniła się.
Też pamiętam deklaracje, że Amazon kupuje Expanse bo wujek Bezos lubi serial i że podobało im się to co było, więc showrunnerzy zostają. No ale jak widać najbogatszemu człowiekowi na świecie nie podoba się aż tak bardzo, nie chce zbiednieć ekraniuzjąc całość :)

(04-02-2021, 18:53)michax napisał(a): Dla mnie finał to dobry odcinek, choć przyznam, że scena starcia  z Wolną Flotą, to czasami się gubiłem co się dzieje, kto do kogo strzela, a jak widzę po opiniach nie tylko ja tak miałem.
Yup, widzę, że to popularna opinia. Początek jeszcze spoko, ale szczególnie w finale wyglądało jakby to Roci dostała po dyszy.

RE: The Expanse (Syfy / Amazon, 2015-) - slepy51 - 05-02-2021

Cytat:zapytam, czy możliwe to jest co Naomi zrobiła?