Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26)
+--- Wątek: PLEBISCYT: Najlepsze seriale (/Thread-PLEBISCYT-Najlepsze-seriale--5762)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Doppelganger - 22-06-2021

Dobra to przeklejam wstępną listę jeszcze raz:

Polska:

Alternatywy 4
Kariera Nikodema Dyzmy
Glina
Ślepnąc od świateł
Dom
Daleko od szosy
Serce z węgla
Stawka większa niż życie
Zmiennicy
Lalka
07 zgłoś się
40-latek
Janosik
Do przerwy 0:1

Zagranica:

Twin Peaks (całość)
Mad Men
Robin of Sherwood
John Adams
The Office UK
Extras
South Park
Monty Python
Friends
Married with Children
Gomorra
Black Mirror
Przystanek Alaska
Cudowne Lata

P.S. A jak np traktować Dekalog Kieślowskiego?

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - PropJoe - 22-06-2021

No Dekalog w sumie niczym nie różni się od współczesnych antologii, które dopuszczamy np. takiego Black Mirror. Ja bym dopuścił.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - srebrnik - 22-06-2021

Jak dla mnie Dekalog w 100% się nadaje. Porównanie z Black Mirror bardzo dobre.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Grievous - 22-06-2021

Jako że do tego 15 lipca niczego nie nadrobię, ani nie powtórzę, to chciałem wrzucić na szybko listę. Jednak ku mojemu zdziwieniu okazuje się, że nie mam jakiegoś specjalnie emocjonalnego podejścia do produkcji ze szklanego ekranu. Taka czołówka (obsypana oczywiście toną nostalgii) to "LOST", "Clone Wars" Tartakovskiego, "Firefly" i ewentualnie "Friends" + miłe wspomnienia "Stargate SG1", "Star Trek: Deep Space Nine" czy "House M.D.".

Resztę widziałem tak dawno, że ciężko to teraz oceniać ('Rzym" był chyba dobry?), lub gdzieś porzuciłem po drodze z tego czy innego powodu ("Deadwood"). Część spierdoliła się po drodze i retroaktywne zjebała resztę (Battlestar Galactica, HIMYM i Veronica Mars...ehhh). Albo zostało anulowane ("Mindhunter", "Dark Crystal"), albo trwa dalej i ciężko mi z czystym sumieniem na to głosować ("The Crown" jest super... obecnie). W zasadzie jedyną nową produkcją którą mógłbym spokojnie do TOPki wrzucić to "Czarnobyl".

Więc chyba odpuszczam. Ale na wyniki czekam, bo może trochę fajnych tytułów znajdzie się do nadrabiania.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Gieferg - 23-06-2021

O, Dark Crystal muszę dopisać.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - michax - 23-06-2021

Co do AHS to antologia, ale czym dalej to jest coraz więcej małych powiązań, a ósmy sezon Apokalipsa, to tak naprawdę kontynuacja 1 serii o nawiedzonym domu i 3 serii o wiedźmach. No i kojarzę, że jakieś wątki związane z sezonem o Hotelu wracają też w Apokalipsie.

Z ACS to już trochę gorzej, bo to dwa zupełnie różne seriale, 1 sezon dramat sądowy, a drugi to geneza mordercy Versace. Choć oba znakomite.

Z polskich Alternatywy 4, Dom, Czarne Chmury, Zmiennicy, Ranczo, Glina, Kariera Nikodema Dyzmy. A zagraniczne to Cudowne lata, Twin Peaks (całość), Crime Story, XFiles (całość), Przystanek Alaska, Millennium, Kompania braci, Shield/Świat gliniarzy, The Wire, Młody Papież/Nowy Papież, Line of Duty, Rzym, Planeta Ziemia, Błękitna Planeta, Allo,Allo!, Hotel Zacisze, Dark Crystal, Mindhunter, ACS, Breaking Bad, The Leftovers, Better Call Saul, Buffy, The Jinx - Life and Deaths of Robert Durst. Za gorąco, nie chce mi się myśleć, ani sprawdzać na blogu wszystkie seriale jakie obejrzałem w ostatnich kilku latach, więc wpisałem pierwsze, jakie przyszły mi do głowy, choć pewnie coś (i to dużo) ominąłem.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Dr Strangelove - 23-06-2021

No to u mnie tak.

Polska:
- Dom
- Kariera Nikodema Dyzmy
- 40 latek
- Alternatywy 4
- Wojna domowa
- Podróż za jeden uśmiech
- Zmiennicy
- Lalka
- Janosik
- Czarne chmury
- Siedem życzeń
- Glina

Zagranica:
- Robin of Sherwood
- The Wire
- Przystanek Alaska
- Gra o tron (tylko pierwsze cztery sezony!!! :D)
- Seinfeld
- Simpsonowie
- Latający Cyrk
- Hotel Zacisze

Jak będzie dopuszczalne więcej niż 20 to spokojnie coś znajdę. Jak widać prawie całość jedzie na nostalgii, ale to taka nostalgia która się nie zestarzała. Taką "Wojnę domową" czy "Podróż za jeden uśmiech" powtarzałem ostatnio i nic a nic się dla mnie nie zestarzało.
Kiedyś żelaznym klasykiem na takiej liście byłby "M.A.S.H" ale ostatnio kilka odcinków widziałem i to już nie jest to samo. To się nie zestarzało źle, ale inne zestarzały się lepiej :)

PS. Może jakoś wcisnę "Czarną Żmiję" bo nie daje mi spokoju jej brak.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Doppelganger - 23-06-2021

Ale "Do przerwy 0:1" już nie dałeś :)

To jak w końcu, ile mamy punktów do rozdysponowania i ile można dać min/max?

(23-06-2021, 13:19)Doppelganger napisał(a): Ale "Do przerwy 0:1" już nie dałeś :)
Tak samo jak nie dałem "Tolka Banana". Tutaj reprezentantem ich wszystkich jest "Podróż za jeden uśmiech", najdoskonalsze ucieleśnienie tego typu seriali.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Negatywny - 23-06-2021

eeee sorry bo nie nadążam.

jak mam stargate SG-1, stargate atlantis, stargate universe i jeszcze jakieś kilkuodcinkowe cykle które długo nie przetrwały, to mam głosować na każdy cykl oddzielnie (czyli SG1 i atlantis jako oddzielne seriale), czy mam głosować ogólnie jako stargate?

Jak masz tylko tyle, to spokojnie możesz nawet głosować na poszczególne odcinki :D

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Negatywny - 23-06-2021

No jeszcze sailor moon i też nie wiem czy mam głosować na całość jako sailor moon czy mam głosować oddzielnie na sailor moon S, sailor moon R, superS...

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Kerev - 23-06-2021

Najlepiej w ogóle nie głosować na stargate i sailor moon :)
Ale na poważnie to stargate to zdecydowanie osobne seriale, a nie antologie.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - srebrnik - 23-06-2021

W sumie z Dragon Ballem podobnie, jak z Sailor Moon - czy Z i np. GT to osobne seriale?

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - PropJoe - 24-06-2021

Nie wiem, nie znam. Ktoś pomoże?

Zrobiłem formularz i edytowałem wstęp do tematu.
FORMULARZ

Kluski, Sonny, ktokolwiek? Rzucicie proszę okiem czy czegoś nie zjebałem w formularzu? Podzieliłem na sekcje, bo tak wydaje mi się czytelniejsze. Jak ktoś będzie chciał zagłosować na mniej niż 25 tytułów, za karę musi się przklikać do końca. 

Głosujemy do 15. lipca do 23:59.

Zasady opisałem w updateowanym pierwszym poście i w jeszcze bardziej skomplikowany sposób w treści formularza. 

Można przypiąć temat? Jakoś inaczej zwrócić uwagę - jest sezon urlopowy, może można rozesłać pm?

W razie czego piszcie tu lub na priv.

Aha, listy z propozycjami postaram się wrzucić do pierwszego posta później a potem na bieżąco.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Kluski - 24-06-2021

Przypiąłem, formularz wygląda OK, tylko nie wiem jak Ci się to potem będzie wyświetlać.

Mogę wysłać PM globalnie, napiszesz tekst?

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - PropJoe - 24-06-2021

Dzięki. 

Nie wiem czy masz wątpliwości ze względu na sekcje czy radio buttony, ale odpowiedzi wyświetlają się ok, zakładam, że i tak ręcznie to trzeba przekopiować do arkusza z wynikami. 

Napiszę tekst do pm, ale później.

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - PropJoe - 25-06-2021

Zainteresowanie plebiscytem od pierwszych godzin oszałamiające. Dostałem jedną odpowiedź. ;) Swoją drogą, nieprawidłową a ponieważ nie mogę napisać do tego usera pm, przypominam tutaj: jeśli ktoś zdecyduje się zagłosować na mniej niż 25 tytułów - nie ma do rozdysponowania 75 punktów tylko proporcjonalnie mniej. A w odpowiedzi, którą dostałem jest 18 tytułów łącznie z 75 punktami. Można wysłać ponownie poprawioną listę. 18 x 3 = 54. ;)

Przy okazji, powoli składam swoją listę i poza oczywistościami, kilkusezonowymi serialami, zastanawiam się, co powinienem dopisać z mini-serii. Na pewno Czarnobyl. Mam wrażenie, że coś ważnego przegapiłem. Kojarzę Olive Kitteridge, ale niewiele pamiętam i dlatego na razie nie wchodzi na listę.

Na razie mam coś takiego, mniej więcej w tej kolejności:
Louie (mój numer jeden), Mad Men, The Office (UK), The Wire, Six Feet Under, Planet Earth, The Shield, Monty Python's Flying Circus, Fleabag, Twin Peaks, Young Pope, Chernobyl, Friends, Jinx, West Wing, Breaking Bad, In Treatment (S1), The Honourable Woman, Band of Brothers, True Detective (S1)

Poczekalnia:
Fargo, Olive Kitteridge, Eastbound & Down, Succession, The Affair, Glina, Deadwood, The Simpsons

Przy okazji na liście wstydu mam m.in: GoT, Rome, Carnivale...

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - Pelivaron - 25-06-2021

(25-06-2021, 10:03)PropJoe napisał(a): Przy okazji, powoli składam swoją listę i poza oczywistościami, kilkusezonowymi serialami, zastanawiam się, co powinienem dopisać z mini-serii. Na pewno Czarnobyl. Mam wrażenie, że coś ważnego przegapiłem. Kojarzę Olive Kitteridge, ale niewiele pamiętam i dlatego na razie nie wchodzi na listę.

WACO!!

THE TAKE!!

RE: PLEBISCYT: Najlepsze seriale - PropJoe - 25-06-2021

Nie znam obu. Sprawdzę, dzięki.