Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Ekipa - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Ekipa (/Thread-Ekipa--617)

Strony: 1 2 3 4

- desjudi - 15-09-2007

kwestia tego, kto się wywiązuje z obietnic. "Ekipa" wyprzedza o kilka długości "Tajemnicę...". Nie wiem jak ten drugi z Małaszyńskim, ale z tego co słyszałem jest gorzej niż "Tajemnica", więc tym bardziej "Ekipa" dystansuje konkurencję pod względem jakości, a nie gatunku.

Oglądalność to co innego 8) Ekipa zgromadziła 1,7 mln widzów.

Jak ma się debiut "Ekipy" do debiutów innych seriali? Najlepiej zadebiutował serial "Ja wam pokażę" w TVP 1, którego pierwszy odcinek obejrzało 5,5 mln widzów, ale drugi już tylko 3,3 mln. Pierwszy odcinek "Tajemnicy twierdzy szyfrów" na podstawie powieści Bogusława Wołoszańskiego zobaczyło w "Jedynce" 4 mln widzów. Serial sensacyjny Patryka Vegi "Twarzą w twarz" w TVN w pierwszym tygodniu miał 2,8 mln widzów, a w drugim - 2,9 mln. Natomiast premierę serialu obyczajowego "Tylko miłość" z Małgorzatą Kożuchowską w Polsacie zobaczyło 1,4 mln.

Cały artykuł:

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4490479.html

- Mierzwiak - 15-09-2007

Ale też "Ekipa" nie jest serialem dla mas. Może to głupie porównanie, ale to taka GW albo Dziennik wśród seriali. Dla reszty są Fakt i Super Express.

- Dr_Strangelove - 15-09-2007

Nie zapominajmy, że "Ekipę" jako jedyny serial możemy kupować na DVD przed telewizyjną premierą. Ja i pewnie większość z was trzy pierwsze odcinki obejrzało za pośrednictwem tych płyt.

- Gal Anonim - 15-09-2007

Zdecydowanie, ja także kupuje i nie zamierzam przestać. W TV raczej nie oglądam, nie mógłbym tego oglądać z reklamami. Ciekaw jestem ilu ludzi jeszcze kupiło - przydałyby się na to statystyki. Wtedy ten wynik w TV może nie byłby aż tak smutny.

- Mierzwiak - 15-09-2007

Ja nie kupuję, ale może skuszę się kiedyś na pakiecik wszystkich odcinków. Może, bo muszę obejrzeć całość.

- Negrin - 16-09-2007

Co do oglądalności to ja zwróciłbym uwagę jeszcze na inny fragment artykułu zacytowanego przez Desjudiego:

Według danych AGB NMR odcinek pierwszy obejrzało 2,1 mln widzów (udział w rynku 15,8 proc.), odcinek drugi zaś, nadany o godz. 22.20, zobaczyło 1,3 mln widzów (udział 15,3 proc.).

Innymi słowy po pierwszym odcinku od serialu odpłynęło aż 800 tys. widzów, czyli prawie 40%. To sporo...

(Co prawda technicznie rzecz ujmując, ja też do nich należałem, bo pierwszy odcinek obejrzałem na żywo, a drugi nagrałem i obejrzałem następnego dnia, ale nie sądzę, żeby tacy jak ja byli w tych 800 tysiącach licznie reprezentowani ;) )

- military - 16-09-2007

Może róznica w porze nadawania odegrała tu rolę? Zauważ że procentowo nie nastąpił niemal żaden spadek.

- Negrin - 16-09-2007

Hm, to fakt. Oczywiście na interpretacji wyników badań oglądalności znam się mniej więcej tak jak na metodach uprawy manioku, ale tak staram się to pojąć tak na zdrowy rozum. Bo Polsat trochę pojechał po bandzie, oferując double feature wraz z przerwami trwający dwie i pół godziny -- więc masz rację: nic dziwnego, że spora grupa osób po 22 wyłączyła telewizory, szczególnie że to dzień powszedni. (Poza tym dzisiaj, o kulturalnej godzinie są powtórki, więc szansa dla niektórych na "dogodnienie"). Z drugiej strony to było w sumie o tyle konieczne, że po pierwszym odcinku trudno by było sobie wyrobić w miarę konkretne zdanie o serialu.

Ciekawe, na jakim poziomie ustali się oglądalność od nadchodzącego tygodnia, kiedy będzie już "normalna" emisja. Pewnie w okolicy tego 1,7 mln. Choć w sumie to się pewnie o tym nie dowiemy ;)

- Q - 16-09-2007

Debiut średnio udany. Może ma to związek, że część osób oglądało na DVD (btw. czy na DVD są tylko odcinki czy także jakieś dodatki?), lub też to, że odcinki Ekipy są dłuże niż innych seriali i cześć osób nie połapało się, że jest drugi odcink :wink:

Mam nadzieje, że ogladalnośc Ekipy utrzyma się na poziomie powyżej 2 mln (ciekawe jaka była oglądalność w grupie 16-49), bo jak zacznie drastycznie spadać, to pewnie zmienią godzinę emisji, a i seriale o takiej tematyce nie prędko znowu zostaną wyprodukowane przez jakąś polską stacje.

Jeśli serial będzie miał dobrą oglądalność to powininen być uzwględniony w raportach na wirtualnemedia.pl.

- Gal Anonim - 16-09-2007

Na samej płycie nic nie ma (licze, że może z ostatnim odcinkiem dodatki jakieś dadzą), są tylko wywiady w formie ksiażeczki razem z płytą. Szkoda.

- desjudi - 24-09-2007

czwarty odcinek ciepły. nic więcej o nim nie da się powiedzieć, oprócz tego, że to kontynuacja (z zakończeniem) terrorystycznego wątku z odcinka poprzedniego. w sumie to nie wiadomo po co to było – że niby Polak potrafi? Kino akcji? Sprawne? Ok, ale po co?

- D'mooN - 24-09-2007

Kwestia zróżnicowania, odmiany...podniesienia atrakcyjności całego widowiska. Des, dobrze wiesz, że polski widz nie jest przyzwyczajony do political fiction. Tym bardziej w wydaniu polskim. Odcinkowym.

- desjudi - 24-09-2007

to jest słuszny trop, tyle tylko, że political jest mniej widoczne, a szkoda (choć to moje widzimisię, odc. 3 i 4 są rewelacyjne)

- Negrin - 24-09-2007

desjudi napisał(a):Kino akcji? Sprawne? Ok, ale po co?
Bo to jednak mimo wszystko rozrywka jest. Powiem tak: czwarty odcinek jak na polską sensację podobał mi się bardzo, tyle tylko że oczywiście brakowało polityki. Można by się zastanawiać, czy taki motyw nie pojawił się w serialu za wcześnie. Z drugiej strony wydarzenie losowe "na dzień dobry" dla nowego premiera to też był jakiś pomysł. Poza tym, jak mówi D'MooN, to także jest kwestia podniesienia atrakcyjności. Czyli: jeśli "Ekipie" udało się "złapać" widza na sensację, być może ten widz teraz chętniej będzie oglądał dalej. Tym niemniej to ma również drugie ostrze: bo na przykład ja teraz oczekuję, że intryga polityczna będzie stała na równie dobrym poziomie. Bo co do tego, że teraz będzie politycznie, a nie sensacyjnie, to jestem raczej spokojny. Terrorystyczny wątek to było chyba takie mocne uderzenie na początek. Tyle że teraz "Ekipa" musi być w stanie utrzymać napięcie, kiedy nikomu nie grozi śmierć i takie tam. Zobaczymy.

- Don Vito - 24-09-2007

Obejrzałem sobie wczoraj trzeci odcinek (dwa poprzednie przegapiłem) i powiem krótko: beznadzieja. Przez cały odcinek nic właściwie się nie działo. Spodziewałem się spisku, korupcji, układu, czegoś, co utrudni pracę premierowi. A dostałem? Sekretarki podlizujące się premierowi, parę zdań zamienionych na korytarzu przez osoby, które więcej się nie pojawiły i zamach terrorystyczny, który jest jedyną zaletą (ale i tak małą) tego odcinka. A i oczywiście akcją odbijania zakładników dowodzi premier. Jasne. Jeśli tak będzie dalej, to ja dziękuje.

- ja - 27-09-2007

Sam serial jest wporządku ale zdenerwowała mnie końcówka 4 odcinka. Czemu wszytsko zawsze musi się kończyć szczęśliwie ? Uratowali zakładników , neonazistów schwytali , ich guru ich wydał i generalnie mamy znowu happy end ....Dlaczego wszytskie seriale muszą być tak przewidywalne ?

- MOLQ - 27-09-2007

ja napisał(a):Dlaczego wszytskie seriale muszą być tak przewidywalne ?

Zapomnialas dodac polskie seriale :D a ja odpowiadam : bo sa polskie :lol:

- jajcasz - 28-09-2007

MOLQ napisał(a):Zapomnialas dodac polskie seriale :D a ja odpowiadam : bo sa polskie :lol:

amerykanskie sa jescze bardziej przewidywalne.O!

- Mierzwiak - 28-09-2007

Pierwsze dwa odcinki były bardzo dobre, może nawet świetne, ale moja przygoda z serialem skończyła się jak tylko zobaczyłem Borysa Szyca jako neonazistę. Po prostu zmieniłem kanał, to nie na moje siły.

Może obejrzę kiedyś na dvd.

- tomashec - 28-09-2007

wafel jestes mierzwiak i tyle:) siedzisz do konca kinowych gowien, a rezygnujesz bo szyc sie pojawil? :twisted: 4 odcinek faktycznie slabszy od reszty, ale mysle ze teraz wszystko wroci na swoje tory... spokojnie mozesz zaczac ponowna "przygode" z serialem od 5 odcinka. ha! 8)