Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
OSCARY 2025 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: OSCARY 2025 (/Thread-OSCARY-2025--6633)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - simek - 24-01-2025

Przecież ślepemu nie chodzi o to, czy rola dobra, czy zła, tylko o to, że nominację za najlepszą rolę kobiecą dostał Juan Carlos Gascón Ruiz ;)

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - marsgrey21 - 24-01-2025

Paskudny ten kobiet.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - slepy51 - 24-01-2025

Krismeister napisał(a):Akurat ta rola była bardzo chwalona, także ta nominacja mnie nie dziwi

Nie no, napisałem przecież że fajnie że tak się stało, dla mnie ogólnie samych chłopów mogliby w tej kategorii nominować, wtedy by dopiero było wesoło i progresywnie ;) A tak na poważnie, szkoda że Pamka nie dostała nominacji, filmu oczywiście nie widziałem ale sporo się o tym mówiło i super by to była historia.

RE: OSCARY 2025 - będzie tu ruch??? - marsgrey21 - 24-01-2025

Albo Pamela albo Pamel. Nie można mieć wszystkiego.

OSCARY 2025 - Pitero - 24-01-2025

Warto odnotować też, że Guy Pearce w końcu doczekał się pierwszej nominacji. I Ralph Fiennes nominowany znowu po prawie 30 latach.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka

RE: OSCARY 2025 - Bucho - 28-01-2025

(24-01-2025, 13:43)slepy51 napisał(a): Fajnie też, że nominowali chłopa w kategorii najlepsza aktorka pierwszoplanowa :)

Ogolnie 13 nominacji, oczywiscie, ze glownie jako jeden, wielki polityczny protest w dobie Trumpizmu. Groteskowe to wszystko, a Holly niech zdycha. Zamiast Oscarow 2025 poogladam sobie jakies najlepsze fragmenty z Oscarow z lat 90.

RE: OSCARY 2025 - Norton - 28-01-2025

Emilka spokojnie łapie się na podium najbardziej śmierdzących klocków nominowanych w kategorii BP (a przecież konkurencja co się zowie). W grę muszą wchodzić zaklęcia i siły nieczyste, to serio nie ma prawa podobać się cywilizowanym ludziom. Dość powiedzieć, że jeden ze szlagierów ma tekst mniej więcej na poziomie tego:

RE: OSCARY 2025 - shamar - 28-01-2025

(23-01-2025, 16:16)Pelivaron napisał(a): Demi Moore za Substancje! Jakby dostała Oscara, to byłoby coś wspaniałego.

Kobita ze "Smile 2" Naomi Harris (czy cos) byla znacznie lepsza.

RE: OSCARY 2025 - Scheckley - 28-01-2025

(23-01-2025, 23:04)Dr Strangelove napisał(a):
(23-01-2025, 16:16)Pelivaron napisał(a): WOW, Sebastian Stan nominowany za Trumpa, super.
Ktoś to oglądał? Coś fajnego czy jakaś agitka antytrumpowa?

No przekaz jest jasny - Trump zadawał się Royem Cohnem ten zadawał się z Nixonem i McCarthym, ale przerósł Roya i w sumie to makawieliczny geniusz itp. Film o tyle ciekawy, że nie mitologizujący nowego Jorku l. 70 i 80-tych, brud i syf na ulicach, wszystko wydaję się takie przyziemne scenografii, nawet te kiczowate rezydencje Trumpa. Zdjęcia stonowane, szarobure. Taki Scorsese z pomysłem. ale bez kasy. Strong jako Roy Cohn kradnie każdą scenę a Stan mu nie ustępuję.  

RE: OSCARY 2025 - simek - 28-01-2025

Sorry za offtop, ale w jakich to filmach mamy mitologizację NY z lat 70.? Bo mi wszystkie filmy dziejące się tam pół wieku temu kojarzą się właśnie z syfem na ulicach i gigantyczną przestępczością. Aż chętnie bym obejrzał jakąś cukierkową wizję Nowego Jorku z tamtych lat :P

RE: OSCARY 2025 - srebrnik - 28-01-2025

„Manhattan” Allena pewnie nadaje się na odpowiedź do Twojego pytania

RE: OSCARY 2025 - simek - 28-01-2025

Taa, myślałem o Allenie, no ale trudno powiedzieć żeby jego filmy przedstawiały miasto jako takie, to przecież takie tam opowieści z wyższych sfer, ich mieszkań, restauracji i od czasu do czasu wychodzą na ulicę.

RE: OSCARY 2025 - Scheckley - 28-01-2025

Love Story z 1970 r., znajdzie się parę filmów, niemniej chodziło mi o taki ogólny brudny feel filmu. Akcja toczy się zazwyczaj w pomieszczeniach przy sztucznym oświetleniu, praktycznie cały film wygląda jakby toczył się późną jesienią lub wczesną wiosną, jest w tym po prostu coś, co sprawia dyskretny dyskomfort w trakcie seansu.

RE: OSCARY 2025 - Dr Strangelove - 28-01-2025

(28-01-2025, 13:22)Scheckley napisał(a):
(23-01-2025, 23:04)Dr Strangelove napisał(a):
(23-01-2025, 16:16)Pelivaron napisał(a): WOW, Sebastian Stan nominowany za Trumpa, super.
Ktoś to oglądał? Coś fajnego czy jakaś agitka antytrumpowa?

No przekaz jest jasny - Trump zadawał się Royem Cohnem ten zadawał się z Nixonem i McCarthym, ale przerósł Roya i w sumie to makawieliczny geniusz itp. Film o tyle ciekawy, że nie mitologizujący nowego Jorku l. 70 i 80-tych, brud i syf na ulicach, wszystko wydaję się takie przyziemne scenografii, nawet te kiczowate rezydencje Trumpa. Zdjęcia stonowane, szarobure. Taki Scorsese z pomysłem. ale bez kasy. Strong jako Roy Cohn kradnie każdą scenę a Stan mu nie ustępuję.  
A dzięki. To jak gdzieś znajdę to pewnie zerknę :)

RE: OSCARY 2025 - Pelivaron - 09-02-2025

Laureat, a w zasadzie laureatka Oscara znana? :)

https://www.worldofreel.com/blog/2025/2/9/anora-wins-pga-dga-destined-to-now-win-best-picture-oscar

RE: OSCARY 2025 - Pelivaron - 24-02-2025

O kurde, SAG dla Demi Moore a nie Madison! Zajebiście bo wolę zdecydowanie Substancję i rolę właśnie Demi, także niech to będzie marsz po Oscara za tydzień. Critics Choice, Glob i teraz SAG - solidne podwaliny pod rycerzyka :)

Kurde, trochę obawiam się teraz o Brody'ego. Przegrywa z Chalametem, który byl też super jako Dylan, ale z tych dwóch ról to jednak ten pierwszy zrobił na mnie większe wrażenie. Zobaczymy, zrobiło się turboo ciekawie :)

https://www.darkhorizons.com/the-2025-sag-awards-winners/

OSCARY 2025 - Pitero - 24-02-2025

Faworyci przegrywali przeważnie na SAG ale i tak potem triumfowali na Oscarach. Np rok temu Emma Stone. A kiedyś Casey Affleck bodajże.

RE: OSCARY 2025 - zombie001 - 25-02-2025

Tęgie umysły rozdają wszystkie karty i nagrody w tym Hollywoodlandzie...

Two Oscar Voters Didn't Vote for Ralph Fiennes' ‘Conclave' Performance Because “He Won Before" (He Didn't)

Rozbawiło mnie najbardziej to - uwaga, UWAGA, przygotujcie się :D - że podobno obaj oddali głos na Adriena Brody'ego xD

RE: OSCARY 2025 - Pelivaron - 25-02-2025

Właśnie miałem to wrzucać. Brzmi jak jakaś zmyślona historyjka. I tyle mają sensu te wszystkie Oscary, ech.

Jakiś czas temu były też informacje, że "The Brutalist" nie wygra bo jest za długi i akademicy nie chcą go oglądać XD

OSCARY 2025 - Pitero - 26-02-2025

Zoe Saldana wszędzie wygrywa za rolę, która tak naprawdę jest pierwszoplanową. Nawet w napisach "Emilii Perez" jest wymieniana jako pierwsza. Nie odmawiam jej, jest świetna w tym filmie i zasługuje na Oscara i wszystko inne. Ale powinna wygrywać za główną rolę. Nie obchodziłoby mnie to gdyby nie fakt, że przez to blokuje się nagrodzenie absolutnie genialnej Ariany Grande w "Wicked".

Kiedyś Kate Winslet zdobyła Globa za drugi plan w " Lektorze", ale było larmo, że to bardziej pierwszy plan i Oscara dostała za rolę główną. Dało się? Dało.