![]() |
|
OSCARY 2026 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: OSCARY 2026 (/Thread-OSCARY-2026--6665) |
RE: OSCARY 2026 - simek - 17-12-2025 Wg mnie słusznie. RE: OSCARY 2026 - Pelivaron - 05-01-2026 Kolejne ważne wyróżnienia dla filmu "Jedna bitwa po drugiej" i PTA - Critics Choice Awards. Wcześniej taki sam zestaw nagród od amerykańskiego stowarzyszenia krytyków filmowych. Jeśli zaraz "Hamnet" i Pani Ziało nie odpalą, kiedy nagrody zaczną wręczać te wszystkie gildie i stowarzyszenia, to PTA raczej pewniaczek do Oscara. Ciekawa sprawa bo Jacob Elordi wygrał Critics Choice Awards i zostawił spektakularny duet drugoplanowych aktorów Andersona w tyle. Cieszy natomiast, że Amy Madigan pokonała Taylor. Najlepszy aktor Chalamet, a aktorka Jessie Buckley (która raczej Oscara ma w garści bo ani Emma Stone, ani Rose Byrne, ani Jennifer Lawrence jej go nie odbiorą). OSCARY 2026 - Pitero - 05-01-2026 I tak by mogło zostać już do końca, nie widziałem jeszcze ani "Wielki Marty" ani "Hamneta" ale jakoś chcę by i Chalamet i Buckley wygrali :) pasuje mi to bo nie chcę by DiCaprio wygrał, no sorry, w "Zjawie" jeszcze ok ale "Jedna bitwa pod drugiej" to nie jest rola na Oscara, nawet wcześniej po filmie nie widziałem go w gronie faworytów. Wszyscy od Infiniti do Del Toro bardziej zasługują już. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - PropJoe - 05-01-2026 Niby wiem, że te nagrody teraz mają jakieś tam przełożenie na Oscary, ale coś czuję, że Best Picture może jednak Andersonowi sprzątnąć ten gniot Sinners. Co do Leo to nie jest to może jakaś wybitna rola, ale jak dla mnie na luzie najlepsza przynajmniej od Django i ogólnie jedna z lepszych w karierze. Bynajmniej nie będzie to skandal, jeśli wygra. Mogliby utrzeć nosa Chalametowi, nawet jeśli rzeczywiście jest dobry w Marty Supreme, który to zapowiada się tak, że nie będę zaskoczony, gdyby był lepszym filmem niż OBAA. Ale oczywiście #teamPTA! OSCARY 2026 - Pitero - 05-01-2026 DiCaprio nie zasługuje na Oscara za tą rolę kaman. A podobno Chamalet jest wybitny w tym Martym i choćby jego ego nie wiadomo jak windowało w górę to zasługuje na Oscara w tym roku. Mam kłopot z Elordim, mógłby wygrać ale gryzie mi się to mając w pamięci wybitną rolę De Niro sprzed lat. A jego rola wtedy przepadła niestety. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - Dr Strangelove - 05-01-2026 Nie no bądźmy poważni, za co ten Elordi ma dostać Oskara? Oskara zgarnie niestety Szalamet a nie Leoś, a PTA dostanie Oskara za reżyserię. OSCARY 2026 - Pitero - 05-01-2026 No i tak pasuje :) Też nie wiem za co, chociaż przyznam że był najlepszy we "Frankensteinie" i w sumie to konkurencję ma żadną. A Del Toro ma już Oscara i chyba nie będzie za bardzo płakał jeśli przegra. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - zombie001 - 05-01-2026 Wybitny to jest podobno Hawke w tym "Blue Moon" Linklatera, ale sam film ponoć już tak nie do końca dostarcza, wręcz pewnie bez szans na wygraną. Chociaż miejsce w Oscarowej 5 chyba ma zapewnione, a i Linklater raczej lubiany w branży... W sumie, kto tam wie. Może to będzie wyścig Hawke vs Szalamet? Córka mogłaby wspomóc ojca w promocji wśród młodszej części Akademii :D A od Elordiego na II planie szczerze bardziej wolałbym zobaczyć już tego Penna/delToro za OBAA. OSCARY 2026 - Pitero - 05-01-2026 Hawke był już wcześniej wybitny w "Pierwszym reformowanym", przez moment prowadził pod względem zdobytych nagród, był faworytem... I skończyło się na tym, że nawet nominacji nie dostał. Coś czuję, że tutaj skończy się tak samo. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - Pelivaron - 05-01-2026 "First Reformed" nie miał ani przez moment takiego PR-u, jak "Blue Moon". Plus był to film Paula Schradera. DiCaprio pewnie będzie nominowany, ale walka rozegra się pomiędzy Hawke'em a Chalametem. RE: OSCARY 2026 - Galadh - 06-01-2026 (05-01-2026, 14:09)Dr Strangelove napisał(a): Nie no bądźmy poważni, za co ten Elordi ma dostać Oskara? Związek stojący za Critics' Choice Awards od lat złośliwie określa się jako desperatów za wszelką cenę usiłujących przewidzieć Oscary, choć po dziś dzień mimo wszystko poważa się ich jako ważny przystanek w w tym wyścigu. Oczywiście lepiej coś u nich wygrać, niż nie wygrać, ale meritum jest takie, że w pojedynkę te nagrody o niczym nie przesądzają, raczej zwiększają widoczność, itd. Dość powiedzieć, że rok temu nominowali osiem osób za reżyserię i przyznali nagrodę w tej kategorii "Wicked".
Ciekawostka na temat zbieżności kategorii aktorskich pomiędzy nimi a Oscarami: pięć lat temu trafili 1/4, następnie 4/4, potem 2/4, a w ostatnich dwóch latach po 3/4. Mignęło mi wczoraj, że ta jedna kategoria, w której mieli zgodność przez ostatnie 9 lat to własnie aktor drugoplanowy, ale cóż, najwyraźniej ta passa właśnie się skończyła. Nie daję wiary, że mając choćby Skarsgårda branża pójdzie za Elrodim. Myślę, że to była jakaś anomalia wynikająca również z braku decyzyjności głosujących, którego z panów z "OBAA" preferują. W każdym razie, z pewnością pomoże to Elrodiemu zabezpieczyć nominację oscarową.
Spodziewam się, że Madigan zgarnie też Globa, ale zobaczymy, co dalej, jak do głosu dojdzie już sama branża; uprzedzenia do horroru wiecznie żywe. Osobiście trzymam w tej kategorii kciuki również za panie z "Sentimental Value", a nie obraziłbym się też na którąś z "Marty'ego". Buckley zapewne doleci do Oscara bez (większych) przeszkód, natomiast co do Chalameta, to jeszcze zobaczymy. Widziałem film w ubiegłym tygodniu i to zdecydowanie jego życiówka, a ma o tyle lepszą sytuację od Leo, że niesie ten film na własnych barkach, podczas gdy "OBAA" to bardziej gra zespołowa, ale nie uważam też, że to jakaś niepodważalna rola i myślę, że Leo wciąż jest w grze. Póki co chciałbym nadrobić Hawke'a i Mournę, by ułożyć swój osobisty ranking tych ról.
Jutro ogłaszają nominacje Gildii Aktorów, pojutrze Gildii Reżyserów, w niedzielę rozdają Globy,
OSCARY 2026 - Pitero - 06-01-2026 To że w stawce jest aktor wybitny jak Skarsgard może nic nie znaczyć. Przykład: niedawno był nominowany Brendan Gleeson w końcu po raz pierwszy. A przegrał z Ke Huy Quanem, który wrócił nagle do aktorstwa i zagrał taką w sumie dziecinną rolę we "Wszystko wszędzie naraz". Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - Corn - 06-01-2026 (17-12-2025, 22:40)simek napisał(a):Będzie bardziej słusznie jak w końcu przeniosą ceremonię z niedzieli na sobotę :) RE: OSCARY 2026 - Bucho - 06-01-2026 Zobaczyli, ze coraz wiecej osob ma te cala ceremonie w dupie i trzeba wyjsc do masowego internauty...w 2026 roku. Skostniala instytucja. RE: OSCARY 2026 - simek - 06-01-2026 (06-01-2026, 18:51)Corn napisał(a): Będzie bardziej słusznie jak w końcu przeniosą ceremonię z niedzieli na sobotę :)Ja miałem w zwyczaju brać wolne na poniedziałek po Oscarach. Niestety największym problemem jest godzina, a nie dzień. Zdarzyło mi się urządzać z koleżankami przyjęcia oscarowe i to nie był dobry pomysł, bo kto normalny po kilkunastu drinkach wytrzyma do 6 rano na ogłoszenie głównej nagrody? OSCARY 2026 - Pitero - 07-01-2026 Ja tylko wspomnę, ŻE: Szczęśliwi wszyscy Ci, którzy wiedzą, że OSCARY (i w ogóle jakiekolwiek inne nagrody filmowe) to przede wszystkim ŚWIĘTO KINA!!! A nie jakieś zawody sportowe, gdzie są lepsi i gorsi czy coś takiego. Dziękuję. Tyle ode mnie. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - Pelivaron - 07-01-2026 (07-01-2026, 18:08)Pitero napisał(a): Ja tylko wspomnę, ŻE: RE: OSCARY 2026 - Galadh - 07-01-2026 Nominacje do nagród SAG, które najlepiej prognozują, jak potoczą się na Oscarach losy aktorskie: https://variety.com/2026/film/awards/sag-actor-awards-2026-nominations-1236623773/ "OBAA" i "Sinners" wiodą prym, "Marty" i "Hamnet" bez zadyszki, "Bugonia" przy życiu. Oczywiście Kate Hudson też się załapała. :) "Sentimental Value" zupełnie pominięte, nie spodziewałem się co prawda, że tak populistyczna organizacja jak SAG nominuje międzynarodowy film, gdzie się da, ale zero nominacji...? OSCARY 2026 - Pitero - 07-01-2026 Jeśli się rozłoży tak jak na Critics Choice i tak aż do Oscarów to spoko. Chalamet, Buckley, Elordi i Madigan. Nikt już nie powinien nic im odebrać. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: OSCARY 2026 - simek - 21-01-2026 https://variety.com/2026/film/news/amanda-seyfried-winning-oscar-not-important-1236634799/ Cytat:“Do you remember who won in the past ten years? It’s not the win that’s important. It’s the nomination,” Seyfried said. “It does thrust you forward. That’s a fact. Now, do I need one in a week or two or whenever? No, of course, I don’t. Would it be great? Of course it would, for every reason. But it isn’t necessary.Pierwsza reakcja, że każdy kto nie wygrywa twierdzi, że nagroda jest nieważna, ale ona w sumie ma rację z tym, że to nominacja winduje cię jako aktora do wyższej ligi, ale już zdobycie statuetki wcale nie zapewnią ci miejsca na kinowym, biznesowym Olimpie. Zwłaszcza Oscar za rolę drugoplanową u kobiet gówno znaczy, no bo gdzie dzisiaj są takie laureatki? Jennifer Hudson, Mo'Nique (to jest w ogóle najbardziej WTF Oscar aktorski), Allison Janney, Regina King, Youn Yuh-jung, Ariana DeBose, Da'Vine Joy Randolph Rzekome morze propozycji i stawki +500% dla laureatów Oscarów to mit. |