Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13)
+--- Wątek: Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? (/Thread-Lalka-2026-vs-Lalka-Netflix-kt%C3%B3ra-Lalka-lepsza--6675)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Lalka (2026?) - first-pepe - 17-04-2025

(16-04-2025, 23:19)Dr Strangelove napisał(a): Mnie tam najbardziej interesuje kto zagra Rzeckiego i Łęckiego niż te baby wszystkie jak z jednej fabryki :)

W sumie racja, tutaj jest spora szansa na wtopę.

Aleksander opowiada w wywiadach, że w zasadzie miała rolę zaklepaną, zaangażowała się emocjonalnie itd. No Urzędowska, albo znajoma królika albo scenariusz weinsteinowy. Mnie to rybka, obie aktorki równie mdłe i wręcz bliźniacze, to tylko moja cyniczna natura przeze mnie przemawia, są tutaj ludzie, którzy na pewno wiedzą o wiele lepiej, co się dzieje za kulisami, a ja mogę opierać się wyłącznie na pudelkowych wywiadach ;)

Swoją drogą oglądałem ostatnio fragment Pana Tadeusza, jakie to jest dobre na poziomie aktorskim, Olbrychski kradnie każdą scenę, ale wielu aktorów świetnie się odnajduje w swoich rolach, za wyjątkiem Lindy, który jest strasznie drewniany jako Robak.

RE: Lalka (2026?) - Rozgdz - 17-04-2025

Dla mnie jakoś starawe te Łęckie...

RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 17-04-2025

No chyba bys nie chcial obsadzic 18latki?
W najwazniejszej czesci powiesci Izabela ma 25 lat.

No, powiedzmy, Vanessa Aleksander miała tutaj jakieś 20 lat

.. i, myślę, byłaby wtedy dokładnie akurat ^^

RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 17-04-2025

Tyszkiewicz i Braunek miały po 3 dychy w swoim czasie, więc można powiedzieć, że dzisiaj trzymają się kanonu :)
Wiek to akurat będzie najmniejszy problem tego filmu.

Hm, tak ale.. jednak autentyczne poczucie młodości/dziewczęcy wdzięk sporo wnosi do bohaterek w tego typu historiach. Gdyby Vivien Leigh zagrała Scarlett w "Przeminęło z wiatrem" jak miała trzy dychy to pewnie technicznie aktorsko byłaby lepsza ale nie stworzyłaby kreacji która ma taką siłę.

..albo inaczej - jakby grała ta młoda Aleksander z tego filmiku i na początku filmu uśmiechnęłaby się tak jak tutaj - od razu jestem w stanie uwierzyć że Wokulski totalnie utonął. Jakby grała "dzisiejsza'" Aleksander - uwierzę "bo to film", ale to nie ma takiego wyrazu.

RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 17-04-2025

Dla mnie starsza, podchodzaca pod 30 Braunek, miala wiecej wdzieku niz dzisiejsze szony wszystkie razem, jej wczesniejsze role jak Polowanie na muchy czy ten Potop pokazuja dokladnie to samo.
Glos i wynioslosc Tyszkiewicz nigdy do mnie nie przemawiala.
No ale szkoda ze Vanessa nie dostala tej roli, ta Urzedowska nie trafia do mnie zupelnie, a ta pierwsza stylizacja w ktorej ja widzialem jest okropna, kompletnie bez wyrazu.

(17-04-2025, 23:14)Rozgdz napisał(a): Gdyby Vivien Leigh zagrała Scarlett w "Przeminęło z wiatrem" jak miała trzy dychy to pewnie technicznie aktorsko byłaby lepsza ale nie stworzyłaby kreacji która ma taką siłę.
Sprawdziłem, nie będę ukrywać i miała wtedy 26 lat. Ja rozumiem, że miałaby 17, to byłby jakiś argument.
Także słaby trolling, tak 3/10.

(17-04-2025, 23:20)Doppelganger napisał(a): Glos i wynioslosc Tyszkiewicz nigdy do mnie nie przemawiala.
Bo to po prostu przeciętna aktorka, a i sam film jest mocno teatralno-staroświecki. Mimo że jest z 1968 roku to bardzo często ma taki posmak "starego kina" jak sprzed wojny. I to chyba było zamierzone bo takie "Pożegnania" o 10 lat młodsze są dużo bardziej "nowoczesne" pod względem aktorskim.
Lubię film, lubię Dmochowskiego, ale serial jednak stoi półkę wyżej.

RE: Lalka (2026?) - simek - 17-04-2025

Jestem w tej kwestii z Rozgdzem. Przy lekturze książki Łęcka jawiła mi się bardziej jako jeszcze dojrzewająca dziewczyna niż ukształtowana kobieta, a w filmie i serialu Tyszkiewicz i Braunek to są właśnie takie kobiety, co mi się średnio podobało.
Jest przykład innej Scarlett - Johansson miała 18 lat w Między słowami i też uważam że gdyby tam była ona w wersji 26 letniej to już odbiór jej postaci byłby zupełnie inny. Łęcka powinna być młodsza: 18-20 letnia aktorka to byłoby trudne, ale wg mnie koniecznie <25.

No ale ja nie uważam, że 30-latka to dobry wybór, tylko napisałem, że tak było i tak jest. Też bym wolał młodszą, ale to dla mnie ma znaczenie czwartorzędne, bo będzie to najmniejszy z problemów tego filmu.
Poza tym to nie jest postać trudna do zagrania ani też kluczowa dla powodzenia filmu.

No chyba, że będzie "strong female character" ale to jest właśnie ta rzecz, która film położy i czy aktorka będzie miała 20 lat czy 30 to nie będzie miało znaczenia.

No chyba, że się tu większość myli, film wyjdzie znakomity i będziemy rozpaczać - Aj Jezu, jakby dali 25-latkę to byłoby 10/10 a tak to mogę dać tylko 9/10 :D

RE: Lalka (2026?) - simek - 17-04-2025

To byłoby zaskoczeniem dekady, gdyby wyszedł zajebisty film :) Dla mnie wszystko powyżej 5/10 to będzie niespodzianka.

RE: Lalka (2026?) - Rozgdz - 18-04-2025

Strong female character dałoby się, myślę, zrobić z Łęckiej całkiem sprawnie gdyby to zrobić jakoś z głową. I np wziąć na wzór Scarlett z "Przeminęło z wiatrem". To są zresztą tak podobne historie że w jakichś innych "okolicznościach" podejrzewałbym kopiowanie :p No i my byliśmy pierwsi a nie amerykańce :p

RE: Lalka (2026?) - first-pepe - 18-04-2025

(17-04-2025, 22:27)Rozgdz napisał(a): No, powiedzmy, Vanessa Aleksander miała tutaj jakieś 20 lat

.. i, myślę, byłaby wtedy dokładnie akurat ^^

Ostatni dobry projekt w polskiej kinematografii, szkoda że całość skończyła jako półżart i niezrealizowany koncept, bo krył się tutaj potężny potencjał na coś kultowego na wieki. "Smok", "Bazyliszek" i "Jaga" to IMO świetne rzeczy, wracam z przyjemnością.

Po przemyśleniu, również jestem z Rozgzdem, ta młodość Łęckiej świetnie w książce uzupełnia się z jej nie do końca niewinną naturą (ale jest to w powieści świetnie niejednoznaczne). Szkoda, że ogólnie "Lalka" ma przyprawioną gębę pozytywizmu, bo ogólnie to kapitalne studium charakterów ludzkich. 

RE: Lalka (2026?) - simek - 01-05-2025

Trochę ploteczek:

Wieniawa porusza temat ekranizacji Lalki i mówi tak, że żaden producent się do niej nie odezwał, więc w ogóle na żadnym castingu nie była, ale jakiś czas temu zadzwoniła do niej żona Olbrychskiego, która ją chwaliła i przekonywała, że no zajebista rola dla ciebie i musisz o nią powalczyć, podobno sam Olbrychski też tak uważał, no to zdobyła kontakt do producenta, spotkała się z nim, a ten miał powiedzieć, że rozumie, rozumie, ale Kamila Urzędowska ma rolę zaklepaną od półtora roku (!) i nic się już nie da zrobić.
Więc pytanie czy Aleksander zmyśla, że była na castingu i przegrała na ostatnim etapie, czy może odbyło się to w starym stylu, czyli Urzędowska w sobie tylko znany sposób załatwiła rolę już dawno temu, a casting był tylko dla picu? A może to producent, który gadał z Wieniawą zmyśla i wcale nic nie było ustalone od dawna, ale tak mu było wygodnie odpowiedzieć?

RE: Lalka (2026?) - michax - 01-05-2025

W sumie to nic straconego dla Aleksander i Wieniawy, bo pewnie powstaną inne ekranizacje. A właśnie Netlix ogłosil, że zrobią swoją wersję na fali sukcesu ich Znachora, (wersja filmowa i serialowa, czyli to co robią polscy twórcy z każdą adaptacją książek), której reżyserem ma być twórca świetnego Kosa.

RE: Lalka (2026?) - zombie001 - 01-05-2025

(01-05-2025, 11:53)simek napisał(a): Więc pytanie czy Aleksander zmyśla, że była na castingu i przegrała na ostatnim etapie,

Teee... A może oni właśnie mylą Lalki i Aleksander była na castingu do Netflixowej wersji?

Ja bym się nie zdziwił, gdyby nawet aktorka nie wiedziała do której startuje xD

Swoją drogą chyba nie jest powiedziane, że Netflixowa będzie filmem czy miniserialem.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

No tak, wiemy, że powstaje wersja Netflixa, więc jest kolejna Łęcka do obsadzenia, niestety o niej Wieniawa nic nie mówi, a to do tamtych producentów powinna dzwonić.

RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 01-05-2025

Co Ty tak tę Wieniawę wszędzie pchasz i promujesz?
Obiecała Ci figo-fago jak jej załatwisz rolę?

Jest to po prostu moja ulubiona (bo jedyna której losy śledzę) celebrytka :)

RE: Lalka (2026?) - OGPUEE - 01-05-2025

(01-05-2025, 13:48)zombie001 napisał(a): Swoją drogą chyba nie jest powiedziane, że Netflixowa będzie filmem czy miniserialem.

Jak wynika z tego linka, to ma to być serial.