![]() |
|
Band of Brothers [HBO] - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Band of Brothers [HBO] (/Thread-Band-of-Brothers-HBO--738) |
RE: Band of Brothers [HBO] - Perfik - 25-09-2011 Pierwszy raz widziałem Kompanię, jak miałem 14-15 lat, więc czuję się usprawiedliwiony, że nie doceniłem wtedy tego arcydzieła. Wczoraj w końcu kupiłem sobie metalboxa i właśnie skończyłem powtórkę całości. Właściwie mógłbym w tym miejscu przykleić post Mierzwiaka, czy Mentala i się pod nim podpisać, bo ciężko dodać coś jeszcze. Serial miażdży jajca, a odcinki, w którym Band of Brothers osiągnął szczyty epy (czyli 6 i 7), to jedne z najwspanialszych 2 godzin, jakimi poczęstowała mnie amerykańska telewizja. Pacyfik jest chociaż w połowie tak dobry? Pytam, bo olałem oglądanie po pierwszym odcinku. RE: Band of Brothers [HBO] - simek - 25-09-2011 W połowie tak dobry jak BoB to leciutko. Fabuła jest taka se, bohaterowie nieciekawi, ale 2-3 odcinki są mocne. No i zajebiście pokazana walka, wg mnie równorzędnie z Kompanią. RE: Band of Brothers [HBO] - Perfik - 25-09-2011 W takim razie chyba się za to zabiorę. Chociaż arena walk średnio mi odpowiada, bo zawsze najbardziej jarały mnie akcje w małych miasteczkach obowiązkowo ze snajperem skitranym w wieży kościelnej ;) (28-06-2011, 14:40)Kaczor napisał(a): Serial jest świetny mimo niezauważalnych dla laika głupotek typu strzelanie do kilku piechocińców z działa 88mm albo wszelkie akcje z wojskami pancernymi ;) Może ktoś to rozwinąć? Bo mimo krótkiej kariery wojskowej, jestem amatorem, a przynajmniej ta pierwsza "głupotka" wydaje mi się nieakuratna, jeśli weźmie się pod uwagę np. to, że Niemcy faktycznie ostrzeliwali lasy w Ardenach działami 88mm. RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 19-04-2016 Wreszcie wziąłem się za powtórkę tego arcydzieła. Pamiętałem, że to świetna produkcja, ale zapomniałem, że robi, aż takie wrażenie. Zawsze wydawało mi się, że wojna jest w jakiś sposób, nie wiem "romantyczna"? Chociaż to może złe słowo. Ale będąc młodszym żyłem w przeświadczeniu, że jest coś szalenie pociągającego w byciu żołnierzem, w tym, że walczysz za swój kraj, że możesz zostać bohaterem, uratować kogoś. Po 7 odcinkach Kompanii Braci wiem, że prędzej dostaniesz jakąś zagubioną kulą lub odłamkiem niż zostaniesz bohaterem. Wojna to piekło, a ten serial pokazuje to w sposób idealny i cholernie dosadny. Poznajemy żołnierzy kompanii E od momentu ich szkolenia, zżywamy się z nimi, śmiejemy się z ich żartów, a za chwilę któryś ginie rozjechany przez czołg, ściągnięty przez snajpera czy postrzelony z własnej broni. A my obserwujemy to wszystko z boku. Zresztą nie wiem co gorsze. Oglądanie jak żołnierze giną czy jak rozpadają się psychicznie. Nie ma tutaj dogłębnych psychoanaliz, ale Ci ludzie doświadczają takich rzeczy, że słowa są niepotrzebne. Oczywiście realizacja, sceny batalistyczne, aktorstwo i muzyka są na najwyższym poziomie i sprawiają, że jest to niedościgniony ideał. Jeszcze 3 epizody przede mną, ale już mam ochotę na kolejną powtórkę i na pewno nie będę czekał na nią tak długo. Najlepszy odcinek? Ten z sanitariuszem. Póki co. Generalnie to wstyd, że takie arcydzieło ma tylko 2 strony tematu, a ostatni wpis jest z 2011 roku :/ RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 20-04-2016 W ogóle lista osób grających w tym serialu na drug, a czasami trzecim i czwartym planie jest imponująca: - McAvoy, - Hardy, - Pegg, - Fallon (!), i wielu, wielu innych. A scena oswobodzenia obozu koncentracyjnego z 9 epizodu - porażająca. RE: Band of Brothers [HBO] - Predator895 - 20-04-2016 (20-04-2016, 13:20)Arahan napisał(a): W ogóle lista osób grających w tym serialu na drug, a czasami trzecim i czwartym planie jest imponująca:- Fassbender ;) RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 20-04-2016 Uciekło mi :) RE: Band of Brothers [HBO] - military - 20-04-2016 (19-04-2016, 14:26)Arahan napisał(a): Generalnie to wstyd, że takie arcydzieło ma tylko 2 strony tematu, a ostatni wpis jest z 2011 roku :/ Niby tak, ale co ludzie mają mówić? BoB to najlepsza rzecz wojenna, jaka kiedykolwiek powstała - tyle, każdy to wie, każdy się zgadza. RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 20-04-2016 Pisać o bohaterach, wydarzeniach, ulubionych scenach, tym co nas najbardziej poruszyło w serialu, itp. Wiesz, rozmawiać ;) RE: Band of Brothers [HBO] - Mierzwiak - 20-04-2016 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie powtórka więc na pewno będę chciał napisać parę słów o każdym odcinku. RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 20-04-2016 To powtarzaj bo warto :) RE: Band of Brothers [HBO] - Kluski - 03-04-2018 (20-04-2016, 13:20)Arahan napisał(a): A scena oswobodzenia obozu koncentracyjnego z 9 epizodu - porażająca. Mi się ta scena zawsze wydawała jakaś dziwna w kontekście tego jak Grzesiuk opisał wyzwolenie Gusen. Wiadomo, inny obóz, inna specyfika, w Gusen była "organizacja" i całkiem sporo ludzi trzymało się całkiem nieźle do wyzwolenia, a jak przyjechali Amerykanie to darli się ze szczęścia, a przy okazji likwidowali bandytów obozowych. Poza tym w Gusen większość więźniów to byli Polacy i Rosjanie, a w tym serialowym obozie Żydzi, co wydało mi się dziwne, bo myślałem, że do tego czasu dawno już się żydów nie było. Z tego co jednak czytam, to mogło faktycznie tak być, że akurat w tym byli głównie żydzi. Ogólnie powtórka po ok. 10 latach od ostatniego seansu wypada fenomenalnie i nabrałem ochoty na jakiś mały maraton filmów drugowojennych. RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 04-04-2018 Nie czytałem, ale słyszałem, że od serialu - UWAGA - słabsza. Myślę, że czas na powtórkę tej GENIALNEJ mini serii, a później na lekturę. RE: Band of Brothers [HBO] - yacajackowski - 04-04-2018 Ja czytałem. Podobało mi się. Nie tak jak serial ale jak na literature było spoko. RE: Band of Brothers [HBO] - Mefisto - 18-04-2018 Ja czytałem - kniga, jak to kniga, jest bardziej opisowa i zagłębia się w generalnie mało istotne szczegóły, a przez to tak nie porywa. Plus nie ma tam takiej płynności w podążaniu za bohaterami, których też jest teoretycznie więcej. Ale przeczytać warto. RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 18-04-2018 Mefi, a są jakieś archiwalne foty? RE: Band of Brothers [HBO] - zsuetam - 26-11-2019 Właśnie robię powtórkę tego dzieła. Oglądam chyba po raz trzeci. Pierwszy na pewno był, jak HBO po premierze go puściło w Polsce. Miałem wtedy 11 lat i pamiętam, że to było mocne przeżycie. Chociaż najbardziej podobały mi się odcinki dużą ilością akcji, czyli 2, 3 i zimowy. Drugi raz to było w okolicach premiery serii Pacific. Byłem na pierwszym roku studiów, i ponownie wywarł na mnie ogromne wrażenie, przy okazji rykoszetem dostał Pacific, który po prostu nie mógł dorównać BoB. Obecnie robię trzeci seans. Pierwszy raz ogląda go moja dziewczyna (mega zachwycona). Po co to piszę? Ogólnie rzadko się udzielam, ale po obejrzeniu 9 odcinka musiałem coś napisać. Kompania jest jeszcze lepsza, niż ją zapamiętałem (a oceniałem na 10). Nie wiem jaki geniusz spadł na tworzących, ale tutaj wszystko jest przegenialne. Od samego początku, poznania się z postaciami i ich szkolenia, przez niezwykle intensywne i świetnie nakręcone sceny kampanii w Normandii i operacji Market Garden, po cierpienie razem z nimi w Ardenach (nawet pod kocem było mi zimno ;) a bombardowania były wręcz namacalne). Czego nie pamiętałem, a może musiałem do tego dojrzeć. To mimo, że wiele postaci pojawia się i znika, bo skupiamy się na innych głównych postaciach odcinka, to widać, że to jest serial o tych ludziach. Jak się zmieniają, walczą o przetrwanie, ale jednocześnie nawet jeśli żyją, nie są ranni, to umierają w środku. To są całkiem inne osoby niż na początku, gdy jako dzieciaki zaciągnęli się do wojska, jednocześnie w ich przemianie nie czuję fałszu w ich przemianie. No i wisienka, 9 odcinek. Pamiętałem od dziecka ten odcinek gdzie Co do całej reszty to realizacja, aktorstwo i tempo prowadzenia fabuły, wszystko 10/10. Za rok nowe mieszkanie, telewizor i pewnie kolejna powtórka. PS: Ilu tu znanych aktorów na początku kariery. Można odpowiedni wątek nimi wypełnić: Simon Pegg, James McAvoy, Tom Hardy (bieda Tom Hardy też tam był Logan Marshall-Green), Michael Fassbender, Dominic Cooper a także i cameo miał Jimmy Fallon PS 2: Z ciekawostek z filmwebu, nie dziwię się, że Arahanowi się podobało: "W 6 odcinku "Bastogne" las zbudowano na lotnisku używając prawdziwych drzew, 250 zostało wytworzonych komputerowo." RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 27-11-2019 Co roku na święta powtarzam. Od 3-4 lat. A widziałem już z 10 razy. Jak wino. Z każdym seansem coraz lepsze. RE: Band of Brothers [HBO] - Mefisto - 05-12-2019 (18-04-2018, 08:11)Arahan napisał(a): Mefi, a są jakieś archiwalne foty? Bez kitu, dopiero teraz zauważyłem ten post :) Rozumiem, że chodziło o książkę - to pewnie zależy od wydania. Ja czytałem to: ![]() więc już okładka odpowiada na to pytanie :) Ale nie było ich jakoś super dużo. RE: Band of Brothers [HBO] - Arahan - 23-09-2020 - Dziadku, czy ty byłeś w czasie wojny bohaterem? - Nie, ale służyłem w kompanii bohaterów. ~ Richard Davis Winters Kolejny seans. Dzieło wybitne. Najlepszy serial w historii telewizji i z całym szacunkiem, ale żadne The Wire, Sopranos, itp tego nie zmienią. |