Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) reż. J.J. Abrams - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) reż. J.J. Abrams (/Thread-Star-Wars-Episode-VII-The-Force-Awakens-2015-re%C5%BC-J-J-Abrams--2932)

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - simek - 14-08-2014

Właśnie popatrzyłem na imdb co ostatnio Hamill porabiał, myślałem, że siedzi w domu i wspomina dawne czasy na planie SW, a tutaj okazuje się, że nie może się opędzić od zleceń, niby sporo z nich to tylko podkładanie głosu, ale i tak jest zarobiony konkretnie.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 15-08-2014

Kilka zagranicznych portali filmowych podaje, że tak będą wyglądać hełmy szturmowców u Abramsa.

[Obrazek: wpid-st-helmet.jpg]
[Obrazek: stormtrooper-helmet-2-2.jpg]
[Obrazek: wpid-jt-sun.jpg]

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mefisto - 15-08-2014

Robocop alert!

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mierzwiak - 15-08-2014

Świetne!

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - zombie001 - 15-08-2014

Eh.. mogli zostawić Stormtrooperom stare hełmy. Lepiej się prezentowały i miały taki specyficzny design, który szybciej rzucał się w oczy. To wygląda jakoś tak normalnie
Mam nadzieję, że reszta kostiumu wygląda lepiej.

Co do ostatniej fotki, to podobno Snowtrooper. Mnie się podoba - w internecie trochę po tym jadą Uśmiech Z pewnością jest to ładniejsze niż hełm Snowtrooperów z oryginalnej trylogii, a te czarne, wystające cuda, nawiązują minimalnie do concept-artów Mcquarrie'a.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - raven.second - 15-08-2014

Snowtrooper? Może będzie Hoth albo jakaś inna lodowo-śnieżna planeta...

Padły jeszcze nazwy Jungle Trooper i Incendiary Trooper, więc w sumie może to jednak nie zmodyfikowany hełm Snowtroopera. Tak czy inaczej - fajny Język

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Lawrence - 15-08-2014

OK, ale czy to oznacza, że jakoś oddziały Imperium dalej istnieją? Kto nimi kieruje, czy w takim razie Imperium nie zostało doszczętnie pokonane w Powrocie Jedi? A jeżeli nie, to znaczy, że przez te wszystkie lata pomiędzy Epizodem 6 a 7 dalej toczyła się wojna?

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Bucho - 15-08-2014

No chyba nie padli jak minionki w Avengers, ale nikt nie mowi o kilkudziesieciu latach walk, moze uzyja szturmowcow do scen dziejacych sie krotko po RotJ, a nastepnie przeskok trzydziesci lat do przodu. Proste.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mefisto - 15-08-2014

(15-08-2014, 18:32)Lawrence napisał(a): OK, ale czy to oznacza, że jakoś oddziały Imperium dalej istnieją? Kto nimi kieruje, czy w takim razie Imperium nie zostało doszczętnie pokonane w Powrocie Jedi?

Ty tak na serio? Ja wiem, że EU nie jest już kanoniczne, ale c'mon!

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 15-08-2014

Concept art dla dziadka Solo.

[Obrazek: 10547561_10152605584207243_8560103508563410836_n.png]

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - raven.second - 15-08-2014

Ten po prawej kojarzy mi się z Firefly tak trochę. Nie wiem co o tym myśleć, z jednej strony - ale fajnie!. Z drugiej - wygląda to jak fanart z deviantarta...

Sporo dziś wycieków. Jeśli nie są kontrolowane (albo fałszywe) to Abramsa pewnie szlak trafi...

Ponoć tak wygląda jeden z czarnych charakterów:
Łapa z tego zdjęcia ma należeć właśnie do niego.
[Obrazek: SDtExY2.jpg]

Concept-art Solo wygląda na jakiś totalny fan-made :/

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 16-08-2014

(15-08-2014, 19:56)raven.second napisał(a): wygląda to jak fanart z deviantarta...

(15-08-2014, 23:50)zombie001 napisał(a): Concept-art Solo wygląda na jakiś totalny fan-made :/

Tak właśnie wygląda większość faktycznych concept artów, tworzonych w trakcie produkcji filmów (zwłaszcza tych przedstawiające kostiumy szyte). Szybkie, robocze szkice, często tworzone ze zlepków istniejących już elementów. Dopieszczane po fakcie, ilustracje publikowane przez studia jako "concept art", to zupełnie inna bajka. Dlatego te dwa projekty wyglądają dla mnie legit (abstrahując od ich jakości, bo tu nie o to chodzi). Pewnie pochodzą z bardzo wczesnej pre-produkcji, gdzie dopiero licytowali się różnymi pomysłami, tworzyli jedynie ogólne zarysy i wrzucali wszystkie wizualne skojarzenia do worka. Stąd widoczna inspiracja kapitanem Reynoldsem. Jak się patrzy na zbiory projektów filmowych, to bardzo dużo z nich, ma właśnie taką prostą formę koślawej, ledwo zarysowanej sylwetki aktora, z nałożoną paletą kolorów, czy ogólnymi kształtami kostiumów.

A co do nowych hełmów - są ok. Na początku źle byłem nastawiony do nowego wyglądu stormtroopera, bo te dodatkowe, czarne "wizjery" i ich kształt, wydawały mi się niepotrzebną i niepraktyczną kombinatorką. Ale teraz jak patrze, to w sumie całkiem podoba mi się ten charakterystyczny kształt "poszerzonego uśmiechu" oraz to ogólne unowocześnienie i wygładzenie kształtu.

Natomiast naprawdę fajnie wygląda nowy snowtrooper. Bo to takie minimalistyczne, ipod'owe podejście do tej sf'owej stylistyki "złego, niemieckiego szturmowca w kosmosie". Maksymalnie wygładzony i bez zbędnych detali, ale na pierwszy rzut oka wiadomo o co chodzi.

Btw. według Devina (tego, który jako pierwszy rozpuścił plotę o scenariuszu ze odciętą ręką i zniknięciem Luke'a) ci Snowtrooperzy, będą rozmieszczeni na zimowej planecie, na której tworzona jest nowa superbroń. Sama planeta ma być połączeniem Hoth i tundry, coś jak daleka północ w GoT.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mefisto - 16-08-2014

(16-08-2014, 00:48)Proteus napisał(a): A co do nowych hełmów - są ok. Na początku źle byłem nastawiony do nowego wyglądu stormtroopera, bo te dodatkowe, czarne "wizjery" i ich kształt, wydawały mi się niepotrzebną i niepraktyczną kombinatorką. Ale teraz jak patrze, to w sumie całkiem podoba mi się ten charakterystyczny kształt "poszerzonego uśmiechu" oraz to ogólne unowocześnienie i wygładzenie kształtu.

I Ty Brutusie? Jak dla mnie to kompletne zaprzeczenie oryginalnych projektów, właśnie niepotrzebnie stylizowane na obecną kól modę. Dla przypomnienia, starzy szturmowcy raczej nie mieli powodów do radości:

[Obrazek: sthelmetcloseup.jpg]

i to m.in. było w nich zajebiste (plus, rzecz jasna, "nic nie widzę w tym hełmie")

Natomiast te nowe, to jak jakiś jebany gang motocyklowców Język

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - shamar - 16-08-2014

(15-08-2014, 23:50)zombie001 napisał(a): Ponoć tak wygląda jeden z czarnych charakterów:
Łapa z tego zdjęcia ma należeć właśnie do niego.

Cyborgi bendom? Ciekawe, czy to będzie poziomem "trylogii 1-3" (choć uśrednienie jest błędne bo jedynie "E1" było denne)

@ Mefisto

Żeby nie było - nie twierdzę, że to unowocześnienie bardziej pasuje do SW, niż ten brudny, "junkyardowy" styl starej trylogii (ja też marudziłem po pierwszym rzucie oka). Po prostu jako stylistyczna wariacja tego co było, jest bardzo ok, w swoim własnym klimacie. Mogło być dużo gorzej.

Poza tym, w tym nowoczesnym minimalizmie też jest coś charakterystycznego. Ba, on nawet bardziej pasuje do szturmowców. Większość sajfajowych projektów żołnierzy w filmach i grach, ma na sobie od chuja różnych "speszjal forses" dodatków, detali, ekwipunku i ikonografii, a siłą gwiezdnowojennych szturmowców, jest właśnie ta ich maksymalnie prosta, anonimowa, biała sylwetka, która rzuca się w oczy. Tutaj to "ipad'owe" wygładzenie i uproszczenie może sprawić, że będą oni jeszcze bardziej charakterystyczni w filmie, jeszcze bardziej "symboliczni" w swej prostocie, nie wyglądając przy tym na awkward cieci.

Zwłaszcza, że pomimo uproszczeń i wygładzenia, nadal mamy tu wyraźnie czytelne, charakterystyczne "usta" i ekspresję szturmowca, a nie jakąś standardową, sajfajową maskę gazową czy coś w ten deseń.

(16-08-2014, 01:03)Mefisto napisał(a): raczej nie mieli powodów do radości

W sensie, że siłą tamtego wyglądu było to, że chodziło o to, by szturmowcy wyglądali, jakby chodzili w niewygodnym, opresyjnym ekwipunku?

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mefisto - 16-08-2014

(16-08-2014, 01:20)Proteus napisał(a): Tutaj to "ipad'owe" wygładzenie

No właśnie, ipadowe... Jasne, mogło być gorzej i pewnie w ruchu będzie się to lepiej prezentować. Pytanie tylko po chuj dopieszczać ikoniczny wygląd na potrzeby Apple? Tym bardziej, jeśli mamy do czynienia z dość konkretnie powiązanymi czasowo wydarzeniami. Mam niby uwierzyć w to, że upadające Imperium podda nagle swoich żołnierzy liftingowi, because fuck you, it's cool, that's why!? Liczę przy tym, że nie zagalopują się wszędzie z podobnymi zmianami, bo wyjdzie im taka rozbieżność, jak pomiędzy NT a ST, czyli wszystko, co było niby wcześniej (w dodatku nie tak znowu dużo wcześniej) i winno być bardziej prymitywne świeci się jak psu jajca i opływa luksusami.

Cytat:a nie jakąś standardową, sajfajową maskę gazową czy coś w ten deseń.

a teraz spójrz na snowtroopera Oczko

Cytat:W sensie, że siłą tamtego wyglądu było to, że chodziło o to, by szturmowcy wyglądali, jakby chodzili w niewygodnym, opresyjnym ekwipunku?

W sensie, że ich wygląd mówił wszystko - byli źli, czy nawet, jak ktoś to kiedyś powiedział, wiecznie wkurwieni. Natomiast te nowe mają taki bardziej szelmowski uśmieszek.

(16-08-2014, 01:51)Mefisto napisał(a): Tym bardziej, jeśli mamy do czynienia z dość konkretnie powiązanymi czasowo wydarzeniami. Mam niby uwierzyć w to, że upadające Imperium podda nagle swoich żołnierzy liftingowi, because fuck you, it's cool, that's why!?

Co jak co, ale to chyba akurat jest argument opowiadający za zmianami. Bo mniej sensowne byłaby wersja, w której przez 30 lat konfliktu, ekwipunek i ubiór nie zmieniają się w żaden sposób. Już w prequelach, gdzie mieliśmy do czynienia z mniejszym przedziałem czasowym, oglądaliśmy ewolucję zbroi szturmowca, w której hełm zmieniał się dwa razy, zanim wylądowaliśmy z wersją z ANH. Poza tym, nie mówimy tu o jakichś rewolucjach stylistycznych. Jest nowocześniej, jest bardziej gładko, ale to wciąż ta sama morda. I tak, wiem, że te zmiany nie mają nic wspólnego z praktycznymi unowocześnieniami (bo niby jak poszerzenie mordy w tak efekciarski sposób, miałoby wpłynąć na skuteczność hełmu?), ale też SW nigdy nie aspirowało do bycia "realistycznym" sf'em i tu wszystko jest podporządkowane "rule of cool. Ogólna idea lekkiego technologicznego progresu, została pokazana, a i wygląda to fajnie, na swój własny sposób.

Natomiast co do rozbieżności wizualnej, jak ta pomiędzy nową a starą trylogią, to nie martwiłbym się o to zbytnio. Film na bank będzie wyglądał bardziej świeżo i nowocześniej, ale jednocześnie wszystko jak dotąd wskazuje, że Abrams będzie świadomie celował, w stylistykę starej trylogii. Powtarzane to już było nie raz. Nowy X-Wing jest dobrym przykładem. Design jest nieco inny, bardziej smukły i mniej ociosany, niż klasyczny X, a mimo tego, na filmiku zapodanym przez Abramsa i tak wpisywał się w stylistykę OT i wyglądał na znoszoną, zaoraną maszynę, która przez niejedno przeszła.

Cytat:W sensie, że ich wygląd mówił wszystko - byli źli, czy nawet, jak ktoś to kiedyś powiedział, wiecznie wkurwieni. Natomiast te nowe mają taki bardziej szelmowski uśmieszek.

Serio? Jak pisałem wcześniej o "poszerzonym uśmiechu", to po to byście wiedzieli, o którą część hełmu mi chodzi, ale nie uważam by to faktycznie nadawało im jakiejś jowialności. Za cholerę nie mogę się tam doszukać ekspresji uśmiechu (choć widze oczywiście o co Ci chodzi, po prostu nie uważam, by wpływało to na "ekspresję" hełmu). Już bardziej widziałbym w tym lekki zarys trupiej szczęki/biało-czarnego symbolu czaszki. A z tym "wiecznym wkurwieniem" i wyglądem "złych" w przypadku starych szturmowców, to bym też nie przesadzał, bo oni z tymi gałami zmęczonego psa, spuszczonymi w dół mordami i zbyt szerokimi hełmami, czasami bardziej wyglądali na wiecznie smutnych i awkward, niż "złych" czy zastraszających.

Cytat:a teraz spójrz na snowtroopera Oczko

Snowtrooper to zupełnie inna broszka, i akurat u niego to się moim zdaniem sprawdza, z powodów, o których pisałem wcześniej (maska gazowa i wszelkie jej wariacje, to coś co wizualnie często kojarzone jest z tym archetypem szwabowego szturmowca). Nie pisałem nigdzie, że gaz-maska, jest gorsza od "smuteczku" szturmowca. Po prostu u stormtrooperów ludzi oczekiwali jakiejś tam ekspresji, "ust", i myślę, że one zostały jednak zachowane. Starzy Snowtrooperzy natomiast, też pozbawieni byli mord.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mierzwiak - 16-08-2014

Nie wiem gdzie ty Mefisto widzisz na tym nowym hełmie uśmiech, główna część "ust" jest ułożona dokładnie tak samo jak w oryginale, pociągnęli tylko dalej linię ust (wciąż nie widzę tam żadnego uśmiechu), a połączenie z oczami to super pomysł.

Owszem, całość jest w stosunku do oryginału bardziej wygładzona, slick & sexy, ale z drugiej strony to takie trochę czepianie się z dupy, bo maski Szturmowców z Trylogii wcale nie były jakoś specjalnie ostrym, surowym projektem.