![]() |
|
The Avengers (2012) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54) +---- Wątek: The Avengers (2012) (/Thread-The-Avengers-2012--1855) |
RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Gal Anonim - 14-05-2012 Powiem tylko, że byłem dziś trzeci raz i bawiłem się chyba tak samo świetnie, jak przy pierwszym seansie. We wtorek ide czwarty raz, a pewnie będzie jeszcze po nim przynajmniej jeden, piąty. To na bank miłość. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Wawrzyniec - 14-05-2012 Ja będę się specjalnie głodził przed premierą DVD (żałuję, że nie BD). Zobaczymy, czy zostanie pobity rekord ustanowiony przez TDK - trzy seanse jednego dnia. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 14-05-2012 Cytat:(żałuję, że nie BD) Nie żałuj tylko odkładaj kasę, DVD na dzień dzisiejszy to już politowania godny przeżytek, szczególnie gdy chodzi o takie filmy. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Proteus - 14-05-2012 Najlepszy Marvel i jeden z najlepszych blockbusterów od wielu lat. Choć do orgastycznego zachwytu niektórych, trochę mi brakuje. Nie wymyślę niczego co nie zostało już tu przywołane. Dialogi, humor, perfekcyjne "spasowanie" postaci, akcja, aktorzy, tempo. Przez cały seans miałem banana na twarzy, ale zastanawiam się jak film wypadnie przy kolejnych podejściach. Z jednej strony, pomimo prostej fabuły, widać u Avengersów, pewien bardzo zgrabny, ogólny zarys. Nie tyle ekranizacja, co swego rodzaju hołd złożony kulturze komiksowych superhero, opus magnum Marvela i blockbuster niemal ostateczny. Sam pomysł kompletowania zespołu przez pół filmu, zmieszania ich razem, obserwowania efektów, aż wreszcie uwolnienia pary w formie wybuchowego finału, choć prosty jak konstrukcja cepa, sprawdza się rewelacyjnie. Jednak z drugiej strony, po seansie film wydawał mi się nieco pretekstowy. Tak jakby całość była złożona do kupy w sposób który przywodzi na myśl, po prostu jeden, wielki delivery-system dla one-linerów Wheadona. Kolejny seans może rozwiać te wątpliwości, ale z tym pewnie poczekam aż w Poznaniu zaczną wyświetlać wersję 2D. Nie wiem, czy to kiepska konwersja, chujowa jakość w multikinie, czy to jednak moje gały są niekompatybilne z tą technologią(łeb mnie po seansie nawalał niemiłosiernie). Na razie 8,5/10. Niżej nie zejdzie, a przy kolejnym podejściu, może dobić do mocnej 9. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 14-05-2012
RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Mefisto - 14-05-2012 (14-05-2012, 02:58)Proteus napisał(a): Kolejny seans może rozwiać te wątpliwości Kolejne są tak samo fajne, jak pierwszy - naprawdę. Cytat:ale z tym pewnie poczekam aż w Poznaniu zaczną wyświetlać wersję 2D. To szykuj trumnę, bo nie doczekasz, gdyż Aweńdżers wyświetlają jeno w trzydupy RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 14-05-2012 Obalania zarzutów w stosunku do Avengers ciąg dalszy :D http://www.avclub.com/articles/we-stuck-your-girlfriend-on-an-island-22-main-char,73825/?utm_medium=RSS&utm_campaign=feeds&utm_source=channel_film Nie, sposób w jaki Whedon potraktował postać Jane wcale nie kłóci się z zakończeniem Thora. Owszem, facet - idźmy już na całość - zakochał się w Jane, ale bądźmy szczerzy - ważniejszy od dopiero co poznanej laski jest dla niego jego brat, adoptowany :) czy nie, ale jednak brat z którym się wychowywał i z filmu jasno wynika, po co Thor przybył na ziemię, czym się kierował i jak wiele Loki dla niego znaczy. Jane może poczekać, grunt że wiedział, że jest bezpieczna. Swoją drogą to było doskonałe: - Co jest, boisz się piorunów? - Nie lubię tego co zwiastują. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Proteus - 14-05-2012 (14-05-2012, 16:21)Mefisto napisał(a): To szykuj trumnę, bo nie doczekasz, gdyż Aweńdżers wyświetlają jeno w trzydupyZostaje blu-r. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Arahan - 14-05-2012 Ależ fajny film. Przyznam szczerze, że ani jednego z komiksów z tymi bohaterami czy to solo czy w grupie nie miałem nawet w ręce. Hulka i Iron Mana znam z kreskówki, Kapitana Amerykę poznałem ze słabego filmu z lat 80, a cała reszta to dla mnie czarna magia. Wraz z całym projektem Marvela żeby przenieść Avengersów na duży ekran poznawałem każdego z bohaterów przez co miałem pojęcie jak wygląda cały ten świat. Sam film świetny. Śmieszny, emocjonujący, efektowny. Ani przez chwilę nie czułem, że ktoś robi ze mnie idiotę. Dostałem dokładnie to czego chciałem: Ameryka był staroświecko szlachetny i prawy, Iron Man ekstrawagancki, Thor buńczuczny, a Hulk ... Hulk po prostu wymiatał :) Aktorsko świetnie. Loki genialny. W Thorze był dużo słabszy, tutaj jest naprawdę dobry. Jego uśmiech, dialogi - świetna sprawa, Stark to samo. Scena w któej każdy z bohaterów jest pokazany podczas walki - coś pięknego. Podjazd Banera na motorze w finałowej sekwencji - morda sama się cieszy, bo umysł wie co za chwilę będzie. Masa świetnych scen, dialogów, itp, itd. Naprawdę dobre kino. W IMAXIE Katowice pełna sala :) P.S: Thanos zwiastuje ostry rozpierdziel w dwójce :D 9/10 RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Mefisto - 15-05-2012 A jak Pingwiny z Madagaskaru? RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Arahan - 15-05-2012 Lipa, dali odcinek, który widziałem 6 razy na CC ;) RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - nawrocki - 15-05-2012 Mega-dobry film. W kategorii kina blockbusterowego wręcz arcydzieło i wzorcowy przykład, jak powinno się takie filmy kręcić - pomimo mnóstwa akcji, nie zapominać o żadnym z bohaterów, podchodzić z dystansem do opowiadanej historii, ale w odpowiednich momentach dowalić nieco zdrowego patosu. Najlepsza scena? Wyłączając pierwsze kilkanaście minut, z WTF-akowym pojawieniem się Lokiego, cały film jest jedną wielką najlepszą sceną. Już zaplanowałem drugi seans. 8,5/10 RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - raven.second - 15-05-2012 Blockbuster doskonały? Nie, ale do ideału brakuje bardzo niewiele, a jako film oparty o komiks jest to ścisła czołówka. Jako przyjemna, pamiętliwa rozrywka sprawdza się świetnie i gdyby nie trochę zmarnowany potencjał Hawkeya, mogłoby być znacznie lepiej. Niemniej... HULK, SMASH. 8/10 RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Gal Anonim - 15-05-2012 :) RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Bogdan - 15-05-2012 Cytat:trochę zmarnowany potencjał Hawkeya Hm, ja nie odczułem zmarnowanego potencjału. W przeciwieństwie do reszty drużyny, Hawkeye'a znaliśmy do tej pory tylko z minutowego występu w Thorze, a oglądając Avengers bardzo szybko przyswoiłem tę postać. Fakt że czasu ekranowego ze wszystkich Avengersów ma zdaje się najmniej, ale to kwestia tego, że przez większość filmu jest sługą Lokiego (co zresztą też jest fajne, dobre rozwinięcie postaci). Na polu walki może też nie jest aż TAK fajny jak reszta teamu, ale nie oszukujmy się, mając taką konkurencję, w dodatku znaną dobrze widzom z poprzednich filmów, nie mógł być fajniejszy. ;) za to ma kilka dobrych scen typu strzelenie do kosmity stojąc do niego tyłem, albo znany z trailera strzał w locie. Jak na fakt że to postać wprowadzona na dobre dopiero w tym filmie, to i tak jest bardzo dobrze. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - raven.second - 15-05-2012 Mam na myśli raczej to, że wspominano o nim tak, jakby w filmie miał być kimś naprawdę wyjątkowym, a okazał się... kolejnym Avengerem. I walczył bardzo dobrze, lepiej niż Black Widow czy Cpt America jak na mój gust - zamiast typowej brutalnej siły myślał i działał na dystans. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Bogdan - 15-05-2012 Co do tego Budapesztu, to chyba właśnie ten dialog: - Budapeszt się przypomina. - Pamiętasz Budapeszt w zupełnie inny sposób, niż ja. czyni ich głębszą relację bardziej prawdopodobną. :) Albo to moja nadinterpretacja. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Gal Anonim - 15-05-2012 :) RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Arahan - 16-05-2012 Crov - świetne :D wg. boxoffice mojo - Worldwide: $1,008,295,436 w ciągu 11 dni :) Swoją drogą widziałem ten film wczoraj wieczorem i siedzi mi w głowie cały czas. Mam ogromną ochotę na kolejny seans. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 16-05-2012 Ja tobym musiał go jeszcze raz obejrzeć - bez 25 minut reklam i bez 3d, ażeby jeszcze raz ocenić. Sam fakt, że w przeciwieństwie do Battleship film mam w pamięci, powinien skutkować podwyższeniem oceny o jedno oczko dla Avengers i obniżeniem oceny dla tego pierwszego. I przydało by się zaliczyć seans CA:FA dla szerszego spojrzenia na avengersów. |