Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Lawrence - 24-12-2011

Dobry trailer, który chyba jasno sugeruje, że film ten będzie czymś więcej niż tylko obrazem dziejącym się w uniwersum "Aliena", gdyż i takie pojawiały się plotki. Ale dopóki nie zobaczę filmy się nie wypowiadam. Podobnie jak raczej nie zamierzam analizować różnych wyciekających informacji, co do których wiarygodności nie mamy pewności.

Czy w sumie można byłoby zmienić tytuł wątku na "Prometheus"?

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Bucho - 24-12-2011

Fake, nie fake i tak niezla rozpiska. Zeby sie nie okazalo, ze fanowski pomysl bedzie sto razy lepszy od prawdziwego ;)

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Gieferg - 24-12-2011

Zastanawiam się czy statek w tym filmie to aby na pewno ten sam statek co w Alienie (miejsce gdzie się rozbija niespecjalnie przypomina krajobraz LV426). Może to w ogóle jest jakiś inny SJ?

RE: Nowy film z serii "Alien"? - koronex1989 - 24-12-2011

Analiza trailera:

http://www.avpgalaxy.net/alien-movies/prometheus/teaser-trailer-analysis/

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Mierzwiak - 24-12-2011

Zdecydowanie za dużo szczegółów dotyczących fabuły wynika już z samego teasera. Trzeba będzie się zawziąć i nic już więcej nie oglądać, bo i po co? I tak stawię się w kinie w dniu premiery.

RE: Nowy film z serii "Alien"? - raven.second - 24-12-2011

(24-12-2011, 07:42)Gieferg napisał(a): Zastanawiam się czy statek w tym filmie to aby na pewno ten sam statek co w Alienie (miejsce gdzie się rozbija niespecjalnie przypomina krajobraz LV426). Może to w ogóle jest jakiś inny SJ?

Przeszukując zasoby sieci, natrafiłem na bardzo, bardzo ciekawą analizę paru ujęć - nie wiem, czy to jest w analizie zapodanej na avpgalaxy - ale pasuje do posta Gieferga. Otóż statek Space Jockeya może być innym, ponieważ

Krotko, SJ z Aliena to bio-uniform, wiec kosmita wyglada inaczej, ale na bank to humanoid - moze wiec byc wiadomo kto. Pytanie tylko, czy to my zbudowani jestesmy (ewolucja trwa) na jego podobienstwo, czy moze...wlasnie, spodziewam sie, ze bedzie wiecej wysokorozwinietych istot w tym filmie. My mielismy swoje kolonie, moze i oni takze maja. Rasa przeciwko rasie, jedni tworza ziemiopodobne planety - inne bobiki wpadaja i robia syf na miescie ;)

Teorie "fanów" mają to do siebie, że najczęściej (i na szczęście) się nie sprawdzają. Ewidentnie mamy tu do czynienia z jakąś infekcją, ale nigdy nie uwierzę, że członek załogi Prometeusza zmieni się w 2,5-3 metrowego, biomechanicznego (radzę oblukać wersję 1080p i przyjrzeć się jak wygląda jego skóra/uniform z typowymi, Gigerow-Alienowym motywami) obcego. Poza tym myślę że Scott oglądał District 9 i nie zamierza nam fundować powtórki z filmu Blomkampa.

Czy tylko ja dostrzegam podobieństwo między wysokim łysolem, a kamienną głową?

Aha, no i pamiętacie newsy o tym że miały być dwa prequele Aliena? O ile pomysł nie został spuszczony w kiblu wraz ze zmianą fabuły, to jeśli ma być jeszcze jeden film wątpliwe, by statek rozbijający się w trailerze był tym samym, na który trafiła załoga Nostromo.

RE: Nowy film z serii "Alien"? - shamar - 24-12-2011

(24-12-2011, 14:01)raven.second napisał(a): Przeszukując zasoby sieci, natrafiłem na bardzo, bardzo ciekawą analizę paru ujęć - nie wiem, czy to jest w analizie zapodanej na avpgalaxy - ale pasuje do posta Gieferga. Otóż statek Space Jockeya może być innym, ponieważ

To śmierdzi trochę tym filmem... No z Quaidem I Fosterem sprzed 2,3 lat.

[Obrazek: 402265_2957866425140_1215888587_33344885...3698_n.jpg]

RE: Nowy film z serii "Alien"? - military - 24-12-2011

Pandorum? Bez przesady.:)

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Mental - 24-12-2011

Zarąbisty w choooooj ten tizerek! Dopisuje niniejszym Prometeusza do listy najbardziej oczekiwanych filmów 2012 roku. Jeszcze tylko niech bozia sprawi, żeby było R-rated ulta violence facial abuse persuasive language i jestem oficjalnie w niebie!

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Albertino - 24-12-2011

A ja twierdzę, że wielka głowa i łysol, to dwie różne lokacje. Pierwsza na Ziemi (nie noszą skafandrów!), druga to wrak statku Jockeya.

Co do statku z "Aliena", to póki co w "Prometeuszu" wygląda mi on na ten sam (tylko ułożenie inne, ale pewnie się przewróci - jak wskazuje trailer). Planeta też raczej przypomina tę z jedynki.

Jeśli zaś mówimy o możliwości sequela, to czytałem kiedyś wypowiedź Lindelofa, że byłby on już czymś całkowicie oderwanym od serii o Alienie. Czyli pierwszy film może się skończyć tym, o czym wszyscy myślimy (Scott wspominał w podawanym tutaj wywiadzie, że ostatnie 8 minut filmu będzie dla nas znajome).

Co do eRki to w jednym ujęciu widzimy Rapace we krwi (to od tyłu, gdy upada). Poza tym Ridley obiecał eRkę na DVD, jak będzie w kinie - na razie nie wiadomo. Ale tak na logikę, to ciężko będzie ten film przemianować na PG-13. Jakieś cosiowe mutacje tam widzę, do tego ogólnie poniurasty nastrój. Nah.

(24-12-2011, 16:37)military napisał(a): Pandorum? Bez przesady.:)
Ale shamar ma rację, przecież to wygląda tak samo. Nawet fabuła podobna :)

Mierz, nie zrozumielismy sie - ja nie mowie, ze zmutowany czlowiek zmieni sie w Jockey'a, ja pisalem o oczywistosci jaka jest bioskafander i ze lysol, to pewnie jockey bez skafandra. Mozliwe, ze bedzie wiecej niz jedna rasa. Ogolnie sram po portkach, bo choc temat latwy do spierdolenia, to licze na cos mordowyjebczego ;)

Najlepszy motyw z trailera? Placz i przeprosiny z poczatku, Noomi wijaca sie w bolu i upadajaca przed wszystkimi - MEGA CIARY!!!

(24-12-2011, 16:43)Albertino napisał(a): A ja twierdzę, że wielka głowa i łysol, to dwie różne lokacje. Pierwsza na Ziemi (nie noszą skafandrów!), druga to wrak statku Jockeya.
Co do statku z "Aliena", to póki co w "Prometeuszu" wygląda mi on na ten sam (tylko ułożenie inne, ale pewnie się przewróci - jak wskazuje trailer). Planeta też raczej przypomina tę z jedynki.

Dwie lokacje, dwie planety. Ciekawe, czy scenarzysci nie zapomnieli o waznym motywie jakim byl "sygnalem ostrzegawczym" z pierwszego Aliena <ok>

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Craven - 24-12-2011

(24-12-2011, 16:43)Albertino napisał(a): Co do eRki to w jednym ujęciu widzimy Rapace we krwi (to od tyłu, gdy upada). Poza tym Ridley obiecał eRkę na DVD, jak będzie w kinie - na razie nie wiadomo. Ale tak na logikę, to ciężko będzie ten film przemianować na PG-13. Jakieś cosiowe mutacje tam widzę, do tego ogólnie poniurasty nastrój. Nah.

W dobie kopii cyfrowych nie byłoby problemem zrobić wersję R i PG13, chociażby, żeby zbadać jak to działa, jaki odsetek widzów pójdzie na R a jaki na PG13.

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Mierzwiak - 25-12-2011

(24-12-2011, 18:04)Bucho napisał(a): Mierz, nie zrozumielismy sie - ja nie mowie, ze zmutowany czlowiek zmieni sie w Jockey'a
Odnosiłem się do tego co napisał i wkleił raven.second :)

Dwie lokacje - dwie planety, zapewne, ale obstawiam że nie będzie scen na Ziemi.

Projekt wygląda tak cholernie obiecująco i intrygująco, że na dobrą sprawę wisi mi na ile będzie to zgodne z Alienem.

RE: Nowy film z serii "Alien"? - grimlock - 25-12-2011

Jakoś tak mi się skojarzyło, że Vickers pokazana w trailerze robi... pompki aby wrócić do formy po wybudzeniu ;) Jej wyraz twarzy bardziej pokazuje wysiłek niż obłąkanie.

Też jestem za tym, że Space Jockeye są raczej człowiekopodobni. Skoro wznieśli tą wielką skalną głowę to raczej na swoją cześć niż swojego "produktu", którym jest człowiek. Z kolei rozstaw otworów na oczy (na hełmie SJ) jest trochę za szeroki jak na dla statystycznego człowieka.

Kształt statku SJ, który wybucha/zderza się z czymś w powietrzu, następnie uderza w ląd - ma inny kształt kadłuba (po zniszczeniu) niż ten, który spoczął na LV-246. Brakuje tej charakterystycznej zwróconej ku dołowi stożkowej konstrukcji:

[Obrazek: derelict-alien-ship-645-75.jpg]

Dziwi mnie zachowanie Fassbendera, wyjmuje jakiś kompletnie nie znany obiekt z tajmniczego pojemnika bez rękawiczek. Owszem jest to android, ale zanieczyszczenia na jego dłoniach mogą skazić to, lub zakażenie może się rozprzestrzenić. Pewnie w filmie zostanie to jakoś sensownie pokazane :)

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Craven - 25-12-2011

Optymista :)
Obawiam się, że "to android" to jedyne wyjaśnienie jakie dostaniemy na brak rękawiczek.

RE: Nowy film z serii "Alien"? - Mierzwiak - 25-12-2011

(25-12-2011, 00:21)grimlock napisał(a): Brakuje tej charakterystycznej zwróconej ku dołowi stożkowej konstrukcji
Nope, ta część jest widoczna w zwiastunie na dwóch kadrach:

http://www.avpgalaxy.net/wordpress/wp-content/uploads/2011/12/jockeycraft01.jpg
http://www.avpgalaxy.net/wordpress/wp-content/uploads/2011/12/jockeycraft03.jpg

RE: Nowy film z serii "Alien"? - shamar - 25-12-2011

(24-12-2011, 17:40)Mierzwiak napisał(a):
(24-12-2011, 16:37)military napisał(a): Pandorum? Bez przesady.:)
Ale shamar ma rację, przecież to wygląda tak samo. Nawet fabuła podobna :)

Tam były mutanty polujące na załogę. Tu jest mutant polujący na załogę. Wcale nie wygląda podobnie. Odnoszę wrażenie, że wręcz sugerowali się takimi zagrywkami. Bo "po ch." w prequelu Aliena zmutowany kolo, atakujący załogę? To wygląda jakby wcisnęli na siłę taki motyw.