Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Transformers (2007) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: TRANSFORMERS UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-TRANSFORMERS-UNIVERSE--68)
+---- Wątek: Transformers (2007) (/Thread-Transformers-2007--330)

- Dr_Bakier - 15-08-2007

Oconnel, nie obawiaj się straty kasy. Jak czytam wypowiedzi Mentala to mam wrażenie że on oglądał inny film, szanuje zdanie kolegów z forum, tymbardziej że panowie wszystko solidnie uzasadniają (ale te argumenty do mnie nie trafiają , hehe). No ale jak widze podpis w stylu "Transformers 1/10" albo tekst w stylu walki są kiepskie, to normalnie witki mi opadają :D Walki są rewelacyjne, nie potrafie sobie wyobrazić jak mogą się one nie podobać. Optimus vs Bonecrusher to małe arcydzieło, muzyka, odgłosy, przemiany i wymiana argumentów siły są bezbłedne. Albo krótka chwila gdy dwa główne roboty zaczynają do siebie strzelać. Nie chce mi sie powtarzać tego co napisałem w recenzji. Film wymiata i nie zważając na negatywne komentarze lozy szyderców polecam wybrać się do kina.Na pewno to nie jest tak że za pare lat nikt nie bedzie o tym filmie pamiętał, że zapomni się o nim jak np o "Reign of Fire" (świetny pomysł, solidne efekty ale film przeszedł bez echa). Giną ludzie, nie ma zwisających bebechów i lejącej się na boki juchy ale ofiary są (spojlery: skorpion przebija na wylot żołnierza, giną piloci F22, Megatron zabija techników pod tamą, "popycha" człowieka albo rzuca minivanem). Ostatnio w dzidzinie FX WETA była na topie , trylogia "Władcy.." i żywy małpiszon w King Kongu, teraz na tron powraca ILM w glorii i chwale, i sam powiedz , czy to nie jest warte tych głupich kilkunastu zł :?: :D

- military - 15-08-2007

Dr_Bakier napisał(a):skorpion przebija na wylot żołnierza

Gratuluję bogatej wyobraźni.

Cytat:giną piloci F22

Niewidoczni.

Cytat:Megatron zabija techników pod tamą

Niewidocznych.

Cytat:"popycha" człowieka

Nie jest powiedziane czy zginął.

Cytat:albo rzuca minivanem

Pustym.

- Mental - 15-08-2007

Dr_Bakier napisał(a):Na pewno to nie jest tak że za pare lat nikt nie bedzie o tym filmie pamiętał

założymy się? za dwa lata wyjdą nowe Transformery i jak sądzisz, kto będzie pamiętał o tych tutaj? już widzę entuzjastyczne recenzje: "Zapomnijcie o TFach 2007, teraz to dopiero jest wypał na maksa. Walki jeszcze lepsze, roboty jeszcze większe, odgłosy jeszcze bardziej super". TFy należa już do przeszłości, sa technicznym przeżytkiem. na horyzoncie widze już wielkie farmy renderujące (1 klatka = 48 godzin renderingu). Nowy Optimus ze mega świecącym pancerzem ratuje wszechświat przed Galvatronem ze stopu węglowego, który ma wąsy i bródkę jak hiszpański matador.

- Dr_Bakier - 15-08-2007

jestem na 90% pewien że ten piaskowy skorpion przebił kolcem jednego z żołnierzy. W F22 musieli być piloci bo same nie latają ;) no i słyszałem ich głosy (coś w stylu "co to jest" albo "zdejmijcie go"). Minivan też chyba był w ruchu wiec ktos musial kierować. A że nie było w nich ludzi? Na filmie tego nie widać, nawet autobus przepołowiony przez Bonecrushera okazał sie pusty dopiero na stopklatce , co by dało dorobienie tam cyfrowych ciał skoro i tak ich nie widać podczas normalnego seansu?

Mental napisał(a):
Dr_Bakier napisał(a):Na pewno to nie jest tak że za pare lat nikt nie bedzie o tym filmie pamiętał

założymy się? za dwa lata wyjdą nowe Transformery i jak sądzisz, kto będzie pamiętał o tych tutaj? już widzę entuzjastyczne recenzje: "Zapomnijcie o TFach 2007, teraz to dopiero jest wypał na maksa. Walki jeszcze lepsze, roboty jeszcze większe, odgłosy jeszcze bardziej super".
ok, nie bede prorokował ale w ten sposób można mówić o wielu filmach. pierwszy "Jurassic Park", doczekał się sequeli, wiecej lepiej itd. i wszyscy nadal pamiętają o jedynce. Podczas oglądania czwartego "Aliena" też wszyscy pamietali o pierwszej części.

- Mental - 15-08-2007

T2, starcie na zapleczu centrum handlowego. Ginie niewinny człowiek, bo znalazł się na linii strzału. To jest śmierć.

Cytat: pierwszy "Jurassic Park", doczekał się sequeli, wiecej lepiej itd

więcej - tak. lepiej - nie. transformery adresowane są do grupy wiekowej (nie chce zawyżać) pomiędzy 6-10 lat. taką publikę można kupić wyłącznie lizakami. im lizak bardziej kolorowy, tym większe zyski.

- Mierzwiak - 15-08-2007

Dr_Bakier napisał(a):Walki są rewelacyjne, nie potrafie sobie wyobrazić jak mogą się one nie podobać.
Ja nie powiedziałem że mi się nie podobają. Tylko nie robią na mnie wrażenie, bo a) często są pokazane ze zbyt bliskiej odległości; b) jak mogę się ekscytować walkami maszyn które są durne i wygłaszają badziewne teksty? Sorry, nie potrafię.

Cytat:Optimus vs Bonecrusher to małe arcydzieło, muzyka, odgłosy, przemiany i wymiana argumentów siły są bezbłedne.
Ta walka trwa ledwo ponad 30 sekund i znowu - jest źle pokazane, poza jednym ujęciem kiedy spadają z autostrady, jest kompletnie pozbawiona rozmachu.

Cytat:Film wymiata
Przepraszam, czy to jest ARGUMENT?

Cytat:Na pewno to nie jest tak że za pare lat nikt nie bedzie o tym filmie pamiętał
Ja będę, bo niestety o tak złych filmach pamiętam, właśnie dlatego że są złe.

Cytat:skorpion przebija na wylot żołnierza
Maul przebił Qui Gona w TPM z kategorią PG, i co z tego?

Cytat:"popycha" człowieka
Dokładnie, popycha, zamiast rozgnieść potężnym ciosem, skoro "nie zasługuje by żyć".

Cytat:albo rzuca minivanem
military, akurat ten minivan jechał więc są w nim ludzie, ale niekoniecznie musieli zginąć.

Cytat:teraz na tron powraca ILM w glorii i chwale, i sam powiedz , czy to nie jest warte tych głupich kilkunastu zł :?: :D
ILM wróciło na tron w zeszłym roku dzięki arcygenialnym efektom w Piratach 2, a teraz 3 (Davy Jones!). Wykreowanie robotów to żadne wyzwanie, to kolejne świetne efekty i nic poza tym. Czym różnią się choćby od tych w Ataku Klonów? Moim zdaniem niczym.

Dr_Bakier napisał(a):nawet autobus przepołowiony przez Bonecrushera okazał sie pusty dopiero na stopklatce , co by dało dorobienie tam cyfrowych ciał skoro i tak ich nie widać podczas normalnego seansu?
Ja widzę to na filmie, nie na stopklatce.

- Mierzwiak - 15-08-2007

Mental napisał(a):że jak??? :)
MOŻĘ nie materiał na arcydzieło :wink:

Jakuzzi napisał(a):Ale rozmawialismy o Transformerach Baya - a one sa, z tego co wszyscy mowia, 'bayowskie', takie mialy byc, wszystko na to wskazywalo. Zarzucanie facetowi, ze mogl zrobic co innego od tego, co chcial zrobic, jest kapke bezsensowne.
Ale żaden zwiastun czy spot nie wskazywał że będzie to dwugodzinna seria kretynizmów z takimże humorem. Jak już mówiłem, byłem wyjątkowo głupi, skoro sądziłem że Bay jest w stanie nakręcić coś fajnego.

- Mental - 15-08-2007

Jakuzzi, daj se powiedzieć:) Mierzwiak wspomniał o zwiastunie. zwiastun dawał nadzieje na odrobinę powagi, szczyptę "mroczności". tymczasem film jest komedią dla małych dzieci, które nie nauczyły się jeszcze posługiwać ironią.

- D'mooN - 15-08-2007

Dr_Bakier napisał(a):Film wymiata i nie zważając na negatywne komentarze lozy szyderców polecam wybrać się do kina.

Ja również - pędźcie ile sił w nogach! Zabierzcie ze sobą przyjaciół i rodziny!

Możecie też wziąć banknot dwudziestozłotowy i go podpalić. Ubaw zdecydowanie większy:)

- Mierzwiak - 15-08-2007

I w tym miejscu twórcom zwiastuna należy się pochwała za to jak świetnie odwalili swoją robotę. Pomijam że tak naprawdę większość efektownych ujęć się w nim pojawiła bo nie o to chodzi, ale w trailerze nie znalazła się ani jedna scena z żadnym debilnym gagiem, żaden potworny dialog. No, może poza gadką o robocie japońskiej produkcji w którymś z trailerów czy spotów. Nic dziwnego że nie tylko ja się nabrałem, ale drugi raz się nie dam.

- Dr_Bakier - 15-08-2007

Ok, tu już rozbijamy się o percepcje poszczególnych jednostek :D Mierzwiak widzi puste pojazdy podczas normalnego seansu, ja nie, a military nie zauważył sceny z przebijanym przez skorpiona żołnierzem (co jest oczywistym dowodem że giną ludzie) i widzi puste minivany i F22 chociaż te mają tak zaciemnione szyby ze nie widać czy ktoś w środku siedzi czy nie.
http://img406.imageshack.us/img406/8721/tfbp1.jpg

- Mental - 15-08-2007

a nie można tego nakręcić tak, żeby nikt nie miał wątpliwości?
wiem, naiwne pytanie:)

- Mierzwiak - 15-08-2007

Dr_Bakier, w momencie kiedy robot przebija się przez autobus pojawia się ogień i na jego tle widać, że jest pusty. Jeśli tego nie widzisz, proponuję udać się do okulisty. I nie ma w moich słowach złośliwości.

- Dr_Bakier - 15-08-2007

tzn rozbryzg krwi przebijanego żołnierza, zamiast vana kabriolet z którego wysypią się ludzie a w F22 bardziej przezroczyste szybki dzięki czemu widać pilotów (czego by pewnie moje gałki oczne nie zarejestrowały)? czy dzięki temu film byłby lepszy?

Mierzwiak napisał(a):Dr_Bakier, w momencie kiedy robot przebija się przez autobus pojawia się ogień i na jego tle widać, że jest pusty. Jeśli tego nie widzisz, proponuję udać się do okulisty. I nie ma w moich słowach złośliwości.
ok, to było tak, kamera ślizga się nad asfaltem, podjeżdża do bonecrushera, wielki żółty pojazd wrzeszczy i w ruchu zaczyna się transformować. To samo robi TIR , też nie hamując, opony trą o asfalt. Bonecrusher ślizga sie po asfalcie i trafia w bus a za chwile oba roboty będą się napieprzać. Po prostu nie zarejetsrowałem tej chwilki kiedy z tyłu palą się płomienie i siedzenia są puste. Założe się że nie zauważy tego 95% widzów.

- Mierzwiak - 15-08-2007

Widzisz, tu nie chodzi o to ile % widzów to zauważy a ile nie, ale o to że autobus jadący autostradą w środku dnia jest PUSTY (widać tam kierowcę, niesamowite!).

A zatem mamy tu dwa składniki: widowiskowe ujęcie robota przebijającego autobus (jak najbardziej na plus) i idiotyzm w postaci braku ludzi w autobusie (minus!). Taki jest cały film, rzeczy dobre wymieszane są ze złymi, a wynikiem jest nic innego jak bayowska kupa.

- Mental - 15-08-2007

no ja mam trochę inne zdanie: rzeczy złe wymieszane są tu z jeszcze gorszymi.

- Mierzwiak - 15-08-2007

Więc może wyrażę się inaczej: kilka fajnych rzeczy wymieszanych jest z toną rzeczy złych. That's all.

PS. Nawet na tak małej wersji to widać.

[Obrazek: trbf8.gif]

- Dr_Bakier - 15-08-2007

skoro zagłębiamy się w detale to nie widać czy tylne siedzenia są zajęte czy nie, a ktoś może siedział z przodu ale na okrzyk kierowcy (ej ludzie , wielkie wqrwione coś slizga się w naszym kierunku z prawej strony) schował głowe miedzy kolana :D
Bayowska kupa? ten film jest cały Bayowski, slomo, opaleni bohaterowie, patos i wszechobecny humor. W przeciwienstwie do wcześniejszych filmów Baya jest bardziej młodzieżowy bo nie może być na tyle poważny na ile są poprzednie. Zbliżająca się do Ziemi asteroida, atak na Pear Harbor czy śledztwo dwóch policjantów , to tematy na dorosłe filmy. Film o zmieniających sie w pojazdy robotach nie moze być skierowany do widzów dorosłych, a w kazdym razie nie widowisko za taką kasę, to nierealne.

- Mierzwiak - 15-08-2007

Dr_Bakier napisał(a):Film o zmieniających sie w pojazdy robotach nie moze być skierowany do widzów dorosłych, a w kazdym razie nie widowisko za taką kasę, to nierealne.
A kto mówi że to ma być film dla dorosłych? No dobra, Mental chce R, ale film dla młodzieży nie musi od razu być pisany pod cierpiących na niedobór punktów IQ przychlastów, a do takiej widowni TO jest skierowane.

No ale jak już pisałem, nie wymagajmy od Baya cudów. Założę się że gdyby dostał porządny scenariusz, albo sam przepisałby go od nowa, albo zatrudnił do tego jakichś patałachów. To nie jest reżyser, to człowiek który filmuje wraki, bawi się zwolnionym tempem i filmuje pod słońce.

- Dr_Bakier - 15-08-2007

Mierzwiak napisał(a):... nie musi od razu być pisany pod cierpiących na niedobór punktów IQ przychlastów.
a pomijając sikającego robota ten film twoim zdaniem jest dla przychlastów bo...