Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron (/Thread-Sequele-Avatara-2022-2027-re%C5%BC-James-Cameron--4673)

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Dr Strangelove - 22-11-2022

Słabe/10
Pierwszy raz udało się ściągnąć mnie do kina, tutaj nie ma takiej możliwości.

Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - zombie001 - 22-11-2022

Wygląda lepiej niż zdecydowana większość blockbusterow od czasów Avatara, a tutaj i tak płacze...

Koniec świata.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - yacajackowski - 22-11-2022

Z tymi płaczami to bym nie przesadzał, ale może po prostu co niektórzy (Ja na przykład) chciałbym coś więcej niż niebiescy ludzie, na niebieskiej wodzie pływający na niebieskich stworach.
Tym bardziej, że jak zobaczyłem że młody Jake "musi nauczyć się pływać" to sorry, ale nie chce mi się drugi raz oglądać tego samego, nieważne jak piękne by to było.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Corn - 22-11-2022

Cameron kiedyś: Obawy przed supremacją technologii, walka z kosmicznymi potworami, eksploracja głębin
Cameron dziś: Łiiiiiii kosmiczne koty

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Dr Strangelove - 22-11-2022

(22-11-2022, 11:35)zombie001 napisał(a): Wygląda lepiej niż zdecydowana większość blockbusterow od czasów Avatara, a tutaj i tak płacze...

Koniec świata.

Znowu tandetna fabuła a jak na 13 lat czekania na cud to dupy nie urywa. A że może będzie lepsze od jakiegoś kiepskiego Marvela...

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Pelivaron - 22-11-2022

James powiedział, że Avatar 2, aby wyjść na zero musi zarobić 2 mld dolarów na świecie.

Cytat:Cameron apparently told Disney and 20th Century Studios executives that his sequel budget was so high it represented “the worst business case in movie history.” According to the director’s estimates, “you have to be the third or fourth highest-grossing film in history. That’s your threshold. That’s your break even.”

https://variety.com/2022/film/news/avatar-2-budget-expensive-2-billion-turn-profit-1235438907/

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - yacajackowski - 22-11-2022

Oby mu się udało ale jakoś nie wierzę Uśmiech

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Lashly - 22-11-2022

Właśnie miałem zapytać ile musi zarobić, by Cameron dostał te swoje pięć filmów. Nie wiedziałem, czy dojdzie do miliarda a tu okazuje się, że raczej na pewno skończy się na trzech filmach zamiast pięciu. W ostatnim wywiadzie trochę to wyglądało jakby Cameron przygotował się na tą ewentualność. Ja obejrzałem pierwszego Avatara w kinach bo sci fi Camerona było częścią mojej filmowej edukacji. Pamiętam gdy film Titanic był nowy, ale T1, T2, Aliens czy The Abyss powstały przed moim urodzeniem. Obejrzałem je bo te filmy otaczał kult i okazały się tak dobre jak ich opinia więc chciałem w kinach ujrzeć tego Camerona. Dostałem coś boleśnie przeciętnego i Avatar szybko zniknął z powszechnej świadomości. Młodsze pokolenie może mieć jeszcze mniejszy związek z Cameronem nawet jeśli mają kogoś, kto pokazał im jego klasyki ostatnim filmem był jednak Avatar a to tak średnio.
A2 będzie miał niewielką konkurencje, głównie Shazam 2, ale to i tak nie wystarczy na dwa miliardy. I nawet jeśli Avatar zostanie głównie zapamiętany jako coś co zajęło uwagę Camerona przez ostatnie dekady jego kariery przez co być może straciliśmy coś potencjalnie znakomitego, to jak już obmyślił te pięć filmów to szkoda, że to najpewniej nie dojdzie do skutku.

No i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że filmów nie robi się by wyszły na zero. Tak jak w poprzednim wywiadzie zauważył Cameron jeśli Disney zauważy tendencje spadkową (a na pewno tak będzie) będzie musiał zmienić zakończenie trzeciej części by dokończyć historię.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - deymos - 22-11-2022

Wygląda jak totalne ksero pierwszej części, większy remake części pierwszej niż w przypadku Terminatora.

Do kina na to na pewno nie pójdę.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Albertino - 22-11-2022

Wg ostatnich prognoz w USA ma być 650mln, co na świecie dałoby przynajmniej 1,5mld. I myślę, że tyle, a nawet trochę więcej powinien zarobić. Co daje wynik daleki od jedynki, ale chyba się ten biznes opłaci, wiec bez przesady. Na film jest z pewnością większy hype niż na któregokolwiek Marvela w tym roku, więc miliard z górą jest poza dyskusją, a jest duża szansa, ze to będzie drugi najbardziej kasowy film ery post-pandemicznej (po ostatnim Spider-Manie) więc jeśli coś takiego już nie będzie się opłacać, to można rzec, że ludzie już nie chcą oglądać blockbusterów. Bo że mamy już lekki przesyt superhero, to widać gołym okiem.

Btw czy mi się wydaje czy na’vi gadający ze sobą po angielsku są z deczka bez sensu? Powtórzyłem sobie ostatnio pierwszy film i tam miało to z grubsza ręce i nogi.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - shamar - 22-11-2022

To znaczy, że on tej 4 i 5 nawet nie zaczął kręcić? To potencjalnie też by je robił z 10 lat?

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Albertino - 22-11-2022

4 i 5 są w jakiejś niewielkiej części nakręcone, bo studio się nie zgodziło na takie ryzyko żeby to wszystko na raz ogarnąć. Te części teoretycznie powstałyby szybciej, bo są już zaplanowane i technologia jest gotowa, wiec obstawiam max 4 lata między 3 i 4 :d

Dwie pierwsze w sumie kręcił z 30 lat, więc kolejne trzy to łatwo policzyć - 45 lat i moglibyśmy cieszyć się z końca pięcioczęściowej sagi...

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - al_jarid - 22-11-2022

Ciekawe czy każda z nich miała być taką kopią jedynki.

W I Jake uczył się Pandory.
W II syn Jake'a uczy się Pandory.
W III wnuk Jake'a będzie się uczył Pandory.

Niewyczerpane źródło fabuł.

Co do Navi mówiących po angielsku to może jakoś to wyjaśnią sensownie. Przecież pewnie cała rodzina Jake'a i on sam na co dzień gadają w tym języku.

Co do kręcenia, to już kilka razy było:
2 i 3 razem kręcili + część materiału do 4 ze względów logistycznych.

Po ok 20 stronach scenariusza 4 jest 6-cio letni przeskok czasowy, więc Cameron mógł to odłożyć na później.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - simek - 22-11-2022

Przyjemnie to wygląda, ja tam czekam na seans, chociaż rzeczywiście zbyt niebieskie wszystko, liczę że przez trzy godziny projekcji będzie jednak większą różnorodność miejscówek.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - shamar - 22-11-2022

A cały scenariusz ma z 33 strony.

RE: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Dirk - 22-11-2022

Trailera na raze nie oglądałem (może się złamię). Do kina idę, choć nie czekam na ten film jakoś mocno Uśmiech

To i tak więcej niż scenariusze Marveli i DCkow.
Duży uśmiech

A tak na poważnie to ja myślę, że fabuła jednak jakoś ewoluuje w dalszych częściach. Oni w 2 są na misji kolonizacyjnej. Ludzie pewnie zostaną na Pandorze na dłużej i przyczynią się do jej degradacji co będzie miało jakiś epicki finał w 5.