![]() |
|
Ile razy w roku w kinie? - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26) +--- Wątek: Ile razy w roku w kinie? (/Thread-Ile-razy-w-roku-w-kinie--234) |
RE: Ile razy w roku w kinie? - kordian_slowackiego - 31-12-2020 Tak się zastanawiam czy ja jestem jedyną osobą na forum która była na najbardziej dochodowym filmie tego roku? ^^ RE: Ile razy w roku w kinie? - nawrocki - 05-02-2021 Kina otwarte od 12 lutego. RE: Ile razy w roku w kinie? - Gieferg - 05-02-2021 Żaden z filmów, na które mógłbym się wybrać i tak nie ma premiery w najbliższym czasie :P RE: Ile razy w roku w kinie? - simek - 05-02-2021 Obstawiam scenariusz jak po pierwszym zamknięciu, czyli że Cinema City się nie otworzy, bo cóż tutaj włożyć do repertuaru w przyszłym tygodniu? RE: Ile razy w roku w kinie? - Kryst_007 - 05-02-2021 Do obejrzenia będzie przynajmniej "Nomadland", "Soul", "Promising Young Woman" i być może "Mank" (o ile nie darowano już sobie z dystrybucją w kinach studyjnych). RE: Ile razy w roku w kinie? - Pelivaron - 09-02-2021 No to w piątek pierwsza tegoroczna wizyta w kinie :) Na dzień dobry "Sound of Metal" :) Na drugi dzień prawdopodobnie "Na rauszu". RE: Ile razy w roku w kinie? - Negatywny - 10-02-2021 akurat jakby chcieli to byłoby co puszczać, zaczynając od filmów które miały premierę kiedy kina były zamknięte typu WW, nie mówiąc już o tym że: https://www.nme.com/news/film/the-lord-of-the-rings-remastered-trilogy-to-be-shown-at-imax-theatres-in-the-us-2872999 w ogóle nie rozumiem czemu oni nie napierdzielają klasyków od rana do wieczora. z pół roku przed pandemią byłem na zremasterowanym matrixie i poszedłbym teraz jeszcze ze 3 razy, nie mówiąc już o tych wszystkich terminatorach, back to the future itd. RE: Ile razy w roku w kinie? - simek - 10-02-2021 Co do LOTRa: w polskim kinie i tak nie uświadczysz projektorów 4k, więc pokazywanie zremasterowanych wersji nie ma sensu. A jeśli nie wiesz czemu się czegoś nie puszcza, to najpewniej chodzi o pieniądze :) Właścicielowi praw do takiego Terminatora najpewniej trzebaby sporo zapłacić za projekcję, a cholera wie ile osób by na coś takiego przyszło. Przecież to nie tak, że ściągasz z półki Blu raya, ogłaszasz że o 2030 robisz seans i wszystko co dostaniesz z biletów wlatuje do twojej kieszeni. RE: Ile razy w roku w kinie? - Negatywny - 10-02-2021 (10-02-2021, 10:45)simek napisał(a): Co do LOTRa: w polskim kinie i tak nie uświadczysz projektorów 4k, więc pokazywanie zremasterowanych wersji nie ma sensu. Ale to nie tylko rozdzielczość się zwiększa, przy takim remasterze ale różne inne też. Poza tym ta zwiększona rozdzielczość i tak byłaby odczuwalna. Ostatnio jak oglądałem LOTRa to było w moim miejskim kinie z cerowanym ekranem także każdy pretekst dobry, żeby to puścić jeszcze raz na współczesnym sprzęcie. Remaster matriksa wyglądał zajebiście. (10-02-2021, 10:45)simek napisał(a): Właścicielowi praw do takiego Terminatora najpewniej trzebaby sporo zapłacić za projekcję, a cholera wie ile osób by na coś takiego przyszło. No nie wiem jaką te bankrutujące wytwórnie mają teraz pozycję negocjacyjną, myślałem, że by się cieszyli że wpadło pisiąt groszy. Bardziej bym obstawiał, że fizyczny koszt zorganizowania takiego seansu, dystrybucja kopii i amortyzacja projektorów nie zwróciłaby się. Ale z drugiej strony jest to inwestycja w marketing, bo im bardziej się ludzie odzwyczają tym potem będzie trudniej. RE: Ile razy w roku w kinie? - simek - 10-02-2021 No tak, nie tylko rozdzielczość większa, ale projektorów z HDR też w Polsce nie ma. Ogólnie ja bym chciał jakiś maraton Władcy, bo jeśliby użyć zremasterowanego materiału i puścić go z projektora 2K w SDR to i tak byłoby bardzo dobrze. RE: Ile razy w roku w kinie? - Gieferg - 10-02-2021 No, z pewnością woskowe, upscalowane 4K LOTRa na dużym ekranie byłoby super <vomit>>, zwłaszcza bez HDR, które ponoć jest jedynym usprawiedliwieniem sięgania po tę wersję (ewentualnie jeszcze poprawione kolorki w FOTR jeśli kogoś bolały te w wersji Blu-ray). Cytat: pół roku przed pandemią byłem na zremasterowanym matrixie Matrix to lepszy przykład czegoś, co warto puścić w kinie, jego zremasterowali jak należy. RE: Ile razy w roku w kinie? - Negatywny - 10-02-2021 (10-02-2021, 14:46)Gieferg napisał(a): <vomit> Musisz mi wytłumaczyć co jest na tym zdjęciu. RE: Ile razy w roku w kinie? - Gieferg - 10-02-2021 Jeśli nie widzisz co jest nie tak z tym ujęciem po wyświetleniu go w pełnym wymiarze to żadne tłumaczenie ci nie pomoże. RE: Ile razy w roku w kinie? - Negatywny - 10-02-2021 aha, mhm, to bardzo ciekawe, dzięki. RE: Ile razy w roku w kinie? - simek - 10-02-2021 Aż muszę sprawdzić jak ten fragment wygląda na ripie, bo tak rzucałem okiem i na telewizorze nie widziałem aż takiej plasteliny. RE: Ile razy w roku w kinie? - Gieferg - 10-02-2021 To jest akurat skrajny przypadek, ale przeglądałem setki screenshotów i o ile magiczna moc HDRu której nie miałem okazji poznać, nie działa tam jakichś cudów, to jest słabo i szkoda czasu na taki upgrade, szczególnie że Jackson zabawił się w Lucasa i sobie to i owo popoprawiał - np wygasił kolory w scenach flashbacków i dodał rozmazaną obwódkę, żeby było jak w drugim i trzecim Hobbicie. https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=15008&d2=5242&s1=156548&s2=48969&i=8&l=0 Poza tym zmienił zupełnie kolorystykę, zwłaszcza Two Towers. https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=15008&d2=5242&s1=156553&s2=48974&i=13&l=0 Anyway... Do kina bym nie poszedł, no ale ja na LOTRze w kinie już byłem (Na FOTR nawet trzy razy) i starczy :P RE: Ile razy w roku w kinie? - Danus - 10-02-2021 I tutaj pieprzenie Giferga, ze LOTR w 4K to nieogladalna plastelina. Posilkuje sie z scrennami z neta, nigdy nie widzial tego na porzadnym sprzecie, prawi wyroki jakby mial racje. A nie ma. Negatywny nie musisz sie tam niczego doszukiwac, ten kadr w ruchu na zywo nie wyglada tak jak ci to mowi Gieferg. RE: Ile razy w roku w kinie? - Gieferg - 10-02-2021 Miałem napisać, odliczanie, aż wpadnie Danus i... Napisałem tylko i wyłącznie o tym jak wyglądają screenshoty, jak również o tym, że nie widziałem tego w HDR (i na 99,9% nie zobaczę). Natomiast ocenianie na podstawie screenshotów tego jak film wygląda bez HDR się zwykle sprawdza - bo robię to przed zakupem wielu wydan na blu-ray i jakoś nigdy nie byłem zaskoczony tym co potem zobaczyłem w ruchu, no a tu była mowa o, uwaga, uwaga - oglądaniu bez HDR. Natomiast Danuśka klaszcze uszami z radości oglądając woskowe ścierwa pokroju tzw "remastera" Terminatora 2, a psioczy choćby na "Wojnę światów" która akurat wygląda na blu-ray znośnie (choć w 4K wyraźnie lepiej), więc jak ktoś się chce kierować jego opiniami to powodzenia życzę :) LOTR w 4K to upscal obsrany tu i tam DNRem - fakt. LOTR w 4K to rewizjonizm w czystej postaci - fakt. Pod pewnymi względami LOTR w 4K wygląda lepiej niż jakiekolwiek dotychczasowe wcielenie tego filmu - również fakt. Ale jeśli ktoś chce zobaczyć dobrze odrestaurowany film w 4K to Matrix i Blade Runner czekają :) RE: Ile razy w roku w kinie? - kordian_slowackiego - 19-07-2021 Pierwszy seans w 2021 za mną (F9). Film jaki jest każdy wie ale ja i tak dobrze się bawiłem bo doskonale wiedziałem na co się piszę, a na dodatek nie ja płaciłem B) RE: Ile razy w roku w kinie? - Gieferg - 19-07-2021 Też zaliczyłem F9 jako pierwszy seans w tym roku, tym sposobem mam już o jeden seans więcej niż w zeszłym roku. |