Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
True Detective [HBO] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: True Detective [HBO] (/Thread-True-Detective-HBO--3402)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

RE: True Detective [HBO] - Gal Anonim - 07-04-2018

Na pewno nie jest to rak w najczystszej postaci, bo ma dobre elementy, a dla Farrella i Vaughna to pewnie zrobie nawet powtórkę.

RE: True Detective [HBO] - Mental - 08-04-2018

Hitch napisał(a):nie ruszaj drugiego sezonu. To rak w najczystszej postaci.

Nieprawda. Drugi sezon zyskuje z każdym obejrzeniem. Ma kilka motywów, które usunąłbym wpizdu, ale wszystko to blednie przy całościowym odbiorze. Wiele rzeczy podoba mi się nawet bardziej niż w sezonie 1 (m.in. brak wciskanej na siłę metafizyki, nad którą spuszczają się potem krytycy czy domorośli filozofowie). Sezon drugi to kino sensacyjne z elementami "Bohemian Grove". i za to jest kciuk w górę.

RE: True Detective [HBO] - ar23s - 08-04-2018

Mental napisał(a):Nieprawda. Drugi sezon zyskuje z każdym obejrzeniem.

Kwestia subiektywna. Mnie osobiście wymęczyło pierwsze kilka odcinków i odpuściłem sobie drugi sezon. Matthew dał świetny popis aktorski, więc oczekiwania na kolejną historię były wielkie. Zrobiono niestety tanią sensację z niezbyt udanymi postaciami, które były obojętne dla widza i kompletnie bez wyrazu. Ale co kto lubi.

Nie były obojętne dla widza i nie były bez wyrazu. To jest kwestia obiektywna na podstawie mojej opinii, która jest prawem.

RE: True Detective [HBO] - Kluski - 08-04-2018

(08-04-2018, 18:56)ar23s napisał(a): Zrobiono niestety tanią sensację z niezbyt udanymi postaciami, które były obojętne dla widza i kompletnie bez wyrazu. Ale co kto lubi.

Kolin chce z Tobą porozmawiać.

[Obrazek: kolinpng_qnsrrhq.png]

Ta rozmowa już się odbyła, od 3:30

RE: True Detective [HBO] - simek - 08-04-2018

(08-04-2018, 00:33)Mental napisał(a): Nieprawda. Drugi sezon zyskuje z każdym obejrzeniem. Wiele rzeczy podoba mi się nawet bardziej niż w sezonie 1 (m.in. brak wciskanej na siłę metafizyki, nad którą spuszczają się potem krytycy czy domorośli filozofowie)
Wolę gdy filozofowie się spuszczają nad sensownym gadaniem Rusta niż słuchać filozofowania Vince'a Vaughna, przecież to była taka tragedia że głowa bolała.
W pierwszym sezonie zagrało wszystko - to skończone arcydzieło, drugi sezon ma świetne postaci, muzę w czołówce i tyle.

Cytat:niż słuchać filozofowania Vince'a Vaughna, przecież to była taka tragedia że głowa bolała.

Ale kiedy on filozofował? Wskaż scenę/monolog.

Poza tym ja nigdzie nie pisałem, że monologi Rusta były suche czy bezsensowne. Pisałem o wciskaniu na siłę "metafizycznej nadbudowy" do sprawy kryminalnej dotyczącej gangu pedofilów.

RE: True Detective [HBO] - Mierzwiak - 08-04-2018

Tylko że ta "metafizyczna nadbudowa" wynikała z charakteru postaci i była kurewsko ciekawa. Ilekroć Mefju dzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat życia i świata miałem ochotę bić brawo.

RE: True Detective [HBO] - simek - 08-04-2018

Przecież nawet w tym temacie cisnęliśmy np.po jego rozkminach nad plamą na suficie, czy coś takiego. Nie powtarzałem drugiego sezonu, więc nie wskażę ci więcej, ale zapamiętałem to tak, że sporo nudnego pierdololo było, a samego śledztwa jakby za mało.

RE: True Detective [HBO] - Hitch - 09-04-2018

No miałem zrobić powtórkę drugiego sezonu przy okazji tej pierwszego, ale zadzwonił do mnie Hitch z przeszłości:

Cytat:Wins Won leży i patrzy się w pleśń na suficie, która sprawia, że przypomina sobie ojca, który go zamykał w piwnicy. Ale czekaj, nie tylko zamykał, ale zamykał na całe noce, kiedy szedł na balety. Ale czekaj, raz nie wrócił, żeby wypuścić go rano. Ale czekaj, nie tylko nie wrócił go wypuścić rano, ale skończyło się jedzenie w końcu. Ale czekaj, nie tylko się skończyło jedzenie, ale i spaliła się żarówka. Ale czekaj, nie tylko spaliła się żarówka, ale i z mhroku (jego słowa) wyszły szczury. Ale czekaj, nie tylko wyszły szczury, ale i musiał rozpieprzyć jednego o podłogę, bo dziabał go po palcach.

Opowieści Winsa Wona słucha ze zbolałą twarzą jego żonka, która sugeruje, że skoro to jest taki lajcik do pogadania przy zacieku na suficie to z pewnością są jeszcze mhroczniejsze rzeczy, których jej nie opowiedział nigdy.

Wins Won stwierdza, że ten zaciek na suficie to wiadomość od wszechświata, mówiąca że cała egzystencja to paper-mache. I że zastanawia się, co by było gdyby został w piwnicy. W piwnicy, w mhroku, ze szczurami. Co by było, gdyby umarł w mhroku. Co by było, gdyby mhrok go skonsumował. A może... skonsumował go?!

To musiało być naprawdę złe, bo jak rzuciłem ten serial w połowie tego odcinka, tak przez trzy lata do niego nie wróciłem :)

RE: True Detective [HBO] - Mental - 09-04-2018

No zajebiście. Dowaliliście się do jednej sceny, która trwa 4 minuty. Pleśń na suficie, nie oglądam, this is too much.

RE: True Detective [HBO] - simek - 09-04-2018

Chciałeś, żebym Ci wskazał konkrety, to wskazałem.
Dobrze wiemy, że gdyby nie kozacki wąs Velcoro, to sam zjechałbyś gromkopierdność drugiego sezonu z góry na dół :P

RE: True Detective [HBO] - Dr Strangelove - 09-04-2018

Drugiego sezonu nie oglądałem, bo pierwszy mnie jednak rozczarował jako całość.
Ale tak bezspoilerowo, jak tam w drugim z logiką (są jakieś "zielone uszy" na odwal się)? Daje radę czy całość jedzie jak jedynka na klimacie?

RE: True Detective [HBO] - Mental - 09-04-2018

simek napisał(a):Dobrze wiemy, że gdyby nie kozacki wąs Velcoro, to sam zjechałbyś gromkopierdność drugiego sezonu z góry na dół :P

Velcoro pozbywa się wąsów w połowie sezonu. I druga połowa jest lepsza niż pierwsza. Szach mat! :)

Dr Strangelove napisał(a):są jakieś "zielone uszy" na odwal się

Nie ma. Drugi sezon to bardziej sensacja niż kryminał.

RE: True Detective [HBO] - Wolfman - 27-08-2018

Proszę Państwa, teaser 3ciego sezonu !

RE: True Detective [HBO] - Kuba - 27-08-2018

Muzyka, Ali i...nic? Meh, spodziewałem sie po pierwszej zajawce sezonu który ma udowodnić sens dalszego istnienia tej produkcji czegoś więcej

RE: True Detective [HBO] - patyczak - 27-08-2018

Jak dla mnie wygląda to świetnie wizualnie, Ali jest dobrym aktorem i widać, że będzie to bardziej w stylu pierwszego sezonu niż drugiego. Czego oczekiwać więcej po minutowej zajawce? 
Większość kryminałów w TV to procedurale - już samo to przemawia za dalszym istnieniem tej produkcji ;)

RE: True Detective [HBO] - Corn - 27-08-2018

Wygląda to jak pójście po linii najmniejszego oporu i pogłaskanie fanów 1 sezonu zawiedzionych drugim.

- Obsadźmy całość na południu - check
- Tajemnicza zbrodnia rozciągnięta na dekady - check
- Bohater o cierpieniu wypisanym na twarzy - check
- Obniżona saturacja, zimne kolory - check

Nawet kadrowanie przypomina to z 1 sezonu. Meh...

RE: True Detective [HBO] - Wolfman - 27-08-2018

(27-08-2018, 09:17)Corn napisał(a): Wygląda to jak pójście po linii najmniejszego oporu i pogłaskanie fanów 1 sezonu zawiedzionych drugim.

- Obsadźmy całość na południu - check
- Tajemnicza zbrodnia rozciągnięta na dekady - check
- Bohater o cierpieniu wypisanym na twarzy - check
- Obniżona saturacja, zimne kolory - check

Nawet kadrowanie przypomina to z 1 sezonu. Meh...

Odniosłem podobne wrażenie. Cóż zobaczymy, może coś z tego będzie, a może nie.