![]() |
|
Superman (2025) / Man of Tomorrow (2027) reż. James Gunn - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55) +---- Wątek: Superman (2025) / Man of Tomorrow (2027) reż. James Gunn (/Thread-Superman-2025-Man-of-Tomorrow-2027-re%C5%BC-James-Gunn--6540) |
RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Spoilerowo - 26-06-2025 promocja idzie srogo, zakręci się koło miliarda na świecie? RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Gieferg - 26-06-2025 Cytat:ale MoS też był kijowy MoS jest zajebisty. Ścisła czołówka całego kina komiksowego, z MCU w tej samej lidze to było może z 4-5 filmów, reszta mniej lub bardziej w tyle. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - shamar - 26-06-2025 (26-06-2025, 21:45)al_jarid napisał(a): ....ale MoS też był kijowy. Tam przynajmniej można było wierzyć, że film ma wagę. Że ktoś zginie etc. I nie, nie był nudny. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - samuuel - 27-06-2025 MoS jest świetnie nakręcony i to reżyseria oraz aktorstwo/prezencja Cavilla windują słaby scenariusz z takimi babolami jak tornado czy He's kinda hot.. Ogólnie Goyer jest lamerskim scenarzystą i dobrze, że później wymienili go na Terrio. Kiedyś przeszkadzał mi bardzo nadmiar akcji w finale i to, że bitwa w Smallville była od niego o wiele lepsza. No ale finał już mnie nie nuży i daje dużą dawkę emocji a efekty są fantastyczne, czuć każde uderzenie, jego impakt. Świetny climax, przy którym większość MCU leży i kwiczy. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Żółte Krzesło - 27-06-2025 (27-06-2025, 11:55)samuuel napisał(a): MoS jest świetnie nakręcony No nie wiem. Te optyczne zbliżenia i shaky cam niemiłosiernie mnie drażnią. Optycznie zbliżenia i drżąca kamera to chyba pokłosie "Krucjaty Bourne'a" i za to właśnie przeklinam ten film na wieki wieków. :) RE: Superman (2025) reż. James Gunn - samuuel - 27-06-2025 Mi się podoba, zwłaszcza ten naturalizm, aż szkoda, że nie wyszła reżyserska wersja tego filmu, która składaby się z dłuższych ujęć, jak ktoś gdzieś dłużej idzie itp. I bardziej miałem na myśli nie same zdjęcia ale to jak Snyder nakręcił/opowiedział tę historię. Są emocje, jest intensywnie, konkretnie. __ https://naekranie.pl/aktualnosci/superman-dcu-sceny-po-napisach-james-gunn-1751016719 Superman ma dwie sceny po napisach. W jednej z nich siedzi razem z Krypto na Księżycu i patrzy na Ziemię. W drugiej Superman i Mister Terrific patrzą na wielką dziurę w budynku, która powstała z powodu rozdzielenia ziemi w finale filmu. Superman rzuca żartem, a Terrific się wkurza i odchodzi. Scena jest bardzo zabawna. Już w materiałach promocyjnych mieliśmy dużo scen z Krypto i innymi superbohaterami a to wszystko przyprawione typowym humorem Gunna. To samo będzie w scenach po napisach, wow. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Spoilerowo - 27-06-2025 Man of Steel przede wszystkim także Zodem stoi niebywały bydlak, poświęcił wszystko dla swojego ludu, ma motywację i jest gotów wytłuc wszystkich na ziemi RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Rozgdz - 27-06-2025 Nie mówiąc już o rewelacyjnym aktorstwie Michaela Shannona który świetnie pokazał te "różne twarze" Zoda. W ogóle villaini to był mocny punkt DCEU. Zod, Lex Luthor, Ares, Orm.. czy Batfleck :p RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Ted - 27-06-2025 MoS to bardzo dobry film. Scena z tornadem jest nie do obrony, ale całościowo to świetny blockbuster i kwintesencja słowa EPA. Średnie pokazanie tego kim jest Superman. Ale ten Superman w ramach tego filmu, w estetyce Snydera, zdaje egzamin. Ciężko znaleźć film superhero z lepszą akcja. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - marsgrey21 - 27-06-2025 Scena z tornado mogłaby być lepiej przedstawiona, ale jest sensowna, widzimy co się dzieje gdy Clark ratuje szkolny autobus, jego tajemnica jest delikatna, jeden akt pomocy i robi się szum, panika, Jonathan po prostu boi się o syna, nie chce, by ktoś go zabrał, prześladował. Chodziło o ujawnienie się w odpowiednim czasie i tak było, bo pojawił się Zod, Superman ujawnił się i stał obrońcą ludzi. Dużo w tym nawiązania do chrześcijaństwa (nie jedyne nawiązanie), syn zbawiciel, kwestia poświęcenia, posłuszeństwa i zaufania do ojca. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Corn - 27-06-2025 Scena z Tornadem jest absurdalna, bo Clark nie jest Batmanem. Powinien mieć normalne relacje z rodzicami. Powinno go wychowywać złoci ludzie, a nie stary psychopata RE: Superman (2025) reż. James Gunn - shamar - 27-06-2025 Scena z tornadem jest wzruszająca. Prawie płakałem. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - marsgrey21 - 28-06-2025 W nowym supermemie, będzie tęcza, kwiaty i lukier, idealna rodzina, mama szyjąca idealnie wykonany, lecz chujowo wyglądający strój, tatuś będzie żył, będzie piesio, generalnie żadnych trosk wynikających z faktu bycia obcym, więc wszyscy będą zadowoleni. Brak dramy. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Corn - 28-06-2025 Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Nowy eS też zapowiada się letnio i jest zajebany masą postaci, które na tym etapie wydają mi się zbędne. Ocenię jak zobaczę. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - al_jarid - 28-06-2025 A dlaczego to musi być wybór między jedną skrajnością a drugą? Czemu nie tak, jak w "Supermanie" Donnera, gdzie była drama, ale stary Kent po prostu padł na zawał - po cichu, podczas pięknego słonecznego dnia. To dużo bardziej subtelne niż... zostanie wessanym przez tornado, bo poszło się uratować psa. I o wiele lepiej wypada właśnie u Donnera motyw "Mam super moc, ale nie mogłem uratować ojca, bo na niektóre rzeczy nawet taka moc nie może poradzić" niż u Snydera "Mam super moc, ale nie uratowałem ojca, bo gestem dał mi znać, że nie chce, więc uszanowałem jego wolę i zostawiłem go na pastwę trąby powietrznej". I to jeszcze podane z tym napompowanym dramatyzmem, który próbuje przesłonić, że ten motyw jest absurdalny. Ale w tym filmie w ogóle stary Kent jest absurdalny. "Hej, Clark, rodzicielska rada: może powinieneś, no wiesz, pozwolić wszystkim dzieciakom z autobusu się utopić?" RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Rozgdz - 28-06-2025 Znaczy.. jeśli chodzi o sam zamysł.. Tak jak Clark potem mówi Lois - jego ojciec uważał że "świat nie jest gotowy". Po prostu bał się co się stanie z jego synem gdy ten się ujawni. Można powiedzieć że ten wątek jest też potem rozwijany w BvS. Tutaj jest to jakby część problematyki postaci. Z jednej strony jest to ktoś kto chce pomagać ludziom - scena z autobusem czy na platformie wiertniczej. Z drugiej - obawia się ich reakcji, czuje się też "inny", wyobcowany. Można powiedzieć że niezupełnie czuje się człowiekiem, częścią tego świata. Potem odnajduje odpowiedzi na tym statku, pojawia się też Zod. Dzięki temu zachodzi przemiana postaci, musi dokonywać konkretnych wyborów. Np. " no dobrze, chciałbym być częścią mojego kryptońskiego dziedzictwa ale nie wtedy gdy oznacza to zagładę ludzi i świata. Bo to teraz mój świat i moi ludzie". Taki jest zamysł twórców.. czy został on dobrze przedstawiony, można dyskutować. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - marsgrey21 - 28-06-2025 Zgodnie z tym co mówi Gunn, jego supermem działa od 3 lat, to daje sporo kontekstu do tego jak się zachowuje po takim czasie w akcji. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Corn - 28-06-2025 Cytat:o wiele lepiej wypada właśnie u Donnera motyw "Mam super moc, ale nie mogłem uratować ojca, bo na niektóre rzeczy nawet taka moc nie może poradzić"I też dzięki temu wprowadzeniu można zrozumieć wkurwionego Clarka cofającego czas. Na początku filmu traci ojca, pod koniec traci Lois przez własną niemoc, głupotę? Jest tak zły na siebie, że nie patrząc na konsekwencje cofa czas tylko po to by uratować miłość życia RE: Superman (2025) reż. James Gunn - shamar - 28-06-2025 Ale "cofanie czasu" to przecież megakretynizm przebijający najwieksze wtopy z "MoS" razem wziete. Szanujmy sie. KURVA. RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Corn - 28-06-2025 Działa symbolicznie jako domknięcie wątku Clarka |