![]() |
|
Iron Man 3 (2013) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54) +---- Wątek: Iron Man 3 (2013) (/Thread-Iron-Man-3-2013--2883) |
RE: Iron Man 3 - military - 23-08-2013 Wiedziałem, że coś takiego padnie. Mimo wszystko rozwalał w tej zbroi hordy superzaawansowanych kosmitów, a tutaj jakieś leszki bezpłciowe, nawet nie super silne, tylko potrafiące się rozgrzać... zresztą o czym ja rozmawiam? Czemu dyskutuję o tym, że gówno śmierdzi? Lubisz wąchać - ależ proszę, przyjemnych inhalacji. RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 23-08-2013 (23-08-2013, 21:07)military napisał(a): Wiedziałem, że coś takiego padnie. Mimo wszystko rozwalał w tej zbroi hordy superzaawansowanych kosmitów, a tutaj jakieś leszki bezpłciowe, nawet nie super silne, tylko potrafiące się rozgrzać...Ale kosmici w AVENGERS byli zagrożeniem głównie, bo: 1) ilość; 2) Loki. Żołnierze z IM3 są zagrożeniem, bo mają wyjątkowy zestaw umiejętności, który sprawia, że są koszmarem dla ludzi takich jak Tony Stark. Cytat:zresztą o czym ja rozmawiam? Czemu dyskutuję o tym, że gówno śmierdzi? Lubisz wąchać - ależ proszę, przyjemnych inhalacji.Nie pierdol mi w taki sposób, bo mnie jajka bolą od tego. A ja nie lubie jak mnie jajka bolą. Obaj za długo piszemy na jednym forum i za starzy jesteśmy na takie pieprzenie. Przyszedłeś tutaj z bardzo konkretnymi zarzutami odnośnie logiczności filmu, które były już tutaj przedyskutowane parę razy i obalone, bo są w filmie jasno powiedziane. Nie pisz teraz tak, jakby ktoś się czepiał, że nie podoba Ci się film "bo tak". Rozmawiamy o spójności skryptu, nie twoich emocjach. RE: Iron Man 3 - military - 23-08-2013 No to sorry, bo ja jednak wyrażam swoją opinię i szczerze mam gdzieś czy uważasz, że film jest logiczny. A nie jest. Jest nielogiczny na najbardziej podstawowym poziomie; cała intryga opiera się na nielogicznym założeniu, jest głupia, nie ma sensu, bohater ignoruje oczywiste rozwiązanie. Tak więc sorry - wisi mi co jeszcze napiszesz. 1/10 i tyle, bo co mi po realizacji (średniej, a już motyw rożnych hologramów został przegięty do porzygu), skoro wszystko to nie. Ma. Krzty. Sensu. RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 23-08-2013 (23-08-2013, 21:20)military napisał(a): No to sorry, bo ja jednak wyrażam swoją opinię i szczerze mam gdzieś czy uważasz, że film jest logiczny.Podważyłem dwa twoje główne zarzuty, które miały ważyć o logiczności filmu. Logiczność albo nielogiczność jest faktem, a nie opinią. Albo coś się trzyma kupy, albo nie. Więc fajnie, miej swoją opinię - to urocze. ;) Ale nie świruj mi tu z wąchaniem gówna. A jeżeli nie obchodzi cię moja opinia to po chuj to tutaj w ogole napisałes? Dla uwagi? No chyba nie. Przecież nie po to jesteś na forum dyskusyjnym, żeby ludzie patrzyli na twoje posty i mowili jaki jesteś fajny, bo masz taką czy sraką opinię. Piszesz jakimiś ogólnikami (jakie jest to nielogiczne założenie intrygi? Co jest w niej głupiego? Jakie oczywiste rozwiązania ignoruje bohater?) - spoko. Nie chcesz dyskutować - spoko. Ale nie pisz do mnie teraz tak, jakbym się rzucił na ciebie, bo film się tobie nie spodobał, skoro nie o tym do ciebie pisałem. :) RE: Iron Man 3 - military - 23-08-2013 Sorry, ale nie podważyłeś niczego. Myślę że 42 pieprzone nuklearne roboty potrafią odgruzować wejście - które zresztą w końcówce jest odgruzowane, Stark nigdy nie mówi że jest problem z dostępem, tylko pyta "czy to już czas na plan B?". Nie, qrwa, czas był kiedy zepsuła się twoja prototypowa zbroja i przez miesiąc próbowałeś ją naprawić. Inne kwiatki: - wystarczy podgrzać rękę Iron Patriota, żeby wyłączyć jego zbroję; - najmocniejsza zbroja Starka jest tak słaba, że uderzenie samochodem powoduje rozwalenie jej na kawałki. Co prawda wcześniej walczył nią z super czarnym charakterem, no ale Shane Black; - zbroje Starka psują się tak szybko, że w ogóle to cud, że zaczął je budować; - zbroje Starka są samoświadome i uruchamiane myślą czy głosem, ale nie uruchamiają się kiedy jego dom jest atakowany przez helikoptery; - w poprzednich filmach prototypowa pierwsza zbroja posłużyła do rozwalania całych armii - tutaj trzy helikoptery to za dużo dla najnowszego modelu. Aż mi się dalej nie chce. RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 23-08-2013 (23-08-2013, 21:38)military napisał(a): Sorry, ale nie podważyłeś niczego. Myślę że 42 pieprzone nuklearne roboty potrafią odgruzować wejście - które zresztą w końcówce jest odgruzowane, Stark nigdy nie mówi że jest problem z dostępem, tylko pyta "czy to już czas na plan B?".Mówi pan nieprawdę, panie pośle. ;) 1) jak 42 pieprzone nuklearne roboty mają odgruzować wejście, skoro nie mają zasilania, ani żadnych wytycznych? 2) Jarvis mowi Starkowi, że posiadłość jest zasypana i oznajmia mu, gdy hangar ze zbrojami jest znow dostępny. Cytat:- najmocniejsza zbroja Starka jest tak słaba, że uderzenie samochodem powoduje rozwalenie jej na kawałki. Co prawda wcześniej walczył nią z super czarnym charakterem, no ale Shane Black;Warto zaznaczyć: protypowa, nieskończona zbroja po przejściach, która nie miała prawdziwej, pełnej naprawy poza podładowaniem i postawieniem na nogi w garażu. Cytat:- zbroje Starka psują się tak szybko, że w ogóle to cud, że zaczął je budować;Jedna zbroja psuje się notorycznie, ale patrz wyżej. Cytat:- zbroje Starka są samoświadome i uruchamiane myślą czy głosem, ale nie uruchamiają się kiedy jego dom jest atakowany przez helikoptery;Zbroje Starka nie są samoświadome - mają sztuczną inteligencje, ale potrzebują najpierw wytycznych Tony'ego. Nie uruchamiają sie myślą, a gestami i/albo głosem. Stąd nie uruchamiają się, gdy posiadłość jest atakowana. Cytat:- w poprzednich filmach prototypowa pierwsza zbroja posłużyła do rozwalania całych armii - tutaj trzy helikoptery to za dużo dla najnowszego modelu.Patrz wyżej: nieskończona, nowa zbroja. W jedynce armie rozwalala skończona pierwsza zbroja. Cytat:Aż mi się dalej nie chce.To obejrzyj film raz jeszcze, tylko uważniej. Albo nie oglądaj. Jak chcesz. Tylko nie strzelaj farmazonów, yo. RE: Iron Man 3 - military - 23-08-2013 Cytat:Jarvis mowi Starkowi, że posiadłość jest zasypana i oznajmia mu, gdy hangar ze zbrojami jest znow dostępny. Toż mówię - mogły se odgruzować. Jak nie mają zasilania jak całość, jeśli pamiętam poprzednie filmy, opiera się na tych mini reaktorach, które generują niedorzeczne ilości energii i które są wmontowane w każdą zbroję? Cytat:Warto zaznaczyć: protypowa, nieskończona zbroja po przejściach, która nie miała prawdziwej, pełnej naprawy poza podładowaniem i postawieniem na nogi w garażu. Pierdu, pierdu - i tak wiadomo, że zbroje psują się, kiedy Blackowi jest najwygodniej. A pod tym względem scenarzysta był bardzo leniwy. "Ups, stworzyliśmy 42 niezniszczalne machiny wojenne. Co by tu... A, zasypcie wejście. Co z tego, że te maszyny mogą rzucać czołgami, a później będą walczyć same". Cytat:Zbroje Starka nie są samoświadome - mają sztuczną inteligencje, ale potrzebują najpierw wytycznych Tony'ego. "Potrzebuję zbroi. Przylećcie". Tym bardziej, że później Stark komunikuje się z systemem ze zwykłej BUDKI TELEFONICZNEJ. No ale.. ale.. bo.. bo ten system.. bo on.. Wiem, Crov, wiem. Cytat:Patrz wyżej: nieskończona, nowa zbroja. Znów: bo Blackowi tak wygodniej. Logika podpowiadałaby, żeby uruchomić w momencie ataku pozostałe, no ale "czy to już punkt kulminacyjny filmu?". Cytat:To obejrzyj film raz jeszcze, tylko uważniej. Weź nie pierdol, bejbe. Podsmowując: ten film ma koszmarnie beznadziejny scenariusz, a reżyseria jest niestety niewiele lepsza. RE: Iron Man 3 - Gieferg - 23-08-2013 I za wszystko odpowiada jeden i ten sam down, któremu kiedyś, najwyraźniej przypadkiem, się udał scenariusz do Lethal Weapon. btw Military - jak ci się podobał Mandaryn? (tzn. ten z mojego avatara) RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 23-08-2013 (23-08-2013, 22:04)military napisał(a)::)Cytat:Jarvis mowi Starkowi, że posiadłość jest zasypana i oznajmia mu, gdy hangar ze zbrojami jest znow dostępny. Jak miał odgruzować? Był pół kraju od domu, nie miał zbroi (a gdy miał to na resztce zasilania, a gdy była już w miare sprawna to zaraz po tym odgruzowano hangar), a do tego Mandarin chciał go upolować., Cytat:No pewnie, że zbroja (jakie "zbrojE"?) psują się, kiedy Blackowi najwygodniej. Przecież to nie o to chodzi, by psuły się, gdy mu jest niewygodnie, tylko by wypadało to wiarygodnie, gdy to jest dla niego wygodne. I tak jest, bo patrz poprzedni post. A wejście zasypane jest całkiem logicznie. Nie wiem jak moc zbroi i ich możliwości ma się do tego, ze przysypane i bez zasilania nie są w stanie się odkopać. To tak jakby czepiać sie, że porzucony czołg bez załogi i paliwa nie jeździ.Cytat:Warto zaznaczyć: protypowa, nieskończona zbroja po przejściach, która nie miała prawdziwej, pełnej naprawy poza podładowaniem i postawieniem na nogi w garażu. Cytat:Masz na myśli moment, gdy Stark NAGRYWA WIADOMOŚĆ dla Pepper z budki telefonicznej? ;) No nie oszukujmy się - nie jest to szczyt super-technologii. I nie wiem czy ten cytat (?) na początku ma jakoś przeczyć temu, co napisałem wyżej czy jak?Cytat:Zbroje Starka nie są samoświadome - mają sztuczną inteligencje, ale potrzebują najpierw wytycznych Tony'ego. Cytat:Nie, bo trzy helikoptery nie sugerują potrzeby aktywowania kilkudziesięciu zbroi. To raz. Dwa, Stark nie spał od 72 godzin, popełnia mnóstwo błedów (błedów postaci - nie scenariusza) i kozaczy. Podchodzi do tego butnie z arogancją, zamiast bezpiecznie - bo to Stark. To w jego stylu. Nie zdaje sobie sprawy, że jego zbroja nie jest w pełni sprawna i potrzebowałby pomocy, a kiedy do niego to może docierać jest już za późno. Stark jest w tym filmie w rozsypce, więc choć zwykle to Batman z przemyślanym planem i opcjami, tak tutaj łatwo mu o potknięcie. Ale w żadnym razie nie jest to nielogiczne, bo to jak wysyłać armię czołgów na jednego snajpera.Cytat:Patrz wyżej: nieskończona, nowa zbroja. RE: Iron Man 3 - military - 23-08-2013 Crov, ja wiem że masz maksimum dobrej woli wobec tego kiepawego filmidła, ale naprawdę - wykazujesz też maksymalną chęć niezrozumienia. Piszę jasno, a ty komplikujesz. Cytat:Jak miał odgruzować? Był pół kraju od domu, nie miał zbroi (a gdy miał to na resztce zasilania, a gdy była już w miare sprawna to zaraz po tym odgruzowano hangar), a do tego Mandarin chciał go upolować., Cytat:Masz na myśli moment, gdy Stark NAGRYWA WIADOMOŚĆ dla Pepper z budki telefonicznej? Proponuję, żebyś obejrzał film jeszcze raz - tym razem dokładniej. On nie nagrywa tak po prostu wiadomości. On łączy się ze swoją wewnętrzną, bezpieczną siecią i wysyła wiadomość poprzez nią. Pepper odbiera wiadomość przez hełm, a nie przez telefon - po tym, jak jej oko zostaje zeskanowane przez system bezpieczeństwa. Co znaczy, że Stark przez CAŁY CZAS miał łączność ze swoją bazą. To znaczy, że w DOWOLNEJ CHWILI mógł aktywować pozostałe zbroje. System działał. Było połączenie. Skoro ZEPSUTA zbroja je nawiązała, logiczne że pozostałe też powinny. No chyba że zapomniał podłączyć wtyczkę do gniazdka - podejrzewam, że zaraz wyskoczysz z argumentami takiego kalibru. On miał 42 sztucznie inteligentne roboty, holograficzne systemy z roku 4500, generator mocy który mógł rozwiązać problemy całej ludzkości - no ale "wejście było zasypane". Dżiiiizas. Cytat:Ale w żadnym razie nie jest to nielogiczne, bo to jak wysyłać armię czołgów na jednego snajpera. Trzy słowa: atakują jego dom. Albo i jeszcze trzy: atakują jego kobietę. W ogóle, pamiętając trailer, pod koniec zastanawiałem się, skąd on weźmie te pozostałe roboty. Zbuduje je w garażu tego dzieciaka? Po tym, jak tamten poradził mu "zbuduj coś"? Będzie montaż? Nieee - one po prostu czekały; wystarczyło zadać sobie pytanie "is it time?", spojrzeć na zegarek, stwierdzić że to już setna minuta - i jazda. Swoją drogą, czy teraz wszystkie filmy muszą być tak niemiłosiernie długie? Co się stało ze standardowymi 90 minutami? RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 23-08-2013 (23-08-2013, 22:25)military napisał(a): Skoro ZEPSUTA zbroja je nawiązała, logiczne że pozostałe też powinny.Możesz mieć racje rzeczywiście. Może Stark w każdej chwili mógł nagrać sie w kazdej zbroi i zostawić wiadomość. To nie oznacza, że mógł je aktywować. Przy tak rozbudowanym magazynie i sieci nie oznacza to, że jeżeli jeden element jest sprawny, to cała reszta też być musi. To jak z korkami w domu - w salonie możesz mieć światło, ale w kiblu niekoniecznie. Cytat:Trzy słowa: atakują jego dom. Albo i jeszcze trzy: atakują jego kobietę.No i obronił swoją kobietę. Nie czaje - mój przykład z czołgami jest niejasny? :) A Stark, jak sam zauważyłes, nie takie problemy rozwiązywał już jedną zbroją, więc nie widział powodu by aktywować reszte. Proste i logiczne. Ogolnie to polecam lekture tematu, bo wszystkie twoje zarzuty zostały przemielone do końca i obalone/wyjaśnione dawno temu po premierze. :) RE: Iron Man 3 - military - 23-08-2013 Zarzuty może i zostały przemielone, ale jednego to nie zmieniło: 1/10. RE: Iron Man 3 - Mr. ?? - 24-08-2013 Crov który broni słabego IM3 a z drugiej strony czepia się filmowych Strażników czy MOS i ich odejścia od komiksów. Co tam że w IM3 ze Starka zrobiono idiotę, z Mandarina głupiego menela spełniającego się aktorsko, z Killiana żałosnego przeciwnika z syndromem porzuconego kochanka, z Pepper zrobiono Super Pepper, agencja TARCZA gdzieś zniknęła i prezydent USA lata samolotem po świecie, mimo że od kilku dni ktoś mu grozi śmiercią :). RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 24-08-2013 (24-08-2013, 00:52)Mr. ?? napisał(a): Crov który broni słabego IM3 a z drugiej strony czepia się filmowych Strażników czy MOS i ich odejścia od komiksów.Skomentuje to dość prosto: LOL RE: Iron Man 3 - military - 24-08-2013 Zastanawia mnie jedna rzecz (spojlery, duh): otóż skoro fejkowa Mandaryna nie wiedziała, że uczestniczy w czynieniu zła, że tak powiem, to jak niby zorganizowano tę egzekucję na żywo? Tę z telefonem? Przypominam: jeśli nie zadzwonicie, zastrzelimy gościa. Zadzwonili, Mandaryna i tak pociągneła za spust. To była egzekucja na żywo. Mandaryn do tej pory sądził, że wszystko to efekty specjalne dodane na zielonym tle, ale raczej trudno uznać mózg wylatujący z czaszki żywego człowieka za efekt specjalny. W dodatku to była transmisja na żywo, bez efektów. Więc niby jak to miało działać? OK, dubler mógł sądzić że strzela ślepakiem do aktora, ale nie przekonuje mnie to - efekt postrzału to efekt postrzału. A że Trevor był miękką fają, raczej po tym nie zachowywałby się tak beztrosko. Czy to też jeden z problemów omówionych 25 stron wcześniej? Generalnie jeśli chodzi o ten twist z Mandarynem, to na początku nawet mi się spodobał, ale potem doszedłem do wniosku, że byłby nawet zabawniejszy, gdyby nie załatwili w ten sposób pierwszego dobrego bad guya w historii tej serii. Przeciwnicy Iron Mana to największy minus tych filmów: najpierw 70-letni Jeff Bridges, potem ciapowaty Sam Rockwell i Mickey Rourke z gołą klatą i biczami (można go było załatwić jak Bane'a), a na końcu kolejny garnitur - Guy Pearce i jego armia rodem z Buffy, postrachu wampirów. Wreszcie pojawia się pamiętny, groźny, charakterny sukinkot, to okazuje się że jest żartem - nope, jednak wrogiem jest kolejny bezpłciowy frajer. RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 24-08-2013 (24-08-2013, 11:48)military napisał(a): Zastanawia mnie jedna rzecz (spojlery, duh): otóż skoro fejkowa Mandaryna nie wiedziała, że uczestniczy w czynieniu zła, że tak powiem, to jak niby zorganizowano tę egzekucję na żywo?A tam nie wiedział. Trevor próbowal bronić się przed większą karą, więc ściemniał. To przecież logiczne. Masz alkoholika i narkomana, który wyraźnie nie dość, że jest aktorem to do tego bardzo dwulicowym i zmieniającym strony jak chorągiewka człowiekiem. RE: Iron Man 3 - leMur - 24-08-2013 Mandaryn nie zabił tego gościa, jak wynika z montażu w napisach końcowych: 2:12 RE: Iron Man 3 - military - 24-08-2013 No tak. PG-idiotyzm. Tak samo jak w scenie wyrywania... serca? Czy o co tam chodziło. W sumie nie wiem. Jest ujęcie, w którym ta babka rozpalona jakby wsadza rękę kolesiowi w brzuch (w knajpie) - tyle że następuje cięcie i reakcja ofiary. Nie wiem, o co chodziło - czy ona mu niby przebiła brzuch dłonią? To była dość dezorientująca scenka, ale tak to jest, jak próbuje się pokazywać przemoc w coraz bardziej idiot-friendly PG-13. RE: Iron Man 3 - Cyberman - 25-08-2013 Phil widać że równy gość - cieszy się filmem, a nie wyszukuje na siłę błędów. Cytat:Mierzwiak mówi, że IM3 jest słaby, bo nic nie wnosi do uniwersum i blabla... ... a ja myślałem że film ma się bronić jako samodzielna całość, a nie wnosić koniecznie coś do filmowego universum. Można tego wymagać od nowo rozpoczętych serii, ale IM3 miał dopiąć klamrę i pożegnać się z Tonym Starkiem jako głównym bohaterem. A po tym jak w dwójce więcej było nawiązań do universum niż czegoś ciekawego w fabule, cieszę się że poszli inną drogą. Tym bardziej że odniesień do filmowego świata było pełno, i spełniły one swoją rolę tak jak powinny. RE: Iron Man 3 - Gieferg - 25-08-2013 Phil - W skrócie: mówcie co chcecie mi się podoba i ****. Fair enough, nie ma co dyskutować bo i ton całego posta wyraźnie sugeruje by nie próbować. Rozumiem, bo i ze mną o Ex1 też nie podyskutujesz o ile nie będziesz bił pokłonów przed geniuszem tego filmu :] btw, próbujesz swoim dopieprzaniem się MoS przebić moje dopieprzanie się do Skyfall? Don't you dare! |